Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
CAN, LIN, I2C, 485, 1-wire или ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение CAN, LIN, I2C, 485, 1-wire или ...
приложение в тежка индустриална среда.
всичко, за което можете да се сетите може да го има: магнитни полета, електростатични смущения, флуктуации
къси разстояния (до 5м)
нодове 10 (за сега), мастер-слейв, като слейва няма инициативата (за сега). и да проима някога, това ще е от типа аларма/прекъсване
слейвовете харчат малко и загранване по бъса е предимство
скороста не е от значение (9600 е поносимо)

споделете някои мисли, моля. от рода на:
- надеждност от счупване на трансивера
- устойчивост на кретенизми (обърнати жици, гръмотевици, поливане с кафе/масло)
- надеждност на цялата мрежа при дефектирал нод
- сложност на имплементация

Пет Май 25, 2007 2:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Обща шина, или друга структура.
Това е определящо избора.
После е другото

Пет Май 25, 2007 2:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
шина

Пет Май 25, 2007 2:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
I2C и 1wire трябва да ги отпишеш автоматично за 5км
CAN-а също не е за големи разстояния но е май най-шумо устойчив от всички цитирани по-горе, разбира се навлизаш в едни дебри от който ще излезеш след година ако решиш да минеш без готов CAN контролер ами с процесор с CAN периферия
за тези разстояния RS485 май е най-подходящо и ще ти е най-лесно като софтуер

Пет Май 25, 2007 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
RS485 с малко екстри:
- ограничена скорост на нарастване в приемника, т.е. ограничена чувствителност по входа;
- галванично изолиране на всички девици от шината;
- ако можеш софтуерно да си направиш UART-a, можеш да "закърпиш" обърканите жици;
Впечатления:
- не е чувствително към окъсяване на линията;
- RS485 драйверите не товарят линията при липса на захранване, досега не съм срещал 75176 да изгори с окъсяване откъм линейната страна;
- ако на някой нод му се смарангяса софта и реши, че му е дошло времето да предава, линията умира;

Иначе, ако търсиш надеждност при дефектирал нод - Етернет със суич и ВВ разделки, дето понякога ги слагат на кабеларките против гръмотевици.

Пет Май 25, 2007 3:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
CAN освен всичкото друго е и протокол. Той не изключва RS485, който е физическия носител. Ако имаш подходящ процесор, бих ти препоръчал CAN с RS485. I2C е междусхемен интерфейс и не е подходящ въобще за дискутиране. LIN-a не се сещам за какво беше.
Иначе без CAN, можеш с 485 да си спретнеш собствен интерфейс с избран от тебе анализ за грешки. Правил съм го така, но не мога и работи, но не мога да ти го препоръчам.

Пет Май 25, 2007 4:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм за CAN - правен е за коли, а по-големи мизерии от тези в колите няма :D . 5 метра нищо не са за него. Ако не ти харесва CAN-а, тогава RS-485. Общо взето нямаш много голям избор на интерфейси. От гледна точка на обръщането на жиците май само с LIN-а няма да имаш проблем, ама него не съм го ползвал никъде и немога да дам препоръки :D .

Пет Май 25, 2007 4:40 pm
Профил

Мнение 
Мммм 5 м или 5 км ..... едните говорят за метри, другит за км, дедо е писал метри.
Според мен 485 ... CAN сам по себе си е по скоро протокола, не толквоа преносната среда, реализира се и по усукана двойка, и по един проводник и какво ли не. 485 е изпитан интерфейс, масово се ползва във всякакви индустриални приложения, като носител според мен е много надежден. Дали отгоре ще се мине не CAN или собствен протокол е дуг въпрос.
Също ткаа обаче CAN при пикльовците примерно доколкото помня си има вградени диференциални драйвери, не съм го ползвал но може да и да работи, т.е. дали ще е пик или друго нещо все там.
От моя опит с 485, на 19200 до 2 км съм нямал проблеми никакви, и то в тежки условия, дъгови пещи, сериозни двигатели, и съпътстващите ги контактори. Тъй като батето има по голям опит, може да му повярваме че не е виждал окъсил драйвер, т.е. няма страшно да ти претовари линията.
Естествено трябва да се погрижеш и за защитата и, арестори, супрестори, мисля всичко това ти е ясно.
За I2C и др. подобни ... не знам има ли смисъл да говорим.
Обаче ако средта наистина е мноооого смотана, и има голяма опасност, мислил ли си за оптика. HP, вече agilent имат не лоши оптопреобразуватели за нискоскоростна оптика, недостатъка е че ще ти трябват репитери за 5 км.

Пет Май 25, 2007 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за 5 метра говоря, при километрите е друга бира.
аз като стар и уморен кон съм фен на изпитаните решения (485)
ама все ми се ще да чуя някакво мнение за CAN и LIN

Пет Май 25, 2007 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
сори нещо съм болен и главата ме върти та недовиждам :)

Пет Май 25, 2007 6:31 pm
Профил

Мнение 
Ами за 5 м .... за LIN не знам, нямам опит, CAN би трябвало да работи в диференциален режим, едва ли има голяма разлика с 485 в този случай. CAN ще ти спести писане на протокол, стига да не тръгнете да го пишете. И аз по принцип съм фен на изпитаните методи, но при наистина сериозни смущения и нужда от галванично разделяне м-у у-вата оптика ми се струва ОК, ползвал съм тези на agilent, доволен съм. Иначе .... ако подаваш и захранване по този проводник ... явно не ти трябва галванично разделяне

Пет Май 25, 2007 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами трябва ми, ама оптрони и DC/DC модул са достатъчни.
от оптичен кабел няма нужда, не е чак толкова тежка средата

Пет Май 25, 2007 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За CAN има доста повече писаници отколкото за RS485 (след като RS485 е само физически интерфейс), освен това в CAN реално няма адрес на получателя, а ID на съобщението (не че това не може да се ползва като адрес но...), наскоро писах едно LPC на NXP и играчката с CAN беше голяма - мисля, че RS485 ще свърши работата в такава среда, имам пуснати устройства в подобна атмосфера и не съм имал проблем с комуникацията (кабела ми е 60m и устройствата са 18 до момента, с тенденция да станат 40 след време)

Пет Май 25, 2007 7:06 pm
Профил

Мнение 
Дедо, ако не гониш себестойност на изделието, няма нищо лошо в оптиката. Нискоскоростният кабел не е скъп, двойно на Brandex FTP Cat 5, а има и варианти с медни жила за захранване, просто е удобство, огромно удобство.
Иначе наистина и само RS485 е напълно достатъчен. това си е мнго стабилна комуникация.

Пет Май 25, 2007 8:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CAN съм пускал в доста зашумена среда, пикови токове от над 100А, няма проблеми. По спецификация трябва да работи при късо на линията или окъсяване на едната от двете жици към + или маса, ама MCP2551 не иска. Проблем който имах е че при връзването на PIC към PLC изчисленията на стойностите за регистрите които определят битрейта даваха малко по различен битрейт и нямаше комуникация. Иначе съм доволен, спестява усилията на физическо ниво, то си е почти LAN, според мен CAN пред 485.

Съб Май 26, 2007 2:58 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща