|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:36 pm
Въпрос за външна схема за Power Management при PIC-ове
| Автор |
Съобщение |
|
ico
Ранг: Минаващ
|
 Въпрос за външна схема за Power Management при PIC-ове
Интересувам се, дали има смисъл използването на схема за "CPU Power Managmeng" при процесори
PIC(примерно PIC18F....), при условие че в тях има вграден?
Каква е разликата между външните и вградените схеми за reset (ако има такава), или се
ползват за процесори, които нямат вграден?
Мерси на всички.
|
| Вто Юни 26, 2007 1:06 pm |
|
 |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
обикновено POR на ПИК _овете ба4ка
но си има МПУ_та дето нямат POR и там няма на4ин да не ползва6 вън6ен ресет.
А Микро4ип са вързали и реста така 4е да може да се ресетва и от вън -понякога се налага -например трябва да държи6 ресета доста дълго време за да сработи несто и така нататка.
|
| Сря Юни 27, 2007 12:48 pm |
|
 |
|
ico
|
Да разбирам ли тогава, че няма смисъл и вградената логика върши работа?
|
| Сря Юни 27, 2007 1:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
HSB,
не мога да те разбера (и хора като теб).
по-трудно ли е да натиснеш 'ч' вместо '4' или 'ш' вместо '6'? явно имаш пълна клавиатура, щом ползваш 'я', 'ъ'
на моя компютър 6 (шест) и б (малко Б) изглеждат почти еднакво и се взирам какво точно е написано
например "ба4ка" ми изглежда като "шачка"
а изречения като "... за да сработи несто и така нататка" ме карат да ги чета по няколко пъти.
срашоти, сраБоти, несто, неЩо
ICO,
ти за ресет ли питаш?
щото за външен power management не се сещам как можеш да го управляваш
|
| Сря Юни 27, 2007 2:33 pm |
|
 |
|
ico
|
Сега като погледнах каталозите и видях как точно е названието - "RESET, Supervisor ICs"
Става дума примерно за тези чипове(не съм сигурен дали те са най-подходящи):
MCP120-450
TC1232
Искам да направя управление, което да е стабилно срещу смущения от всякакъв вид
до колкото е възможно. Ще работи непрекъснато 24часа и не искам в някакъв момент да "увисне",
не че е нещо което да убие човек ама все пак трябва да е прилично направено.
ДедоБоре ще съм ти много благодарен ако споделиш мнение по въпроса. До момента съм ползвал само вградените функции на PIC-а, та затова питам има ли смисъл от външен чип.
|
| Чет Юни 28, 2007 1:59 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
ico
ресета си е ресет и тва е само 1 нещто от смущенията.
дали ще ползваш вътрешния POR или външен ресет е все тая.
Сто си мислиш че външна схема на ресет например сте е по добре от вградената. то и 2 те работят по един и състи начин.
а устоичивоста срещу смустения е по комплексно нещо.
ДедоБоре - какво да направя -всеки си имавредни навици-но сте се постарая 
|
| Пет Юни 29, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мммм не е точно така, понякога външният ресет чип върши по добра работа, първо зависи от контролера който ползваш, и след това от захранването и това което очакваш по него. Применро някои процесори са чуствителни към бавно нарастващ фронт на захранването, и са склонни да създават проблеми. При тях е по добре да имаш външен супервйзор.
|
| Нед Юли 01, 2007 7:41 pm |
|
 |
|
ico
|
Става въпрос конкретно за PIC18F2520.
Виждал съм "индустрaлни" платки с PIC, които имат вградена схема за ресет, въпреки това има и външен чип.
Сигурно има за какво да са го сложили - мисля си аз.
Та затова и питам.
|
| Пон Юли 02, 2007 8:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нямам никакъв опит или набюдения върху 2520. нека някой пикоборец сподели как му се държи ресета. това чудо има ли BOD?
понякога, когато вътрешния ресет не е достатъчно добре приложим в конкретния случай, наистина може да се наложи външен. но е рядко явление при съвременните микроконтрлери.
по-добре обърни внимание на захранването (филтри+локален стабилизатор+филтри), опроводяването, големи плейнове земя под чипа.
|
| Чет Юли 05, 2007 1:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
За 2520 нямам впечатления но със 252 имам няколко проекта изпълнявани в общи линии не много професионално. До сега не съм срещал някакви проблеми единствено с вградения резет дори и без кондензатор на бутона - 4,7 до 10 к.ом към + и толкова. Захранени или със 7805 или със 2575. Та 2520 е осъвременена версия на 252 и не би трябвало да е с влошени параметри. Дедо има BOD ама до сега не съм го ползвал - то се води Low Voltage Detect (LVD) при тях.
|
| Чет Юли 05, 2007 2:37 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
За 2520 и аз не знам. За 14 битовата серия е съвсем достатъчно да се включи BOR и WDT. Плюс един SMD кондензатор 1мф макимално близо до захранващите крака и кварца също максимално близо до чипа. Не съм чул нещо да е увиснало, а нещата гърбят денонощно. Даже почна да ме домързява да слагам кондензатор на ресета  И самият ресет задължително през резистор 10-20к към захранването. Това вече го правя от суеверие 
|
| Пет Юли 06, 2007 8:10 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Има и LVD и BOR, две различни неща са

|
| Пет Юли 06, 2007 8:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Чудно как ги праивт без BOD или нещо подобно, какво се случва при спадне на захранването, ресета не е фактор тук, основното е да получиш ресет при определено състояние на захравнащата шина. С повечето пиков до момента съм ползвал вградения, но няколко пъти ми се е налагало да ресетна пика доста по рано отколкото го прави вградения, и тогава съм слагал външен, говоря за пикове конкретно, при по големи системи с повече процесори, особено различни обикновенно задължитлно слагам външен ресет. Последния такъв проект не му го сложих, по скоро го забравих и не промених платката, пък тя в последствие не се произведе в повече бройки, та там има 9 процесора, комуникират си паралелно, принципно ресет в такъв сучай е задължителен, ама пуста глава .. та по стечение на обстоятелствата мастера се наложи да е 18-ка, а другит 8 останаха 16-ки, та се появи проблем при спад в зхранването, и се наложи да правя едни софтуерни аквилибристики ... и накрая да попреправям малко платките и да сложа външен ресет. Всичко си работеше, само като остане на акумулатор се освинваше от един момент нататък, значи точно момента в който до толкова е разреден та схемата спир да фунционира праивлно, но пиковете още някак работят, или по-скоро те не работят, но не получават вътрешен ресет при възстановяване на захранването, и естетсвено ако в тоя момент дойде външното те остават леко ошашавени.
|
| Пет Юли 06, 2007 9:00 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Тия BOR на пикльовците са голяма брада, на батерии пускам устройство, стои в средата на стаята и при светване на луминисцентна лампа наблизо се ресетва ...иначе има места където върши чудесна работа, примерно устройство захранвано директно от мрежово захранване, случва се при разни шантави товари наоколо процесора да влезе в undefined състояние, губи по някой друг бит и BOR ресета е наложителен...то май и затова е Brown-out ("кафявата жица избега")
|
| Пет Юли 06, 2007 9:09 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Ресета взима захранване от диод. За да мога да го програмирам пика на платката.
В среда с мнооого силни смущения слагам кондензатор към маса. Смд в непосредствена близост.
Към услугите на супер вайзор не съм прибягвал все още.
|
| Пет Юли 06, 2007 9:34 am |
|
|