Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
ретро-компютри - сваляне на стари дискети (Disk ][) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ретро-компютри - сваляне на стари дискети (Disk ][)
Имам идея да се направи малка установка за сваляне на данните от стари дискети за Apple ][ / Правец-82 серията. Имам програма която го прави на PC, но не мога да намеря работещо 5.25" PC флопи вече. :evil:

Постановката е съвсем проста - пуска се да върти (един сигнал ENABLE), семплират се данните за текущата пътечка в голям буфер при някакъв oversampling, после се минава на следваща пътечка. Събират се бая данни, които после се обработват софтуерно.

Имам два проблема за момента:
1) иска ми се да имам информация веднъж на оборот на шпиндела. В Disk ][ обаче индексният отвор не се ползва, а при обръщането на дискетата (масова практика за да се ползва и долната страна) прорезът на "гащите" на дискетата отива на друго място. Монтирането на две опто-двойки би решило това. Някакви други идеи?
2) трябва ми малка конверсия на нива, защото интерфейсът със сигналите на флопито ще е от 3.3V

Има ли някой на който това му е интересно и може да се включи със сръчни ръце и малка breadboard платка?

Нед Авг 05, 2007 10:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз съм копал известно време в тази насока и ... имам работещо 5.25" флопи. :) Имам и една DOS програмка за побайтово четене на дискети. Препоръчвам ти този вариант пред oversampling-a и postprocessing-a.

Нед Авг 05, 2007 11:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво си правил по темата? Иначе това флопи (PC, нали?) е във Варна, малко се усложнява процедурата. :)

Аз софтуер за PC имам, но там също има доста постпроцесинг. Единствено оверсамплинг-а липсва, тъй като се ползва готовия 250kHz изход от uPD.

EDIT: Софтуерът има и възможност да семплира данните като се закарат два сигнала (данни и индекс) до паралелния порт (не с всеки порт работи). Така става същата постановка - oversample / processing.

Нед Авг 05, 2007 11:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
данни или програми? щото ако са програми, много вероятно е някой вече да ги е свалил.

мисля, че с много ровене, ще изнамеря един 5.25" TEAC FD-55B (двустранно), който съответства на плътността на епъла. оабче нататък ми се вижда много трудно...

първо си намери сорс на RWTS и се опитай да разбереш какво прави.
някои неща се правеха хардуерно в контролера (6+2 е повече от 5+3, ако помниш).
кода с излишък се декодираше със стейт-машина от преместващ регистър и пром, адска фатка беше.
мисля, че ако свалиш все пак битова поредица, има шанс да го декодираш чисто софтуерно (сектора).
ще трябва да си направиш/намериш нещо като локсмита от онова време

май е по-лесно да намериш нейде един правец с контролер и да го ползваш за дъмп на имиджи
дано си заслужава усилията

ПС: ако говориш за Disk2FDI, ще ти трябват 2 драйва.
пък и доста антинаучно ми звучи :-k

Пон Авг 06, 2007 12:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре:

Данни предимно - пазя си едно кашонче с творбите от детството, което ако спася няма да е крайно лошо.

Ако намериш работещо DD или HD флопи за PC - пусни едно ЛС ако може. :-)
Програмата наистина е Disk2FDI - тя работи както с два драйва (втория може да е 3"), така и с два сигнала от флопито боднати в паралелния порт. В първия случай се подлъгва uPD контролера да почне да чете от втория драйв нормална MFM пътечка и в един момент само се превключва драйва, като при 50% късмет се получават raw-битовете. Във втория просто се семплират данните и индекса, които ги има като сигнали в лентовия кабел, ако паралелния порт позволява. В пакета има файлове описващи подробно хватките - авторът Vincent Joguin определено е гений.

Цялата работа на Disk ][ контролера (с Woz автомата), флопито и софтуера по Apple-a е ясна. ;-) Не е проблем да се декодират стандартните ДОС 3.3 / ПроДОС сектори.

По-важната част за мен е:
а) да си поиграя малко (събирането на данните мисля да го правя с FPGA)
б) да се получи лесно възпроизводима система за сваляне на Apple ][ копия на дискети, особено на защитени (за това ми трябва и индекс сигнала - за да се запазят ъгловите разлики м/у пистите). По света има хора които все още пазят оригинални дискети на продукти, които са абсолютно интересни за запазване в тази си форма (не кракнати), защото всяка една защита против копиране за Apple ][ е малък шедьовър. Както някои бяха казали - защитите са много по-интересни от игрите които пазят. :D

А случайно някой да знае какво стана с Румен Герасимов?

Пон Авг 06, 2007 1:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами правил съм подобно нещо като това което ще правиш и ти. Подслушвах какво праща флопито в raw формат. После му правех декодиране MFM. После намерих въпросната програмка и въпросът с четенето беше решен. Само че задачката не свършваше до тук втората част беше емулиране на флопи. Предварително записаните сектори на един FLASH, се форматират и кодират и се изпращат по стандартен флопи интерфейс. Като се изработва индекс сигнал и се отработват командите по смяна на страна, пътечка и т.н.
Програмката която ползвах за четене е ANADISK и има каприза да работи само на PC с процесор под 60 MHz.

Пон Авг 06, 2007 1:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Поиграл си си. Да не е било някоя апаратура която е имала флопи и някой е решил да повиши надеждността?

В моя случай данните не са MFM (води се GCR), но пак е подобно. После ще се опитвам да ги ползвам в емулатор, като уж съм го премислил така че и защитените да работят.

Пон Авг 06, 2007 2:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да така беше. Апаратурата стоеше като паметник защото дискетите от които прави началното зареждане ту се четат ту не се четат. Та играта на моменти беше и да се възстанови информацията на повредените места. Което не виждам как ще стане ако повредата е по-сериозна. В моя случай имах късмет че имаше само една повредено място което на моменти контролера успяваше да го интерпретира правилно.
Та по моето скромно мнение ако имаш флопи контролер който да използваш е по-добре отколкото да си играеш да го правиш в FPGA. Може би идеята ти е да имаш достъп до най-ниското ниво и разни защити, грешки и т.н да можеш да ги анализираш с подходящ софтуер...
Подслушването на битстрийма го правех с кепчър модула на MCU и тъпчех един голям буфер с интервалите между фронтовете. Останалото беше постпроцесинг. Но както виждам си наясно с материята и знаеш какво става ако има грешка на едно място - сгъбва се интерпретацията на данните до... края на сектора(ако успееш да намериш марката на следващия).
Флопито е за PC пак някакъв TEAC и е във Варна. Тъкмо ще разкажеш за перфокартите и бирата :)

Пон Авг 06, 2007 10:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
дано не е спешно... на очакваното място няма никакви 5" устройства. трябва да са преместени в гаража, ще мога да търся през уикенда.

и аз мисля, че е по-добре да пуснеш оригинален хардуер. все ще се намери нейде правец с избирателни права.

Пон Авг 06, 2007 11:58 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ами ако целта е най-лесно да се копират N на брой дискети сигурно е по-лесно да се намери един правец със сериен, и софтуера ще много лесен.
П.С. имам един ппавец-8ц, 2флопита за него ама няма сериен.

Пон Авг 06, 2007 12:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Zdrav: Хубаво че си имал хепиенд и накрая упражнението е дало резултат. Можеш да пробваш да го предложиш по нета и на други нуждаещи се. DD дискетите за Apple ][ записани с GCR се водят много издръжливи - докато не ги повредиш механично няма проблем. Някои вадят диска и го мият със сапун и вода като е потънал в мизерия и после пак си върви. Не случайно тая едни надежди да се спаси каквото може останало оригинално. Аз като хлапе държах един Gremlins на диск само, без "гащи", и си играех спокойно с него. Проблемите идваха от кофти флопита.

С FPGA ще стане лесно, защото трябва да се управляват няколко сигнала, да се семплира един и да се тъпче в буфер. Имам платки с 1MB и 16MB и не е проблем. Моторолски чип в Disk ][ дава 1us широк импулс (макс. 250 KHz) при смяна на полето, което мисля да следя с 2x овърсемплинг (2 MHz) за начало. Диска се върти с около 5 обората/сек - за 2 секунди ще имам 10 пъти образа, което е 4 Mbit. После се минава на следваща 0.25, 0.5 или пълна пътечка. Данните за всяка пътечка ще се прехвърлят на PC през UART, а там вече постпроцесинга и анализа.

За бирата и другите горива нямаш проблем, само че съм в София. Но ако наминавам към Варна ще се обадя за културен обмен.

Дедо Боре: Не е спешно, но ако имаш излишно 5.25" PC флопи бих го купил. А Правец-8 не мога да намеря - искам да купя един работещ 8C, но се оказа голяма антика. Станали сме хай-тек държава ...

bobyk: Целта е повече академична, като свалянето на дискетите на PC е малко страничен ефект. ;-) И ти си далеч от София обаче. Продаваш ли го този 8C? Ако искаш да си сложиш сериен, мисля че беше моторолското 6850 и евентуално кварц и друга салатка. Има footprint на платката (близо до джойстика), но може да няма куплунг.

Пон Авг 06, 2007 12:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами наскоро се чудех дали да го хвърлям че ми заема място, до сега го пазех от носталгични чувства ама то ако всичко пазя ще се зарина след някоя година. Та ако случайно го искаш твой е, мога да го оставя в софия след 1 седмица и евентуално да си го вземеш от студ.гр. (от брат ми)

Пон Авг 06, 2007 2:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bobyk, ще го приема с най-топли чуства. :-)

Имаш едно огромно черпене.

Пон Авг 06, 2007 2:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]