|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:08 pm
Заплатите в България след 1.I.2007
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Какви са? Това което аз знам е около 800лв. средна, чиста, без добавките. Горен праг - безграничен. По закон 40% от приходите на болницата са за заплати - ебати предприятето а? Като сложим и плащането под масата - не ги мисли докторите. Отделно че в 15.00 жив доктор не мога да срещна във "държавните" клиники, по това време вече бичат частно.
Не бъркай доктори с медицински персонал. Виж сестри, санитари, болногледачи и пр. са наистина за оплакване. Ама докторите....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 28, 2007 8:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
миналата година в токуда търсеха лекари.
базова заплата 1500 (чисто) + дежурства, операции и т.н.
още имат непопълнен щат. просто докторите предпочитат да си седят на "мизерните" заплати
|
| Пон Май 28, 2007 5:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 |  |  |  | zaphod написа: послушах съвета ти, видях как се е променил външния дълг. според справка за външния дълг, взета от сайта на министерството на финансите http://minfin.bg/document/2975, външния дълг на българия към момента е $ 5 791 800 000 . по архивни данни, пак от там, преди 2 години дългът е бил 9 129 000 000 евро. с една дума, дълга не само не се вдига, ами намалява. обърни внимание на графата държавно гарантиран дълг - това е дълга на частни банки, гарантиран от държавата, който трябва да се плати в случаи че издухат супата. общо взето не е голям, под 10% от целия дълг. с една дума стабилното отрицателно салдо не може да се обясни според мене със нарастващо задлъжняване. |  |  |  |  |
Не знам за МИН-ФИН, ама според БНБ ( http://money.ibox.bg/news/id_1388183542) :
и за последното тримесечие се е покачил с 620млн. евро... и откакто се помня само се покачва 
|
| Пон Май 28, 2007 8:18 pm |
|
 |
|
3aek
|
то правилно си пише държавният дълг е 3 милиарда евро, останалото е мижи да те лажем, какво ти пука дълга на частни банки или фирми (в повечето случаи това не е дълг а врътки) сделките са от рода Румен Овчаров (просто цитирам име влязло скоро в употреба нямам нищо конкретно в предвид) взел заем от офшорната си фирма 10 милиона EUR за да си построи офис, повечето частен дълг ако се види е към Кипър или Делауер
то не че е само тук така, през уикенда четох за миналогодишния скандал в Атмел когато изритаха основателя и и брат му, та с изненада научих че Атмел е инкорпориран в Делауер и сега там се съдят за акциите
|
| Пон Май 28, 2007 8:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе пука ми щото ще трябва да ги плащаме... Това не са обикновени частни заеми, а заеми гарантирани от държавата, демек ако Р.Овч или който там ги е правил го гръмнат или си вземе дългосрочен отпуск на каймановите острови - ние ще плащаме.
През последните 5-10г много яко взеха да ни мотаят с тоя дълг - прехвърляха го от една валута в друга, от едни кредитори на други и само лъжат и мажат че уж бил намалявал... Намалява ама един друг път! Само като сравняваш "брутен" с "нетен" или ако го гледаш като процент от БВП, ама то и при тия условия вече не намалява. Елементарна сметка показва че ако от 89г насам не бяхме плащали нито стотинка по борча, досега нямаше да е нараснал толкова!
Ето какво казва чичко гугъл за "брутния външен дълг":
март 2007 = 20 294 млн. евро
декември 2006 = 19 194 млн. евро
октомври 2005 = 13 400 млн. евро
юли 2005 = 13 138 милиона евро
края на 2004 г= 12 245 млн. евро
март 2002 = 10 398,3 млн. щ.д.
Някой да вижда тенденцията ??
Интересно е човек да прочете какви са ги мислели нашите държавници - примерно "Стратегия за управление на държавния дълг 2003" ето тук http://old.minfin.bg/docs/Debt%20mngmnt ... -final.pdf
Забележете "сметките" относно курса евро-долар. Има предвиден "риск" еврото са поевтинее - да речем държавниците ни не са оракули и нямало е как да знаят че долара ще се срине ( а не еврото). НО .... защо това не е предвидено и изчислено като риск ?????
И после ще си говорим за заплати... Ами просто пресметнете колко е средната заплата, колко работещи има и колко години им трябва за да се изплати дълга при условие че 100% от всички заплати отиват само за погасяване на дълга...
|
| Вто Май 29, 2007 11:38 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
кВо толкова се вълнувате ... то наШте политици/икономисти (М.Велчев) са го намислили ... сега след като сме в любимото ЕС ... то (ЕСъто) най-вероятно ще се срине ... и ето ти 1$ >= 2еУро (поне) и проблема с дълга е решен 
|
| Вто Май 29, 2007 12:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро и така е и не е така.
За държавно гарантирания дълг си прав, например безумието нов АЕЦ ще бъде точно това. Ама на кой му пука, българина като чуе за "атом" и си представя, че става цар на балканите. Кой ще го финансира и как - на кой му пука, пък и що трябва да се хабим да мислим...
Но голяма част от дълга се дължи на банките майки които финасират кредитния бум в БГ. А кредита, слава богу е горе долу персонален, т.е. ако не си го взел няма да го плащаш. Е естествено не говорим за чудесии подобни на 97г., ама сега нещата са различни, най малкото щото финансовия сектор вече почти е 100% във чужди ръце (за добро или лошо).
Освен това инвестициите също формират дълг. Тоя дълг не би бил "лош" ако инвестициите бяха за пройзводство. Ама те както знаем са сериозно залегнали в строителство и имоти, както и в чисто потребление (инвестиция във фирмен автомобил например, в който да си возим задника).
Ама то положението е така в момента в целия развит свят. Повечето "водещи" икономики се движат по ръба, въпрос само на баланс. Важното е да се купува..... И ние - "барабар Петко с мъжете". Въпроса е имаме ли избор? А пробвай да обясниш на Пешо или Гошо, че не е нужно да купуват по 2 апартамента и купища техника на кредит, та да не влошават платежния баланс. Тамън са опитали сладкото, кой ти мисли за утре? Имам няколко познати дето докарват по има няма 500 лв. на месец, ама гледат плазма и носят телефон за 1000лв. На изплащане. За 24+ месеца. Като си вземат заплатите и 2/3 дава фира към банката. Дежурния отговор - един път се живее, пестеливостта е майка на мизерията. Сигурно е така. Готови са за американци 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 29, 2007 12:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе според мен си е проблем и то сериозен.
Значи плащаме яко (за миналата година мисля бяха 4G евро) а дълга расте вместо да намалява. Верно 50% от дълга е частни банки и инвестиции - това частични обеснява защо дълга се е удвоил. Обаче делът на гарантираните заеми от частните банки е малък (3.5G euro). Повечето са инвестиции - ама какви са тия инвестиции? Това не са частни инвестиции дето ще имат възръщаемост. Това са държавни и държавно гарантирани - айде малко пооправиха пътищата, ама няма държавни предприятия, демек това са си похарчени пари - за добро или за лошо - просто изхарчени пари които ще връщаме с лихва ...
Не е на добре тая ртабота! Жълтите като бяха на власт повишиха дълга с 4G и прибраха поне още толкова от приватизация. Това са 8G евро - при толкова пръснати пари наистина трябваше да се оправим за 800 дни... Сега червените и те я карат в същия дух.
Дефакто като държава харчим повече отколкото изкарваме и тая тенденция става все по-трудна за обръщане !!!
Не ме притесняват gsm-те по 1000лв или пък жилищните кредити. Това само по себе си не е проблем. Човек който работи се справя. Аз самият последните 4г изплатих апартамент, зор беше ама вече изплавам. Проблемът е че държавата не работи, отиваш във Фантастико и гледаш лук от турция, чесън от Китай, макарони от Италия и Гърция, леща от Канада - и всякакви други вносни боклуци. Това не ми мирише на работеща държава!
Всеки да си направи къде отиват парите му - само за бензин давам поне 200лв. на месец, естествено горивата са внос. За амортизация на колата - не произвеждаме автомобили и части. За наеми/ипотеки - не малка част от строителните материали за внос, лихвите пък в чужди банки. Храната дето трябва да е уж нашенска и тя в голямата част е внос. Обзавеждане - ами има ли български телевизор или българска пералня, или кафеварка? Айде има някакви български бойлери...
Е, трябва ли да си икономист за видиш че баланса на тая къща "България" е отрицателен? И като как ще стане да плащаме тоя дълг като не само не изнасяме достатъчно, ами внасяме за собствената си консумация?
Не искам да съм песимист, ама при отрицателен баланс, при растящ външен дълг и при намаляващо, застаряващо и затъпяващо население (вече 1/4 от учениците не завършват и средно) прогнозите са си КОФТИ !!!
|
| Вто Май 29, 2007 1:28 pm |
|
 |
|
zaphod
|
миро, твоята извадка е от вестник, моята е от официален документ. но както и да е, не ми пука. ако държавата трябва да плаща дългове, още по-добре, моят жизнен стандарт зависи от бюджета много по-малко спрямо повечето хора. ако утре балона (ако има балон) се пукне, ще съм най-щастливия човек.
не се грижи за неща които само се грижат за себе си. аз затова мразя еколозите (ако още някой не е разбрал).
|
| Вто Май 29, 2007 1:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
zaphod не знам какви документи четеш, но първо си направи справка какво означава "брутен" и какво "нетен"
Не ти пука... ами ще дойде ред да ти пука, освен ако преждевременно не намериш повод да се чупиш от тая държава. Питай ДедоБоре дето си плаща осигуровки като поп дали му пука каква ще е пенсията му? Щото ако настане криза, а тя неминуемо ще настане ако я караме така - първо социалните разходи ще се свият...
|
| Вто Май 29, 2007 1:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, социалните разходи трябва още сега да се свият, ако питаш мен  А и нали не мислиш, че Дедо е толкоз изкуфял та да се надява на пенсията да си живее старините  Пенсионната система в БГ си е чиста проба данъчно/помощна система. Т.е. скубят като за данък, а изплащат като за социална помощ
Абе в тоя ред на мисли: Как се регистрира фирма в офшорна зона? Трябва ли да съм "някой" или достъпа е либерален
А по отношение на търговския дефицит / външния дълг, положението не е толкоз страшно, защото в БГ народа е овчи и умее да стиска зъби - подържаме бая приличен бюджетен излишък. Т.е. все още нещата са балансирани. Но ако се отпуснат социалистите и решат да харчат....
А и имай предвид, че реално в Бг се върти огромна парична маса която не се осчетоводява никъде. Тази парична маса също е буфер, особенно в условията на валутен борд (т.е. не може на бързо да стане на безполезни хартийки).
|
| Вто Май 29, 2007 2:21 pm |
|
 |
|
3aek
|
отвори вестник капитал има цяла страница с обяви на фирми които правят офшорки
|
| Вто Май 29, 2007 2:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
то не и само пенсията... Не вярвам на дедото да му се живее в тая мръсна София, ще отиде нейде сред природата и далеко от простотията. Моят старец така направи, само че получи инсулт и линейката дойде след 8 часа... Не се живее в такава държава!
|
| Вто Май 29, 2007 2:58 pm |
|
 |
|
zaphod
|
миро, стига рева, а сменяй държавата 
|
| Вто Май 29, 2007 3:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тц не рева... казвам само че нещата не са розови и имаме доста политици за обстрелване 
|
| Вто Май 29, 2007 5:18 pm |
|
|