Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Аналогови индикатори през паралелния 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Аналогови индикатори през паралелния
Здравейте!
От доста години съм понапуснал науката но май за добро :) . От месеци ровя в Нета и не намирам нищо свястно да си разреша проблема: с няколко аналогови (и красиви) индикатора и минимум пари да следя състоянието на компютър - CPU, NET, RAM и т.н. С подходяща програма и няколко резистора паралелният порт би се справил. Някаква идея?

Вто Авг 07, 2007 12:20 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
едва ли ще намериш "подходяща програма" готова

Вто Авг 07, 2007 8:23 am
Профил

Мнение 
Иначе идеята кефи, само като си представя :D

Вто Авг 07, 2007 8:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Някъде бях мяркал сходно решение, LED индикаторите бяха в кутия от външно CD, интерфейса май беше USB.

Вто Авг 07, 2007 4:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Някъде бях мяркал сходно решение, LED индикаторите бяха в кутия от външно CD, интерфейса май беше USB.

Е то ако е USB вече намесвеме и контролер за целта а на човека му трябва нещо през ЛПТ порта .... но според мен наи евтинко решение контролерче на РС232 и ледове и от компа му праща квото иска да види или както си устрои интерфейса ... личен избор

Вто Авг 07, 2007 4:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ама не ми говорете за контролери щото съм в Занзибар, бе! :) Нито за LED-ове щото са грозни пък и ги нямам с чувалите.
Да ви пусна идеята: http://www.lcdstudio.com/site20/home.php . Обаче LCD дисплея който би ми свършил работа е от 70-80 долара нагоре, иска доста "оформление", пак няма да се вижда ясно и ми хаби едно от 2-те USB-та на компа.
Да си призная: трябва ми за да "икономисам" монитора на древния ми Gateway комп., т.е. само при стартирането да го включвам с тъп превключвател към най-близкия монитор и после: чао! Ама държа отдалеко да виждам CPU, RAM и Network или каквото там се наложи. За разлика от цифровите индикатори има изобилие на евтини аналогови индикатори, дори и безплатни - от стара апаратура, които някак си придават "душа" на това тенеке компа. За цифровизираните маниаци и екраните на няколко евтинки цифрови мултицета със "скъсена" платка вършат работа. Разликата: и от другия край на стаята виждаш какво става пък е и по-шик.
Аз напр. имам готова евтинка кутия с 3 стрелкови индикатора: за звука ляв, десен (и потенциометри) и HD - взема сигнал от LED-а. Много добре изглежда.
Все пак паралелния има цели 8 изхода които почти във всеки комп стоят в бездействие. Още една идея: http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circuits/dacs.html макар да е малко назад и встрани :)

Вто Авг 07, 2007 9:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ще ми се да вярвам, че майкрочип са стигнали дори до занзибар... (ти на самия занзибар ли си или на пемба?)
ако при вас няма, все някой в Dar es Salaam ще може да ти поръча от нейде.

вземаш си 3 I2C ЦАП-а, примерно TC1320, за <$4.
понеже това е типично недомислен продукт на майкрочип, не можеш да ги вържеш на един бъс.
на 6 от данновите жици на паралелния порт си ги връзваш без проблем и трите чипа.
изходите им запращаш към стрелковите уреди, ако трябва с някакво съгласуване.
със седмия бит можеш да си направим ШИМ за смяна на силата на светене на подсветката, а на осмия да вържеш един червен LED да мига ако стане много напечено в щайгата. надявам се, поне един диод ще се намери в занзибар, явно с торбите сте зле?

после ще трябва някой да напише софтуерчето.
у нас е лесно - фащаш някое зелено студентче и му обещаваш порше. после си сменяш картата на телефона.
в занзибар обаче май няма да намериш лесно студент. пък и острова е малък, а и вероятността да те добара някой от мнобройната рода на студента е голяма. може да се оглеждаш около местата за гмуркане. ако видиш някой млечнобял с лунички, който ти изглежда доста смахнат, има 50% вероятност да е компютърджия. хвани го в двата дни, в които е изгорял от слънцето, да ти врътне програмката.

може да се пробваш и по нета да намериш няой. все пак (явно) имате нет в занзибар.

третия вариант е да се върнеш в лоното на науката. ама ми се струва доста нереалистичен?

ПС: имаш ли идеи какво да правиш с потенциометъра? примерно да се намля и увеличава дисковата квота...

Вто Авг 07, 2007 10:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре ти ма разби!
Аз ако се разтършувам в торбата с хитринките и ЦАП-ове ще извадя, ама кой вече има нерви, време и очи да запоява толкова жици?!
Пък и ЦАП за стрелкови индикатор дето ще показва само горе-долу-около...
Иначе за другото си точен, пич!
Ама не мисля, че трябва да прехвърля темата в раздел "Безумни идеи" щото има ьляб в нея

Вто Авг 07, 2007 10:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ооопа, сега видях: специално при мен потенциометъра ще служи да има какво да бута малкия ми син :)

Вто Авг 07, 2007 10:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами тези цапове са с най-малко жици: един изход 2 входа (данни) и две захранвания.
може да ползваш и някой двоен или дори четворен на maxim или AD, но ще са по-скъпи и значително по-трудни за доставяне. примерно AD5315 e тамън за твоя случай - 4 канала в един корпус. харчи малко, можеш да го храниш направо от порта. общо ще трябва да запоиш <10 жици.

всички други решения са с повече поене и ](*,)

потенциометъра хубово си го намислил за детето, амо ако копчето не прави нищо, бързо ще му омръзне.
от друга страна, по-добре е да е далеч от компютъра

ПС: можеш да ползваш бутона 'edit' за да не пускаш по няколко съобщения.

Вто Авг 07, 2007 11:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За стрелкови индикатор става и само с един резистор на някой даннов в бит, като софтуерно му се прави ШИМ ( PWM ). До честота 15 - 20 херца изобщо няма да се забелязва трептене. Ако искаш по-красиво. можеш да сложиш по 2 бита на стрелка. Никакви цапове и скъпове, никакво захранване за тях.
След като икономисаш по този начин десетина долара, ще ти остане само проблемът със софта. :o
Този проблем се решава по един от двата начина: или си сядаш на ъъъ.. седалката и пишеш, или се бъркаш в джоба и ти го правят. Все пак внимавай какво ще извадиш от джоба...

Вто Авг 07, 2007 11:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ясна работата, ще дам $100 за LCD и после ще ползвам готин софтуер. Ама не ми беше това замисъла...

Чет Авг 09, 2007 10:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
За стрелкови индикатор става и само с един резистор на някой даннов в бит, като софтуерно му се прави ШИМ ( PWM ). До честота 15 - 20 херца изобщо няма да се забелязва трептене. Ако искаш по-красиво. можеш да сложиш по 2 бита на стрелка. Никакви цапове и скъпове, никакво захранване за тях.
След като икономисаш по този начин десетина долара, ще ти остане само проблемът със софта. :o
Този проблем се решава по един от двата начина: или си сядаш на ъъъ.. седалката и пишеш, или се бъркаш в джоба и ти го правят. Все пак внимавай какво ще извадиш от джоба...

Точно!
Има един любителски софт за CNC-та, наречен Mach3. Към него връви драйвер за ЛПТ-то, който изкарва към 20 КХц ШИМ. Предполагам, може да се ползва за целта. Още по-изродски би било директно на самия Mach3 да му се подава G код, който е така генериран, че да мести стрелката в съответствие с показанията. 8O

Пет Авг 10, 2007 11:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Да ви пусна идеята: http://www.lcdstudio.com/site20/home.php . Обаче LCD дисплея който би ми свършил работа е от 70-80 долара нагоре, иска доста "оформление", пак няма да се вижда ясно и ми хаби едно от 2-те USB-та на компа.

http://www.hardwarebg.com/forum/showthr ... 510&page=3 за общо 10-20лв можеш да си сглобиш

Пет Авг 10, 2007 12:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сега, не се сърдете ама нищо не излезе. И аз явно не съм постнал на точното място ама тук намерих - нямам много време да търся.
Преди да пишете посетете http://www.lcdstudio.com/site20/home.php и вижте що за готина програма е LCD Studio. Проблемът й е, че работи единствено с купешки LCD-та които по ред причини не са най-доброто.
Идеята ми бе: подобна програма която да изкарва до 8 аналогови изхода през LPT-то и за съгласуване да трябват няколко резисторчета и като екстра - кондензатори. Все пак аналоговите индикатори все още си имат предимствата.

Нед Авг 12, 2007 10:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща