Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
За ARM7 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Еми дайте да се съберем, да видим кой какви процесори има и да сглобим някво IDE на база Еклипс и ГНУ.

Погледни YAGARTO - www.yagarto.de
Това работи под Windows без Cygwin.
Но забрави за това:
Реконструктор написа:
Ами искам да имам удобен workbench за разработка. Билдването и ъплодването на кода е по-малкия проблем, аз съм свикнал да слагам брейкпойнти в кода (ако са къндишънъл - още по-добре), да си имам отделно Watch прозорче, където да си гледам стойностите на променливите, callstack прозорче и т.н. екстри. :)

Debug-а му е слабото място на това gnu. Брейкпоинти може да слагаш, callstack имаш,"Watch прозорче" също имаш, но в определени случаи това което виждаш вътре не отговаря на истината. Освен това дебъга работи адски бавно и често забива. Има и други издънки - например в Memory прозореца нямаш възможност за превключване Little/Big Endian.
Но като цяло върши добра работа. :)

Пет Авг 03, 2007 11:56 am
Профил

Мнение 
IDE-то е по навик... не всички им е удобно да работят с vi ;-)

Eclipse е добър има повечето гъдели... отдавна вече не е тромав както беше едно време. Препоръчвам го, особено за хора които ще работят едновременно на линукс и на бозата, така с помоща на еклипса няма да усетят кога бачкат с едната или другата платформа... Със самия еклипс рядко има проблем и едва ли някой ще има нужда от помощ за да си го инсталира...

Виж ГНУ е друга работа, често има проблем с инсталацията и бати Джеймс е описал добре нещата, ама само ако сядаш на нов компютър... Това което е пропуснал да обясни човека е че гнусарските тулове яко зависят от пътищата, както и малки/големи букви и интервали в имената на пътища и файлове. Най-вече пътища щото повечето от нас вече имат инсталирани по 10-на компилатора и като добавиш ГСС става боза - пишеш мейк, то намира нещо някъде и става не това което очакваш...
Трябва доста добре да се почисти машината преди да сложиш ГСС, особено ако вече има инсталирано нещо с Cygwin..

От тук насетне компилатора си бачка добре... Може би единствения зор е да се научи човек как да си организира проекти и как да ползва MAKE, щото без читав makefile нищо не можеш да подкараш. Не е като платените продукти с project wizard и цъкайки с мишката да си сложиш опциите на проекта, а и няма F1 ;-) Ако някой има проблем в тая насока мога да предложа вариант по който аз съм си организирал нещата.

Единственият проблем, който няма читаво решение е програмиране & дебъгване... Дебъгера (GDB) е дърво според съвременните стандарти. Въпреки че има уникални възможности, да си праиш скриптове, хиляди команди - куцат му съвсем елементарни неща, като това да видиш какви ти са регистрите в един exception... Справям се донякъде с GDB, но не съм особено щастлив ;-)
Някои от нещата се преживяват, особено ако разполагаш с емулатор от по-висок клас. Тия идеи за емулатори на LPT аз нещо не ги разбирам ;-)

Пет Авг 03, 2007 12:03 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Докумета.

Прикачени файлове:
ARM_Cross_Development_with_Eclipse.pdf [8.82 MiB]
203 пъти
Пет Авг 03, 2007 12:09 pm
Профил

Мнение 
fittila написа:
Докумета.

както казах въпросния пич постоянно бълва нови версии... а тая специално е доста стара и още ползва Cygwin...

Пет Авг 03, 2007 12:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
fittila написа:
Докумета.

както казах въпросния пич постоянно бълва нови версии... а тая специално е доста стара и още ползва Cygwin...

Туй съм свалил преди време, туй давам :) .

Пет Авг 03, 2007 12:30 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Реконструктор написа:

Можеш ли да кажеш от къде си изтеглил tutorial-а, аз нещо не успявам да го подкарам тоя еклипс. :(

Използвах ето този линк :
http://gnuarm.alexthegeek.com/ARM_Cross ... 7_2006.zip
200МБ архив,в който има всичко необходимо,за да се подкара Eclipse-a. За съжаление вече старии версии и надали си заслужава да се сваля целият. Само OCDRemote не е "правилната" версия според tutorial-а.

Видях,че fittila е качил пдф-а,аз качвам "уж" по-новата версия 3.Има и версия 4 "draft",но е прекалено голяма,за да може да се качи.

Иначе относно подкарването - използвам Eclipse Europa + последните версии на програмите,описани в туториала и проблеми с подкарването нямах ( като следвах указанията ). Сложих нещата в избрани от мен директории ( т.е. не исках всичко да ми е в c:\cygwin ) и проблеми нямаше - Eclipse-a върви,компилира си и т.н.
Но не знам как стои положението с debug-а - не ми се рискува със собственоръчно направеният wiggler jtag (а и не ми се дават $20+ за готов ) и затова се тормозя без debug.

Прикачени файлове:
Пет Авг 03, 2007 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
Е не знам, аз съм динозавър дето не употребява workbench-ове. :-)

Е как дебъгваш тогава? :)

Пет Авг 03, 2007 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С мислене. Ако има някакъв изход да си пусна малко printf() - разкош. Ако не - и светодиоди вършат работа, в краен случай GPIO и волтметър.
:D

Пет Авг 03, 2007 4:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
woody написа:
С мислене. Ако има някакъв изход да си пусна малко printf() - разкош. Ако не - и светодиоди вършат работа, в краен случай GPIO и волтметър.

8O 8O

Пет Авг 03, 2007 5:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
woody написа:

8O 8O

8O 8O 8O 8O 8O :guillotine:

Пет Авг 03, 2007 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Както е почнало в картинки ...
:twisted:

Пет Авг 03, 2007 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нали - баба им все с JTAG дебъгери е работила :D .

Пет Авг 03, 2007 9:45 pm
Профил

Мнение 
абе то и мойта баба дебъгваше с мотиката... и по него време под IDE се разбираше мотика с гумена дръжка ;-)

http://www.kazanlak.com/fun_txt.php?p=show_txt&txtid=66

Пет Авг 03, 2007 10:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ако няма printf() един светодиод е достатъчен и принтва/дебъгва с морзовата азбука :)

Пет Авг 03, 2007 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Естествено че с един светодиод могат да се предадат няколко бита данни. До морзова азбука не съм стигал, мързелът не ми позволява а и вече съм си загубил тапията. ;-)

Вече съвсем сериозно, има случаи когато и един светодиод (GPIO) е достатъчен за разбулване на мистерии с умиращ хардуер - обикновено комбиниран с малко двоично търсене.

И едно пояснение - JTAG е много хубава работа. И като с всяка много хубава работа не бива да се прекалява. :D
А и контролерите до един етап нямаха такива екстри, та трябва човек да може да се оправя и с подръчни средства. (клещи и тел, както в един стар виц)

Пет Авг 03, 2007 11:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща