Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
CE марка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение CE марка
Някой вадил ли е такова нещо за електронно устройство? Има ли разлика дали се вади за БГ, за ЕС или за Русия например? Какво се тества, какви документи се изискват? Въобще има ли някъде да прочете човек процедурата на човешки език? Има ли фирми дето да "помагат" в процедурата, срещу заплащане естествено....

Сря Юли 25, 2007 5:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
СЕ марката е декларация за съответствие. Фирмите, които "помагат" и за ISO9000 обикновенно могат да ти вземат парите и за СЕ марката. Вземи книжката на някаква електроника (камера, телевизор, GSM и т.н.) и някъде на последните страници трябва да я има декларацията за съответствие, та можеш да погледнеш за какво става въпрос.

Сря Юли 25, 2007 6:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CE марка не се вади, трябва да прочетеш на какви изисквания трябва да отговаряш, да си направиш замерванията и да напишеш декларация за съответствие, обикновенно за електрониката винаги има EMC и безопасност ако си с големи напрежения тоци и прочее
разбира се ако не може да направиш някое от по-горе описаните може да наемеш някой да го направи за пари

Сря Юли 25, 2007 6:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Слагай смело и не се бой. В БГ няма осъдени по чл.313 от НК. :D

Сря Юли 25, 2007 9:13 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Пощръклявам, като чуя култовата фраза "съществени изисквания".
Цецо, виж дали тук http://www.cemark-bg.org/ нещо няма да ти свърши работа. С бившия ми шеф си имаме приказка и той ми обясняваше, че за някои видове изделия се изисква само декларация от производителя (и много строго 'досие' на изделието, де), както и гарантирането на спазването на определени процедури при проектирането, доставката на компоненти, монтажа, тестването. Обаче, за да се гарантира това нещо от фирмата, все си мисля, че е задължително да има внедрено ISO. Но и не знам за какъв точно тип изделия важи CE само на декларация от производителя, без да се е произнесъл т.нар "нотифициран орган". Абе, общо взето, мътна индия ми е и на мен, а имам да правя в момента камара изделия и се двоумя дали да сложа или не едно малко фино CE на предното панелче...

Сря Юли 25, 2007 10:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Lupus написа:
Слагай смело и не се бой. В БГ няма осъдени по чл.313 от НК. :D

И в Китай не съм чувал да лобират за такива престъпници в съда:))))
А китайските стоки си имат "съответствие", поне щампа де:)))))))))))

Сря Юли 25, 2007 10:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
Интересно ми е какво става с фирми избрали система за контрол на качеството различна от ISO 9001 да речем, дали и те трябва да извадят ISO да да могат да слагат CE марка ....

Чет Юли 26, 2007 7:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
CE марка не се вади, трябва да прочетеш на какви изисквания трябва да отговаряш, да си направиш замерванията и да напишеш декларация за съответствие, обикновенно за електрониката винаги има EMC и безопасност ако си с големи напрежения тоци и прочее
разбира се ако не може да направиш някое от по-горе описаните може да наемеш някой да го направи за пари

Кой определя изискванията за даден продукт и къде ги има да ги прочете човек?

Чет Юли 26, 2007 8:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В Закона за съществените изисквания към продуктите и Наредбата за съществените изисквания.

Чет Юли 26, 2007 10:02 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Интересно ми е какво става с фирми избрали система за контрол на качеството различна от ISO 9001 да речем, дали и те трябва да извадят ISO да да могат да слагат CE марка ....

ISO 9001-2000 е сертификат за качество, т.е. до колко във фирмата ти всичко е дефинирано и се работи по него ( което е нещо съвсем различно :wink: ). За да ти издадат CE за някое изделие, трябва да имаш ISO 9001-2000.

Чет Юли 26, 2007 10:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз защо съм останал с впечатление че ISO9001 не е сертификат за високо качество ами удостовервява че два продукта ще бъдат изработени винаги с еднакво качество само дето никой не казва то да е добро. С други думи може да пише на продукта ISO9001 и той да си е с константно отвратително качество... Не че не сме свидетели на такива.

Чет Юли 26, 2007 9:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
както Cekins отбеляза това не е сертификат за качество на продукта, а за процесите във фирмата, като цяло е система за контрол на качеството. Самото ISO9001 и всички сходни са млкоа изнасилени, и много често при имплементация са неефективни. Самия стандарт гарантира че качеството на продукта ще е неизменно. Но например може да имаш серифакт за продукт който е калпав, и за същия който е читав. Сертификата е за фирмата, не за самия продукт. Въпросът е че освен ISO9001 има и други системи за контрол на качеството, и има фирми които ги имплементират и използват, и то по ефективно то ISO 9001. Като цяло ISO 9001 е резултат на .. забравих кой точно MIL от 67 г. ако се не лъжа. Но съптвенто е преписан и създаден малко .. недъгаво, по скоро .. бюрократично. Изобщо за ISO9001 може много да изпиша .. но не е там въпроса. Интересно ми беше за самото CE, а вече има и не само CE. Вече са измисли марка само за осветтелни тела .. както и примерно за пожарна техника, опити да се ограничи китай може би.

Чет Юли 26, 2007 11:24 pm
Профил

Мнение 
Ако трябва сериозно по темата - ами то трябва направо нов форум!!
И определено не е излишен - поне сега - когато пристъпваме в ЕО блатото!!

Чет Юли 26, 2007 11:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз поне доколкото разбрах от първите ми сблъсъци с тая боза и разни консултанти по въпроса - ISO9001 не е задължително за да можеш да си залепиш CE марка. Един казва че е необходимо да имаш някаква система за контрол на качеството (но не задължително ISO9001), друг твърди че е добре, но не е задължително....

На всичко отгоре май се оказва че и CE марката може да си я лепнеш на собствена отговорност. А можеш да поискаш и независим одит да ти я лицензира. Което според "консултантите" тежало повече в ЕС (как ли пък не се сетих)....

Това което пък трети ми каза е, че всичко е въпрос на това какво точно продавам. Ако настъпя конкуренция в ЕС трябва да съм сигурен, че всичко ми е изрядно, щото ще ме разчекнат. Ако обаче си в сегментния пазар на китайските боклуци - ако искам може и две CE марки да си сложа без никаква съпорт документи - на никой не му пука.

Лудница. Засега, ако въобще се хвана на това хора, ще е през консултант. Тая бумащина просто няма как да седна да я боря сам да го еба.

Пет Юли 27, 2007 7:52 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Цецо, какво е изделието?

Ако не е в някоя от групите със специални изисквания, можеш да минеш само със електромагнитна съвместимост и декларация за съответствие. Иначе - и изпитвания съгласно съответната директива, и декларация за съответствие.

Но все пак е разумно да се консултираш с някоя от фирмите сертифициращи системите по качеството. В зависимост от изделието, една или друга фирма ще ти свърши по добра работа. Ако пуснеш малко инфо, може и да ти намеря нещо по темата.

Пет Юли 27, 2007 5:39 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща