Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
10% плосък данък??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами - за съм,
колкото до разходите - ами регистрираш си истинска фирма (по ДДС).
Разходите по фактура са си разход, плащаш на каката 50 лв/ месец,
не знам къде сая 200 и нагоре, но в Сливен са си 50.

Последна промяна Wise на Сря Авг 01, 2007 11:58 am, променена общо 1 път

Вто Юли 31, 2007 8:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
София, зависи пак къде си но от фирмите които посетих 200 беше най-ниската такса за фирма регистрирана по ДДС, ако не си по ДДС най-ниското беше 80 или 50 .. сега не помня.
Фирмата при всички условия има предимства но имаи недостатъци, според мен предимствата са повече, още повече че минаха времената когато си струваше да се укриват данъци.

Вто Юли 31, 2007 9:04 pm
Профил

Мнение 
Wise написа:
ami - за съм
колкото до разходите - ами регистрираш си истинска фирма (по ДДС)

Регистрацията по ДДС си е тесла отвсъкъде. Ако може да се избегне е по-добър вариант, особено за личните фирми/ЕТ/, които не се занимават с търговия, а с производство, защото иначе ти облагат и труда с 20%, а по-правило материалите са много по-малко от труда.
Иначе вярно е ,че ЕТ-то е ни рак-ни риба. Ту го водят физ.лице ,ту фирма. Нещо като нищо.Творение на БГ-икономичческия гений.
Май че най-изгодно е да си ЕООД.

Вто Юли 31, 2007 9:45 pm
Профил

Мнение 
ех в градчета като Сливен е лесно ;-)
Предполагам банката ти е под носа, данъчното, НОИ на две крачки...
Тук НОИ ми е на 1 час , данъчното малко по-малко, банката долу-горе на 30 мин - говоря в едната посока ;-)
Освен това като отидеш в малко градче по институции е по-приятно, я някоя съученичка, я нещо роднина... а пък тук само изнервени от опашката "столичани" :D

Та затова тук си струва да платиш 200+ ...

Вто Юли 31, 2007 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За регистрация по ДДС не се ли изисква 50'000 оборот?

Сря Авг 01, 2007 10:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
ex-man написа:
За регистрация по ДДС не се ли изисква 50'000 оборот?

От тази година - не. Мисля, че 50000 остана като горен праг, след който регистрацията е задължителна.

Сря Авг 01, 2007 10:38 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Още малко сравнителни графики:

http://dnevnik.bg/lib/showimg.php?filen ... 364239.jpg

Аз мисля че освен тия с "70те %", другите като цяло са на кяр. А заради няколко преводача и носители на авторски права да се прецаква една хубава идея....

Ако някой не е гледал вчера новините, оная свиня титуляр на КНСБ, страшен отпор дава. Не че не е нормално де, колкото по ниски и опростени данъците толкоз по малко възможности за тия пиявици да съществуват. Ей тва синдикатите трябва да ги забранят със закон, а ръководителите им да се изгарят със санитарна цел.

Щом синдикатите са против, значи идеята е много добра. Аз така се ориентирам. Ако синдикатите подкрепят нещо - бягай далеч.

Сря Авг 01, 2007 12:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
А според мен е точно обратното, ДДС ргистрацията е много полезна, иначе смия ти си прецакан. На теб не ти вземат нищо в-у труда, нито стотинка, дори обратното.
Пример продаваш услуга за 2500, т.е. към клиента става 3000. До тук ти не губиш нищо, и клиента не губи, защоте всеки по разумен вече се е регистрирал по ДДС. Обаче, ти телефон плащаш нали, фирма или не ти плащаш ДДС, части купуваш, и там плащаш ДДС. Значи един проект, в който клиента нищо не получава освен разработката, да речем трае 1 месец. За тоя проект имаш разходи, транспортни, комуникация, материали и др. Та ако стойноста на тези всички неща е 500 лв с ДДС, ако не си регистриран, или си без фирма, ще си ги платиш всичкит, но ако си регистриран ще това ДДС ще ти се приспадне, т.е. за проекта трябва да внесеш 500 ДДС, но имаш да получаваш ~84, и реално внасяш 416, или ти остават още 84 лв. Както виждаш си на печалба а не ан загуба от ДДС-то. А ако изхождаш от идеята че клиента е можел да даде 3000 директно на тебе, то по тя логика е можело изобщо да не му издваш фактура. Може да кажеш че си ощетен по тая логика, ако работиш с крайни клиенти, но поне аз не работя с такива, т.е. тях ДДС не ги бърка изобщо. Същото важи и при износ та ....

Сря Авг 01, 2007 8:19 pm
Профил

Мнение 
ToHu, в грешка си . ДДС-то е тесла за областите където принадената стойност е по-голяма от материалите, т.е в производството и то особено на хай-тек стоките. Изгодно е само за чистите търговци. Прайте си извода защо в БГ-то няма производство, а всеки препродава. Ето сметката:

Ако НЕ си по ДДС: М-ли 200лв+40лв ДДС за тях + искана печалба 800лв = 1040лв крайна цена
Ако СИ по ДДС: М-ли 200лв+ искана печалба 800лв = 1000лв+20%ДДС = 1200лв крайна цена.

Много ясно се вижда че при една и съща печалба при ДДС цената е почти 20% по висока. Това значи по-ниска конкурентоспособност, което си е същото като да си намалиш печалбата с 160лв за да си на пазара на 1040лв. Това ,че продаваш на други фирми които са по ДДС , не променя нещата защото те накрая ще препродадат изделието ти на краен клиент ,който няма откъде да си го върне ддс-то. Това доста си натежава за малки фирми/занаятчии, както съм уточнил по-горе. А за големите фирми, там далаверите са в друга графа. :wink:
Абе изгоден данък няма, всички вземат от тебе,не дават. А това ДДС принципно си е тъпо измислен и лошо реализиран (в БГ) данък .

Сря Авг 01, 2007 10:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Незнам, ама докато нашите хора се чудят как да оправят данъцете, гледайте какво става в братска Румъния:
http://www.edn.com/article/CA6445976.html
:?

Чет Авг 02, 2007 6:43 am
Профил

Мнение 
Тук говорим за разработки и фреланс. Това предполага че не си производител а мислител, т.е. ти продаваш продукт, който е know how, software и т.н. на фирма, която произвежда нещо. Т.е. това дли ще то плати ДДС или не не влияе на крайния клиент, т.е. то влияе но не те прави по алко конкурентно способен, твоета цена си е все същата. относно чистото прозиводство, пак зависи какво произвеждаш, домати, краствици, токи за бита, да прав си, но там няма избор, всеки начислява ДДС, астрахираме се от нелегален внос и др. подобни. така че и там това не влияе на конкурентноспособноста, не виждамкак ще првиш масово производство и няма да те регстрират задължително, то клеки за зъби да првиш ще ги минеш 50-те хиляди.
А аз като цяло не се занимавам с продукти за масови потребители, повечето са специализирани, и дори неща които произвеждам, нямат такъв проблем, потребителя или си връща ДДС-то или е зад океано и такова просто не му се начислява, аз лично съм на сметка от ДДС, тъй като предлагам и други услуги, на фиксирана цена, но ги облагам с ДДС, което радва и клиентите ми, тъй като пък те искат да получават фактури с ДДС, а това ДДС което те плащат отчасти покрива това което аз плащам за различни разходи, примерно телефона като ти е 400 лв ДДС тие 66 лв. Ако беше кат преди няколко години супер, но вече не е така, ако нямам ДДС за внасяне няма от къде да ми го приспаднат това кето имат да ми връщат и оставам без него, т.е. телефона пак ми е 400 лв, а като има и ми го приспаднат реално ми струва 333 .... и не само с телефона е така. Като си правиш сметките ДДС си е полезно, поне за мен. Верно има си дърва, дългосрочни активи и др. подобни, но ак не си регистриран е още по зле така че ....

Чет Авг 02, 2007 7:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
в сливен предполагам данъчното е в града, но може и да е в стара загора. от карнобат и царево знам че ходят в бургас по дедераски ревизии и доста псуват, щото ги въртят по 4-5 пъти: донеси това, донеси онова...

добре поне, че повечето досадни декларации вече се пращат с електронен подпис. не че системата е перфектна или удобна (понякога ми иде да отида на крака да я подам пустата декларация), но е крачка напред.

остава и да не се виси в КАТ да си вземеш акта за 20лв... ония са пълни идиоти

Чет Авг 02, 2007 8:30 pm
Профил

Мнение 
За мен ДДС-то си е едно безумно "въртене" на парите м/у данъчните и фирмите. Триумф на бюрокрацията. А през колкото повече ръце минават парите, толкова по-малко стават и им се губи края. Данък-мечта за корумпирани данъчни и перални. :wink:
В сравнение с ДДС-то тоя плосък данък 10% си е като близалка за дечица. Хората не крият доходи заради годишното облагане ,а най-вече заради осигуровките и ДДС-то.

Пет Авг 03, 2007 1:09 am
Профил

Мнение 
Абе заради ДДС не знам дали някой крие, няма особен смисъл, не говорим за конкретни браншве като компютрите, където купувача е научен да търи стоки без ДДС, но това на фона на цялата икономиката са някакви мижави пари. Заради осигуровки се крият заплати,вярно е, и няма как да бъде иначе, никой разумен човек не иска д адава такива пари на държавата за нищо. Който твърди че е по добре д му се плащат осигуровки на пълната заплата вместо да си ги взема като пари за мен не е много разумен, и бих казал голям оптимист :) Тва е ато да оставя всеки ден по 5 лв в пощенската си кутия и да се надяваш след 50 години да си богат, само дето като почнеш от пощальона и стигнеш до съседските деца, всички ще ти бъркт в кутията :D.
Като цяло фирмите вече нямт особенна причина да укриват приходи. Едната е нелегален внос, като тук целта е доста по сериозна, да се заобиколят акцизи и мита а не ДДС, ДДС и конкурента ти го наислява ще не ще. Фирми укриват приходи за да могат да плащат и заплати които не са декларирани, но с тая социална политика ... така ще е. Това е едно от малкото неща в US системата които ми харесват, здравното и пенсионно осигуряване, ама нищо чудно с всички тия негри скоро и те да последват примера на ЕСС ( европейски социалистически съюз) :)

Пет Авг 03, 2007 10:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Айде почнаха да осират хубавата идея - 2000лв. максимален осигурителен праг, 220 лв минимална заплата. Бе то беше ясно че ще свият яко гювеча от 10% данък.... Накрая като теглят чертата ще се окаже че като сложим и увеличения акциз, общото преразпределение през БВП ще се увеличи.

http://www.investor.bg/?id=54437

Чет Авг 30, 2007 5:22 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща