|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:59 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
 Кандидатстудентски мъки
Здравейте. Имам двама кандидат-студенти.
Щерката се очертава да е в СУ ФМИ "Софтуерно инженерство" http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... zhenerstvo .
Синът в ТУ Варна “Компютъризирани технологии в машиностроенето” http://www.tu-varna.bg/tu-varnaksp/inde ... &Itemid=47 с идеята на второ класиране да изкласи до “Компютърни системи и технологии” http://www.tu-varna.bg/tu-varnaksp/inde ... &Itemid=47 .
Моля който има информация от първа ръка за тези две (три) специалности да сподели впечатленията си.
|
| Сря Авг 01, 2007 1:44 pm |
|
 |
|
CM600
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 9:35 pm Мнения: 152 Местоположение: Варна
|
Ами аз като все още незавършил магистртура КСТ в ТУ-Варна, мога да кажа, че нивото на преподавателите с много малки изключения е ТРАГИЧНО, даже трагикомично ще е по-точно, embedded системи не се засягат, освен ако не броим китовете със CM601  Може да се каже, че компютърните мрежи са на що годе приличино ниво( на мен една пенсионерка ми ги водеше ама лабораторията и асистентите стават) , за мен поне специалност Електроника е по-добрия вариант, вече има FPGA китчета на които да се учат хората, MCU -та разни. Зависи какво го влече човека все пак, но не мисля, че КСТ в ТУ-Варна е особено удачен избор. Е ще има диплома за компютърен инженер накрая, но едва ли това е целта.
_________________ LDAA
|
| Сря Авг 01, 2007 2:15 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Въпроса е какво ще прави в КСТ - демек Компютърни системи и технологии?Ако мисли да става програмист или системен администратор - може.Според мен по-добре е да се орентира към електрониката или съобщителна техника.Какви са предимствата (според мен):
-преподавателите са на ниво
-контакта със западни университети е на лице - Темпре(Финландия),Гент (Белгия),Патра(Гърция)... и при добро желание и успех може да специализира като студент там със стипендия
- развойната дейност върви.Доколкото съм говорил с преподаватели там,вече започват с ПИК16 а не с СМ600,което си е жив напредък.Изучават и FPGA,даже имат развойна среда за Кейданс за направа на чипове.
- хубава библиотека на IEEE със почити пълна периодика -което за БГ си е екзотика.
Ама той най-добре да си реши сам де.Зависи какво иска и какво го влече.
|
| Сря Авг 01, 2007 2:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мдаа... моята информация от ТУ-Варна е малко поизветряла може би (завършил съм ИТ по време на перестройката) но още тогава нивото на преподавателите си беше повод за много вицове... Имаше изключения все пак (да не обиждам всички) но като цяло катедрата беше зле и ме съмнява в тия тежки години да са се променили нещата.
Виж математиката добре се преподава(ше) там
Дано програмата малко да са променили поне, щото до 3-ти курс включително ние изучавахме неща от сорта на ел. машини, материалознание и металообработка, абе все много полезни предмети за един компютърен специалист 
|
| Сря Авг 01, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Какво ще кажете за онова в СУ-то.
Синчето иначе официално за сега е прит в машинната специалност с "използване на компютри" - сложил съм го в кавички щото ми изглежда като декорация, но ще видим.
Интересува се от темата на форума (изгори два ПИК-а и разцъка 4 светодиода  ), но май няма да може да изкласи до подходящите специалности, къде заради бала, куде заради подредбата на началните му желания.
|
| Сря Авг 01, 2007 4:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Едно време след първи курс ставаха разни прехвърляния - сега не може ли пак така? 
|
| Сря Авг 01, 2007 4:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Eдно време всичко ставаше.... ама с връзки
Аз след първи курс разбрах че с резултата от изпита съм можел директно да отида да уча в чужбина, ама тъй като не съм изявил желание, нито някой друг с добър бал се е уредил някой "по-информиран" от нас 
|
| Сря Авг 01, 2007 4:39 pm |
|
 |
|
tropper
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Леко встрани от темата ....
Доколко смятате че има смисъл от магистратура (Електроника/Ту-София)?
Току-що завърших бакалавър и до вчера 100% смятах да продължавам. Получих обаче едно интригуващо предложение за работа, за което вероятно ще е проблем да уча, т.к. е свързано и с пътувания отвреме на време.
Доколкото знам част от вас са и работодатели, част са извън България - интересно ми е мнението ви.
Цени ли се дипломата от магистратура?
Чувал съм че извън БГ само бакалавър не признавали, ама магистратурата признавали...
И другото - имате ли представа как стои процедурата при едно по-нататъчно записване на магистратура - след две-три години евентуално? Кандидатствания и други... В момента е без изпити по успех от бакалавърството.
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Пет Авг 03, 2007 3:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
зависи какъв смисъл търсиш...
За някои смисълът е в кетапа, за други в знанията. Най-добре е да имаш и двете
И едното и другото може да придобиеш впоследствие, но обикновено ако не го придобиеш когато му е времето после става по-трудно. Сега те изкушава работа, а после жена... деца... ипотеки - не си мисли че след 2-3-5-10 години ще ти е по-лесно 
|
| Пет Авг 03, 2007 4:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако питаш мен - ориентирай се към магистратура или магистратура+докторантура някъде навън. Ако не в щатите, поне сега в ЕС трябва да е много по-лесно. След това една такава диплома си има необходимата тежест.
|
| Пет Авг 03, 2007 4:37 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Това е възможно най-правилното решение и според мен,ама имам информация че докторантурите и магистратурите навън са платени.Това се избягва като запишеш тук магистратура/докторантура и отидеш навън (по някаква международна програма за обмен със стипендия) и там защитиш.Ама това малко е далече още.Като завършат бакалаври - тогава ще говорим.
|
| Пет Авг 03, 2007 5:08 pm |
|
 |
|
tropper
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Аз за себе си питах.
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Пет Авг 03, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако предложението за работа е за по малко от 1500 чисти пари - завърши си магистратурата. Работата не е пиле да избяга. След като тия работодатели са те харесали като бакалавър, явно не страдат от наплив на кандидати. А и положението в София в момента е такова, че има достатъчно места за кадърни инженери, тъй че нищо не губиш ако не избързваш с работата.
А най добре е да учиш и да бачкаш. Магистратура се завършва и почти задочно. Това според мен е най-лесната част от обучението, поне в инженерното образование - строго специфицирана е, не е нужно човек да присъства винаги за да е в крак с материала. Ходиш де що има практическа част, другото не е проблем да се учи и по книги. Няма ги фундаменталните гадости от първите години - сухите математики, физики и електротехники. Тъй че не е проблем да се съвместява с някаква работа, особенно ако шефа е сравнително разбран... А и можеш дипломна работа в крачка да правиш....
Относно магистратура и/или докторска степен в чужбина - за мен това има смисъл само ако искаш да емигрираш там за постоянно. В БГ чуждоземна диплома за нашия бранш не блести повече от нашенска (поне не и в финасово отношение). А и при тоя глад за кадърни хора в БГ, и диплома за тракторист да имаш - ако те бива.... Виж ако учиш финанси или международно право.... тогава има смисъл да развяваш "чуждоземна диплома" в БГ. Но за инженер... Най много да те отрежат директно, щото е нормално да имаш много претенции с тая лъскава диплома. А и една магистратура в Европа е много по тежка от БГ - трябва перфектно да владееш езика, да бачкаш яко едновременно с това (за да си я платиш) и въобще трябва да си много нахъсан....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 03, 2007 5:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Те са платени, но най-много стипендии има за докторантури и най-лесно се вземат (поне тук). Затова хората дето искат магистратура се записват за доктори и после след магистратурата прекъсват като не им се става доктор  .
|
| Пет Авг 03, 2007 6:47 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Дай малко разяснение: Как като нямаш завършена магистратура,т.е си бакалавър те допускат да кандидатстваш за стипендия за PhD ?Навсякъде из Европа за да кандидастваш за PhD искат диплома за магистър за да те допуснат до конкурс за стипендия.А не съм срещал стипендия която да покрива и магистърски и докторски курс.Максималния срок за двете заедно е около 6 години - 2 за магистратура,4 за докторантура,което си е доста време.Никъде не дават да прескочиш степен- не може да кандидатства бакалавър за доктор.Е поне тука де,в САЩ до колкото съм питал за New York Uni. също искат master deg.за да кандидатстваш.
|
| Пет Авг 03, 2007 7:34 pm |
|
|