Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Самозахранващ се датчик за вода и други ... електролити 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Самозахранващ се датчик за вода и други ... електролити
Значи няколко клетки с медни и цинкови електроди, и зумер (1.5В със собствен генератор) свързан към тях. Ако пералнята (например) прелее, клетките се намокрят достатъчно започват да генерират напрежение. Пробвах с мед и алуминий - стабилно около 0.5В на клетка и повече, като вместо електролит съм сложил намокрена хартия (и малко сол във водата). С три клетки (стъклени бурканчета) с медни и цинкови електроди и чешмяна вода без сол :-) един електронен часовник работи около час след което клетките се нуждаят от яко разтърсване и продължават да работят още толкова - това съм го пробвал отдавна. А и всеки е виждал снимката на Coolrunnera na Xilinx май с двата електрода в един портокал. Въпроса колко време ще храни зумера при положение че консумацията му ще е 0.5-1мА при 1.5В. Нещата отиват малко към електрохимия май.
Освен това механичната конструкция - хем да е малко, хем клетките да са изолирани, хем да абсорбират едновременно водата. Ако не съм ви досадил много може да кажете по някое мнение.

Сря Юни 13, 2007 2:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
:D
Цитат:
Освен това механичната конструкция - хем да е малко, хем клетките да са изолирани, хем да абсорбират едновременно водата

По-добре сложи литиева батерия

Сря Юни 13, 2007 10:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Струва ми се добре че никой не вярва че може да стане - значи има възможност да излезе нещо от тая работа. В интерес на истината това е част от реална задача, като най-важното е датчика да бъде евтин и за еднократна употреба, защото могат да се произведат 100К и повече бройки. Айде със здраве и ако се получи ще пратя снимка. Всички се сещат за батерийно захранване, безжична комуникация и какво ли още не но това си е безумно скъпо за целта.

Чет Юни 14, 2007 11:51 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Имам спомен че съм виждал в една стара книга от 70-те години /"Забавна Електротехника" или нещто подобно/
един куп такива чудати батерии с лимон, катроф, бира, и т.н.
там също имаше схема на батерия от авариен комплект за корабокрушенци
в която просто трябва да се налее малко морска вода за да заработи аварийният предавател.
Така че идеята е осъществима.

Последна промяна tcsa35 на Чет Юни 14, 2007 12:43 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 14, 2007 12:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Офтопик:
Това за батерията с морска вода е реалност.Такива батерии се продават и в БГ.Задължително се поставят на всяка сериозна спасителна жилетка.Старите модели захранваха крушка 2.3 В в продължение на минимум 12 часа.За еднократна употреба са.Сега крушките се заменята със светодиоди.Аварийната радиостанция се захранва с такива батерии а и има и динамо с ръчно задвижване.EPIRB също се захранва с такива батерии,връзката му е през сателит.За колко време може да работи -трябва да погледна,някъде имах данни.

Чет Юни 14, 2007 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.patentstorm.us/patents/5424147-fulltext.html

Чет Юни 14, 2007 12:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
въпреки че батерията с алуминиево и медно фолио и вода дава 0.5В, може би ще направя комбинация от обикновенна литиева батерия, зумера и прост датчик за влажност с два електрода и един/няколко транзистора). а ако стане само с вода или подобен електролит още по добре. намерих доста материали в нета, хората работят по въпроса. мерси за мненията.

Чет Юни 14, 2007 3:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]