Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
10% плосък данък??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
аз нещо не разбрах... отпадат ли признатите разходи?

Ако отпадат си е направо в носа за всякакви фреелансери...

Пон Юли 30, 2007 6:31 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Цитат:
Държавата ще компенсира нискодоходните групи в бюджетната сфера, но това трябва да стане и в частния сектор. Очакваме от бизнеса също така да увеличи осигурителните прагове с двайсет на сто, защото е ясно, че осигурителните вноски не се плащат върху реалните заплати, допълни министърът на икономиката.

Не се изразих правилно, увеличават осигурителния праг с 20%, а ти свалят с 3% осигуровките, което си е трик.

Пон Юли 30, 2007 6:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
аз нещо не разбрах... отпадат ли признатите разходи?

Ако отпадат си е направо в носа за всякакви фреелансери...

Да така се говори. Аз лично не се занимавам със граждански договори и патенти. Всичко служебно е на трудов договор, страничното на ЕТ (което се чудя дали да не мине към ООД).

Макар че не виждам какъв е точно проблема с въпросните 35%? След като те са се приспадали като разход, останалото не е ли приход? Т.е. останалите 65% са се облагали с 24% ДОД, нали? Което ей така на око е около 15% от общата сума?

Сега по новия закон, всичкото 100% на такъв човек би било печалба, т.е. ще плати върху нея 10%ДОД.

Цитат:
Не се изразих правилно, увеличават осигурителния праг с 20%, а ти свалят с 3% осигуровките, което си е трик.

Ами реално погледнато и сега осигурителния праг е доста под реално взиманите пари Smile

На мен ми е лсено да коментирам сега, щото на мен (за жалост до сега) всичките ми трудови доходи са били на светло. Та сега ми е лесно - аз съм свикнал, праговете са ми били далечко (и си остават). Иначе за всички дето са крили доходи осигурявайки се на минимума, новината определно е шит.
Но пък на мен ми харесва, защото вече почна да ми омръзва да съм единствения балък :)

Пон Юли 30, 2007 6:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Макар че не виждам какъв е точно проблема с въпросните 35%?

Ми няма проблем... ако не си фреелансер няма никакъв проблем!

Ще го духат фреелансерите, особено тия които са хард ;-)

Проста сметка от един мой стар проект който движех до преди няколко години... Елементарна платка която по себестойност е 15$, продава се в чужбина на 100$. Мислиш си че е супер далавера, обаче като си платиш ДДС, доставка, ала-бала себестойността вече е 20$.
Ако имаш късмет средната поръчка е 4бр. т,е превеждат ти 400$. За държавата това ти е приход и моменталически й дължиш 80-100$.
Да обаче, банката не ти изплаща 400, щото превода е за твоя сметка обикновено т.е. имаш едни 40$ превод, данъци 80-100, разходи (4х20)80 и за куриер 60 и от цялата далавера ти остава 100-120 чисто, т.е. вместо по 75$ на бройка печелиш 30$.
И това само в случай че всичко мине по вода... т.е. не ти направят рекламация, щото ако изкочи проблем и платиш още два DHL-a по 60$ за да подмениш нещо дефектно оставаш с пръст в гъз...
Да не говорим че то не става ей така да почнеш да продаваш, то трябва да зарибяваш клиенти, да им пратиш мостри... и ако само с това се занимаваш то офис, то ток, то нет, то тел...

Аз просто не виждам как някой би правил подобно нещо от тук нататък... Едно е да си на заплата 1000$ и да ти спрат 100$, друго е просто през теб да са минали 1000$ от които я имаш 200 печалба, я нямаш - и да ти удържат 100$.

Като гледам за хората на заплата под 400лв ще плащат повече, едва на 1000лв има 60 лв далавера. Обаче за фреелансерите като махнат 35-те процента не само че няма далавера ами си е направо вътрешно...

Пон Юли 30, 2007 7:41 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
....Макар че не виждам какъв е точно проблема с въпросните 35%?

Проблема е ,че така е решила светата троица в Евксиноград. С едната ръка дават , с двете взимат. В момента вдигат данъците на бедните и ги смъкват на богатите. Пък и става въпрос за доходите от 2008г, т.е. данъка ще се плаща 2009г , пък до тогава я камилата, я кабинета.
Аз на тия малоумници отдавна не им вярвам. И да е добра идеята ще се напънат дружно и ще я осерат.
Нали знаете как става. Едните обещават ,че ще намалят данъците ,другите -че ще вдигнат заплатите. Събират се и постигат компромис - нито ще намалят данъците ,нито ще вдигнат заплатите. Да го духат бедните. :evil:
Изхода е един - кавото може да се скрие ,трябва да се крие! Тоз който сам си е изкарал парите ще ги похарчи много по-разумно от бюрократите.
Бог и Сивата икономика да пазят България! :P

Пон Юли 30, 2007 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://dnes.dir.bg/2007/07/30/news1944414.html

Пон Юли 30, 2007 8:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Проста сметка от един мой стар проект който движех до преди няколко години... Елементарна платка която по себестойност е 15$, продава се в чужбина на 100$. Мислиш си че е супер далавера, обаче като си платиш ДДС, доставка, ала-бала себестойността вече е 20$.
Ако имаш късмет средната поръчка е 4бр. т,е превеждат ти 400$. За държавата това ти е приход и моменталически й дължиш 80-100$.
Да обаче, банката не ти изплаща 400, щото превода е за твоя сметка обикновено т.е. имаш едни 40$ превод, данъци 80-100, разходи (4х20)80 и за куриер 60 и от цялата далавера ти остава 100-120 чисто, т.е. вместо по 75$ на бройка печелиш 30$.
И това само в случай че всичко мине по вода... т.е. не ти направят рекламация, щото ако изкочи проблем и платиш още два DHL-a по 60$ за да подмениш нещо дефектно оставаш с пръст в гъз...
Да не говорим че то не става ей така да почнеш да продаваш, то трябва да зарибяваш клиенти, да им пратиш мостри... и ако само с това се занимаваш то офис, то ток, то нет, то тел...

Аз просто не виждам как някой би правил подобно нещо от тук нататък... Едно е да си на заплата 1000$ и да ти спрат 100$, друго е просто през теб да са минали 1000$ от които я имаш 200 печалба, я нямаш - и да ти удържат 100$.

Като гледам за хората на заплата под 400лв ще плащат повече, едва на 1000лв има 60 лв далавера. Обаче за фреелансерите като махнат 35-те процента не само че няма далавера ами си е направо вътрешно...

направо ме разби с тези сметки да знаеш :)
хем платката се продава в чужбина хем ДДС се плаща, ами нали като изнесеш нещо ти се връща ДДС-то
това за банковите плащания добре, то затова за малки плащания хората ползват карти и разходите са 2-3% не $40
а и не разбрах как така дължиш на приход $400 данък $100?
за куриер $60 ами ти шипинг не начисляваш ли като продаваш?
как така няма далавера платка която е $20 да я продадеш $100 не мога да си представя, разбира се ако чакаш на 4 платки месечно къща да храниш и офис да издържаш ще е трудно :)

мостри мостри - аз като купувам мостри от китай си плащам и мострите и транспорта и банковите разноски, защото китаеца ако не получи сумата нето не праща, ти по-прост от един китаец ли си :) хехехе

безплатни мостри пращат само онези абдали от Майкрочип калибър дето са заложили бюджет $10 милиона годишно за зарибяване защото им излиза по-евтино да пращат мостри отколкото да пускат реклами, everything counts in large amount както пеят депешмоуд

Пон Юли 30, 2007 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Как мислиш - след като човека си прави такива сметки, дали е регистриран по ДДС, та да си го връща. Аз мисля, че не е. Пък и написахме 100 пъти, че това нещо касае обикновенния фриленсър, не фирмите дето са регистрирани по ДДС - тях отпадането на нормативно признатите разходи не ги касаят. Винаги в БГ, човечеца дето работи като фриленсър и прави около 10 минимални заплати доход е бил най-зле и накрая като тегли чертата, излиза че е по-добре да работи при някой на заплата за около 400-500 лв. от колкото да се мъчи сам да прави нещо :) . В това отношение специално могат доста добри неща да вземат от САЩ, ама то трябва първо желание да има и после да не се настъпват и интересите на нашите хора 8) .

Пон Юли 30, 2007 9:24 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
..... В това отношение специално могат доста добри неща да вземат от САЩ, ама то трябва първо желание да има и после да не се настъпват и интересите на нашите хора 8) .

Само с желание не ставааа. Трябва и акъл. :wink:
Обаче сега работата от сива ще стане черна. Преди декларираш доходи но ги оправдаваш с разходи и горе долу избягваш балтията. Сега не разбрах разходите за печалба ли ще ги водим?Трябва нищо да не декларираш щото може накрая да излезе ,че си плащаш за да работиш.
Но като цяло проблема не са данъците ,а идиотската система за отчитането, събирането и контрола. Убиват не данъците, убива бюрокрацията.

Пон Юли 30, 2007 10:01 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
направо ме разби с тези сметки да знаеш :)

може да не ти се вярва, но това са реални сметки и всички си мислеха че правя голяма далавера...
ДДС държавата не връща на частници както се сещаш... и разплащания с карти приемах и мога ти кажа че комисионната изобщо не е 2-3%. И точно заради картите реших да не калкулирам отделно шипинга, щото е зор да обясниш на някой че е 7-ма зона и трябва да удържиш еди-колко си. Първоначално цената беше друга и исках да е за тяхна сметка, ама така само проблеми - някои не могат да приемат такива пратки, както и аз като частно лице не мога да приемам у нас. А TNT пък вкараха изискване и изпращача и получателя да имат акаунти... И след няколко издънки в които се наложи след време да плащам за моя сметка, реших просто да го сложа в цената и да не се занимавам с глупости...
Приказката беше обаче че не може да правиш дребен бизнес и да храниш семейство с това. Просто държавата те съсипва... Дори и фирма да бях регистрирал, да си взема касов апарат, да храня счетоводител - кво щях да спечеля?? Помиси само че ако тоя месец декларирам 10 пратки над 20 евро, трябва 10 дена да се занимавам с износ, да се занимавам с данъчни, с НОИ...
Не, мерси! Предпочитам да не правя дребен бизнес! Ако имаше шанс да изнасям по 1000 такива платки - да, ама няма такъв шанс...

Пон Юли 30, 2007 10:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Цецо написа:
....Макар че не виждам какъв е точно проблема с въпросните 35%?

Проблема е ,че така е решила светата троица в Евксиноград. С едната ръка дават , с двете взимат. В момента вдигат данъците на бедните и ги смъкват на богатите. Пък и става въпрос за доходите от 2008г, т.е. данъка ще се плаща 2009г , пък до тогава я камилата, я кабинета.
Аз на тия малоумници отдавна не им вярвам. И да е добра идеята ще се напънат дружно и ще я осерат.
Нали знаете как става. Едните обещават ,че ще намалят данъците ,другите -че ще вдигнат заплатите. Събират се и постигат компромис - нито ще намалят данъците ,нито ще вдигнат заплатите. Да го духат бедните. :evil:
Изхода е един - кавото може да се скрие ,трябва да се крие! Тоз който сам си е изкарал парите ще ги похарчи много по-разумно от бюрократите.
Бог и Сивата икономика да пазят България! :P

Ами по принцип бедните винаги го духат. :) Това е аксиома валидна по целия свят. И трябва да го духат, за да се постараят повечко и да не са бедни. Иначе отиваме в ситуация, ала Северна Корея или Куба, където всички са бедни и пак го духат.

Богатите те пък обратно, на тях винаги им духат. И това е валидно по целия свят. :)

Въпроса е какво става с тия по средата. Ако са по близо до тия дето духат - отпиши я тая държава.

Точно един такъв закон е правилната мярка. Поне във вида в който се предлага в момента е много добър (кой знае как ще го осерат до приемането).

1. Намалява се данъка за тия които изкарват и знаят как да изкарват пари. Бедните го духат, това е ясно :)

2. Не се раздават пари на калпак, каквото е просото увеличение на заплатите. Въобще увеличението на заплатите с държавни намеси си е шит за всяка уважаваща себе си икономика - води единствено до инфлация. Бедните пак го духат между другото.

3. Адски се опростява данъчната система. Това си е голям +, както и да го гледаш. В това отношение, необлагаемия минимум и разните му там признати разходи на фреетата, също утежняваха системата - колкото е по - проста по-добре.

Въобще бедните най-биха били доволни, ако утре се отвори печатницата като 97 и им направят заплатите от 300 на 3000лв, за две седмици. И пак ще го духат. :)

Аз обаче продължавам да не мога да разбера какъв им е проблема на фрееленсърите. Простите ми сметки показват че е по добре да платиш 10% данък върху цялата печалба, отколкото 24% данък върху 65% от печалбата (като си скриеш въпросните 35%). Е друг е въпроса ако фрееленсъра е бачкал за 300лв. на месец. Тогава ще го ритне по топките закона. Ама според мен тоя фрииленсър трябва много сериозно да се замисли дали да не иде да лее бетон за 800-1000лв. на месец в София....

Този закон наистина е насочен към хората изкарващи по над 1000лв. на месец. Аз си мисля че посещаващите тоя форум трябва да са в тая графа. Или поне да им е цел да са в тая графа. Така че закона е добър за нас. За шивачките може и да е зле. Но все си мисля че с ишлеме, селско стопанство и алкохолен туризъм, читава държава не се прави.

Вто Юли 31, 2007 9:06 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Аз обаче продължавам да не мога да разбера какъв им е проблема на фрееленсърите.

У нас под фреелансър се разбира човек който изкарва 1000-2000лв месечно, ако изкарваш 5х или 10х е много по-добре да си движиш нещата през фирма - такава ни е държавата...
Сега, плоският данък само по себе си уж не променя нещата, обаче доколкото разбирам той върви комплект със социалните и здравните осигуровки.
Ако досега да речем си изкарвал по 1000лв, това прави 12000 годишно, махаш 4200 (35%) махаш осигуровките дето си плащал, праиш там разни дарения, облекчения евентуално за деца и по някакъв начин стигаш до едни 5-6к облагаеми и плащаш само 600 ДОД.
Сега като вдигнат осигуровките ще плащаш повече през годината и накрая ще останеш с 8-9к на които трябва да платиш вече 800-900лв ДОД

Значи първо плащаш повече през годината и накрая още повече... Е реално, за фреелансери данъка се вдига - ти си прецени дали е проблем или не...

Дали е добре за нашата гилдия? Не, аз не мисля така... всички знаем че има липса на специалисти. Ако идеята е да принудим всички частници да фалират и да кандидатстват за работа в големи фирми - това е законът! Даже на големите фирми ще им е много кеф, щото хем повече кандидати ще имат, хем по-малко ще им са разходите за данъци.
Но и за големите фирми ще има проблем и ще вземат всякакви на работа, щото ако досега един начинаещ можеше по-лесно да си опита късмета сам, колкото да понатрупа някакъв елементарен опит или поне да разбере че не всичко което фърчи се яде, сега работата става зор...
Затварят се всякакви кранчета за шмекеруване, държавата отвсякъде те прецаква.. е как да тръгнеш да правиш сам бизнес??? Аз ти дадох пример за бизнес от който съм се отказал въпреки че печалбата изглежда много голяма... Вземи един молив, седни и си направи сметка кво става ако изкарваш нормална печалба от 2х или 3х себестойността и чичо ти не е мутра или министър...

Вто Юли 31, 2007 10:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ако досега да речем си изкарвал по 1000лв, това прави 12000 годишно, махаш 4200 (35%) махаш осигуровките дето си плащал, праиш там разни дарения, облекчения евентуално за деца и по някакъв начин стигаш до едни 5-6к облагаеми и плащаш само 600 ДОД.
Сега като вдигнат осигуровките ще плащаш повече през годината и накрая ще останеш с 8-9к на които трябва да платиш вече 800-900лв ДОД

@miro_atc
Я ми обясни логиката на това си съждение, че нещо не мога да я схвана.
1. Идеята за социалните осигуровки е да паднат с 3%, а здравната да се вдигне с 2%
2. Ще се вдигнат минималните и максималните осигурителни прагове.
3. Внесените осигуровки се признават за разход
4. Данъка се намалява на 10%
Е как изкара, че при една и съща заработка ще плащаш по-голям данък?

Вто Юли 31, 2007 12:28 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Я ми обясни логиката на това си съждение, че нещо не мога да я схвана.
1. Идеята за социалните осигуровки е да паднат с 3%, а здравната да се вдигне с 2%

Къде я прочете тази идея? Аз на няколко места я срещнах и никакво падане няма... здраните се дигат с 2%, пенсионното се вдига с 1% и евентуално "падат" 3% от ония 35% от осигуровките които са за сметка на работника. Пак го чета и пак така го разбирам - досега осигуровките се плащаха 35/65 от съответно работник/работодател сега май ще стане 32/68 - кое пада? Още повече че аз говоря за фреелансери дето сам си плащаш 100%.

Цитат:
2. Ще се вдигнат минималните и максималните осигурителни прагове.

честито на печелившите...

Цитат:
3. Внесените осигуровки се признават за разход

мда... и преди и сега...

Цитат:
4. Данъка се намалява на 10%
Е как изкара, че при една и съща заработка ще плащаш по-голям данък?

намаля се за някои... за други се намаля един друг път!

Самоосигуряващ се (~1000лв/месец) досега плащаше 33-35% осигуровки и данък около 15-20% върху 30% от чистия си доход.
Сега ще плаща 33-35 плюс може би още 2-3% осигуровки и 10% върху 65% от дохода си...

С други думи ако досега си давал около 40% от доходите си, след "намалението" ще даваш вече около 45%.

Вто Юли 31, 2007 1:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда аз мисля, че схващам какво казва Миро.

По принцип досега фретата декларираха само 65% печалба. Върху нея се осигуряват на минималния осигурителен праг и накрая плащат ДОД.

Сега обаче печалбата ще им е 100%. Наистина ако преди са плащали 24% ДОД сега ще плащат по малко. Но ако са били в долните скали, може да се окаже че ще плащат и повече.

Отделно сега оисгуровките ще са на пълната 100% печалба, а не на 65%. И като се има предвид че те са всъщност по големия сатър, а и както се говори че ще вдигант прага, накрая фреетата ще излязат на загуба.

Което си е съвсем в рамките на нормалното. Аз лично не знам някъде по света инженери да се занимават с подобни глупости - нормативно признати разходи и пр. Ако ти стиска - играеш сам, правиш фирма и действаш. Ако не ти стиска - ставаш наемен работник. Или и двете.

А това сега какво е - половин българия е на разни извратени форми на трудово договаряне - граждански договори, патенти, занятчии и пр. Това на какво прилича.

Защо на един фрее програмист 35% от умствения труд да му се признава за разход, а на мен като наемен работник или ЕТ - не. Аз не използвам ли главата си. Явно не след като не съм забелязал тая врата в закона.

Да не говорим, че прочетох днес следното "Най-засегнати ще се окажат хората със свободни професии и най-вече получаващите т. нар. авторски възнаграждения, за които се предвиждаха по-големи облекчения чрез нормативно признатите разходи за 2007 г. от 70 %.". Някъде другаде бях прочел че с 70% разходи се ползвали получаващите възнаграждения по авторски права и носители на лицензи.

И каква му е работата на един носител на лиценз? Или на оня с авторското право? Че 70% разходи да му признаят. Честно казано не разбирам добре тия формулировки, ама накрая ще се окаже май че Азис му признават 70% разходи от виенето пред публика. Всъщност той разходи поне видимо има, тоя фейсинг струва бая.

Абе фискалната далавера за мен от тоя закон не е голяма. Обаче изсветляването и опростояването на данъчните закони според мен ще е страхотен ефект.

Който иска да печели сам - 10% корпоративен и толкоз. Който наемно - 10% ДОД. Няма патенти, няма занятчии, фреета и други подобни глупости. Всички ще са наравно, поне що се отнася до това.

Прекалено хубаво е да се случи. Щото сега ще скокнат бакшишите, фризьорите, адвокати и нотариуси и накрая оня сган синдикатите, дето адски ме избива на садизъм като чуя за тях (а съм спокоен човек).

Вто Юли 31, 2007 1:05 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща