Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
PIC16F8xx 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Така е. Направо си е безсмислено всеки път да се презаписва и EEPROMа, особено, ако или не се използва изобщо или първоначално и празен. И колко записа ще издържи еепрома в сравнение с флаша. Тук не съм наясно, но чувам, че по-малко.

Драсни два реда за буутлоудера. Що е то и има ли почва у нас? :D
Не съм запознат, но може и да ми потрябва.

Пет Мар 11, 2005 3:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доколкото знам във всички PIC EEPROM-a държи 1,000,000 (милион) записа, а флаша 100,000 (сто хиляди)... Bootloader e част от програмата, чрез която си качваш кода в процесора без програматор. Удобното е че ползвам само 2 крака и стандартна RS232 връзка, кода ми заема 300 реда в процесора, програмата на компа работи 100% безотказно, независима е от хардуера на компа (за разлика от PonyProg, IC-Prog, Willem, TAIT и пр.). Единственото което не може да прави е Bulk Erase и да пише конфигурационни битове, но пък ако имаш включен CP (code protection), не го бърка, пак си пише. Принципа е прост, пращаш самият HEX файл в някакъв удобен формат към PIC-а (естествено, накрая една CheckSum-а), а той си го написва там където му кажеш... Изключително ми е удобно, кодато продам някой продукт, работещ със серийна връзка, да предлагам на клиента "Update" на кода в процесора, без да се налага да хода на място и да закачам програматори :D

Пет Мар 11, 2005 3:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за инфото.
За сега ще работя с програматор. Нямам време за отвличане с буутлоудер, а и на мен няма да е от такава полза, както на теб.
Не съм програмист и предпочитам да си стоя по-близо до хардуера.

В моите неща, връзка с РС за сега не предвиждам, защото те ще работят автономно и в условия, където може и да няма РС. Затова използвам LCD, а където не може - LED дисплеи.

Очертава ми се необходимост от лаптоп и вече се заглеждам по USB програматори. В тях виждам, че вграждат пик и предполагам с това проблема с портовете ще отпадне. Вероятно пика задава съответните времеви характеристики.

Не го приемай лично - не визирам теб, но често ъпдейтването на софтуер си е чисто премахване на бъгове. Знам го от опит, но го правехме, като изпращахме записан ЕПРОМ с новата програма (тогава работехме с 80535). Клиента трябваше да улучи цокъла и да постави чипа в правилното положение. :wink:
Сега с флашовете е къде по-лесно.

Пет Мар 11, 2005 4:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Знам го от опит, но го правехме, като изпращахме записан ЕПРОМ с новата програма (тогава работехме с 80535...

Били са славни времена :) Аз ртогава съм бил малък... За USB програматор и аз си мисля...или ICD2 ще си сглобя, или JDM с приставка за USB (FTDI232).
Абе то иначе и аз не съм програмист (ремонтирам бит. техника :) ), ама...то като при секса...трябва да ти е удобно :)

Пет Мар 11, 2005 5:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре изглежда, а щом върши работа е направо чудесно.

Иначе за USB програматора си мисля, че трябва да е напълно независим от РС-то, т.е. РС-то хвърля кода в програматора, а последния си разпознава пика и си го програмира. Или нещо подобно.
Използването на конвертор USB-Com и обратно, според мен не е решение. Особено за 12F.

Съб Мар 12, 2005 9:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Доколкото знам ICD работи на подобен принцип...Кода се хвърля през серийната връзка към PIC-a на пакети, а PIC-a се старае да спазва "timing" правилата...затова е "machine-independent"...Аз обаче като гледам datasheet-а на MSP430 контролерите ми идва да ги захвърля тия пикльовци :wink: Прекалено много errata чета напоследък...

Съб Мар 12, 2005 12:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нямаш си представа колко си прав - аз откак започнах да работя с MSP430 и си смених на 180 градуса възгледите какво трябва да представлява един процесор или контролер. А пък за грешки и развойни среди въобще неискам и дума да отварям щото просто няма място за сравнение.

Съб Мар 12, 2005 1:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:09 am, променена общо 1 път

Съб Мар 12, 2005 1:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Сигурно сте прави, но дайте малко инфо или някакъв линк за развойни средства, доставчик в България, цени.

Съб Мар 12, 2005 2:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз също ползвам FET и IAR Embedded Workbench за 430. Изобщо не съм съгласен, че зависва. Има само едно "НО". Кабелът до процесора да не е много дълъг - пишат го да е макс 20 см или нещо такова, но работи и с 40 - 50. Това е критичното място, откъдето имах проблеми със стабилността ( докато се усетя ).
Втората ти забележка ( че е бавен ) също не мога да я приема безрезервно. За почти всички приложения скоростта е достатъчна. Бавен е само записът, но там флашът бави топката. За сравнение - един USB JTAG на Motorola е по-бавен.
По отношение на документацията - е, има какво да се желае.
Средата на IAR също е мнооого далеч от съвършенството.

Съб Мар 12, 2005 2:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:10 am, променена общо 1 път

Съб Мар 12, 2005 2:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
...

Съб Мар 12, 2005 2:44 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
pirev:
"Ако използвате АЦП-тата на MSP430 имайте предвид, че дори малко да превишите напрежението на входа на чипа"

Колко малко превишаване? С външен шотки диод не може ли да се защити?

Съб Мар 12, 2005 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Съб Мар 12, 2005 4:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
С външен шотки диод може да се защити, но: стабилизаторът за 3.3 волта трябва да може да удържи напрежението да не се вдигне над 3.3 волта. Ефектът на диода е, че целият изходен ток на ОУ, който движи АЦП-то на процесора, отива в захранването и на практика го повдига. Този процесор работи с макс 3.6 волта захранване, така че един ОУ на 5 волта може да го изгори.

Съб Мар 12, 2005 4:33 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща