Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Файлове *.GBR и *.GBX 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Файлове *.GBR и *.GBX
Това са гербер файлове от Оркад.Мисля да ползвам услугита на Селектра и за целта трябва да им пратя нужните файлове в гербер формат.Работата е там че искам да си направя проверка на файловете,т.е с нещо да ги отворя и да видя имат ли нещо за корекция.Някой може ли да сподели с каква програмка могат да се отворят?

П.С А някой да знае дали формат *.DXF приемат ?Трябва да се обадя да ги питам,ама сме неделя а ми се иска приключа с това днес :oops:

Нед Юни 10, 2007 2:47 pm
Профил

Мнение 
За всякакви гербери ползвам GCPreview (www.graphicode.com) - навремето беше безплатна програмка, сега гледам има цена и от версия на версия я правят все по-неудобна за работа ;-(

Със сигурност има други, просто аз с тая съм свикнал...

Нед Юни 10, 2007 2:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дръпнах програмката "GC-Prevue 15.2.4" ама нещо не ще :cry: .Отваря файлове : *.gwk,*.xwk,*.pwk,*.cwk,
*.edf,*.job,*.ucm,*.xml.Никъде не видях да отваря *.GBR и *.GBX макар че на сайта пише че ги под-държа.Оркада освен *.GBR,*.GBX,*.DXF,*.PRN друго не мога да го накарам да извади.Постскрипта се вади като се прекара през драйвера на Акробата.Как се прави фокуса с тази програмка и какъв герберски файи ти успяваш да изкараш и в какъв формат ?

Нед Юни 10, 2007 4:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
От постскрипта ( *.PS, *.PRN) чрез Acrobat Distiller можеш да изкараш PDF preview.

Нед Юни 10, 2007 5:02 pm
Профил

Мнение 
Аз защо си исля че приемат и просто файлове от CAD-да, доесга никога не съм пращал гербер, и никога не съм имал проблем, просто пращам файла от протела и от там наттък се оправят. Иначе имах някакви програми за гледане на гербери ама не съм ги позлвал от години, трябва да ги потърся.

Нед Юни 10, 2007 5:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това за какъв оркад е?
нямаш ли 'gerber tool' в самия оркад?
(pcb -> tools -> gerber tool)

исторически погледнато има 2 вида гербери: нормален и екстендед.
във втория има дефиницци на блендите, а при първия блендите се експортват в отделен файл.
това е остатък от времето на фотоплотерите, които бяха ограничени като бленди и като функции.

Нед Юни 10, 2007 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С 10.3 съм.Видях че има ама след като го преинсталирах :) На 9-ката си имаще и си работеше перфектно,но от как минах на 10.3 нещо ми се губеше.
Дедо Боре мерси за напомнянето :)

@kasparov - с Акробата може да го правиш,но на последък нещо забелязвам че акробата променя растера! Колега работещ с Протел също получи такава изненадка но го установи след като му бяха направили платката. От тогава ползвам PS -> Корел -> фотошаблон,за да няма неприятни изненадки.

Нед Юни 10, 2007 6:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В GC Preview търси Import, а не Open за герберите от OrCAD. Гербер формата да е extended!
Това за промяната на растера от акробата "напоследък" ми намирисва на някаква издънка, на предмониторно устройство.
И един въпрос оффтопик: Кичо 10.3 стабилно ли се държи?

Нед Юни 10, 2007 11:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
10.3 се държи стабилно,ползвам го около година вече.Има си генератор за корпуси(много е автоматизирано откъм тази страна).За момента издънки няма.За Акробата - предмониторното устройство си има доста главоболия с тази програма-на всеки отворен ПДФ иска да се свързва със сайта си,стартира си свои процеси и бави ПЦ-то,което много ме нерви.Със по-старите версии такива проблеми нямаше.GC Preview - вече го разкарах и ползвам gerber tool на Оркада - и няма нужда да му търся хапчета и от сорта :)

Пон Юни 11, 2007 8:31 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Аз по гербер файловите не мога да дам коментар, но ще се изкажа за Acrobata. По принцип много често превръщам от почти всичко в пдф, както за лични така и за служебни цеит. Аcrobat Distiller се дъни най-често когат трябва да вмъкнеш всички използвани шрифтове. Един път много главоболия имах и от тогава минах на pdf maker. Безплатната версия ти изписва в дъното на страницата че е правен с нея програма. Обаче и тя си има издънки някой интернет страници с таблици и frames не ги разпечатва целите, но си има и чалъм.
А относно промяната растера . определено е от задклавиатурното пространство. Предпоследната ми платка така я прецаках. По скоро техника, ама хем и аз гледах. Просто като разпечатва на фолиото от принтера е избрал "fit to margins", и от там се смали фотошаблона и от там платката. Но го видях чак като не можах да запоя ИС. Така че само "fit to none" :) и пей сърце :)

Пон Юни 11, 2007 10:26 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Файлове *.GBR и *.GBX
Ки4о написа:
Това са гербер файлове от Оркад.Мисля да ползвам услугита на Селектра и за целта трябва да им пратя нужните файлове в гербер формат.Работата е там че искам да си направя проверка на файловете,т.е с нещо да ги отворя и да видя имат ли нещо за корекция.Някой може ли да сподели с каква програмка могат да се отворят?

П.С А някой да знае дали формат *.DXF приемат ?Трябва да се обадя да ги питам,ама сме неделя а ми се иска приключа с това днес :oops:

за бързо разглеждане ползвам това "http://www.softwarecompanions.com/gerbview.html"и досега не е правило проблем

Пон Юни 11, 2007 1:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]