|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:44 pm
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Истинско черно
Тия дни ми се мерна реклама на някакъв нов телевизор от LG мисля дето рекламираха че имал истински черен цвят на черното. Зачудих се как правят черното. Да не би да са създали някакви активни излъчватели за черен цвят?
Някой знае ли нещо по тоя въпрос?
|
| Пет Юни 22, 2007 2:43 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Черния цвят не се ли прави с поглъщател, не с излъчвател  .
|
| Пет Юни 22, 2007 4:58 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Постигането на истинско черно от един телевизор никак не е лесно. Това се постига с комбинация от хардуерни и софтуетни решения и е един от основните показатели за контрастна и качествена картина.
|
| Пет Юни 22, 2007 7:50 am |
|
 |
|
zaphod
|
прави се с черен цвят на екрана когато е угасен, не знма в това да има нещо софтуерно.
всъщност, ламтенето за висок контраст за мене е тъпотия. лизеганг скапаха прожекционните си системи, като ги направиха високо контрастни. високия контраст е хубаво нещо, но от един момент нататък вече не се усеща субективно, а техническото му реализиране става все по-трудно и явно понякога разваля други параметри.
|
| Пет Юни 22, 2007 8:33 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Прекалено високия контраст освен това дразни.
Иначе Димитър е прав - черно няма как да бъде излъчено. Черна светлина няма. Черния екран поглъща светлината, а не я отразява - това го прави черен.
Знам ли, при TFT тата може би го засилват (гълтането  ) с някакви поляризационни шаврантии...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 22, 2007 9:13 am |
|
 |
|
zaphod
|
е, ако е ествствен (без изкривявания) мисля че няма да дразни, просто между 1/1000 и 1/100 000 няма да усетиш разлика. а за поляризационните фокуси мисля че нищо не правят, просто екрана е с покритие някакво, за да е черен.
|
| Пет Юни 22, 2007 9:44 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е няма как да е с просто черно покритие, щото ще гледаш просто черно. Отгоре има прозрачен слой, който предполагам е поляризиран някак, на принципа на очилата. Така хем не бляска, хем поглъща насрещната светлина, а и фокусира тази на монитора, така че да се сведе до минимум вскакво отражение. Така черното си е черно.
А при TFT -то нещата допълнително са усложнени от подсветката, която разказва играта на всичко черно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 22, 2007 1:55 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Е добре де, навремето още преди 10-на години имаше един модерен тогава телевизор "Sony Black Trinitron" дето още тогава разправяха по рекламите че имал отделен лъч за черния цвят (?!). Имаше ако си спомняте едни реклами с едни папагали дето ги даваха със и без активно черно за сравнение. Ама аз не съм спец в тая област де...
|
| Пет Юни 22, 2007 2:02 pm |
|
 |
|
kiiid
|
... иначе ви било страхотно ако има човек на разположение черна крушка. Светваш я и в стаята става тъмно 
|
| Пет Юни 22, 2007 2:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
да би било интересно. Мини черна дупка в къщи. Звучи опасно обаче.
|
| Пет Юни 22, 2007 3:16 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
това с "отделният черен лъч" си е градска легенда като "червения живак"(за антени), и като висящо CD на огледалото на стъклото на колата(против катаджийски радари)
мисля, че специално за сони беше някаква решетка/мрежа(на всички тринитрон тръби се виждат две/три хоризонтални,бледи линии на екрана- това е закрепването на тази мрежа) отвътре на екрана и така се подтиска остатъчното светене когато трябва да има черно. мдаа мисля, че така беше....
ако някой има по - конкретни знания да обади....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юни 22, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
ditronix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
Това,което помня от рекламата,беше "Добавихме и черен цвят за по-жива картина" или някаква подобна реплика.За лъч като че ли не се споменаваше.Предполагам,маската на тръбата е била някак си по-"изработена".За TFT-екраните четох в тая година сравнителни данни-някое от списанията бяха правили тест на 19' монитори,та там за черното даваха измерване на напрежение (предполагам-някъде по електрониката на матрицата),като най-добър резултат е показал BELINEA 1925-0V,а другите модели имаха отклонение от нулата,като по-малките стойности се приемаха за по-добрия резултат.Та там е логиката-черното не свети,а мърчи 
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Пет Юни 22, 2007 4:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз бих си купил една черна дупка. ще се разходя около ЦУМ, полсе по царя, а после и в по-големите градове.
за ден-два може да се намали администрацията с 90% (мечтииии)
|
| Пет Юни 22, 2007 4:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
На сони има решетка, и тази реетка е за да имат по добър контраст м-у пикселите, но това не е творение на сони на на митсубиши, сони ползват патента. То това не е решетка всъщност а само вертикални нишки, а за да ги държат така че да не се размества има една или две хоризонтални, зависи от големината на монитора и от производителя, при даймондтрон картината е по добра от при тринитрон и хоризонталните нишки са някак по незабелижими, но това е лично мое мнение, на някой сонито може да му харесва повече.
За черен цвят няма черен, не съм сигурен по едно време обаче дали нямаше тръби с жълт луминофор, върти ми се нещо такова в главата. За kiiid идеята на кинескопа е с наслагване на цветове син, червен и зелен, да се получи всеки цвят от палитрата, това е адитивен метод, когато трите цвята са на 100% имаш бяло, когато са на 0 имаш черно, като това колко е черно зависи само от основата. В печата се ползва CMYK, там вече имаш черен цвят, а технологията за получаване на цвета е субстрактивна.
|
| Пет Юни 22, 2007 11:05 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
 Как се прави Черна дупка?
"...малък отвор на куха сфера, чиято вътрешна стена е покрита със сажди, може да се смята за абсолютно черна повърхност. Лъчите ,които навлизат през малкия отвор , се отразяват многократно вътре в сферата ,при което се поглъщат напълно, независимо от дължината на вълната им."
Така казва физиката! Това нещо може да се ползва като еталон за черно.
Но не става за тепане на бюрократи  (освен ако сферата не е от чугун с шипове отгоре  )
За да е черен кинескопа, луминфора трябва да е черен когато не го осветява лъча. При LCD-тата течния кристал трябва да не пропуска светлината от подсветката. Естествено и всички материали на повърхността на дисплея трябва да са черни или прозрачни и да не светят.
|
| Съб Юни 23, 2007 1:22 am |
|
|