|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:46 pm
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
Аз си мисля че че колкото по сложно го правиш , толкова по ненадеждно става , така че е добре да не е толкова универсално а да е насочено за целта за което се ползва , дори и като финансова гледна точка и за 2-те страни ще е по изгодно и по надеждно защото излишните неща водят до бъгове , особенно ако е много голям софта. Дано  Започваш да се ориентираш на прав път си  А и въобще дори многозадачноста на каквато и OS да е, си е винаги един последователен процес които в края преминава към началото ,няма такова нещо дето да върши 2 неща едновременно , или го прави много бързо и успява да смогне или не и ако не е си мислим че не е многозадачно. Ако искаш да е многозадачно трябва да си с 2 и повече процесора , като техните допирни точки имат нужда пак от приоритет .  |  |  |  | miro_atc написа: Та да се върнем на темата - имам една позната платформа с Телит + AT91SAM. Проблемите естествено са от Телит. По-конкретно, хардуерът не е цвете но се търпи, освен може би консумацията която не е достатъчно добра. Софтуерът създава повече ядове - особено в светлината за която говорих по-горе. Веднъж едни команди се държат по един начин, веднъж по друг. Повечето софтуерни проблеми могат да се замажат външно, просто си трябва по-сложен софтуер който да следи странични фактори и да преценява кога като ти върне грешка наистина има грешка и кога просто модула не е на кеф и трябва да се повтаря операцията. Всъщност най-големите проблеми бяха в документацията - в нея има двойно повече бъгове отколкото във хардуера и софтуера взети заедно. Но това май вече го преживях - просто не им вярвам, а си проверявам нещата.... Ще ми се да видя някакво сравнение с други по-стабилни модули, защото не ми се скача от трън на глок.... Преди това съм ползвал CMCS - "чин мей комуникешън системс" май беше името и звучи плашещо, но в действителност фирмата е партньор мисля че на Моторола беше и модулите бяха просто железни. Нямаха никакви екстри - няма tcp, само основни работи - но това което го имаше беше изпипано от към надеждност. Така или иначе вечи ги няма, лека им пръст  Сега по документация гледам Motorola и Wavecom и на първо четене имат по-малко екстри, или поне аз не виждам неща като remote sim и т.н. Притесняват ме малко че нямат много подробна документация, може би ако се свържа със съпорта им ще разбера повече - не знам. Даже търсех някакъв CMUX клиент, че телитския ме дразни - не намерих нито при едните, нито при другите... Склонен съм да мисля че все пак тия марки са по-надеждни, дори и да нямат много шаренийки... Значи ще трябва да се прави компромис и да реша кое все пак е по-важно - повече надеждност или повече екстри + малко съществуващ опит... |  |  |  |  |
Един съвет, хубаво би било ако няма да е само един вид модул , повечето си имат АТ команда за марката прочиташ я и според марката да си ползваш за всеки вид неговите си команди. 
|
| Сря Апр 25, 2007 2:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
tell me about it... В случая обаче хората са наяно какво поръчват и защо го поръчват. Като изпълнител аз не вземам решения на тая тема и няма значиние какво мисля... Просто за сведение мога да кажа, че нямам забележки относно заданието. Наясно съм как работят операционните системи - повЕрвай ми!
Хубаво е да направя първо един модул изцяло, а иначе затова кода се разделя на платформо-зависим и платформо-независим. Не случайно ползвам ОС, драйвери и абстракшън лейери 
|
| Сря Апр 25, 2007 3:23 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Може би съм позакъснял с писането по темата, но имам известен опит с GSM модулите, затова ще го споделя. Не съм наясно какво точно приложение разработваш, но аз лично за М2М съм харесал ТС65 на Сименс. Хората са се постарали да предоставят продукт точно за тази ниша на разработки. Java, вход/изходи, АЦП-та, интерфейси RS232, SPI, USB (с някои ограничения), като разработчика си избира дали ще има външен управляващ процесор или ще си пише приложението на Java-та. Препоръчван ти го, интересен е. Колкото до MSP430 не съм много съгласен с Dimitar за RAM-a. От повече от година ползвам MSP430F1611, който е с 10КB RAM и не ми се струва никак малко, за каквото да е приложение на 16 битов контролер от тази класа.
|
| Съб Юни 30, 2007 12:22 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз имам дълга история с Wavecom. В сравнение с Telit са малко по-добре откъм хардуер предвид на чувствителност и качество на трансмисията. Обаче дотук. Фърмуер - дърво. Пълен с бъгове и през 2 седмици изкарват поредния пач. В девелопърския форум за OpenAT е пълно с "work-around"-и за един или друг проблем. Документация - под всякаква критика. Съпорт - от страна на Wavecom =0, добре, че имаме локален достачик, който е печен. С други думи - ако не си мноооого на зор с хардуера - избягвай тази марка. За Motorola - евтини и без много глезотии. Малко мъгляво бъдеще. Иначе напълно ок. Сименс - нямам много лични наблюдения, но от това, което съм чувал би трябвало да е ок също.
|
| Съб Юни 30, 2007 4:13 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@miro_atc,
Ако още не си се отказал от идеята да тестваш и Motorola мога да ти предложа няколко готови кита с G20. Правих ги за себе си но после сменихме платформата. Имат RS232 и USB интерфейси за връзка с компютър.
|
| Съб Юни 30, 2007 9:18 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Благодаря за последните 3 мнения. В интерес на истината още се моткам със стария проект и Телит и не съм почнал нищо ново...
И като гледам май няма да имам време за експерименти. То и няма голям смисъл понеже идеален модул явно няма. Всеки си има някакви предимства и доста недостатъци и ако не пропаднат идеите за нови продукти най-вероятно ще продължа с Телит. Не защото ми харесва ами защото нямам желание да се боря с нови проблеми а и време не остана...
|
| Съб Юни 30, 2007 12:45 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Здравейте,
Сименс предлага нескъпо готово решение за безжично предаване на данни по GPRS (или SMS). Вижте схемната реализация на картинката.
Ето и линк към проекта със сорс кода за PLC S7-200 и WinCC flex 2005:
http://support.automation.siemens.com/W ... aller=view
_________________ Adios
Mozfet
|
| Сря Юли 11, 2007 4:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
1. Дефинирай "нескъпо", защото аз ефтин модем на Сиеменс не съм виждал.
2. Дефинирай решение, защото ако всичко се базира на PLC - мерси, но няма нужда да купуваме PLC за да подкараме GPRS modem  Ако без PLC-то оставаме с един гол модем, еми тогава за къф ни е Сиеменс - има къде къде по ефтини модели...
|
| Сря Юли 11, 2007 5:04 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Ами това е готов проект, който се пуска за няколко дни. В много случаи по важен е срокът за реализация, а не да се правят рационализации. OPC сървъра за GPRS - Sinaut micro SC осигурява статичен IP адрес, за да върви комуникацията нон-стоп. Иначе средно на 20 мин. всички мобилни оператоти сменят IP адреса. WinCC flex пък ни дава SCADA-та.
Предлагам решение, пък на който му харесва.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Сря Юли 11, 2007 5:36 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
За да не отварям нова тема реших да питам тук.
Попаднаха ми няколко бройки GSM модула Xircom модел Eagle II, но не мога да намеря нищо за тях в нета нито пък с мулето
Някой има ли някакво инфо за изводите и набора от AT- команди, или направо да ги засиля в коша?
Ето и снимки:
|
| Пон Апр 21, 2008 6:26 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това е много стар модем от 2000г. Имам някакъв pdf с кратко представяне и параметри, но не и разпиновката или АТ командите. Разтърси се из нета по-детайлно, няма начин да не се намери pdf.
|
| Пон Апр 21, 2008 6:54 pm |
|
|