Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща
Заплатите в България след 1.I.2007 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Въпроса ми беше колко хорица бедни програмистчета познавате, дето получават парите цитирани от другарката Безуханова, но май-май не познавате :)

Вто Май 22, 2007 1:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз лично познавам 5-6 отблизо и поне още 2 х толкоз около тях. По принцип заплатите им са около 600-800лв., но пък взимат сериозни премии регулярно, така че реално заплатата им е около 2 хил. Всъщност те самите предпочитат този метод на плащане за да пестят от осигуровките.

Също така познавам няколко системни администратора. Един / двама, шапка им свалям, но останалите са с доста посредствени познания. Аз лично бих ги догонил с едноседмичен курс. Най-ниската заплата е 1600лв. (осигурени на минималния праг). Най високата - не се коментира.

Вто Май 22, 2007 8:18 am
Профил ICQ

Мнение 
Пирев, връщай се! :D

Вто Май 22, 2007 2:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Също така познавам няколко системни администратора. Един / двама, шапка им свалям, но останалите са с доста посредствени познания. Аз лично бих ги догонил с едноседмичен курс. Най-ниската заплата е 1600лв. (осигурени на минималния праг). Най високата - не се коментира.

Ей това е странно - системните администратори при нас са обслужващ персонал и са много, много далеч като заплати от инженерите 8) .

Вто Май 22, 2007 3:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ей това е странно - системните администратори при нас са обслужващ персонал и са много, много далеч като заплати от инженерите 8) .

и така трябва да е но при нас нали всичко си е с главата наопаци :))

Вто Май 22, 2007 4:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
верно е наопаци :rolleyes:

Вто Май 22, 2007 4:19 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:

Ако говориш конкретно за вашта фирма - да, ама при вас предполагам не е фатално ако 5 мин в месеца нета куца щото админа без да иска е натиснал грешния клавиш...
Иначе си спомням преди години един професор обесняваше че и в щатите админите на сериозни нетове вземат много повече от обикновените драскачи. По памет заплатите на програмистите свършваха на 100к$ а админите започваха от тая сума...

А и тук не всеки админ взема много. Знам за една конкретна банка където работи брат ми, един админ взема 1000лв а друг 3000лв и вършат долу-горе една и съща работа само дето единия носи малко повече отговорност от другия....

Вто Май 22, 2007 4:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро, без значение къде е админа и на каква позиция - заплатата му е по-малка, в сравнение с инженер на същото място и на същата позиция. Пак ти казвам - това тук е обслужващ персонал. Преди по време на дот ком бума, може да е било различно, ама сега не е. Администратор се става и със курс, докато инженер не се става със курс. Даже тук като учат и на компютърджийте и програмистите не им викат инженерни специалности, а компютър саънс :) . Така, че бъди сигурен, че ъпгреиднатия администратор като взема 100к, то също толкова ъпгрейднатия инженер взема повече :) . Нещата вече са малко по-различни, от колкото бяха.

Вто Май 22, 2007 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
а на хардуердурниците как им викате?

Вто Май 22, 2007 6:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За кои хардуердурници става въпрос? Ако е тези дето се занимават с компове - викаме им техници :) .

Вто Май 22, 2007 6:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за тия, дето ги правят ми е мисълта
некой ненормалник, дето може да опроводи дънна платка с 4 ксеона примерно

Вто Май 22, 2007 7:33 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Администратор се става и със курс

Амъ не мъ разбра значи... Нямам предвид момчето дето разбъзиква кабелите и показва на секретарката едно-друго ;-)

Говоря ти за хора които изграждат системи и отговарят за тях. Ама не да ги изграждат по инструкцията за инсталация... Примерно VoIP операторите, там се налага да пишеш скриптове за рутерите за да ги вържеш с билинг система и т.н. То изобщо не е толкоз просто колкото изглежда като на полето имаш 15 модела рутера пръснати по градове и паланки и като всеки месец вкарваш нова услуга. НЕ знам как с един курс у ваше село овладяват TCP/IP, SIP, RADIUS, TDMoIP и един куп други протоколи, че да са в час и с CISCO и разните други чаркълъци и да са на ясно с хакерски атаки и т.н. Затова у наше село все още търсят под дърво и камък инджинери и то баш-майстори за тая работа.
Същата мизерия и в банките...
Не знам как им викате на тоя чешит майстори, ама не вярвам да ги нямате... И не може да не вземат повече пари от един драскач след който има QA и прочиее. Не вярвам една банка или един оператор да оставят някой дето вчера е изкарал курс да ги защитава от сривове и да се грижи за надеждността...

Вто Май 22, 2007 7:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз като казвам инженер и имам предвид баш тях де и всички други дето се занимават с железа и ембедед инженерите също 8) .

Вто Май 22, 2007 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро - не си мисли за тези неща, като все едно има един човек и от него зависи работата на банка или на голяма фирма. Тук мениджмънта е издигнат до такива висоти, че никой няма да остави това дори в ръцете на няколко човека. Ставаше въпрос за позиции, рангове и отговорности а ти продължаваш да ми сравняваш някой мрежов гуро, дето сигурно работи и като консултант, а не на заплата с "обикновен драскач". Дай да сравняваме съизмерими неща, а не такива дето са на светлинни години. :)

Вто Май 22, 2007 7:55 pm
Профил

Мнение 
Значи всико е относително, кадърни хардуеристи може, ако изобщо ги немаериш, много от тях работят в този диапазон, и незнайно защо не търсят повече, но истината е че няма голмо предлагане на работа в този сектор. Кафърни софуеристи също може, обче те бързо зачзват. Интерсното е че няма заначение дали са кадърни или не, в момента и за некадърни заплатат е висока .. лошо, много лошо, тук само бой и разтрели оправят положението и .... 2 тона ТНТ, един за зградата на SAP, 500 кг за HP, и останалите 500 разпределени му още няколко по малки сгради ....

А иначе в САЩ какъвто и сисадмин да е, той е просто сисадмин, отминаха времената когато сисадмина беше господ, даваха му заплата голяма, кола, жена и пълна свобода, вече сисадмините са зле патени и са регулярни роби без никакви права. Ако някой някъде взема голяма заплата, примерно 60 и нагоре, то това не е защото е много кадърен, росто работодателяму явно дава повче пари.
Заплати т по 100к за САЩ :) .... това са мечти мен ако питат за програмисти .... таквиа пари вземат доста квалифицирани инжинери, в повечето случай с доста отговорности, софтуерист на тия пари може да става въпрос за 5-10% от всички, не повече.

Вто Май 22, 2007 8:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща