| Автор |
Съобщение |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
 свързване изход с изход?
Разгледах доста схеми на програматори и ми направи впечатление директното свързване на изхода на логически елемент с RB7 на микроконтролера. При логическа 1 на микроконтролера и логическа нула на U3a ще протече значителен ток и през двете интегрални схеми.
Обикновено производителите на такива програматори предупреждават:
Цитат от http://hobby.neomontana-bg.com/kit148.htm
Ако се сложи един резистор по този начин:
ще се ограничи протичащия ток до 5mA, което е безопасно.
|
| Съб Юни 30, 2007 3:32 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
ами да беше погледнал какво е 7407:))
SN 7407 Hex Buffers/Drivers With Open-Collector High-Voltage Outputs
|
| Съб Юни 30, 2007 3:34 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Това от което се претисняваш, може да стане, само ако MCLR пина не е дал добър контакт в цокъла, или ако не работи. КОгато транзистор Q2 е запушен, MCLR е "0", а съответно и RB7 е "0", дори и да е изход, а той не е. Когато Q2 е отпушен, на MCLR имаш 13V - тогава си в програмен режим. Сам си направи изводите!
|
| Съб Юни 30, 2007 8:33 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Ясно ми е, че 7407 представлява повторители с отворен колектор. Обаче също така ми е ясно, че RB7 не е с отворен колектор (или отворен дрейн) когато работи като изход.
Когато микроконтролера премине в режим на програмиране и му подадем команди за четене на паметта (000100 или 000101), изводът RB7 става изход, който не е с отворен дрейн/колектор. Ако поради грешка, изхода RB7 е в състояние логическа 1, докато изхода на U3a е в състояние логическа нула (транзисторът му с отворен колектор е отпушен), ще протече значителен ток през изходите на двете интегрални схеми.
Вероятно слагайки резистора се престаравам, но не мога да се примиря с това, че има начин интегралните схеми да изпушат при елементарна грешка (напр. ако забравя да извадя ИС преди да изключа компютъра или я поставя преди да го включа; грешка в настройките на програмиращия софтуер и др.).
|
| Съб Юни 30, 2007 10:52 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Затова се слагат R-чета, 50 ома имам на моите програматори, на предишните нямах, но чип не съм горил така, а много пъти съм изтървал ресета
|
| Съб Юни 30, 2007 11:03 pm |
|
 |
|
Gogo
|
= 25 ma.
Нищо няма да се повреди. За твое успокоение, пробвай с резистор. Ако работи - ок, ако не, купи си друг програматор. Препоръчвам ти PICSTART+. При него със сигурност няма да имаш такъв проблем. 
|
| Съб Юни 30, 2007 11:07 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Защо ще протече 25mA? Кое ще ограничи тока? Да не би да има защита, за която да не знам?
Не виждам причина да не работи с резистор - когато RB7 е вход, има голямо съпротивление (също и входа на U3e) и пада на напрежение върху резистора ще е нищожен. Когато RB7 е изход - резисторът също няма да оказва сериозно влияние, защото съпротивлението му е малко спрямо R8.
А и не смятам (поне за сега) да си купувам програматор - иска ми се сам да си направя
Спрял съм се на тази схема, защото почти няма излишни елементи (не изисква конвертиране RS-232 -> TTL и обратно).
Защо да се ползва RS-232 и да се прави сложен интерфейс (MAX232), като може да се ползва паралелния порт, където сигналите са TTL?
Само не ми е ясно как точно да настроя програмиращия софтуер (гледам в документацията на PonyProg - има "AVR ISP Parallel port interface", "Easy IІCBus interface" и "DT-006 interface", но там се споменава за AVR-и и май няма да стане...
Пробвах да инсталирам IC-Prog (под Windows XP), но ми изплюва съобщение за грешка: "Privileged instruction":
Предполагам, че с тези настройки ще работи (включването е същото като на други програматори, за които се казва, че са варианти на ProPic (напр. схемата на Неомонтана)):
Но не съм сигурен дали трябва да сложа отметка на "[ ] Invert MCLR" - напрежението там става с високо ниво когато на D3 има ниско ниво, но от друга страна MCLR се пише с черта от горе...
Пробвах да настроя Direct I/O, както и Windows API - съобщението за грешка се наблюдава и в двата случая. Също така записах един .sys файл в директорията на програмата - без ефект.
Програматора още не съм го направил - все още проучвам различни варианти.
|
| Съб Юни 30, 2007 11:33 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Май намерих решение:
http://kudelsko.free.fr/prog_pic/PIC_XP.htm
Не разбирам френски, но има картинки и смятам, че по тях ще се ориентирам 
|
| Съб Юни 30, 2007 11:43 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
CMOS драйверите си имат омическо съпротивление. При пиковете е около 80-100 ома - има разлика при ниско/високо. Може да се измери с омметър при стабилно ниво (0,1) на крачето. А и при късо може и да не могат да пускат по-голям ток - може да се пробва с ампермера колко е. За един пин и за кратко няма да е опасно.
|
| Съб Юни 30, 2007 11:55 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Програмиращия софтуер започна да стартира без грешки след като цъках по настройките както е по картинките - даже успя да запише и провери дали правилно е записан PIC16F84A без изобщо да е включван програматор
5V/100Ω=50mA, което е сериозен ток...
За кратко време може и да издържи, но не се знае дали действително ще бъде кратко времето...
|
| Нед Юли 01, 2007 12:10 am |
|
 |
|
Gogo
|
Сега пак трябва да кажа, старото и изтъркано: прочетете си дейташита! Там пише:
High current sink/source for direct LED drive
- 25 mA sink max. per pin
- 20 mA source max. per pin
|
| Нед Юли 01, 2007 12:16 am |
|
 |
|
vstoykov
|
Аз точно от там цитирах това: Разликата в петте милиампера е от това, че моя цитат е от раздела "Absolute Maximum Ratings", а твоя е от първа страница, където пише какъв ток се препоръчва да тече най-много без да се получат дефекти.
Последна промяна vstoykov на Нед Юли 01, 2007 12:34 am, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 01, 2007 12:32 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Виждали сме и по-сериозни
Не бой се - ще издържи. Не забравяй, че и насреща имаш още 100ома от другия изход. По мощност се получава т 250мВт което е допустимо за чипа (пак казвам - 1 пин). Освен това смос-ите си вдигат съпротивлението при нагряване.
Обаче най-добре си му сложи едно резисторче последователно - ей така, заради Добрата производствена практика.
 Ако сте забелязали в дейташитите пише нещо от сорта "Твърди се но не е тествано".
|
| Нед Юли 01, 2007 12:34 am |
|
 |
|
vstoykov
|
До момента тази програма ми се струва най-гъвкава от гледна точка приспособяване към съответния порограматор:
Трябваше само да напиша "mknod /dev/parport0 c 99 0" за да накарам програмата да ползва паралелния порт (иначе не го намира - пропуска е на udev).
Ако напиша "chmod a+rw /dev/parport0" няма да се налага да влизам като root са да записвам програмата.
Програмата има възможност да управлява двупосочен буфер (ако се използва). Това решава проблема с големия ток по културен начин 
Последна промяна vstoykov на Нед Юли 01, 2007 1:10 am, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 01, 2007 1:02 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Като си тръгнал да тестваш побвай и този - Winpic.
http://freenet-homepage.de/dl4yhf/
|
| Нед Юли 01, 2007 1:10 am |
|
|