Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Реализация на многоезично меню с PIC чрез HITECH PICC 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
EEEEEEEEEEEEEEEEEE БЛАГОДАРЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
Тръгна да му се не види!!!
Те това е крайния вариант - компилира се без проблеми в HITECH PICC 9.50PL2

const char (*items)[20];

const char it_en[10][20]={ "Str1", "Str2", "Str3"};
const char it_bul[10][20]={"Стр1","Стр2","Стр3"};

items = language? it_bul: it_en;

Много много благодаря отново! Черпенето от мен...

Пон Май 28, 2007 6:46 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нали се сещаш че при тоя вариант заделя 20 баита за всеки стринг независимо от размера му.
Не е особенно читаво решението. Ако всичките стрингове са долу горе толкова дълги става но рядко е така на практика.

Пон Май 28, 2007 7:17 pm
Профил

Мнение 
Да - това го знам. В конкретния случай от 20 стринга за всеки език само общо 4 са с няколко символа по къси. За сега обаче това е единствения работещ вариант. Ще продължа да пробвам решение със стринговете. Интересното в случая е защо не става както за PC, като се има в предвид че там съм го правил много пъти и на поне 4 различни компилатори. Никога не е имало проблеми. Освен това е описано че точно така трябва да се прави на C - тоест по стандарт си е. Странна работа...

Пон Май 28, 2007 9:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Щото имаш 2 типа памети в пика. Оттам се усложняват нещата. В процесорите с единно адресно простанство си работи твоя вариант. Макар че и за там не е особено читав защото не си указал че стринговете са константи.
За PC може да не ти пука че компилатора не оптимизира добре и така да го оставиш но за малък процесор винаги трябва да се изразяваш вярно.
При пика трябва да укажеш съвсем стриктно кое е константа. Нещо от типа на това което ти дадох за пример е вярното решение при Hi-Tech. Но трябва внимателно да прегледаш какво е натворил като асемблер и ако трябва да поразместиш това онова,някоя скобка да сложиш докато сътвори вярно решения. С една дума малко шаманство :) Поне с по старите версии с които работих преди почти винаги при по сложно изразяване следваха проблеми,макар и от гледна точка на C да си е съвсем правилно.

Пон Май 28, 2007 9:55 pm
Профил

Мнение 
Сложих си един Proteus, запретнах ръкави и... - май намерих решението на проблема - по начина по който ТРЯБВАШЕ да стане.

Решение номер 1: - стария работещ вариант - с единствения недостатък, че масивите не са от стрингове - а са масиви от символи - и заделяната памет е еднаква за всеки ред от масива - независимо от броя символи в него.
//============================================
const char (*items)[20];
const char it_en[10][20]={ "Str1", "Str2", "Str3"};
const char it_bul[10][20]={"Стр1","Стр2","Стр3"};
items = language? it_bul:it_en;
=============================================

Решение номер 2: - е това трябва да е БАШ варианта. Към това се стремях още от началото - ама голямо търсене падна де. За момента не съм открил странични ефекти някакви.
//============================================
const char * const * items;
const char * const it_en[10] = { "Str1", "Str2", "Str3"};
const char * const it_bul[10] = {"Стр1","Стр2","Стр3"};
items = language? it_bul:it_en;

=============================================

И при двата варианта след това в програмата си ползваш items[0], items[1] и т.н. за съответния стринг от масива. От кой масив идва стринга зависи само от това - към кой масив е насочен указателя. Та това е всичко май...

Благодаря на Никола Киров и на всички отзовали се по темата!

!!! Има и още!
Открих че противно на очакваното при приблизително еднакво дълги стрингове - първия вариант дава ПО-КОМПАКТЕН код - и разликата не е хич малка - при процесор с 4k ROM и налични около 40 стринга от по 16 символа - разликата е около 4%. Та май винаги трябва да се има по едно наум...

Пон Май 28, 2007 10:13 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
ако някои може да сподели някаква литература ( под формата на линкове или др. ) как може да се реализира меню на PIC бих бил благодарен :)
Не съм много наясно,но може да ми се наложи да реализирам нещо такова и затова да съм подготвен

Вто Май 29, 2007 1:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2