|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
Mасова Приватизация - Дивиденти ??
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Tрябва да знаеш, какви акции си закуил. Можеш след това да се обадиш по телефона на предприятието или на фонда, чиито собственици си ощастливил. Парите от дивидентите обикновено се дават от упълномощени банки.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Юни 15, 2007 2:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да - забравих и дивидентите - общо около 150 лв.
И стига сте ревали - аз съм доволен, защото за няколко години имам печалба около 600% (преизчислено във валута). Както виждате има и хора с доста по-голяма. Ако много искате, може да кажете къде мога да направя по-голяма печалба за същото време щом приватизацията е била чак пък ташак работа. Или трябваше всички да станем нация от приватизационни милионери  .
|
| Пет Юни 15, 2007 3:20 pm |
|
 |
|
sthx
|
Mи, да! Откога ти разправяме, колко готино е тука. Кога ще се връщаш? 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Юни 15, 2007 10:50 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ти кво си мислиш, че тия дето се връщат са малко ли?
|
| Съб Юни 16, 2007 8:09 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тия дето тръгват също не са малко  .
|
| Съб Юни 16, 2007 3:45 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Това май прилича на голяма разходка 
|
| Съб Юни 16, 2007 4:20 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Е то това е целта на заданието  .
Напиши в гуглето "лицензиран инвестиционен посредник" и се наслаждавай. Спекуланти колкото щеш.
Първата вълна бяха фондовете, които взимаха боновете и купуваха различни предприятия. Така ставаш акционер във фонд ,не в предприятие. Само че какво стана с тия фондове не се знае - май се търгуват на борсата,ама всички ли? Тогава имаше и вариант за лично участие на пазара, без фонд.
При втората вълна участието беше само лично.
И в двата случая ако продаваш акциите задължително трябва да минеш през посредник. Ако търсиш дивиденти(ако има) трябва да питаш в предприятието в което си акционер.
едит: ей тука намерих инфо http://www.fsc.bg/Q_A/Q_A_CM.htm
|
| Съб Юни 16, 2007 4:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Жичка - я ми кажи ти на коя борса по света можеш ти, като притежател на 10 акции на кръст да излезнеш без посредник да ги продаваш/копуваш - или само ей така си приказваш да се намираме на работа?
|
| Пон Юни 18, 2007 5:59 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Dimitar, това със спекулантите беше закачка , а ти - с гърдите върху амбразурата.
Брей ,че сте надъхани там в щатите
Всъщност с тия интернет платформи за търговия , ролята на посредниците става все по-безмислена.
|
| Вто Юни 19, 2007 11:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Я кажи някоя платформа през която да можеш да търгуваш директно на борсата? Освен ако самия ти не си лицензиран посредник де...
Посредници си има винаги. Което не е непременно лошо де....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 19, 2007 11:27 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Не съм казал ,че е лошо , но не твърдя ,че е и добре. То ако задълбаем в темата, много от самите посредници не търгуват директно на борсата, а чрез по-големи посредници и т.н.
Това ,че има посредници не е природен закон, а въпрос на решение, което при желание може да се промени.
Ама какво се закачихте за тия посредници? Да не са ви роднини?
Аз като правя нещо , никой не е длъжен да ми го купува. В същото време мен ме задължават да купувам услугите на друг. От което лично аз не съм особено щастлив. Но на някои явно им харесва или са се примирили с положението.
Четете сайта който съм пуснал по-горе - там е официалната информация за фондовете и посредниците.
|
| Вто Юни 19, 2007 12:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не бе, реших че знаеш метод за директна търговия на борсата.  Щото аз незнам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 19, 2007 1:02 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
|
| Вто Юни 19, 2007 1:34 pm |
|
 |
|
HCL
|
Зависи какво имаш предвид под посредник. На борсата можеш да "играеш" и самостоятелно. В смисьл отваряш си Depot в някоя банка, предлагаща услугата. В Германия, в някои банки, при определени условия услугата е безплатна. После си trade-ваш през online системата на банката директно на борсата/борсите. В този случай банката е посредник и ти таксува някаква сума 5-10е примерно на trade.
Самата банка предлага и "посреднически услуги", в смисьл ти даваш пари на банката и тя играе от твое име на борсата. В този случай банката ти позволява да определиш границите на риск, които да бьдат поети при опериране с парите ти, което рефлектира директно и на очакваните максимални "печалби". Но това е една доста тьмна материя, поне за мен
Някои хора смятат спекулантите за хазартаджии, други за познавачи на пазара. Според мен и в двете има истина. В крайна сметка за да играеш сериозно на това поле се искат сериозни пари. Но и само пари не стигат, иска се здрав разсьсдьк или точно обратното, липсата на такьв 
|
| Вто Юни 19, 2007 3:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
HCL - има ли все пак посредник или - не  . Няма такъв филм като ти да си директно на борсата - няма кой да го допусне.
Цецо - има много платформи за търговия с акции, но всички те са си точно посредници. Банките също предлагат на клиентите си такава опция през он-лайн банкирането - аз го правя (или поне се мъча още да го правя  ) точно чрез банката ми, защото комисионните така са по-малки. Та искам да кажа, че аз незнам за такава платформа дето да те изкара директно на борсата - всички ти събират комисионни, защото транзакциите минават през тях. Друг начин е чрез компанията, която ти управлява пенсионния фонд. Това за обикновенния човечец - иначе със сигурност има начини за директна търговия, ама те са си за брокерите  .
|
| Вто Юни 19, 2007 3:48 pm |
|
|