Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Най добрия 8-битов компютър в света .. 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Най добрия 8-битов компютър в света ..
е български, според този сайт, изцяло посветен на него. Има даже .waw как да произнасяме буквата "ъ".
http://solidstate.karelia.ru/~yura/pyldin/

Нед Май 13, 2007 12:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
първия прозоречен и-Фейс за PC се казваше (май!?) МикроМонитор (открадната от Б.Гейтс и кръстена Windows), ... а първата издателска система РедПак 1.0 (същата съдба: открадната и прекръстена на PageMaker)

:)

Нед Май 13, 2007 1:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
някой е прекалил с гледането на оная гнусна чалга поредица "българите" по бтв :D [/quote]

Нед Май 13, 2007 2:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май автора на сайта е лют фен на "Пълдин" :D Не бях чувал/виждал този ПК :) Дали наистина документацията е от 1992 ? Тогава май се произвеждаха компоти с i386 професори ...

/* След къде час.... */

Че взех и се зачетох по спецификацията му ;-) , та това било дзвер машина, чак до 2000 година се е използвала във великата братска страна. С една дума яки машини. Ако се бяха появили на пазара в разцвета на 8-битовите машини, а не когато 386 ги спираха от п-во, най-вероятно силиконовата долина щеше да е в България :mrgreen:

Пон Май 14, 2007 5:08 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами те се появиха мноооого отдавна. Със сигурност преди 90та. Ако не ме лъже паметта, бяха някаква ентусиастка разработка, даже в списание някое (май Компютър за вас) му имаше и схемата за домашно сглобяване. Мота ми се нещо и от къде идваше името....

А бруснаците нищо чудно и досега да го ползват.

Пон Май 14, 2007 8:14 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
някак си и аз не съм чул за този компютър, макар че познавам някои хора в списъка.
може би, защото по това време усилено работех с 68020/30 и VME

а руснаците са особени хора...

Пон Май 14, 2007 8:29 am
Профил

Мнение 
Верно Пълдин се появи късно и че имаше по-добри компютри имаше, но на какви цени бяха?
Един Правец-16 по него време струваше 16000лв - колкото един панелен апартамент или няколко чисто нови руски автомобила (москвич, жигули).
И това бяха цените у нас, а пък в Съюза идея нямам на какви сме продавали... Знам само че щях да си изям топките че не си взех 8Д-то през 89г като ходих в Ленинград, можех да го шътна без проблем за няколко хилки. Успокоява ме само мисълта че просто нямаше какво да правя с толкова пари и без друго едвам успях да похарча парите които имах...

Пон Май 14, 2007 10:13 am
Профил

Мнение 
Не знам до къде ще се стигне с това постоянно повишаване на ресурсите на МЦУ-тата, обема на паметта и прочие глезотии. В последно време взех да си мисля и убеждавам че този път на рзвитие си е задънена улица, все някъде ще има край и какво правим. Да не се окаже че братята руснаци са на правилната пътека а другите компенсират липсата на достатъчно качества в задклавиатурните устройства с мощни дзверове пред тях... Имам един познат - много добър програмист, до скоро махаше на 486-ца, много пъти съм му казвал да вземе да поднови малко парка ама човека вика свикнал съм му, не мога да работя по бързо от РС-то :D А аз като имам последен модел компот кво - нещо което той може да го направи за час аз го мотам с дни и накрая пак се обаждам да го питам....
A руснаците ме кефят, бях търсил в нета да видя решение за поялник с терморегулатор, елементарна задачка, аз си го направих с едно пикче, меря си температурата от датчика... след време ми попадна една руска схема - оказа се че на руснака не му трябва даже и термодатчика, всичко аналогово, мери съпротивлението на реотана на поялника и в зависимост от него си регулира....

Пон Май 14, 2007 12:16 pm
Профил

Мнение 
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 1%8A%D1%80)

Пон Май 14, 2007 12:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
Да не се окаже че братята руснаци са на правилната пътека
ъъ на коя точно пътека са братята руснаци че ня вдявам?

Пон Май 14, 2007 1:06 pm
Профил

Мнение 
Повече акъл в главата, по малко в машината, иначе ставаме като маймуните - клавиатура с 3 бутона, светва жълто - натискаме най-големия - програмата готова :D

Пон Май 14, 2007 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
незнам за "братушките", но мамалигарите туриха пепел на нашенските "разбирачи"....
http://darik.bg/view_article.php?article_id=143564

Пон Май 14, 2007 2:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
за разлика от 8D и 82 Пълдин си беше изцяло БГ разработка от - до
без да се краде софтуер и прочее всичко бе написано в БГ
друг е въпроса че на повечето от разработчиците им обещаха много пари за тази работа но не взеха почти нищо :)
не си спомням добре но мисля че най-идейното бе че направиха биоса и дос-а съвместим с PC и идеята бе после приложения за ДОС да се пре-компилират за пълдин
ако разгледате руския сайт ще видите соурсове на паскалски компилатор правен с тази цел (Turbo Pascal си беше #1 тогава за PC)

общо взето обречена работа в глобален аспект но показва много добре на какво ниво тогава имаше програмисти и сега какво е нивото

Пон Май 14, 2007 3:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
БИОС съвместимост на ниво PC ха-ха, голяма глупост. За какво ми е 8-битов ПК с такава съвместимост ? Да си прекомпилирам сорсовете на Microsoft Office за DOS ? Или един ден да си прекомпилирам Windows, хи-хи ?

(Може) И да е било добро нивото на тогавашните програмисти, но вкупом са пикаели срещу вятъра, при което знаете какво става ... кой ми с** в гащите :D :D :D

Пон Май 14, 2007 9:18 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз познавам един пич дето си го купи тоя комп и общо взето нямаше за какво да го ползва :) .

Пон Май 14, 2007 9:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща