| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Погледни YAGARTO - www.yagarto.deТова работи под Windows без Cygwin. Но забрави за това:
Debug-а му е слабото място на това gnu. Брейкпоинти може да слагаш, callstack имаш,"Watch прозорче" също имаш, но в определени случаи това което виждаш вътре не отговаря на истината. Освен това дебъга работи адски бавно и често забива. Има и други издънки - например в Memory прозореца нямаш възможност за превключване Little/Big Endian.
Но като цяло върши добра работа. 
|
| Пет Авг 03, 2007 11:56 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
IDE-то е по навик... не всички им е удобно да работят с vi
Eclipse е добър има повечето гъдели... отдавна вече не е тромав както беше едно време. Препоръчвам го, особено за хора които ще работят едновременно на линукс и на бозата, така с помоща на еклипса няма да усетят кога бачкат с едната или другата платформа... Със самия еклипс рядко има проблем и едва ли някой ще има нужда от помощ за да си го инсталира...
Виж ГНУ е друга работа, често има проблем с инсталацията и бати Джеймс е описал добре нещата, ама само ако сядаш на нов компютър... Това което е пропуснал да обясни човека е че гнусарските тулове яко зависят от пътищата, както и малки/големи букви и интервали в имената на пътища и файлове. Най-вече пътища щото повечето от нас вече имат инсталирани по 10-на компилатора и като добавиш ГСС става боза - пишеш мейк, то намира нещо някъде и става не това което очакваш...
Трябва доста добре да се почисти машината преди да сложиш ГСС, особено ако вече има инсталирано нещо с Cygwin..
От тук насетне компилатора си бачка добре... Може би единствения зор е да се научи човек как да си организира проекти и как да ползва MAKE, щото без читав makefile нищо не можеш да подкараш. Не е като платените продукти с project wizard и цъкайки с мишката да си сложиш опциите на проекта, а и няма F1  Ако някой има проблем в тая насока мога да предложа вариант по който аз съм си организирал нещата.
Единственият проблем, който няма читаво решение е програмиране & дебъгване... Дебъгера (GDB) е дърво според съвременните стандарти. Въпреки че има уникални възможности, да си праиш скриптове, хиляди команди - куцат му съвсем елементарни неща, като това да видиш какви ти са регистрите в един exception... Справям се донякъде с GDB, но не съм особено щастлив
Някои от нещата се преживяват, особено ако разполагаш с емулатор от по-висок клас. Тия идеи за емулатори на LPT аз нещо не ги разбирам 
|
| Пет Авг 03, 2007 12:03 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Докумета.
|
| Пет Авг 03, 2007 12:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
както казах въпросния пич постоянно бълва нови версии... а тая специално е доста стара и още ползва Cygwin...
|
| Пет Авг 03, 2007 12:22 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Туй съм свалил преди време, туй давам  .
|
| Пет Авг 03, 2007 12:30 pm |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Използвах ето този линк :
http://gnuarm.alexthegeek.com/ARM_Cross ... 7_2006.zip
200МБ архив,в който има всичко необходимо,за да се подкара Eclipse-a. За съжаление вече старии версии и надали си заслужава да се сваля целият. Само OCDRemote не е "правилната" версия според tutorial-а.
Видях,че fittila е качил пдф-а,аз качвам "уж" по-новата версия 3.Има и версия 4 "draft",но е прекалено голяма,за да може да се качи.
Иначе относно подкарването - използвам Eclipse Europa + последните версии на програмите,описани в туториала и проблеми с подкарването нямах ( като следвах указанията ). Сложих нещата в избрани от мен директории ( т.е. не исках всичко да ми е в c:\cygwin ) и проблеми нямаше - Eclipse-a върви,компилира си и т.н.
Но не знам как стои положението с debug-а - не ми се рискува със собственоръчно направеният wiggler jtag (а и не ми се дават $20+ за готов ) и затова се тормозя без debug.
|
| Пет Авг 03, 2007 1:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е как дебъгваш тогава? 
|
| Пет Авг 03, 2007 4:05 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
С мислене. Ако има някакъв изход да си пусна малко printf() - разкош. Ако не - и светодиоди вършат работа, в краен случай GPIO и волтметър.

|
| Пет Авг 03, 2007 4:59 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
|
| Пет Авг 03, 2007 5:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
|
| Пет Авг 03, 2007 7:02 pm |
|
 |
|
woody
|
Както е почнало в картинки ...

|
| Пет Авг 03, 2007 9:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нали - баба им все с JTAG дебъгери е работила  .
|
| Пет Авг 03, 2007 9:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
абе то и мойта баба дебъгваше с мотиката... и по него време под IDE се разбираше мотика с гумена дръжка
http://www.kazanlak.com/fun_txt.php?p=show_txt&txtid=66
|
| Пет Авг 03, 2007 10:13 pm |
|
 |
|
3aek
|
ако няма printf() един светодиод е достатъчен и принтва/дебъгва с морзовата азбука 
|
| Пет Авг 03, 2007 11:11 pm |
|
 |
|
woody
|
Естествено че с един светодиод могат да се предадат няколко бита данни. До морзова азбука не съм стигал, мързелът не ми позволява а и вече съм си загубил тапията.
Вече съвсем сериозно, има случаи когато и един светодиод (GPIO) е достатъчен за разбулване на мистерии с умиращ хардуер - обикновено комбиниран с малко двоично търсене.
И едно пояснение - JTAG е много хубава работа. И като с всяка много хубава работа не бива да се прекалява.
А и контролерите до един етап нямаха такива екстри, та трябва човек да може да се оправя и с подръчни средства. (клещи и тел, както в един стар виц)
|
| Пет Авг 03, 2007 11:19 pm |
|
|