|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:57 am
INTEL процесори: Откъде да почна?
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 INTEL процесори: Откъде да почна?
Здравейте, искам да започна със някой по-истински процесор, например INTEL или DALLAS, дайте ми съвет с кой точно и в каква среда  Досега съм се занимавал основно със PIC (не ми се е налагало да пиша нещо по-мощно), затова мисля че няма да ми е толкова трудно, след като имам някакъв опит с асемблер и Ц.
|
| Пет Окт 22, 2004 11:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аъ, те ти ме уби. Сега аз не съм голям спец по отношение на пазара, ама си мисля че Dalas ги купиха Маxim. Като им гледам пройзводствената гама те само 8051 клонинги правят. Те ли са истински процесори? Във всеки случай не са по-пройзводителни от пиковете. Сега за интел - какво на X86 ли налиташ? За него развоя е компютър и достъп до free сървър. Микроконтролери имат, ама от къде се купуват - директно от силиконовата долина и то ако имаш връзки.
Та на въпроса - PIC-a заедно с AVR са общо взето най-оптималното решение за 8 битов контролер според мен. Следващото стъпало е 16 - битовите - MSP, DSPIC, митсубиши и хитачи имаха някакви не лоши, HC12 май заслужават добри думи. 32- битови - ARM (много пройзводители), ColdFire/DragonBall (motorola), Hitachi i Mitsubishi отново и още много други (то сега е модерно да правиш 32 битови). След това отиваме на DSP - там избора е между Analog и Ti те са зверовете.
Абе всяка фирма в днешно време прави микроконтролери. Например National правят COP8 (някой да е чувал???), а Fairchild и те някакви такивиз измислици. Въпроса е да си хванеш контролер с минало и бъдеще. И да има евтин относително развой. И да се ползва от повече хора та да е по добра подръжката и да има много форуми. Ако не правиш вечен двигател де, та да гониш велика секретност. Сега да обобщим:
1. "истински" 8 битови - PIC18 и ATMega128 -развой - без пари. Само бирена почерпка.
2. 16 битови - MSP410 - развой - като горе.
3. 32 битови - АRM - не за друго, а защото аз с тях си троша главата в момента. - развой - бира.
4. По големи - а бе я пии една бира. По добре се хвани с Java и .Net в тоя случай.
А и освен това аз съм привърженик на RISC архитектурата (щото ме мързи да уча много кодове), та ако си от CISC-aджиите не ми обръщай вмнимание, нито един от изброените не е от твойте.
А и още нещо Пика е 10MIPS-а, а АТМега-та почти 16, това ич не е малко за мноооого нещ
а. Един пиклив ПИК умножава две 8 битови числа за един цикъл. Сега като гледам ARM-a излиза, че той би трябвало да го прави минимум за 4цикъла. В някой операции пика удря 32 битово ядро в земята (само в някой). Така че истински е, вервай ми.
|
| Пет Окт 22, 2004 6:47 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Винаги съм мислил, че Maxim е дъщерна фирма на Dalas.
PICmicro е истината и не заради това, че по технически показатели е кой знае какво, ами съпорта му е далеч пред конкуренцията.
Виж, ако ще работиш със сигнали е друг въпрос.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 22, 2004 8:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе х51 архитектурата не е лоша, а за производителност тея на Dallas са боза но има с таква архитектура до 200 MIPS. Процесори много , кой каквото си харесва, аз си харесвам и TI ама тук е малко сложно с тях, по скоро ако ти трябва нещо по изчанно май не с енамира, иначе веднага минавам на тях, PIC си имат доста проблеми, Atmega-та не е лош.
|
| Пет Окт 22, 2004 9:00 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
|
| Съб Окт 23, 2004 9:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами атмегите си струват и тексаските също, иначе има и доста други читави ама с тях май е трудно в BG. Хубавото на PIC-а е че комет имат голяма чат от продуктовата линия, което е удобно.
|
| Съб Окт 23, 2004 10:05 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Моторола MC56F8000 - за $50 развойна платка + лимитед версия на Процесор Експерт - това също си струва. Най-малкото заради етикетчето "Motorola".
|
| Съб Окт 23, 2004 11:34 am |
|
 |
|
Цецо
|
Бате, мързи ме да ровя - какво е това?
Хищник - ако си харесваш нещо от това което ти изброих, свирни, ще те черпя софтуер за развой.  А материали за четене - интернета.
|
| Съб Окт 23, 2004 3:49 pm |
|
 |
|
bateAz
|
60 MHz == 60 MIPS RISC 16 bit CPU с хардуерно умножение, деление, многобитови шифтове и и и...; clock - много варианти, вкл PLL
2 бр 12-бит ADC w 8 channel multiplex, max 16 PWM ( 12 bit resolution )
няколко ??? 16-битови таймера, могат да се сглабят в 32-битови, capture/compate etc.
Това, което ти рисувам е 56F8323, той е "средна ръка" във фамилията.
|
| Съб Окт 23, 2004 9:58 pm |
|
 |
|
%u0422%u043E%u043D%u0438
|
Õìì äîáðå çâó÷è ...... å è ìàëêî èçâðàòåí ìîòîðîëñêè àñåìáëåð íî .... ùå òðÿáâà äà ïîðàçðîâÿ, íàïðàâî ìå çàèíòðèãóâà, àç çà òåêñàñ ìèñëåõ àìà ......
|
| Нед Окт 24, 2004 12:49 am |
|
 |
|
Гост
|
Äîáðå çâó÷è, äàâàé äà îïèòàì ñ ðàçâîÿ...òâà ÷óäîâèùå îòêúäå äà ñè ãî íàìåðÿ?
|
| Нед Окт 24, 2004 3:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
Бате, сподели малко опит ако имаш. Как е с хапването тоя дзвер? При една честота от около 10-16 MHz, и включена бая периферия: UART, SPI, ADC, TIMER(и) и PWM, как ще се движи консумацията? Щото в дата шеета не открих кой знае колко по въпроса. Всьщност ти едва ли имаш наблюдения точно за такваз конфигурация, ама кажи при теб какво го караш да върши и колко яде, пък аз ще правя апроксимациите.
Абе много ми е ръбав тоя моторолски асемблер. И интелския и той. Абе всичкото CISC ми е ръбаво. Пусти навици, мамка му. Но иначе Моторола са фирма та дрънка, спор нема.
|
| Нед Окт 24, 2004 1:46 pm |
|
 |
|
bateAz
|
По отношение на консумацията е разочароващо. Но козата си сака пръч. Това определено не е за батерийно захранване, въпреки, че има Power Save модове разни. На 60 MHz дърпа към 130 mA, консумацията е почти линейна функция от честотата, зависи и от включените периферии. Хубавото е, че за $50 Digikey продава Evaluation Board със всичко, което ти трябва, вкл .PDF - и разни и C-compiler + Processor Expert. Ако не си работил на такова нещо, просто не можеш да го оцениш. Както C се отнася към асемблера, така Processor Expert се отнася към C - просто наистина е голяма работа.
Самите чипове се намират малко по-трудно, не знам в BG кой е представител на Motorola, но невъзможни неща няма.
Захранва се с 3.3 волта и 2.5 волта, като !!! има вграден стабилизатор на 2.5 и ако искаш, можеш да минеш само с 3.3 Предимството на външно подаденото захранване е, че консумира по-малко мощност ( основната консумация е на 2.5, 3.3 захранва само периферията ).
|
| Нед Окт 24, 2004 3:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще се пробва .... а как да ги намеря тея дето го продават ..... направо ме заинтригува .. имам някои приложения на които не им пречат тея 130 мА
|
| Нед Окт 24, 2004 3:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
ААААААА, как 130 мА, че това си е Волга бе. Добре много съм доволен, засега няма да се налага да уча нов процесор. Тамън ме уплаши че си намерил "чудото", ама се оказа че то било само за приложения, завързани за контакта.
Знаете ли вица за Волгата. Отива начи пича на бензиностанцията, ония ръга маркуча и почват да си лафят. През това време колонката:20,30,100,120,150,200 литра. По едно време бензинджията - абе кво стана да не ти е пробит резервоара. А волгаджията - лелей забравил съм да изгася двигателя. 
|
| Пон Окт 25, 2004 9:46 am |
|
|