|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да, най-добре с някое бюро, има много гладни митничари, ама се пазят, откакто отпадна историята по вноса от ЕУ е страшно, немат от де да ълтат кинти и на малко се радват  , другия начин с повече псуване, ама ще ти загубят 1-2 дни.
А за транспорта, естествено е минало през франция, смо дето като поръчваш в US може и през луната да минава и земния ти е 10-на долара за 3 дни, а тук в европата ти вземат 200 лв и пак е 3 дни .. само дето го возят на самолет  ... всъщност твърде ного са ти взели според мен, тая сума и за европа е голяма, аз пращах до франция доста голяма мостра, в куфарче, и беше къде 250 лв ... ти за един компилатор ....
п.с. за такива пратки, а и не само такива има малки курриерски фирми, които не вземат скъпо .. чай че сега ми изкочи името .. мейл някакъв бяха .. ммм ще пиша като се сетя.
|
| Пет Юли 20, 2007 8:05 pm |
|
 |
|
ico
Ранг: Минаващ
|
Яко си се издокарал.
Аз като го купувах имаше една отметка,че не го искам софтуера на CD носител и ще си го изтегля от интернет(лиценза идва по е-пощата). По този начин не плащам 25USD транспорт и разправии по митници. Иначе исках и една платка да си поръчам и от Микроелектроника казаха, че ще го пишат като "учебно помагало" и нямало да има никакви проблеми на митницата.
Ако може го върнете и го купете като мен.
УСПЕХ
|
| Съб Юли 21, 2007 10:12 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Яко. Ама нали системата е е@и учи. Та уча... Дано колегите ме оправят.
Ведъж един колега даде телефона на някакъв от ония да му обяснявам дали LCD панел има двойна употреба и за какво служи. Не си взех поука за нивото на интелекта на ония и сега патя. Та така
|
| Съб Юли 21, 2007 11:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Двойната употреба е дърво, доста от нещата поръчвани от digikey преди да дойдат попълвам формуляр, защото са с двойна употреба, но там експорта става с декларация, а тук .... тук .. им аедни списъци, кое е, и кое не е ..само дето неща които си г внасяш както искаш и може да наравиш бомба не са в списъка, но за сметка а това има други които никой не може да ти обясни каква точно им е двойната употреба, може би ако удариш някой политик по главата ....
|
| Съб Юли 21, 2007 9:45 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
123,
това с двойната употреба вече става навсякъде... от поръчка на сампъли, поръчка вече на реални бройки та чак до доставка на цели електронни изделия. Например скоро крънках на аналогдивайс един сампъл за обработка на ултразвук... е направо ме съсипаха с въпроси от сорта
с тези въпроси от рода на:
-за биологическо/химическо и т.н оръжие;
-за ракетни системи, навигационни системи за такива;
- и т.н
просто хората си връзват гащите
просто сигурно 1 на 100,000 ще прави такова нещо, но като се стигне до разследване фирмата дистрибутор има черно на бяло твоето уверение, че стоката не е затова - демек са чисти и неопетнени 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Юли 22, 2007 4:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
offtopic:
какъв тоя чип за обработка на ултразвук, нещо специализирано за целта ...
|
| Нед Юли 22, 2007 6:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
наш'та двойна употреба е уникална, според мен
постановлението така са го засукали, че на практика всичко влиза вътре.
логиката е, че ако имаш изделие, което може да се вложи в друго изделие, което да има възможна двойна употреба, значи и първото изделие е такова.
пример: пирон.
защото с него могат да се коват сандъци, в които да се слагат калапници.
и ако ти си производител на сандъци, си глътнал плувката отвсякъде.
първо, защото не можеш да внесеш пирони без да се наредиш на "оная опашка"
врото, защото не можеш да изнесеш и един сандък. защото там почват едни попълвания на формуляри: кой е клиента; какво ще слага в сандъците; на кого ще ги продава; а оня, на когото, ще ги продава за какво ще ползва нещата в сандъците и т.н.
апропо, има ли актуализация "оня списък". някои неща вътре са смешни, при това от години
|
| Пон Юли 23, 2007 9:20 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
наШта "възможна двойна употреба" (ВДУ) е шедъовър на чиновническото мислене !
Не е по-темата - ама спомена ми е съвсем пресен:
преди 3г ослабнах с 5кг за 2 дни мъчейки се да внеса един уред за мерене на радиация (15-150кеВ - "меко" X-ray) ...
едно мъничко с AA батерии (от UK ~ 800GBP) ...
шефа на митницата хвърли един поглед в екрана и пита:
"може ли да лети на РАКЕТА?" ( цитирам дословно  )
понеже не схванах въпроса ... го помолих да го повтори
какво и да е ... каза - радиация -> ядрен реактор -> ВДУ
викам: дай да ти го покажа ...
оня: не ... ВДУ -> софия
единия от митничарите дето ми прие декларацията - като ме гледа че цял ден се размотавам с кашончето ... вика: кво прайш още тука ... обяснявам му ... той вика ами то шефа се е "престарал" ... ама понеже вече го е "класифицирал" и няма как да се измъкне ... Ши вадиш удостоверение за ВДУ
Отивам при митническия агент - викам - вади у-е за ВДУ ... той вика 80лв и след седмица го имаш
ама първо да го класифицираме в коя група попада а пък после ще доказваме защо не е за там !?
След 2-3 часа умуване му се видя абсурно АЗ да го класифицирам и после да се самоопровергавам
отивам пак при "шефа" - викам Я вземи да го класифицираш... оня се чеса 1ч по главата (щото разбра че не е ядрен реактор) ... и вика Ми пиши нещо там
Още по-безумното беше че писмото с питането за ВДУ от Митница Варна до София (ония с ВДУ) ... го носих Аз (т.е агента) !?
Най-безумното бе че всъщност прибора си го получих веднага от куриера ... и цялата дандания беше за да си получа митницческата декларация (която ама въобще не ми трябва) !?
като разправях случката на една позната - митнически агент - тя ми се смее: Знаеш ли че и конците за шиене са с ВДУ
... можело да се шият униформи с тях
(една шивашка фирма си внесла конци ...)
оттогава не съм стъпвал в митница - пращам някой - и не искам дори да ми разкава какво е станало (само ако е хепиенд) 
|
| Пон Юли 23, 2007 10:56 am |
|
 |
|
3aek
|
това което е най-жалкото е че цялата тази "проверка" на практика не гарантира че истинска стока с двойна употреба не може да мине, напротив, в министерството отиват технически характиристики и документация която може да се изфабрикува както си искаш и де-факто този който е решил да прави нещо нередно няма да го спрат а тормозят ей такива като нас
много ми е интересно как "експерт" от министерството ще се произнесе дали едина скоростна кутия е за танк или за трактор? като му изтърсят една папка чертежи, да не говорим за електроника
а да не говорим че ако бутнеш 100лв на митничаря и ще "забрави" че се изисква такова разрешително вообще
колкото повече разрешителни толкова повече чиновнически рекет
|
| Пон Юли 23, 2007 2:10 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Нещо ми се върти в главата, че първия атентат срещу световния търговски център беше с азотни торове, дизелово гориво и течен кислород. Какво ли ще стане ако спецовете по двойната употреба го разберат ?
|
| Пон Юли 23, 2007 2:34 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами ще стане следното:
1. Ще забранят азотните торове и ще ядем екологично чиста салата.
2. Ще фалира цялата петролна търговия в БГ
3. И никакво дишане!
Но ако си платиш: Можеее
Както се казва: "Да си жив е вредно за твоето здраве"
|
| Пон Юли 23, 2007 2:55 pm |
|
 |
|
3aek
|
много офтопик но разяснявам защо са необходими разрешителните:
скоро приятел се върна от изложение в Москва и ми разкри тайната защо Москва е най-скъпият град в света (говорим за жилища)
ако една сграда струва 10 милиона EUR продажна цена, в нея има 2 милиона EUR за строителя и 8 милиона EUR за да получиш всички необходими разрешителни, да 80% рушвети за да мине проекта, затова най-желаната длъжност на всеки завършил вишист е да стане чиновник
Лужков - кмета на Москва е човек от народа, ходи с един каскет и си няма нищи, а жена му е най-богатата бизнесдама в Русия и има фирма за строителство в Москва, разбира се бизнесуспехите и вообще нямат нищо общто с това че мъжът и ги дава
на всичко отгоре частна земя там няма само се дават разрешителни за строеж на държавна земя
докато има разрешителни ще има и чиновнически рекет
друг парадокс за да вкараш нещо в Русия трябва да отговориш на закон за вноса който има над 300 параграфа 1/3 от които взаимно се изключват и противоречат, т.е. отново си зависим от чиновника, който ще реши дали можеш или не можеш да правиш внос
да не говорим за данъчните им закони, уж са много либерални а някой които иска да върши нещо все е нещо нарушил и отново е зависим от милоста на чиновника - путин реши и вкара в затвора най-богатия човек в русия, щом той за да работи е нарушавал закона какво да говорим за тези отдолу?
|
| Пон Юли 23, 2007 4:40 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Живеем в прекрасна, слънчева държава.
Лекарите препоръчват - "Стойте на СЯНКА"
На светло - само със слънцезащитни средства!
|
| Пон Юли 23, 2007 5:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то тук не е много по добре от русия, и тук да построиш нещо в-у собствената си земя ня я никак ефтино, и на всичко отгоре се е появил .. проектантски рекет. Значи аз съм за да има минимални цени, за съм да има някаква организация която да гарнатир качеството, но те направо си го обърнаха на рекет. Проктиране на точка от структурна мрежа излиза 40 лв както и да го погледнеш, ако имаш 400 точки 16 хил .... кажи речи 1/4 от цената на инсталацията ако е CAT 6 с читави компоненти. А най-смешното е че аз лично не познавам нито един л.инжинер със съответния печат който да може да проектира читаво СКС, обаче парите ще ти ги веме  Познавам много хора които проектират, но по една или друга причин немат печат ...
Та безумиците и тук не са малко. Проектантите трябвало да имат застраховка, каква застраховка бе, тя е за щети до 5 хил лева .... ми то има полилели за повече пари .. какво ще покрие тая застраховка?
Та за двойната употреба, постоянно се ъпдейтва, последната простотия PIR деткторите са стока с двойна употреба.
|
| Пон Юли 23, 2007 9:10 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Държавата сама няма да се оправи.
Някой ще трябва да я смени с по-разумна, но май няма как да стане ако този някой е от същото чиновническо котило 
|
| Вто Юли 24, 2007 12:22 am |
|
|