|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:22 pm
селянин да си сега в България
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 селянин да си сега в България
започвам да си мисля че тези еврофондове тотално ще разложат селското ни стопанство
това е абсолютно изкривяване на пазара, вместо да се работи на конкурентна основа и да се създаде здраво и конкурентноспособно производство се наливат пари което измързелява слескостопанските производители
сега ще компенсират 100% загубите от сушата утре ще компенсират 100% загубите от наводненията
чакай малко това нормално селскостопанство ли е? ако е нормално производство и има риск - отиваш в застрахователната компания и застраховаш
а сега селяните какво правят - пари не дават за застраховки и като стане нещо почват да мрънкат за компенсации пред държавата това да не е безплатен застраховател?
все едно аз да дам стока на някой клиент на кредит и като не ми плати да започна да мрънкам пред министерския съвет да ми платят от там стоката за да си покрия загубите?
какво е това чудо? то както е тръгнало след години така няма да има една конкурентна селскостопанска ферма, всеки ще чака някой отнякъде да му даде пари за нещо, кой ще работи?
|
| Сря Май 30, 2007 7:41 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Аз.
|
| Сря Май 30, 2007 8:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами като е забранена генната модификация как да се борят с фермерите от страните, където е разрешена. Та затова субсидират и в крайна сметка всеки пак си плаща, защото тия субсидии излизат от джоба на данъкоплатеца. Въобще комунизма в ЕС е на всякъде, ама и данъците са така  . Трябва да оставят всеки сам да си решава какво иска да си копува за ядене.
|
| Сря Май 30, 2007 9:46 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Видях цена 2.9 лв за килограм череши в Сливен - не е смешно - трагично е...
|
| Сря Май 30, 2007 10:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на пазара ситняково са 10лв (за кило)
въпроса според мен не е в субсидиите. в цяла европа селското стопанство е субсидирано, няма как нашето да не е.
обаче при нас е изкривена работата (пак). нормалния селянин с 50дка няма да може да вземе нищо, щото трябва да се подават 187 документа и да се вземат бележки от 96 институции. после трябва да му ги оформи някоя обла фирма (обръчова), за да мине през кабиловото мЕГАстерство. и доде дойде време да вземе кинтите, ще са минали 8 години, кравата ще е умряла, телето и ще е заклано и ще зрее в някой склад да стане 20-годишно говеждо, щерката на селянина ще се оженила в софия и селянина ще гледа домати на балкона в някоя панелка в обеля.
тия неща, дето ги дават по телевизията със субсидиите от ЕС...
ами не са така на практика, и то заради некадърни крадливи некомпетентни държавни чиновници.
|
| Сря Май 30, 2007 10:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А знаете ли че половината от парите в ЕС бюджета под една ли друга форма се наливат в селското стопанство. И сигурно 1/3 от тях отиват във Франция.  После нека ми плямпат за Лисабонски стратегии и пр.
Някой да е чул държава да е прокопсала със селско стопанство?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 31, 2007 8:10 am |
|
 |
|
zaphod
|
напълно съм съгласен, видяло се е че трябва да изкараме втори 10ти ноември. от един социализъм се набутахме в друг, това е положението. а дедо боре, ще имаш да вземаш че при нас работата била изкривена. в цяла европа си е същото, имаше една статия от един англичанин, много добра, та там ги обясняваше тия неща със злоупотребите. всъщност, аз приветствам злоупотребите, така по-бързо ще се преебе тъпата идея.
|
| Чет Май 31, 2007 9:41 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: селянин да си сега в България
Ами не е баш така... Дядо ми, който с това си вадеше хляба, казваше че "земеделието е комар с Господа". Така че конкуренцията си е просто "вградена" по естествен начин в селското стопанство.
За съжаление, намесата на държавни и други фактори само влошават нещата... Ако преди 1-2 поколения играта е била комар с Господа, то сега е комар с Прекупвача. И ако Господ все пак пуска аванта от време на време, то Прекупвача не пуска и стотинка.
Вече няма значение каква е годината - ако е кофти ще вземеш малко от застраховката, ако е добра цената ще е ниска и даже може да е по-лошо изобщото да не можеш да продадеш. Аз лично съм си патил по тая схема - като младеж купих една кола и реших че ще я изплатя за един-два месеца. Хванах родата да сеят зеле и да помагат, само че така се случи че есента просто имаше много продукция и ниски цени... Накрая видях че няма смисъл, но не ми се изхвърляха два камиона зеле и отидох в първата борса, казах им колкото дадете - нямам претенции, само да освободя камионите... Човека ми показа пълния склад и ми вика "ще ти го взема само ако ти ми платиш".
Верно моят експирианс не е най-удачен пример, ама по същия начин че ако не и по зле стоят нещата при едрия бизнес. Преди доста години имаше един едър земевладелец. Та тоя човек (Ковачев) беше завзел половината Добруджа ама и той гризна дръвцето като мен. Изкара една хубава реколта и то точно когато другите некадърници нищо не изкараха, обаче от правителството не му дадоха квота за износ (явно не е платил на когото трябва) и точно тогава въведоха и лицензираните складове, само че тогава той още нямаше лиценз и така се оказа с продукция която няма право да съхранява и трябва да я продаде под себестойността й.... На другата година, човека си разтика техниката и от тогава не съм го чувал с какво се занимава.
Така че тия фондове няма да променят нищо според мен. На хората им трябва сигурност, ама не застраховка срещу Господа, ами срещу пазара....
|
| Чет Май 31, 2007 12:49 pm |
|
 |
|
zaphod
|
от прекупвачите се оплакват производителите на дребно, дето с по 2 крави искат да гледат семейство. едрите производители нямат проблем с прекупвачите, понеже производството им е в големи количества и е с нисък разход на труд. а и всички браншове работят със прекупвачи, от де на къде някой примадони ще се оплакват. аз лично като "прекупвач" съм много по-кожодер. за платка със части по нея за 20-30 лева искам над 2000 лева. това е 10 000% надценка.
въобще, ебал съм ги всички "приоритетни" отрасли. (айде пак ще ме цензурират)
|
| Чет Май 31, 2007 1:31 pm |
|
 |
|
Hades
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Май 31, 2007 3:11 pm Мнения: 3 Местоположение: София
|
Когато литър мляко (изкупна цена) стане по-скъпо от литър лимонада или ...
могат спокойно да спрат субсидиите 
|
| Чет Май 31, 2007 3:52 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Едно е да си дялкал платки на завет, друго е да мааш с мотиката на къра. Една платка, и да не я издялкаш навреме, ще запишеш файловете и после пак може да продължиш да я дялкаш, но ако се забавиш и ден с мотиката, може и да не се наложи повече да ходиш по къра.
Поета го е казал в “Пролетната жалба на орача” (прекръстена в “На нивата”) :
Де го Яворов, да дойде да види какви кви царевичаци и жита има по кърищатата в Хамерика
Толкова е готино да си селянин в България, че няма кандидат селяни ... , ма ако някой иска да опита ... как беше приказката, дойде като аслан, отиде си като насран ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 31, 2007 5:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе верно ли че са ви толкова скъпи черешите. Аз тая година (хем няма много) си отядох на череши. А на пазара най-скъпите са левче. Иначе ходим и си берем от покрай пътищата. Ягодите и те левче на едро.
Пирев : има една много голяма разлика между тези дето дялкаме платки и тези дето копат на нивата : тия дето сме с платките можем да копаме на нивата, ама тия дето копат не могат да дялкат платки ...
Съвременното земеделие разполага с много екстри, обаче при нас не е съвременно. Има си препарати които избирателно унищожават плевели - например има си препарат които е специално за жито - оставя само житото. Има си начини за механизирано "копане" на царевица и слънчоглед - само дето всичко необходимо за целта е на вторични суровини. Всичко е опорочено и аз лично не виждам скоро дали нещо ще се оправи - с еврофондове или без се тая.
|
| Нед Юни 03, 2007 2:21 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Точно в това е проблема, българина иска да се прави на специалист по всичко  Убеден съм, че тия дето дялкат платки и поглеждат със завист в канчето на селянина, не могат и 100 кв.м. царевица да прекопат, без да я унищожат  Някой виждал ли е как блъска бяла нежна ръчица с мотика 9-ти номер в кУрава нива ? И как на такава ръчица излиза мазол върху друг мазол
Вярно, дялкача може и да се научи да копа, а копача може и да не стане дялкач. Пуста завист...не ходи по говедата, ами ходи по хората... май беше обратното  както и да е, който е решил да копа, да се обади, одма съм му намерил 100 декара ниви за копане 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Юни 03, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Ягодите на пазара са 3 кинта,черешите малко повече и дребни и неузрели.Цените се вдигнаха понеже чужданците се изхитриха да ходята на пазара да си купуват вместо по курортите.Пазарна икономика.
Пирев,и аз бях направил преди време същото предножение - дорде копат ще им обеснявам (седнал под ореховата сянка) това което ги интересува от елекртониката,ама ми изтриха офертата 
|
| Нед Юни 03, 2007 4:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ¶ написа: Точно в това е проблема, българина иска да се прави на специалист по всичко  Убеден съм, че тия дето дялкат платки и поглеждат със завист в канчето на селянина, не могат и 100 кв.м. царевица да прекопат, без да я унищожат  Някой виждал ли е как блъска бяла нежна ръчица с мотика 9-ти номер в кУрава нива ? И как на такава ръчица излиза мазол върху друг мазол Вярно, дялкача може и да се научи да копа, а копача може и да не стане дялкач. Пуста завист...не ходи по говедата, ами ходи по хората... май беше обратното  както и да е, който е решил да копа, да се обади, одма съм му намерил 100 декара ниви за копане  |  |  |  |  |
А що трябва да копаш с мотиката? То от такова земеделие сме на такова ниво.
Ако ще правиш земеделие - прави го като хората - с пари, за да докараш повече пари. Прекопаването на двора трябва да е удоволствие, а не бизнес.
Време и БГ селяните да го схванат. Земеделието е бизнес. И трябва да се третира като бизнес. Сантименталностите на Пелин и Йовков са за учебника по литература.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юни 04, 2007 9:57 am |
|
|