|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:58 am
Език за писане на елементарни програмки за РС
| Автор |
Съобщение |
|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
 Език за писане на елементарни програмки за РС
Колеги,макар че понякога задавам доста елементарни въпроси за вас,мисля че,вече започнах добре да се оправям с контролерите.Преориентирах се от PIC на Atmel ot asembler на С и понаправих доста проекти,но едно нещо страшно ме дразни,това че нямам никакви познания по програмиране за PC.Искам ,контролерите които правя ,да могат да обменят данни с конкретни за проекта програми за РС,защото на контролер без комуникация с РС не се гледа сериозно.Има ли такива езици за визуално програмиране,които са най-подходящи за това и с които могат лесно да се управляват портовете на РС .Какво ще ми препоръчате.От къде да започна.
|
| Пет Юни 01, 2007 9:41 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Delphi
|
| Пет Юни 01, 2007 10:13 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Delphi, има и free версия, виж сайта на Borland.
|
| Пет Юни 01, 2007 10:31 am |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
С C# също става - поне аз това ползвам.
|
| Пет Юни 01, 2007 10:48 am |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Щом пишеш на C, придържай се към него или към C++ или C#
_________________ LZ
|
| Пет Юни 01, 2007 2:00 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Borland C Builder
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Юни 01, 2007 2:27 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Наистина и аз бих ти препоръчал C/C++, за C# не знам не съм ползвал (чувал съм разни работи, но на слухове не вярвам). НО с C/C++ определено няма да ти е лесно. Трябва да навлезеш в материята и чак тогава да се захванеш с портове, после и с визуално оформление и т.н.
|
| Пет Юни 01, 2007 3:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Почти всеки ембедед инженер, програмира за РС на Delphi - по-лесно от това няма  .
|
| Пет Юни 01, 2007 4:14 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Билдера на Борланд е добра среда, вярно C++, но баба знае 2 и 200  Може само на C да мааш, за начало. Microsoft имат Visual C++ Light Edition, безплатно, но не поддържа MFC класовете ( поне така разбрах ). C# е някакъв тюрлю гювеч на Microsoft, да не ми се сърдят тези дето го използват.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юни 01, 2007 4:19 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Пет Юни 01, 2007 6:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
zaphod - това твойто нямаше много общо с темата, ама карай. Къде видя някаква връзка между чипове и Delphi та ги пишеш тия глупости. Или според теб е задължително като пишеш на С/С++ за контролери, да ползваш и същия език за РС програмиране. И наистина повечето от хората, които аз познавам без значения какъв език ползват за контролерите, ползват Delphi за РС. Което разбира се, не значи, че това е най-правилното или каквото и да е там най  .
|
| Пет Юни 01, 2007 7:40 pm |
|
 |
|
solenoid
Ранг: Минаващ
|
Моя съвет е да се придържаш към С/С++.
Минал съм през VB и Delphi, но когато стъпих на С-то съжалих, че не съм го направил по-рано.
Компромисен вариант е да научиш С++ Билдера на Борланд. Хем можеш да ползваш и VCL-a и Делфи компоненти( има ги буквално с тонове) и да компилираш Паскал унити, ще си цъкаш интерфейси за нула време и научиш С++ като на шега. Веднъж научил С можеш да смениш средата и дори платформата много лесно.
|
| Пет Юни 01, 2007 7:53 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами човека както каза, иска връзка на платчиците си със РС. познай каква ми беше първата асоциация - ФТДИ разбира се. не че не може да си подкараме ФТДИ комуникация със паскал, ама производителя е пуснал готов хедер за С/С++, пуснал е либ със функциите в хедера. и да, препоръчително е езика за РС и контролера да са еднакви, едно че можеш да ползваш общи парчета код (например декларации на константи и някои функцийки) и второ че точно паскал и С е груба грешка да се смесват по ред причини, например заради МНОГО коварната разлика на оператора = в двата езика. при мене лично това беше най-големия проблем когато минах от паскал на С, но не единствения.
така че ако ще пишеш на делфи, трябва да пишеш на паскал и за контролерите.
|
| Пет Юни 01, 2007 8:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
FTDI имат библиотеки и DLL-и и за Delphi, a WinDriver на http://www.jungo.com генерира библиотеки и драйвери за разбота с какъвто се сетиш хардуер както за С, така и за Delphi. Поне за мен причината да избера Delphi за такива неща, е че винаги ми се е налагало да пиша прости програми за сетъп, дебъгинг и прости комуникации и по-лесно и бързо от Delphi досега не съм срещал. Довода за смесване на езиците е глупав, защото всичко е въпрос на опит. По същата логика като знаем английски дай да не учим руски например, защото граматиката им е коренно различна. Ама това са си мои доводи, така че нека всеки си избира каквото иска. За мен винаги IDE-та на Борланд са били много по-лесни и бързи за работа от тези на M$.
|
| Пет Юни 01, 2007 9:45 pm |
|
 |
|
zaphod
|
и де ги тия библиотеки за делфи, щото на сайта на производителя не ги виждам. правят ги разни ентусиасти май
а защо намсваш борланд и М$? говорим за паскал срещу С/С++. ако те кефи борланда, имат си иде за С++. аз съм съгласен че за начинаещи средата на борланд е по-добра (от там съм почнал и аз), но да се ползва паскал е грешка, а да се ползва С за контролера и паскал за РСто е още по-голяма грешка. моя опит сочи - НЯМАМ до сега система контролер-РС, която да не ползва общи константи, най-малкото за комуникацията ти трябва протокол някакъв, във който има разни тагове и чънкове, числената стойност на които трябва да е еднаква за пц и контролер. може да ползваш отделни декларации, но тогава едно че пишеш два пъти едно и също нещо, и второ че шанса за грешка при повечко константи е значим.
въобще, казали са го хората - истинския програмист не пише на паскал
[/quote]
|
| Съб Юни 02, 2007 8:29 am |
|
|