|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Обикновено човек отива с такъв автомобил до работа, оставя го на паркинга под парещото слънце и ве4ер се прибира. Та докато си стои този автомобил през деня и слънцето го пече, може да се позареди малко за десетина часа. Нйама да е кой знае какво, но все пак. А и ако се използва енергията при спиране за дозареждане на батериите (а тя не е малка). Аз си мисля, че ако се пооптимизира може да е доста изгодно....
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пон Юли 02, 2007 9:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Димитър, да можеш стига да не си купиш оная спортната .. с тоя двигател .. не знам колко харчи при 3 часов заряд .... а и то може да има ядрени реактори, и тока да е 8 цента, ама това е там, на други места в US енергията е проблем. Аз предполагам че там и енергията от вецовете не е малка, еле пък тая от канада, и може би затова е токова евтино. Но както и да е, едва ли системата е предвидена всеки д включи по едни 30 kW да се зареждат.
Иначе ако се използва енергията при спирането вече е друго, но не знам има ли работещ такъв вариант, тва все пак не е влак с разчетено движение, не знам как точно може да се еши компромиса бързо и ефективно спиране срещу ефективно преобразуване на енергията.
п.с. иначе на онази спортната и аз съм навит, оправя ме идеално за ежедневните нужди, не става да натовариш покупки, или да ходиш на излет с нея, но за ходене до работа е ОК, малка и динамична ....
|
| Пон Юли 02, 2007 9:59 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пон Юли 02, 2007 10:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абе мен тайната ми мисъл, все пак, е хибрид, чисто електрическа кола няма пазар в БГ.  Няма как да си я заредиш пред блока. Иначе максималната мощност на мотора в колата не се ползва винаги, а всъщност доста малко. Тоест, сметките ми за 20 kWh запасена мощност са доста презапасени, реално кола с 20 kW мотор ще изкара доста повече.
|
| Вто Юли 03, 2007 9:21 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Според мен за истинска електрическа кола още е рано, но има логика в олекотена количка с "летни" джанти за да се ходи на работа през лятото, която евентуално може да зареждаш пред блока/офиса
Сметката е проста, трябва кола ~500кг, може би 20kWh батерии и 40-50kW двигател. Това нещо по пъргавина мисля че няма да отстъпва на повечето нормални коли и при тия параметри може да се постигне пробег до 200км (колкото са метанките).
Така и така това животно не става за основна кола, идеята ми е да се ползва за малки разстояния от порядъка на 20-30км дневно.
За да стане перфектно решение обаче му трябват и едни слънчеви батерийки. Гледах едни дето постигат до 1kWh/m2 за денощие.
Ако се осигурят едно 5 кв.м. покрив от слънчеви батерийки мисля че през слънчевите дни няма да има нужда от зареждане
В най-лошия случай едно леко дозареждане през почивните дни...
|
| Вто Юли 03, 2007 10:18 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
5 kWh на ден е нищожно просто.  Истината е в хибридите.
|
| Вто Юли 03, 2007 11:30 am |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
не е толкова малко, повечето малки електромобили ползват 5-6 кВтч за 100 км, Тесла кар ползва 11 кВтч за всеки 100 км.
|
| Вто Юли 03, 2007 11:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Като енергия не е много но за олекотена количка която изминава 20-30км дневно е прилично, обаче като цена 5kWh изобщо не са "нищожни"
За хибридите... и аз съм фен на идеята, друг е въпроса че това което се продава в момента е малко кофти имплементация
Един приятел си купи хибрид (Lexus RX400), харчи му 12/100.... ами извинявай ама мойта каруца харчи по-малко, единственото предимство че уж е малко по-пъргава, ама за тия пари може да си вземе и още по-пъргава 
|
| Вто Юли 03, 2007 12:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ама с какво предаване е тоя лексус. 4х4 или не? После много зависи как се кара, аз майта каруца нормално и докарвам разход 14-15/100, което е доста над специфицирания от производителя, а и на колата и няма нищо, просто така я карам, та зависи.
|
| Вто Юли 03, 2007 1:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
4x4 е малко относително понятие при хибридите, сам бензиновия двигател не може да работи защото няма скоростна кутия, а има по един електродвигател/генерато на всяка ос и то си решава самичко кога и какво в какъв режим да пуска..
И другото характерно нещо за хибридите е че уравновесяват натоварването на бензиновия двигател, като го поддържат в оптимални параметри. С други думи почти няма значение как го караш. И на газ/спирачка да го юркаш, то при ускорение си помага с електриката а при спиране си зарежда акумулаторите. До някаква степен разбира се, но общо взето стила на каране не влияе чак толкова колкото при нормалните бензинки/дизели. Влияе по-скоро средната скорост...
Истината е че това животно просто си харчи, аз се возех 3-4 хил. км. и разход по 10/100 видях само при равномерно пъплене или по баир надолу  Нормално градско и нормално извънградско 10-11/100. Сериозно настъпване 12-14/100 средно, иначе без проблем при ускорение залепя на 30/100.
Единственото хубаво нещо е че винаги си ускорява добре, без значение с колко караш... но има електронно ограничение на 215км/ч
Едит: за стила на каране може би се подвеждаш от малките хибриди като Приус. Нормално те си харчат 4-5/100 обаче като ги опънеш с лекота минават 10/100 просто щото са с мижав двигател под литър и половина... Лексуса е с 3.3 литра а електрическите му двигателчета май хич не са малки, така че бая зор се иска за да го претовариш 
|
| Вто Юли 03, 2007 2:11 pm |
|
 |
|
HCL
|
|
| Сря Юли 04, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Електромобила на съседния паркинг
Някой ден трябва да хвана собственика да си поприказваме какви са батериите, колко км можер да мине с едно зареждане, колко са му разходите като цяло, за колко пари ти инсталират електричеството на паркинга и т.н. Факт е обаче че хибридите, тия автомобили и някои други не плащат паркинг и им връщат данъци. Някои си купуват хибрид с тая цел но си го карат предимно на безнзин. Този го гледам почти от година а мисля че и повече - всеки ден на работа и обратно.
|
| Пон Юли 16, 2007 9:28 am |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Ето точно това ме интересува!!
Откъде тука в България мога да си купя такова нещо ?
Давай да почваме да ги внасяме !!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Вто Юли 17, 2007 1:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Добре!  Ще причакам собственика като някой бандит и ще кажа колата, дистрибутора или живота!
Тук има доста колички за голф и предполагам че това е експериментална кола направена от фирмата която ги прави и поддържа. Но сериозно - може би ще му оставя визитка на чистачката и ако ми пише ще говорим. Наистина е тук в задния двор и то всеки ден.
|
| Вто Юли 17, 2007 2:04 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Давай !! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Чет Юли 19, 2007 3:42 pm |
|
|