|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Финансовата криза в САЩ
Абе, хамериканците, я дайте малко информация от първа ръка.
Как се движи тая ипотечна криза? Какви са тенденциите? Толкова ли е зле положението?
Щото вие там пръднахте и ние тука (ЕС) се насрахме... А що? Не е ясно... В ЕС проблеми с жилищното кредитиране няма, но това не пречи борсите да хванат надолу, ей тъй за спорта. ЕНБ вече се намеси и внесе допълнителен смут (каквото обикновенно прави като се намеси)...
Сега остава да видим в БГ какъв ще е отзвука. Дано да ни отмине... че баш сега само това ми липсва.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 10, 2007 8:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
тва е нещо ново, звучи интересно
аз да си призная със малко срам, не съм голям фен на кредитите. знам че е дивашко и нецивилизовано, ама какво да правя като съм селянче. така че всеки път като чуя криза във кредитирането и се кефя. дразня се от живота на кредит и ще ми е хубаво ако някак тези дето го водят издухат супата, нищо лично де.
|
| Пет Авг 10, 2007 10:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Проблема е със тъй наречените subprime кредити, т.е. креди за хора със не до там добра кредитна история, които по нормалния начин никога нямаше да вземат заем. Дойде време да им се ресетнат заемите, не ми се обиснява какво точно значи това - приемето го, че трябва да плащат повече вече, съответно те немогат и фирмите, които са им давали заеми почнаха една по една да фалират. По-големия проблем е, че почнаха да фалират и заемодатели, които са давали заеми на добри клиенти. До тук са фалирали тази година само около 107 такива фирми. Това неменуемо оказва влияние на целия пазар за къщи, цените падат (на някои места с много) и хората вече немогат да правят т.н. екюти, т.е. вземане на допълнителни пари в кеш срещу нарасналата стойност на къщата, или взимаш нов заем, плащаш стария и ти остават пари. Тия пари са около 600 млрд. на година, които изчезнаха от икономиката. Това както се сещате оказва влияние на всичко друго. Та хаузинг пазара изгърмя, хората прехвърлиха парите към борсите и сега взеха да гърмят и те. Акулите просто си събират печалбите, а дребните играчи го духат - имам колеги, на които просто им са изчезнали стотици хиляди долари. И най-лошото тепърва предстои - сега октомври се ресетват още около 3 милн. заема  . Света вече е прекалено глобален и САЩ като почне да киха, други падат на легло, болни от грип. И понеже свободни пари от САЩ са налети в хаузинг маркета и на други страни - Австралия и Н. Зеландия вече са по същия път, както и доста европейски страни май тръгват по него  .
|
| Съб Авг 11, 2007 4:50 am |
|
 |
|
zaphod
|
тъй да се чува
кредити а? на ви сега кредити!
|
| Съб Авг 11, 2007 8:56 am |
|
 |
|
sthx
|
За балона на ипотечните кредити растящите цени на имоти в САЩ се говореше отдавна. Затова настроенията сега не са добри. До къде ще се срине борсата никой не знае. Чак като поутихнат нещата ще се появат умници, които да обяснят ,защо се е получило точно така. Като в оня виц - Теорията на икономиста д-р Едикой СИ е много добра - с нея той е прогнозирал 8 от последните 7 икономически кризи. Въпросът е в доверието , а това значи, че се намева и психологията. Длъжници по света има много - почти всички американски домакинства са такива, а най-големия длъжник е американската държава. Интересно е поведението на Китай в момента, като най-голям кредитор на САЩ - хвалят се , че държат кибрит над буре с барут.
http://banks.dir.bg/2007/08/09/news1979849.html
Ако колегите на Димитър са били по-предвидливи и черногледи, биха заложили на понижаване на борсовия индекс и сега щяха да са спечелили. Въпрос на тото.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Авг 11, 2007 9:01 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Катя цяло, от моето лично наблюдение, не само жилищното кредитиране в САЩ е балон, цялата микономика е балон, изобщо кредитирането като цяло. Парите които се въртят в тази икономика и с които се кредитира никога не са съществували, и няма да същствуват с реално обезпечение, т.е. имоти, злато, ценни книжа .. ат послендото .. не е обезпечение защото и те са по същия фиктивен начин създадени. Обаче ... със по един самолетоносач на всяко ключово място, и като най-големия износител на оръжие в света за момента кой смее да вдигне глава ...
По интересна е ситацията в БГ .... преди около година международната банка поиска, да не кажа наложи, ограничаване на кредитирането за жилища, да ама не, всяко чудо за три дни, в моемнта отново е бум. Не знам каква име идеята на банките, толкова ли са малоумни или какво, алчност ли е .. както и да е, просто е пълна простотия, разбирам да имаше ситуация с добър ръст на икономиката и зплатите, но ситуацията нее такава. Заплатите почти не растът, или растът много малко, на фона на рязко повишаващи се цени на услуги и продукти. Хората стават все по-малко платежоспособни, голяма част от тях които сега едвамизплащат заемите си, защото голяма част са точно такива, ще спрат да ги изплащат. И какво ще прави тогава банката? Аз виждам два варианта, не знам в момента какви са им точно условията, но примерно в САЩ спокойно доживотно можеш да изплащаш само лихви, докато тук не мисл че все още има подобна възможност. Значи или се въвежда тази мода .. което за мен не е много добра идея, или банките обевяват фалит,щото друг избор няма да имат. Ще имат купища жилища които са техни, и които няма да могат да продадът на цената която са платил, просто защото цените ще паднат. Но и да почнат да вземат само лихви ... пак не ги орпавя, скоро ще замрът наплно, точо както в САЩ, защото реално тук повечето кредити са към неплатежоспособни хора. Та .. така ги виждам нещата, тук кризата ще е по-страшна. Иначе и тук и там има места където няма да бъдат повлияни, и тук има платежоспособни клиенти, които доримгат да си купят имота и без заем,но защо пък след като може така. И тук и там има имоти които цените им няма да паднат защото винаги има интерс към тях, и тук и там има хитри банки, които не живеят от кредитиране ..... а от инвестиране  та ... ще видим какво ще се случи.
|
| Съб Авг 11, 2007 9:24 am |
|
 |
|
Цецо
|
не ми пука нито за кредитите, нито за цените на имоитите в САЩ. Лошото е че както казах когато САЩ пръднат света се насира. Ей на сриват се борсови индекси които си нямат нищо общо с кредитирането, всичко се повлича. Чисто инустриалните индекси в Европа също дадоха назад. Какво общо има тежко машиностроене в Германия с келявите кредити кредити на американците...
Тони, проблема е че и инвестициите се сриват. Това им е лошото на хамериканските кризи - влачат наред. По принцип Европата е много инертна и обикновенно успява да се измъкне с по-малки щети от такива неща, ей го на ЕЦБ кредитира проблемните банки със сериозни финансови инжекции.
Проблема е, че в САЩ има страшно много "балони". Въпроса е колко ще изгърмят сега и колко ще издържат. Никой няма полза балоните да се пукат едновременно, това ще е страшен катаклизъм. Но дали ще устискат.
Сега остава да видим как ще реагира БГ борсата... Май няма да ми хареса реакцията и. Дано поради летния сезон да е по малък шамара.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Авг 11, 2007 1:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цецо, то хубаво не ти пука от цените на имотите в щатите...
ами тука какво е? да не би цени на офиси от 2000евро на квадрат са реални?
колко сгради има в софия, построени и седят празни?
казах го в друга тема по повод наразстването на заплатите на специалистите.
заплатите растат, не защото е нарастнала производителността, а защото няма специалисти.
проблем възниква, когато заплатата е по-висока от това, което изработва специалиста.
в строителството е същото.
|
| Съб Авг 11, 2007 2:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
eeex,
с всичките тия писаници.....
сещам се, че имаше един остров някъде в южните морета, където жителите му били най-щастливите хора на планетата..... всичките им приходи идват от някаква птича тор дето разни чайки, гларуси ..абе всякви прелетни патки дрискат от векове на скалите и това било някакво супер вещество  за тор ли, за мехлеми ли незнам... ->ама било скъпа
и как няма да са щастливи
цял ден на плажа.... по-работливите копат тази птича тор... другите хрупат манго и папайя...
и на целокупното население им е през черните пишки за борсовите индекси/кредитите по дървените бараки из флорида за по 800К долари...
даже някакъв нашенец беще отишъл да става треньор по борба/щанги нещо такова....
абе и аз там искам да хода ... ама не ми е черна балубата  ->няма да мина граничният контрол 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Авг 11, 2007 2:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами честно казано не ми пука че седят празни. Това са кратковременни процеси, като поседят 1 година празни и ще им коригират цената. Това не е проблем само по себе си. Проблем е ако много хора купят подобни имоти с цел да не седят празни и след това не могат да си върнат парите. Например като офис, но бизнеса не му позволява да го покрие като пасив. Кредитния ръст във такъв случаи вече е проблем. Защото ако банките си позволяват да правят същите глупости като в Щатите, ни чака умален вариант на тяхната криза.
Аз обаче все се надявам да не е така. Все пак в БГ рефинансирането на кредитите е много слабо разпространено, а това е белег за що годе стабилно състояние на кредитополучателите. Освен това необслужваемите кредити са на доста ниско ниво, поне по официалните данни от банките (което не е 100% истина). А и 90% от банковия сектор в Бг се държи от европейски банки, зад които седи ЕЦБ.
Имотния балон в БГ и в щатите е много различен. В БГ има балон в София и Варна, останалата част от страната е в нормално положение. В Щатите проблемните имоти са от по друго естество. В щатите въпросния балон се надува вече 20 години. В БГ само от 3-4 години. В щатите самата валута е балон, печатат пари като за световно първенство. В БГ реалната валута е евро, пари на практика не се печатат. В щатите падат от високо. Ние тамън се отлепяме от дъното.
БГ си има много проблеми, кредити, имоти, инфлация и пр. Всичко това си го знаем и е що годе придвидимо, справяме се. Мен по скоро ме интересува, как тоя чисто хамерикански проблем ще ни се отрази на нас.
Абе Димитър, имам един въпрос относно твойте хамерикански колеги.... Как така успяха да затрият по стотици хиляди долара от тая криза. Че в какво са инвестирали? Американските борси са засегнати най-много, но като цяло индексите не са се сринали чак толкова много. Без да съм гледал задълбочено, но мисля че никой от основните индекси не е паднал с повече от 10%. Начи твойте колеги или са инвестирали много тенденциозно, без никава дизесификация на портфейла или играят с някакви огромни инвестиции, което пък ме навежда на мисълта - къде работиш, щом колегите ти могат да си позволят да инвестират по няколко милиона? Ако аз имах подобни колеги....
Дедо, заплатите на специалистите, тепърва ще са проблем. Защото това дали един работник изработва 1лв или 10лв., най вече зависи от организацията на пройзводството. А тя не е проблем на работника. Много е лесно да кажеш - не може да се вдигат заплатите, щом пройзводителността не нараства. Да ама не. БГ е разграден двор от 2007 - кучето не е проблем да смени стопанина. Защото ако БГ работодателя не иска да му дава 2000лв. заплата, германеца е навит да дава два пъти повече. За чии да седи тука работника - за патриотизъм ли? Проблема е много сериозен. Имай предвид че тия дето искат високи заплати, много често не е проблем да ги получат навън. Те и затова имат гъз да ги искат тука, защото имат и друга възможност. А и няма какво да се лъжем - читава държава/икономика не се гради само с евтина работна ръка. Да досега това беше едно от предимстват на БГ, но край, трябват нови решения. Кофти е да си работодател в момента, както беше кофти да си работник преди 10 години. Колелото се върти  Все си мисля че целта е БГ да върви посока ЕС (скъп труд, висока принадена стойност), а не посока Китай (евтин труд, ширпотреба и мизерия). Ама това е тема на друг разговор, друга тема.
|
| Съб Авг 11, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
така е
|
| Съб Авг 11, 2007 3:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, относно колегите - не казвам, че сега точно са ги загубили. Почти всички са загубили парите си от 2000 г. насам - след краха на борсите тогава и след това с този на цените на къщите а сега се задава и нов крах за борсите. Т.е. нещата са циклични - борси, къщи, борси, къщи, пак борси и пак къщи и т.н. с цикъл около 10 г. Кризата с кредитите си е много сериозна и който не е запознат как работят нещата тук няма как да направи връзка между това и спадането на индексите в Германия например. Хората тук използват кредитния си рейтинг за основен източник на кеш за харчене - без значение дали това са ипотеки или кредитни карти. Но има една малка подробност - за да могат да го правят, трябва да има ръст на цените или/и на борсите. Ако това спре - спира и източника на кеш. Както споменах преди - само хоум екютито вкарва като потребление 600 млрд. на година. Представете си сега, че тези пари изчезнат (както и почти стана) и също така, че например 50 млрд. от тях се падат на германски износ за щатите (или на някакъв друг). Какво ще стане ако тоя износ изчезне или айде намалее на 50% - падат индексите на германската борса. Света е оплетен вече като свински черва и всеки лек трус в икономиката на най-големия потребител в света ще е като земетресение за отделните износители, дето се хранят от това  . Китайците голям го вадят с многото долари дето имат, ама за мен американците са го измислили гениално - жълтурите са си вързани да подпомагат американската икономика и да са и най-големия кредитор. Ако нещо се оака или ако те се направят на много интересни - отиват на кино, а американците ще зачеркнат всичко и почват на ново с някой друг, достатъчно беден и малоумен (Виетнам и Индия например  ). Аз също искам така - най-големия ми кредитор да ми девалвира заемите, дето той ми ги е дал до почти безценица  .
|
| Нед Авг 12, 2007 3:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Димитре, да таа е, само тоа с китай не го виждам. За да достигне китай до това ниво бяха нужни десетилетия, някои от фабриките може и дста от тях да са били американски, сега не се знае чии са, най-вероятно китайски, китайски фирми држат и доста инвестиции в САЩ. За да направят същото някъде другаде държавата трябва да има първо човешки ресурси, второ подходяща форма на управление близка до робовладелски строй, да лпсват вътрешни конфликти ли размирици, китай в това отношение е идеален, виетнам според мен няма ресурс за това, а индия пък ми се струва доста цивилизована вече, и скъпа. Освен това китай няма да позволи да се изнесе и една машина, т.е. преместване на фабрика, дори и 100% американска соственост е невъзможно, китайските лидери са хитри, знаят че америка никога няма да си позволи да използва сила. Реално при една таква ситуация америка ще бъде смазана ... просто численото съотношение е огромно, и дори ядрено оръжие не може даго промени. Да не говорим че при подобна криза Русия ще застане зад китай. Та всичко ще трябва да се строи от 0, и фабрики, ида се обучават кадри и инфраструктура около тях, това струва много, и не става за година две.
От друга срана американската икономика се крепи основно на потреблението, ако изобщо се крепи на нещо, представяш ли си какво ще стане ако изведнъж от магазините изчезнат 90% от стоките? Или пък по лошо, ако изведнъж стоките стант 10 пъти по скъпи, макар и много по качествени, примерно внасяни от европа, ли турция .. която е реална алтернатива на китай, но не и по цени. Според мен ще настъпи много, много сериозна криза. Както китай са вързани със сащ, така е и обратното, и в случая бих каза че американците са по вързаи, тъй като китай изнася и за останалия свят, и то не малко, може да претърпят сътресения фирмите там, но няма да фалират, може би ще се реорганизират.
А относни кризите в САЩ, интересо е че тези кризи реално не са през 10 години, до преди 20-на години е нямало такъв проблем, поскоро до преди 30-на ако изключим петролната която е била извън техен контрол. Имало е но е са били толкова сериозни. В момента обществото като такова е много по въвлечено в икономиката не само като потребител, и съответно страда много повече от всеки проблем. Но да му мислят американците. А това че европа е зависима, не е само европа, и не сме зависими само от тях, вече всеки е зависим от всеки, така че трябва да се примирим с глобализацията.
|
| Нед Авг 12, 2007 10:48 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Така е, да. За съжаление или не  . За кризите тук си прав, че стават само последните 30 г. Моето обяснение е, че обикновенните хора са много по-въвлечени във пазарите, от колкото преди. Например вече почти всеки играе на борсите и реално акциите не се движат толкова от икономически показатели и логоки, колкото от стадните такива. Сега с тия нови смарт телефони и от тоалетните вече търгуват, т.е. всичко вече е един вид покер  .
За Китай - незнам дали е така както казваш, но реално от около 2-3 г. вече има много голямо движение на капитали и инвестиции към Виетнам и Индия, т.е. правят някаква диверсификация за да не са зависими толкова от Китай, пък вече се споменава, че там не е чак толкова евтино. Бе ще поживеем - ще видим какво ще стане  .
|
| Нед Авг 12, 2007 2:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аве почвате да приказвате като бабки на седенка. аз лично се радвам на това което става, макар че аз съм сравнително симпатизант на щатите. най-хубавото ще е ако повлече и тукашния балон на имотите, даже днеска гледам заглавна страница на стандарт "цените на имотите падат" и отдолу се обяснява че са повлечени от кризата в щатите. такива кризи са необходими, те пречистват икономиката от видиотяване.
|
| Нед Авг 12, 2007 4:22 pm |
|
|