Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
PIC 24F....наблюдения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение PIC 24F....наблюдения
Някой ползвал ли ги е? Имам едно глупава джаджа дето ми трябва нешо подобно, 16 битово, на не висока цена с около 8 Кб RAM, е може и повече но от тях няма с повече, та някой ако има впечатления, или нещо друго подобно .... Renesas чувам предлагали пертекс ама ...

Пон Юли 09, 2007 9:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За 10 тина лева атмелски ARM7 не те ли устройва? В футурел имат наличност S64 който е с 16K рам и 64К флаш.
Pic24 ката ще излезе по скъпа и с по малко ресурс. Всичко останало с 8 и нагоре рам ще ти дойде по скъпо. Хишника ги научи тия атмелчета,значи няма да се почва и от 0 с тях.

Пон Юли 09, 2007 11:32 pm
Профил

Мнение 
Ами замислям се ...24J32 цената пада до 2.65 за 100 бр. срещу 4.93 за ARM, като производителност сигурно арм-а е по-добре. Значи за тия 24 нещо CCS с който работим няма поддръжка, т.е. няма го в листа, предполагам ще компилира работещ код, има подобни. Но и с развоя не знам как са. Това дето ми харесва че са в по малък корпус, ARM най-малкия му корпус е LQFP64. После за тва дето ще правя ... направо ми е жал да слагам арм, то и за тоя PIC не е съвсем .. има още еидн начин да се реализира, където и 16-ка ще свърши работа, трябва да го обмисля май още малко.

Вто Юли 10, 2007 8:25 am
Профил

Мнение 
ToHu написа:
направо ми е жал да слагам арм

хич да не ти е жал ;-) Ако решиш да пробваш арм ти трябва точно такъв елементарен проект...

Вто Юли 10, 2007 9:24 am
Профил

Мнение 
Направо ме убедихте, щв взема да сложа ако реша да го правя по тоя начин, първо ще направим малко калкулации на различните варианти :)

Вто Юли 10, 2007 9:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хе, хе аз пък ще седя и ще ти гледам сеира. :)

Като правиш калкулациите, не забравяй да си калкулираш добре цената на времето за разработка, щом си решил с АРМ да се потиш.

Вто Юли 10, 2007 10:23 am
Профил ICQ

Мнение 
Който се страхува от мечки, да не влиза в гората!

Вто Юли 10, 2007 11:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
2.65 срещу 4.93 не е за подценяване :). Не бях обърнал внимание че има толкова евтини 24 ки. Има приложения за които много добре пасват такива малки 24ки.
Миналата година си спретнах една платка с PIC24HG256GP206 трябва да взема да я пусна да я направят и да я разцъкам. Самата архитектура е добра,трябва да се види как стои въпроса с бъговете и компилаторите.

Някой провал ли е ИАР-а за тях?

Вто Юли 10, 2007 12:22 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Тествал съм 24HJ128GP506 на пробна платка с майкрочипския компилатор, но не съм правил нищо сериозно. Подкарах таймери PWM кепчъри, I2C, 1 UART с буфери на прекъсване и SLEPP и събуждане от втори осцилатор на 32768, до ACP не можах да стигна. Не забелязах някакви проблеми. Единствено с осцилатора, пробвах го с кварц и PLL, и при тръгване и софтуерната настройка на PLL се рестартираше и вече си работеше, но хората са написали че трябва да го пуснеш на вътрешен осцилатор, да настроиш PLL и да го превключиш. Компилатора в общи линии ми хареса. Има плаваща запетая с 64 бита точност, и смята доста бързо. Имаше проблем при инициализация на променлива 64 flot с константа, точността беше около 32 бита, но мисля че вече го оправиха. На 40 MIPS харчи около 80мА от 3.3В. Това са основните неща които съм видял.

Вто Юли 10, 2007 5:17 pm
Профил

Мнение 
Да разликата не е малка, това е факт на 3000 броя са си $7 хил. Разработката като цена не е страното, не калкулирам цен за една две бройки а за хиляди, и точно там идва момента със схемното решение, и съответно изпозлвания контролер. За такъв тип процесор може да се каже че имам написани основните неща, та основното време ще отиде в подкарване на съответното CPU. 24-ка нямам никакъв опит, с АРМ хищника има, както и не ми е ясно до колко CCS се оправя. После ARM има по здрава аритметика явно, кето мож да е полезно. Мислех си за нещо на ренесас, ама там цените ... не ми се понравиха честно казано, поне това което видях в сайта им. За тестова серия съм готов да пробвам с ARM, на 1000 бр. няма да е чак такъв преразхода, а и при 1000 бр. разликата в цената е по-малка, може да е оправдано от гледна точка на това изделието да излезе на пазара, както и да е, има едно кренно ралично решение, където не 16-ка ами и 12-ка могат да свършат работа .... с малко повече външен хардуер и някои компромиси.
Все пак благодаря за отзивите, сега остава да го смятам.

Вто Юли 10, 2007 8:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе имам някакъв спомен че някой си беше купил S32-ka на 5 лева на дребно. Тя е с 8Kb ram. Точно колкото ти трябва. Що не питаш за нея? Може би това ти е най добрия вариант.

Вто Юли 10, 2007 10:45 pm
Профил

Мнение 
хм.. S32/321 се намира между 3.5 и 4$, макар че по анонсите казват че е <3$. Може би няма да са 7000 причините, но Тони пак има причини да размишлява ;-)
Филиповци май предлагаха арм-ве между 1 -2$ ама аз нещо не съм им фен и не мога нищо конкретно да препоръчам - някой ако ги е тествал да каже...

Във всеки случай обаче ако е АРМ е добре да има малко повечко РАМ, в моя случай поне едни 800 байта отиват за служебни цели, отделно арм-а харчи повече стек заради 32-битовата адресация. Така че ако на един 8/16-бит цпу са му нужни 8К, за арм бих предвидел поне 10К.

Сря Юли 11, 2007 9:34 am
Профил

Мнение 
Абе аз мислейки и размишляваки, най-вече над ценовата страна на нещата, измислих някакво междинно решение дето хем няма да има недостатъка а варианта с малко CPU и повече хардуер, хем няма такива изисквния към рам, та определено няма да е 24-ка, по-принцип с всичко ново на microchip съм много мнителен, тва можеше да го слоа от нема и къде .. но сега ако има ARM а подобни цени па и с по малко RAM ще е той, ако няма ще е нещо дрго, ама като гледам то няма кой знае какво. 18-ките са с малко памет, това армче малкото ... ша яде асан баница май, а и 18-ката е къде къде по слаба, а на емн ми трябв аи математика все пак някаква :)

Сря Юли 11, 2007 10:36 am
Профил

Мнение 
не искам да те плаша, ама математиката на АРМ е малко относителна...

Бърза е на тема събиране и шифтване... Особено в АРМ моде, там всеки операнд може да се шифтва и така всяко събиране/изваждане, and/or ПЛЮС предварително шифтване на единия операнд става за точно един клок.

Относително бърз е на тема умножение, има инструкция за умножение, както и умножение плюс събиране, ама тия инструкции не се изпълняват за 1 клок ;-)

И сега идва най-тъпото - АРМ може да е ужасно бавен на тема деление. Просто няма така инструкция и стандартно компилаторите блъскат CALL към DIV32 функция... И се почва една...
1) Подготовка за викане на функция, за всеки "спасен" регистър и след това възстановен отиват по 5 клока
2) Самото влизане/излизане са поне 6 клока
3) UDIV функцията понякога ползва доп. регистри за целта спасяване/възстановяване - тук е малко по-малко от 5 клока на регистър.
4) Първото нещо което се прави при деление - нормализация. Това са 5-6 проверки, като при всяка се прави или едно или друго нещо. В добрия вариант се ползва условно изпълнение без преходи, т.е. нормализацията е фиксиран брой клокове от порядъка на 20-30.
5) Самото деление става с цикъл и според броя на значещите битове може да е от 1 до 32 итерации, като всяка итерация е от порядъка на 10-15 клока

В крайна сметка едно деление ти варира между 50 и 500 клока (в зависимост от стойностите и в зависимост кво е свършил компилатора).

Така че ако ти се налага деление - умната... Аз примерно пренаписвах printf защото всички кретени правят по 2 две деления на всяка цифра и така printf("%d"...) за 5 цифрено число може да нахвърли 5000 клока. Направих го с 1 деление за всяка цифра, като вместо деление ползвам умножение по 0.1 което става точно за 10 клока. Така 5-цифрено число си го принтвам за 50 клока вместо за 5000, малка разлика но съществена ако решиш да ползваш sprintf в прекъсване примерно ;-)

Сря Юли 11, 2007 11:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
като искаш математика има и dspic33F

Сря Юли 11, 2007 12:22 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща