Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща
Заплатите в България след 1.I.2007 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
днес имах възможността да поговоря с един унгарец, както знаете те влезоха в европа 3 години преди нас и от разговора стана ясно че процесите и там са били както и тук - разко надуване на цените на имоти, очаквания за големи заплати при влизането в европа и прочее, те са 3 години напред в процеса и ми бе много полезно (все едно влязох в машина на времето :) да разбера как се развиват нещата след влизането в ЕС в страна която е била от източния блок.
стоителството в унгария 3 години след влизането в европа е позатихнало, цените на имотите стоят на едно равнище, има голямо предлагане на апартаменти и прочее които не са хванали вълната и стоят непродадени защото има свръхзастрояване, така че тази лудница със строителството ще позатихне и тук, да му мислят тези които си мислят че ще могат вечно да строят със себестойност 300 EUR/м2 а да продават за 900 EUR/м2 и инвестират в яхти, бентлита и майбаси :)
ако някой е започнал сега да строи в БГ няма по-неподходящ момент, след няколко години нещата явно ще са доста по-спокойни.
за заплатите: имало е скок първите месеци след влизането, но след това не са помръднали, самия унгарец не бе доволен от заплатата си - 500 EUR но аз пък не съм и виждал някой който да е доволен досега, той не е от столицата и фирмата в която работи е в дебрецен и определи заплатите на няколко нива: 200 EUR е минималната по закон но голяма част от хората които се занимават с ниско квалифициран труд са на 220-230 EUR, за добра заплата се смята 400 EUR а за много добра 600 EUR (пак повтярям това не е будапеща). самият той е търговски представител, обикаля навсякъде за да продава и говори 5 езика - английски, немски, руски, хърватски, унгарски и взема 500 EUR(!) заплата (предполагам от командировачни си докарва още толкова но основата си е 500).

Чет Май 17, 2007 8:40 pm
Профил

Мнение 
Мда .. сравнено с БГ . не сме толкова зле не мислите ли. Относно строителстовто, 300 ЕУР на квадрат ... това д не е себестойноста със земята, в момента строителство в софия от фирма със собствени бригади, себестойноста не е над 250 ЕУР, освн ако не е луксозно строителство, въпреки че много от това което се води луксозно не е никак по луксозно с изключение на лъскавите рекламни материали. От известно врме проучвам тая сфера, все още не е късно да се строи. И друго относно строителството, точно това за по 900 и нагоре винаги ще се ъргува, във модерните за момента квартали имотите винаги ще вървят, там клиентите не са от масите, това са хора с пари, и сега и след 5 години все така ще си купуват имоти. Проблем ще има с масовото строителство, ако продължава със същите темпове, а още по големи ще са когато хората започнат да не си плаюат кредитите. Знам в момента хора купили на кредит които като си платят вноската едвам изкарват, цените ще се вдигат, заплатите обаче не със същите темпове, скоро подобни на тези хор няма да могат да плащат вноскит, да му мислят банките.
Иначе ситуацията не е подобна само в Унгария, в Латвия и Литва също е така, там май е малко по добре, но в големит градове, то те са два :), в Чехия не е много по розово, и в Полша не е кой знае колко по-добре, а тези две страни са с сериозни икономики, производство а Полша е с огромен пазар.
Аз не бих очаквал чудо в България, реално заплатите в момнта не са толкава ниски, в малките градове не са високи, бих казал малки, но пък в Големите градове не е така, също има и малки градове с добра икономика. Не сме за оплакване според мен, по скоро сме за превъзпитание, заведенията все още се пълнят, моловете се пълнят, и това е не само така в София. Не знам как е по другите градове, но ми направи впечатление че цените в Мол София примерно са по високи от нормалните, в Сити център също, може би не на всичко, но на нещата които купувах бяха по-високи. Верно е че за всеки влак си има пътници, не ме учудва че хора купуват дрехи за хиляди левове, обаче учудваме стълпотворението по тези магазини както и да е ... Българина иска да е консуматор, ама не какъв да е ами консуматор на маркови стоки, малко е встрани от консуматорските общества, като US да речем.
Сигурно е нормално, може би се дължи на прехода, хората опитват да компенсират, или знам ли .. народопсихология но е факт. А иначе би могло и в БГ да има минимална заплата 200 ЕУР без особенни грижи, по големи биха били проблемите с обещетенията за безработни и пенсиите. В 3-те големи град, Варна, София, Пловдив, може би има голяма част от хората вземат около 400 лв, всъщност във София болшинството вземат над 400. Реално една такава граница няма да удари сериозно бизнеса, по-скоро държавата, но това автоматично ще увеличи и прихода от данъка.

Обаче държавата гледа само своя си джоб, по-скоро политиците гледат своя джоб, или най-точно гледат така да бъде че по дълбоко да бръкнат в джоба на държавата а той да е по-пълен, ама никой да не го позлва и вижда.

Чет Май 17, 2007 9:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
300 евро на крадрат са приблизително 450 долара за м2.Миналата година ходих да окабелявам в една 'луксозна 'кооперация дето цената на 200м2 апартамент беше 150 000 долара без екстри.Имаше хора купили по 3 такива с идеята да ги продадът по-късно на печалба.Да ама пред сградата започна строежа да друга кооперация и познайте какво стана...и още си търсят мераклии.
В БГ цените се променят според часа на деня(може би заради туристите,за момента е пълно с румънци).Заплатите- не бележат промяна и евентуално ако има някаква - то тя е минимална.Предлагането е много голямо от маркови стоки -до ментета.Покупвателната способност-зависи от хората има много бедни и много богати.Не можем да гадаем на къде ще вървим гледайки какво е в Полша,Чехия... щото ще се намери някой нереализирал се политик(разбирайте гладен) който да прокара в парламента нов закон или забрана и пак ще се затънем до уши в тинята (сега сме затънали до врата).Има хора с по 2 висши и докторски степени и работят като продавачи,щото трябва да се яде.Предстоят избори,след това зимата,....Ще видим какво ще стане.Но каквото и да стане ние си му сърбаме попарата.

Чет Май 17, 2007 10:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе ако ще го караме като унгарците.... Е нема нужда. За мен да си на нивото на Полша, Унгария даже Гърция или Португалия, не е кой знае какво постижение.

Имам чувството че горезиброените страни не са кой знае колко "по - добре" от нас по отношение на покупателна способност. В БГ въпросната способност хич не е ниска. Но реално отчитаниет доходи са невероятно смешни.

Просто да се чудиш как с 300 и колко са там средна работна заплата се оцелява. Истината е че при 60% сива икономика (и то по официални данни), реалните доходи определно не са 300 лв.

Скоро имаше едно изследване за степента на "осивяване" на различните сектори в икономиката. В строителството в София в момента най-нискоквалифициран, от тия дето мъкнат тухли, започва от 800лв. Оператор на строителна машина - не се говори за под 1500лв. Заплати по договор - 200лв. Ако въобще имат договори. Туризма - всяка втора къща по морето докарва доходи от "хотелиерство". Да не говорим за прането на парите в "големите" хотели. И там сивата икономика минавала 80%.

Друго интересно изследване - междуфирмената задлъжнялост расте непрекъснато. Нивото на задълженията на голяма част от фирмите е много по голямо от реалните им приходи. Но си съществуват, плащат заплати, карат си мерцедесите. Как ли става? Ама върти се огрмна маса данъчно недостижими пари между фирмите. Това са пари които стъкмистиката не вижда.

Та при такава стъкмистика - може да ни изкарат и с отрицателни доходи. А реално българина не е гладен. И не е бил. Иначе щеше да му дойде акъла.

Реално БГ е малка държава. Такива държави при подходящо управление и подходящ пълнеж (разбирай народ), могат да скочат нагоре буквално за 10-15 години (което си е кратък срок). Колко ти трябва - да прилъжеш пет-десет големи инвеститора. Ама не инвеститори дето ще строят хотели или ще правят селско стопанство. Държава дето да е забогатяла от банани или курорти няма. Или такава дето да е забогатяла от транзит на нефт или пройзводство на електроенергия. Трябва си висока добавена стойност. Но се искат хора сериозни. А не тъпи балканци.

Пет Май 18, 2007 8:31 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Просто да се чудиш как с 300 и колко са там средна работна заплата се оцелява.

Едно от нещата дето са официални - гурбетчийте и емигрантите всяка година пращат около 1.5-2$ млрд. на роднините в БГ :) .
Отделно всички (айде почти всички :) ) сме от село, а селянин от глад досега не е умрял :D .

Пет Май 18, 2007 3:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе емигрантите внасят 1 млрд., ама това е нищо. Няма да стигне само за автомобилите над 300 коня дето се моткат из София.

Просто сивичката икономика е множко. И това изкривява всякакви статистики. Според статисктикте българина трябваше да се е затрил отдавна. Да ама не. Просто държавата се опитва да скубе прекалено и ответната реакция е тая - среден пръст.

Пет Май 18, 2007 5:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
баш 1Г$ от емигранти не вярвам...

Ние имаме къде 2.5М семейства... От тях малка част имат роднина зад граница, който не само да не иска пари и буркани, ами му остават излишни пари че да ги раздава на роднини. Масата емигранти просто нямат пари - не че са бедни, ама кой изплаща кола, кой къща зад граница. E Dimitar да каже как е.... остават ли му излишни ;-)
Пък и идеята на повечето емигранти е да изкарат за себе си, а не да хранят чужди гърла.
От цялата работа не знам дали ще останат и 100 000 емигранта които да дават средно 1000$ годишно на роднини за да не умрат от глад... ама това е много далеко от горната сума ;-)

А тия с автомобилите по 300 коня се съмнявам да са от "помощи" от роднини в чужбина... по-скоро от нашенските социални помощи ще да е ;-)

Апропо, много хора у нас наистина живеят с ниски доходи... ние просто не ги забелязваме, или се правим че не ги забелязваме...

Пет Май 18, 2007 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами това е официална статистика за преводи от вън към частни лица. И това е само за банковите преводи, Moneygram и Westernunion парите на ръка и чрез банковите карти дето се теглят от БГ не са включени. Не съм си го измислил аз, нито пък искам да броя на хората какво им остава и какво не. Но всички хора, които познавам тук пращат пари, аз също пращам. Верно, че не всеки праща по 1000$ на година, ама има пък някои, дето пращат много повече. И само тук в Чикаго има 150 000 българи, а цялата емиграция мисля, че е около милион, като сложим и гурбетчиите по Испания и Гърция и другаде и става бая сериозна цифра. Аз така като се позамисля и май не познавам семейство (или да са едно две най-много) дето да нямат някой отишъл на някъде :) . Миро - само ще ти кажа, че са ти много невярни представите за хората 8) .

Пет Май 18, 2007 8:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
официалната статистика на БНБ отчита средно $800 млн. годишно, което за много години е повече от преките чужди инвестиции.
и това са официално миналите пари. още на толкова се оценяват пренесените на ръка и недекларирани.

БНБ има доста засукани механизми за следене на сметките в чужбина. въпреки, че вече няма право да го върши директно, го прави под наредбата за следене на платежния баланс. с една законова финтифлюшка, БНБ определя сметките в чужбина като кредитиране на чужда иконимика. формално не се интересуват колко пари имате в сметката и за каво ги харчите точно, но искат формуляри в точно същия смисъл, само че в тях се интересуват от "обслужването на кредита". ако не знаете, наредбата е валидна за всички български физически и юридически лица и глобите за неподаване на формуляри са солени. служи за удобна и законова форма за отстрелване на неподходящи хора.

Пет Май 18, 2007 8:34 pm
Профил

Мнение 
ами сумата която се споменава не е много голяма, и поцти всицко от нея отива във сивата икономика. като прати на мама и тати по 100$ на месец, или по 200, или пък на жената, тя ги харчи за ежедневни нужди, храна, домашни потреби .. някоя друга дрешка, ако изключим голмите вериги, всичко що се купува от малките най-вероятно остава недекларирано, но това е нищо в сравнение с това което се дава като заплати.

Иначе и според мен Унгария и Полша не са много по-добре, и гърция не е кой знае колко по-добре. Изобщо в момента не знам доколко в европа има страна която наистина да е добре. То не че америка е много по-добре, но тм е друга хавата.

Та темата беше за заплатите, аз лично не мисля че са толкова зле. В софия е зор да намериш дори монтажници за по 1000 лв, какво значи това, че или на хората не им се работи, или че няма свободни. Ами щом няма кой да дойде да бачка за 1000 лв значи хората имат пари, не знам има ли смисъл да се говори какви са заплатите и дали трябва да растът. Като цяло по скоро трябва да се говори за култура на работа, за отношение към работата, и др подобни, които могат и да помогнат на Българина да работи както трябва, пък тогава току виж и заплатат му се променила.

Пет Май 18, 2007 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
напълно възможно е да влизат над милиард годишно, понеже страната отчита отрицателно търговско салдо, а при това положение няма начин валутния борд да издържи цели 10 години.

Пет Май 18, 2007 10:03 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Апропо, много хора у нас наистина живеят с ниски доходи... ние просто не ги забелязваме, или се правим че не ги забелязваме...

Tака е. И това не са само части от малцинствата, хронично болни , или пенсионери с минимални пенсии. 1000лв на година. Причините са най-различни, но има такива хора.
Колкото до емигрантите има и такива, които влагат пари в имоти, или строят хотели. Moже и да влизат 1 милиард лева емигрантски пари.
Отрицателното търговско салдо не е толкова страшно. Дължи се преди всичко на чуждестранните инвестиции - внася се техника и се отчита като внос. Като си тръгнат от тука, ще я броим за износ и ще се бием в гърдите, че имаме положителен търговски баланс.

Пет Май 18, 2007 10:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Отрицателното търговско салдо не е толкова страшно. Дължи се преди всичко на чуждестранните инвестиции - внася се техника и се отчита като внос. Като си тръгнат от тука, ще я броим за износ и ще се бием в гърдите, че имаме положителен търговски баланс.

Тук грешиш! Отрицателното търговско салдо е за сметка на широко развързаните потребителски кредити, с които се закупува на поразия черна и бяла техника, правят се скъпи ремонти на жилища с вносни материали, купуват се автомобили и др. За това отива и голяма част от доходите от сива икономика. Изобщо - голям внос и малък износ. И това си е страшно, защото постепенно ни превръща в бананова република, която международните финансови институции карат да държи все по-голяма част от наличните пари като резерв. Това допълнително спира развитието и не дава възможност тези пари да се ползват от бюджета.

Съб Май 19, 2007 8:57 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Изобщо - голям внос и малък износ. И това си е страшно, защото постепенно ни превръща в бананова република, която международните финансови институции карат да държи все по-голяма част от наличните пари като резерв. Това допълнително спира развитието и не дава възможност тези пари да се ползват от бюджета.

отрицателното търговско салдо Е голям внос и малък износ, а не се ДЪЛЖИ на тях. и като погледнеш баланса те излиза че всичката валута в българия трябва да се е изчерпала отдавна, а тя не е. точно за това отбелязах че напълно възможно изглежда гурбетчиите наистина да дават над милиард, понеже това е износ на работна ръка, износ който не се отчита в баланса, и който всъщност го спасява. ако салдото наистина е отрицателно, има два варианта:
- в случай на реален борд (на всеки отпечатан лев има съответсващо половин евро във резерва) валутата и всички левове ще минат във борда, а покритието ще излезе навън, паричната маса просто ще се изчерпи и вноса ще се изравни със износа поради липса на пари.
- в случай на "виртуален" борд, без реално покритие на левовата парична маса от валута, борда просто ще рухне и курса лев/евро ще се промени, което пак ще изравни вноса със износа.
аз не знам дали нашия борд е реален или не, но факта че след 10 години все още салдото е "отрицателно", показва че всъщност има неотчетен износ, които според мене е точно износа на работна ръка.
за инвестициите не съм сигурен че се броят за внос, понеже парите за обурудване ги дава собственика, който е чужденец.
що се отнася до натиска на МВФ, който според тебе ни спирал развитието, ще отбележа че точно след като МВФ започна да оказва въпросния натиск виждам въобще някакво развитие, до 97ма, когато бяхме още "свободни", си беше направо свободно падане надолу.

Последна промяна zaphod на Съб Май 19, 2007 9:50 am, променена общо 1 път

Съб Май 19, 2007 9:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
... постепенно ни превръща в бананова република ...

за съжаление, вече сме бананова република БЕЗ банани. за черешите е ясно - там гърмят. магданоза и копъра бяха от турция зимата. първия пресен лук и чесън беше от ... ливан. явно и компирите са опасна земеделска стока, та ги внасяме от латинска америка. с доматите също е зле положението.

отрицателното търговско салдо според мес се дължи на простия факт, че не изнасяме нищо.
а за да изнасяме, трябва да произвеждаме (нещо).

в момента държавата е така ситуирана, че производството е възпрепятсвано по всевъзможни начини, а износа е направо невъзможен. достатъчно е един ден да прекарате на гише "активно усъвършенстване" в някоя митница и ще ви се отще и произовдство, и износ и живота даже.

много хора се питат защо всички инвеститори са в румъния, а при нас идват само "инвеститори".
ами там правенето на бизнес там (и на много други места в света) определено е по-лесно. да не говорим за внос-износа.
за съжаление, у нас, за да излежеш на шечалба, трябва да лъжеш, да си сив. иначе не става, както и да го сучеш.
и затова идват само "инвеститори", която първостепенна цел е спекулативната печалба.
казвал съм го и друг път - ако в китай действат нашите закони, те няма да са икономическа заплаха за никой.

Последна промяна ДедоБоре на Съб Май 19, 2007 10:03 am, променена общо 1 път

Съб Май 19, 2007 9:45 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща