| Автор |
Съобщение |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
 Умиращи АТМеги?
Имам няколко устройства с Мега128 монтирани в коли и след 1-2 седмици умират !?
Преналивам ги и всичко е ОК до следващите 1-2 седмици !!! Проблема не се появява на всички коли,а само на определени! Вярно,че кода е на около 90%, но пък да са толкова чувствителни !
Имам и устройства с Пиклъовци,но до сега с тях не съм имал подобни проблеми!
Някой може ли да даде идеи от къде идва проблема и някакви насоки за подобряване на положението! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Май 21, 2007 4:54 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Кофти опроводена платка е основния проблем при такава ситуация. Говорил сме вече тук че опроводяването при AVR трябва да е по смислено.
Евентуално виж дали установяваш правилния праг на brown out detection от фузовете.
Външен супервайзор също никога не е излишен при мегите когато захранването не е стабилно.
|
| Пон Май 21, 2007 5:07 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да не си пропуснал да запоиш на маса корпуса на кварца?
Трябва да е запоен съвсем близо до GND пина в близост до изводите за кварца.
|
| Пон Май 21, 2007 5:09 pm |
|
 |
|
WDW
|
OK , но въпроса е че или програмната памет се разпрограмира или епрома! Кварца - само ще забиват от време на време!!!
|
| Пон Май 21, 2007 5:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Хм, програмата пише ли във флаша? В смисъл в код спейса?
|
| Пон Май 21, 2007 5:39 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Зависи какво ще се омаже като се шашне процесора. Не е лошо и неизползваната памет да се запълни с инструкции NOP да кажем и още някой трик за борба с извънредни ситуации.
Но като цяло си е хардуерен проблема ти и се решава първо с хардуерни мерки.
|
| Пон Май 21, 2007 6:19 pm |
|
 |
|
3aek
|
1. Brown-out - не се надявай на вътрешния
2. JTAG-ICSP яки PULLUP-PULLDOWN а да не плуват - в авто електрониката такива шумове може да има по тези линии че да го вкарват в режим програмиране / триене
но основно флаша се трие при гличове по захранването затова brown-out е задължителен
|
| Пон Май 21, 2007 7:04 pm |
|
 |
|
Balkana
|
Също така, не ползвай нулевия адрес на ЕЕПРОМ-а ... първо той си заминава при по-голяма шумотевица в захранването заради default стойностите на регистрите за управлението му; не е лошо да сложиш симетричен дросел на захранващите си проводници ( голям феритен пръстен с прекарани заедно колкото се може повече пъти захранващите кабели ), същото може да важи и за останалите ти входове/изходи на устройството, зависи откъде и как минават и с какво се свързват.
|
| Вто Май 22, 2007 9:41 am |
|
 |
|
WDW
|
Да, за сега така ще го мъча със феритен пръстен около всичките вх/изх. проводници !! Имам си и стабилен филтър на захранването !!!
Отдавна вече не ползвам нулевия адрес на ЕЕПРОМ-а, защото се омазваше доста често! Но все пак проблемите продължават !!!
Имам и буутлодер,които рядко, но и той се скапва!
У-та не са ми в метална кутия,но дали ще имам резултати ако помисля в тази насока !!
Лошото е че незнам от какво точно се получава проблема !!
|
| Вто Май 22, 2007 10:32 am |
|
 |
|
Balkana
|
Кажи 1-2 думи за устройството - къде се връзва и т.н. ... може би ще мога да ти генерирам още някоя идея
|
| Вто Май 22, 2007 2:38 pm |
|
 |
|
WDW
|
Работи в автомобил и си има GSM - връзва се през GPRS!
Какво друго ?
|
| Сря Май 23, 2007 9:44 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
аах... захранването на GSM и микрото общо ли е, или поотделно смучат от 12-те?
|
| Сря Май 23, 2007 9:56 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
WDW, подобни проблеми възникват поради електромагнитна несъвместимост вътре по платката. Основен източник е GSM модулът. Той консумира големи импулсни тоци ( до 2 А ) и може да предизвика "разтрептяване" на стабилизатора на напрежение. Вторият проблем възниква, ако не си извел добре антената на GSM. 2W СВЧ мощност в близост до платката не е здравословен климат за чиповете. Използвай добър фидер ( най-добре коаксиал ), провери замасяването на оплетката в двата края. Изнеси антената максимално далече от устройството. Провери, ако можеш, КСВ на антената. В зависимост от оператора и местоположението можеш да работиш на 800/900 или на 1800/1900 MHz, не всяка антена става и за двата обхвата. Всъщност 4.
При GSM дръжките този проблем е решен чрез многослойни платки и разумна топология на борда, освен това се ползват чипове, предназначени за такива условия. Мегите имат пословична неустойчивост, по-кекав хардуер и Микрочип даже не са правили.
Естествено, това е само една от вероятните причини. За да провериш имат ли нещо общо, спи GSM модула и виж дали пак ще се насмита.
|
| Сря Май 23, 2007 11:00 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аааа, това е друга бира вече...
батето е дал достатъчно препоръки.
много вероятно е да имаш проблеми в захранването и от там да възникват проблемите с флеша.
какъв GSM ползваш?
|
| Сря Май 23, 2007 11:07 am |
|
 |
|
nik
|
ако работата му влиза по жиците трябва да се бориш с платката, ама аз съм имал случай в който флаша и еепрома се изтриваха от околното магнитно поле създавано от големи тоци по платката, демек по въздуха, проблема го реших с дебела алуминиева пластина(3-4 мм) залепена върху процесора
пластината се явява намотка на късо за вч полето и в близост до пластината магнитнитното поле е значително по слабо
това спаси флаша и еепрома от случайно изтриване, но не спаси входовете на интегралите и процесора, смущения пак си влизат, наложи се да ги правя по нискоомни, но универсална рецепта няма трябва да се подхожда според случая
|
| Сря Май 23, 2007 1:32 pm |
|
|