|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:00 am
Да поговорим за защита на данните
| Автор |
Съобщение |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Абе хора, пак ли трябва да повтарям, че целта на темата беше да обсъдим начините за защита, а не подбудите (направо съжалявам вече, че дадох тези два примера, и всички се хванаха за тях). Мисля, че целта на този форум е да се обсъждат нещата от към техническата им страна.
|
| Съб Юни 02, 2007 4:41 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Zeus,какво толкова има да му се обсъжда - заключваш процесора и си готов.Останалото за таймери,брой включвания и подобни уловки си е точно моралната страна на въпроса.
|
| Съб Юни 02, 2007 4:53 pm |
|
 |
|
Zeus
|
ОК, предавам се. Явно на никой не му е интересна техническата реализация на това. 
|
| Съб Юни 02, 2007 10:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На никой не му е интересна, защото е безмислена и глупава и понякога сам попадаш в капана. С един приятел правихме една машина и по негово настояване аз сложих такъв брояч вътре, дето след определен брой цикли машината да почне да прави глупости. Само, че това беше в началото на проекта и докато стигнем до реализация, той вече бил забравил за тая защита. Инсталирахме машината и тя си работеше. По едно време почва да прави магарии и той почва да ходи през ден там и да се занимава по цял ден - сменя чипове, прави разни други неща и тя пак спира по някое време. И така цял месец - накрая ме извика и още като се закачихме с лаптопа за контролера и стана ясно каква е работата. Та пича вместо да си защити интересите, се вкара в още по-големи разходи  . Ако не си вярвате с хората, с които работите - по-добре недейте да работите. Винаги така някой прави компромис и е прецакан.
Иначе за технологията - както виждаш всеки ползва или е ползвал някаква разновидност на брояч - за време, цикли или каквото и да е друго там обвързано с работата на устройството  .
|
| Нед Юни 03, 2007 12:24 am |
|
 |
|
sthx
|
Лъжци и измамници има колкото искаш. Практиката ме е научила да ги разпознавам за обикновено за 1-2 минути разговор, но има и професионалисти в лъжата. Гледа те право в очите, не мига, говори натъртено и се кълне едва ли не в майка си. И лъже. Не ,че въобще няма да плати (въпреки, че съм имал и такъв случай), достатъчно е да забави плащането за половин-една година. Не виждам нищо на тоя сорт пациенти да им се слага една шапка, която да сработи след няколко месеца. Забелязам съм, че даже почват да ме уважават повече след сработването и. Имам един образ, дето на всяка от изделията му сработи защитата. Знае, че съм я сложил и пак плаща чак ,като спре чудото да работи. Даже вече не се сърдим един на друг.
Все пак, рядко прибягвам до такива мерки. Повечето ми пациенти (пациенти са щом са опряли до мене  ) ги преценявам като коректни и аз се държа коректно с тях.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юни 03, 2007 9:03 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Това са идиотски мерки, едно е когато защитаваш твой продукт от копиране, тогава говорим за защита на софтуера. Да правиш продукта неработещ е не само некоретно но и престъпно.
Единствения начин да се защитиш че ще ти платят е да се договориш, обикновнно се сключва договор. А ако се хванеш на работа във фирма Х която се занимава с производство на кисело мляко, но те наеме и ти обещае че ще ти плаща мнго добре, само защото има нужд да и се разработи автоматика за доене на кравите, това си е лично твой проблем, съвсем ясно е че момнта в който получат продукта на по добра цена ще те изритат защото не им трябваш. Моето мнение че един хардуерен специалист има място във фирма която се занимава с развой на хардуер, а не с някакво производство което чат пат има нужда от някакъв хардуер. В такава фирма нито ще ти осигурят нужото оборудване, защото за тях е безсмислено, нито нужната литература защото това са пари на вятъра. Та ... всеки да си решава, има подобни фирми, търсят по евтин вариант да си осигурят това което им трябва, обикновенно защото им се вижда скъпо да платят на фирма която се занимава с това, или пък да си купят готов продукт.
|
| Нед Юни 03, 2007 10:39 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Ако е за защита на устройство (не на софт) по-лесна е хардуерна защита. След като се напълни брояча започва да проверява пинче(ниво, резисторче , RC-константа и т.н.) и ако е там - СТОП машини. Ако всичко е ОК с парите се маха лесно и сигурно - късаш писта, чупиш резистора и т.н.
Обаче ако клиента е коректен ще трябва да се направиш на луд и да измисляш някаква причина да си прегледаш у-вото за да махнеш защитата, което пък може да се изтълкува от клиента, че нещо не е наред. Най-добре казвай предварително ,че след определено време е нужна последна донастройка на вече монтираното у-во. Даже ще изглеждаш по-тежко - как се грижиш за клиента  .
Не е съвсем лишена от смисъл тая идея. Особено когато големите фирми купуват от малък производител/занаятчия, имат навика да се правят на луди - все им се струва, че плащат прекалено скъпо. Договора си е задължителен ,но то стигне ли се до съд и то в БГ - олеле мале ...... 
|
| Нед Юни 03, 2007 11:14 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Най-добре си е да е ясно - след ххх цикъла ще се нуждае от донастройка!!
Както при колите след ххх километра - в сервиза!
И естествено на всеки ххх - отново - това си е за профилактика
Даже може да спре след ххх + у цикъла и това да си е записано в инструкцията!
Няма нищо лошо да предотвратиш потенциален отказ на машината - както сега го правят с касетите за принтери:))
|
| Нед Юни 03, 2007 3:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Еххх ей такива са измислили броячите на касетите и изискванията за посещение в сервиза, някъде на по 3 хил мили .... значи индустриалната автоматка е много неблагодарна работа ако някой не е разбрал, първо у-ваа трябва да са надеждни и най-вече работещи, инач ти излиза име че з нищо не те бива. После като го направиш надеждно и работещо то това у-во вече няма нужда от теб, веднуж настроено и пуснато то практически става вечно, има контролери които работят повече от 10 години без нито един проблем. Ако случайно сложиш нещо което е свързано с необходимоста да обслужваш, клиента веднага почва да мисли че продукта ти е некачетсвен, което няма д е далеч от итината макар и умишлено направено.
Значи или се пазариш за достатъчно висока цена, която почти никога не се равнява на приходи от периодично обсужване, или си избирш само проекти които поради спецификата си изискват периодична настройка и профилактика.
Именно от тази гледна точка индустриалните продукти не са много печеливши, въпреки и високите им цени. Друго е ако имаш цял продукт, машин да речем, тя вече се нужддае от поддръжка и ти като производител може да специфицираш времето  . Но да направиш един два продукта и да разчиташ да те хранят цял живот е малко глупаво.
|
| Нед Юни 03, 2007 4:07 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Касетите на принтерите са правят точно с тази цел,та за това им викат и консуматив.Това че някой се е хванал да ги пълни и от това прави пари си е негова работа,но не може да претендира защо фирмата си е сложила такъв чип за да си подсигури копуването на стоката и.
За защитите-Ако аз съм клиента и се постави такова условие,че трябва самодонастройка след еди си колко цикъла - ще си платя повече и ще искам режим "Auto tune".Като се прави нещо и се разплатите както му е реда,устройството се предава със пълен комплект документация и листинг на програмата.Това дали ти се иска да даваш сорс или не-ами да си му мислил като си се пазарил.Всеки уважаващ се копувач,който си поръчва устройство го взема това в предвид.Има проекти които са големи и част от хардуеера се възлага на други фирми.Сключват се договори и куп други подробности.А много често се поръчват не 1 а 2 бройки.И ако се установи че и втората бройка дава същия дефект след същото време,а познай какво ще му се случи на този който го е правил,освен че ще плаща неустойките по договора.Когато се сключва договор с някой,изрично се пита може ли да гарантира за сигурността на устройството и как се гарантира се вписва в договора.
Без да обиждам никого:Такова едно "чикиджийско" изпълнение може да струва живота на някого - несработила защита на задвижка,регулатор или подобна глупост.Така че преди да правите нещо помислете дали подръжката няма да излезе много скъпа,че и да ви вкара в затвора.
|
| Нед Юни 03, 2007 4:16 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Ето вече едно мнение, което покрива моите очаквания като отговор на пуснатата тема. Пак Ви моля, да спрем с дискусията за моралността. Който има да каже нещо по начина на реализация, да го направи ако пожелае.
|
| Нед Юни 03, 2007 5:12 pm |
|
 |
|
sthx
|
Че то е престъпно и да не се плаща в срок. Задължение е на всяка фирма да плати в тридневен срок, след получаване на фактурата. Да се съдя? Забрави... Не си го и помислям. Имам алергия към адвокатите и към тоя сорт услуги. Често работя и без аванс. Ако не са си платили, чие е устройството?
Контролерът или машината могат да спрат и при истинска повреда, но системата трябва така да е организирана, че това не трябва да води до сериозни последствия. Ако има вероятност от такива, то изпoлзването на системите за управление в самолетите дава пример, как да се организира защитата.
Относно техниката на "капата". Сработва след няколко месеца. Със сигурност устройството до тогава се е изплатило. Спирам в подходящо положение и оставям необходимите аварийни движение. Изписвам си телефонния номер, но обикновено си мислят, че е някаква диагностика. Защитата се маха лесно от някой параметър в менюто, така че се оправя бързо след тяхното обаждане.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юни 03, 2007 6:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Да поговорим за защита на данните
http://www.schiller.ch
Търси продукти, дефибрилатори.
Гледай да не умреш, че ще ми тежиш на съвеста
За справка: Естествено PIC-a не единствения контролер вътре. Във върховия модел са 9 процесора, начело с ColdFire. Но във всичките PIC-а управлява IGBT модула извършващ шока върху пациента. Отговорна задачка, мисля. Фирмата е европейска и за медицинска апаратура (при това животоспасяваща), та предполагам се досещаш през какво сертифициране се минава.
На въпроса:
Всякакви такива коне са абсолютни глупости в сериозните взаимоотношения. Мисли преди да почнеш проекта, а не след.
Виж как да се защитиш от копиране, вече си е сериозна тема....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юни 04, 2007 9:15 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Момчета разсъждавате за сериозни взаимоотношения.
Но има колеги на свободна практика които работят проекти на парче. Обикновенно се правят дребни проектчета а типа на клиентите в голямата си част са тарикати на дребно и разни кокошкари. Без залагане на подобен род защити в голям процент от случаите ако видиш пари то ще е някой ден
Дребните проекчета като цяло не изискват поддръжка и този аргумент не им пречи да правят тарикатлъци.
Познайте за проект за 500-1000 лева дали се правят договори а и ако се направят в случай на некоректност дали някой ще тръгне да се съди за такива пари.
Доколкото мога да съдя по останалите постове на момчето става дума за нещо сравнително простичко което се вмества в неговите възможности. Тоест за някакъв дребен проект. Така че не е правилно така да му се нахвърлят всички. Примера му когато е на работа в някоя фирма наистина не е добър. В тоя случай по правило не е допустимо да се правят такива неща. Но в по малките градове се срещат дребни фирмички в които шефовете са такива катили че може и да се наложи да се правят такива трикове също че да успееш да си прибереш изобщо заплатата  . Аз лично винаги съм работил за себе си и нямам наблюдения но от разговори с колеги съм чувал за всевъзможни простотии и интриги. Но тия колеги попадали в такива ситуации не са глупави и неориентирани. Живота понякога принуждава човек да прави какво ли не. Особенно като има жена и деца и отговорностите му станат повече.
Така че не може да се разсъждава толкова едностранчиво върху морала на залагането на шапки.
Няколко думи да кажа и върху същноста на техническата страна.
Като цяло няма правило на какъв принцип ще деиства ограничението.
Ако има RTC в системата най удобно е да се заложи ограниение във времето при което задейсва защитата.
Да кажем ако договорения срок на разплащане е 1 месец защитата ще се направи да задейсва след 2 месеца. Трябва да се отчете че някой случайно може да свери датата неправилно. Затова трябва да се предвиди адекватна реакция на защитата. Да кажем защитата задейства след като устройството е работило 5 дни след изтичане достигане на зададена дата. Ако междувременно датата се коригира няма да има сработване. Такава защита в някои устройства трябва да се комбинира с брояч на работни часове или цикли за да няма възможност все пак да бъде избегната.
Друг метод е брой работни цикли. При някои устройства е най удобния метод. Смята се колко цикъла ще са необходими за тествоете не устрйството умножава се по 2 да кажем и се задава.
Удачен метод за някои устройства е пък ограничение на работни часове. Механизма е подобен на предходния.
Блокировката е удобно да се прави в клетка на еепрома при процесорите с вътрешен еепром. При системи с външен еепром или липса на такъв вече се ползва флаша на процесора. Ако системата има RTC с Рам в него може да се ползва и той ако устройството няма да минава тестове на смущения или не работи в среда с сериозни смущения. Задействането на зашитата задължително трябва да се индицира по някакъв начин. Ако има дисплей с изписване на грешка на него а ако няма с мигане на светодиод.
И задължитено се прави уговорка че версията на софта която се дава е тестова и след завършване на тестовете и изчистване на финансовите вваимоотношения ще се предостави и окончателната версия. В нея не трябва да има вече никакви подобни изненади.
И аз също твърдя че за сериозни проекти такива трикове не трябва да се правят но за описаните по горе случаи обикновенно е необходимост.
Zeus ако имаш още въпроси за механизма на такива защити питай.
Последна промяна Nikola Kirov на Пон Юни 04, 2007 10:29 am, променена общо 1 път
|
| Пон Юни 04, 2007 10:25 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Добре, точност, коректност, договор, съд. Абе хора вие къде живеете ? Цял цар се домъкна, обеща да ни оправи за 800 дни и си ни оправи де. То най-властните хора в държавата лъжат и крадат та пушек се вдига. За съд не говорим. Ако едно дело свърши за половин година си е екстра. Пък и присъдата трябва да се изпълни. Някой не пзнава ли хора, дето имат да получават пари от работодатели, има влязла в сила присъда и пак нищо ? Аз познавам. Та така. А иначе защитата е лесна. Таймер за 1 час, като изтече времето 2 байта в EEPROM се инкрементират. Таймерът пак на 1 час, пак се инкрементира докато се получи някакво число. Като стане това машината ДА НЕ СПИРА. Иначе може да има бой. Така може да мине за софтуерна грешка. Като пример може да не прави пълния ход на някакъв инструмент, да не тръгва преди да е изтекъл половин час след пускането или нещо подобно.
|
| Пон Юни 04, 2007 10:28 am |
|
|