Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
elektrono zapalvane 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение elektrono zapalvane
Zdraveite trqbva mi shema na elektronno zapalvane za avtomobil. Ako moje da e s regulirane na ugula na zapalvane ili nqkoq takava gazariika.Neznam ne gi razbiram mnogo ama iskam da si sloja ne6to v ligena. moje da e s microkontroler 8051 ili pic16F84 4e samo za tqh imam programatori:(
Blagodarq :oops:

Нед Мар 13, 2005 4:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
ama iskam da si sloja ne6to v ligena

За какво возило става въпрос? За да търсиш електронно, значи е нещо старо. В нета има куп схеми, а някои предлагат и регулиране на ъгъла на изпреварване на запалването. Някъде имаше и с Пик.

Най-напред обаче изясни за себе си какво търсиш и какво очакваш да получиш като резултат. Всичко зависи от колата.
Иначе не ми пречи да ти изпратя схемата на запалването, което вече години работи безотказно на бащиния ми Москвич. Схемата е руска, а аз замених елементите. Обаче това си е само прост транзисторен комутатор. Сега (при тези винетни и други такси) се чудя дали да му слагам и Хол-датчици и контролер или да го консервирам като музеен експонат.

[/quote]

Нед Мар 13, 2005 4:59 pm
Профил

Мнение sorry
Kolata e stara toyota 1300cc 4 cilindura i raboti samo na gas 4e benzinovata pompa zdade bagaja. i iskam da i sloja nqkakvo elektronno ama s pove4e ekstri koeto da raboti.V net-a ima naistina mnogo shemi no iskam ne6to izpitano i rabote6to tika v foruma ima6e avans porocesori ama shema ne6to ne mojah da namerq pak i ne mi e mnogo qsno
blagodarq :)

Нед Мар 13, 2005 5:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не съм специалист по ДВГ, но си мисля, че трудно ще намериш решение на въпроса, ако не уточниш изходните параметри.

Търсиш аванс-процесор, но какво имаш като датчици и изпълнителни елементи. Не вярвам да си само с чукче, кондензатор, бобина, вакуумен и центробежен регулатор. Нали някой трябва да подава сигнал към аванс-процесора и да подава искрата в необходимия момент.
Имаш ли някаква електроника изобщо? Дай и модела, за да могат хората да ти помогнат.

Нед Мар 13, 2005 5:24 pm
Профил

Мнение 
toyota tercel obiknovenno 4uk4e s ondenzator ima vakumen regulator na ugula nqma nikakva elektronika dvigatela e model 2A

Нед Мар 13, 2005 5:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На първо четене ти предлагам тази схема. Пак казвам - не е нещо особено, но е надеждна. Работи над 5 г (не помня точно), на Москвич-412, модел 1975.

Номерацията на някои елементи не започва от 1, но това да не те смущава. Просто изтрих излишни елементи с които експериментирах без успех и ти предлагам първоначалната схема.
Схемата е публикувана в някалко руски сайта.
С1 и R4 изключват бобината, ако двигателя не работи.
R3 е цементово-жичен (по каталога на Комет) и определя тока през чукчето. При тази стойност, контактите не ерозират. Остава само механичното износване.
R5 е съставен от два цементово-жични 10 ома/10W в паралел за да се постигне менемален пад върху наситения BU. Това има значение при високоомна бобина.
VD4 и VD5 са 1N5386B (180V/5W).

Какво ти дава схемата?
1. Премахва електроерозията на контактите на прекъсвача (чукче и наковалня), с което запазва по-дълго центровката, но не може да премахне механичното им износване, както и износването на гърбиците на вала на делкото.
2. Запалването не консумира енергия при неработещ двигател.
3. Малко се подобрява паленето през зимата. Малко, но се усеща.

Това за начало. Когато намериш подходящ аванс процесор със съответната програма за твоята Тойота, можеш да свържеш схемата към него през оптрон, например. Междувременно можеш да сложиш Хол-датчик вместо чукче. При мен вече е наложително, защото вала на делкото е много износен, а нов няма от къде да намеря за тази антика - тази година има 30-годишен юбилей :D

Запален съм на тази тема и затова, ако намериш нещо интересно поствай го.

Нед Мар 13, 2005 6:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]