| Автор |
Съобщение |
|
Sonic
Ранг: Новодошъл
|
 1-wire към LAN - помощ
Здравейте
От доста време ми трябва измерване на температурата от множество сензори - в случая ds1820,
като линията на която са навързани сензорите е около 100-на метра, и да бъде закачена на LAN , и да си извиквам резултатите в момента по IP.
Моля - дайте идея с кои микроконтролери ( AVR , PIC .. .каквото и да е - само да е по-практично ) би се осъществила най-лесно тази задача.
( по LAN-а иска да получавам само стойноста на температурата и ID-то на сензора отчел я )
Благодаря ви предварително 
|
| Нед Авг 12, 2007 2:06 am |
|
 |
|
Dot
Ранг: Минаващ
|
 Re: 1-wire към LAN - помощ
 |  |  |  | Sonic написа: Здравейте От доста време ми трябва измерване на температурата от множество сензори - в случая ds1820, като линията на която са навързани сензорите е около 100-на метра, и да бъде закачена на LAN , и да си извиквам резултатите в момента по IP. Моля - дайте идея с кои микроконтролери ( AVR , PIC .. .каквото и да е - само да е по-практично ) би се осъществила най-лесно тази задача. ( по LAN-а иска да получавам само стойноста на температурата и ID-то на сензора отчел я ) Благодаря ви предварително  |  |  |  |  |
А защо директно не навържеш датчиците на една линия и извиквайки ги по ID-то да четеш температурата?
|
| Нед Авг 12, 2007 8:54 am |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
А сега как ги четеш?
Или всичко е само идея?
Слагаш ккакъв да е процесор със UART, и си правиш протокола с датчиците като за сериен порт.
После между процесора (с UART)и компютъра слагаш стандартен Ethernet - UART адаптер.
В компютъра ще ти се появи виртуален COMхх, и същата програма ще ти върви, все едно си директно свързан.
|
| Нед Авг 12, 2007 9:34 pm |
|
 |
|
Yanek
|
Не знам дали е най-практично да изпoлзваш LAN. Ако наистина става дума за 100 метра и за малко по обем информация не е лошо да обмислиш варианти като RS485 или CAN. Не че и LAN-а няма да стане, но се ограничаваш за конкретното приложение и разстояние до 100 метра (в общия случай). Ако датчиците са на 400 метра например - увисваш ценово. LAN-а е и по-трудоемък от гледна точка на софтуер. От друга страна пък, ако целта ти е тръпката по разработката на ЛАН-а, що да не се пробваш. Имаме такава разработка с MC9S12NE64 и от около година работи перфектно като RS232-LAN bridge. Използвах OpenTCP стек, който е доста базов и с някои скрити бъгове, които лесно се коригират. С други uC нямам опит с LAN.
|
| Нед Авг 12, 2007 10:41 pm |
|
 |
|
Sonic
|
идеята ми е да имам множество от такива мрежи , и да си викам определена мрежа - за да гледам какво става в нея.
иначе като идея знам какво трябва да се направи - питам от практична страна - дали има някакви по-практични чипове, с които с по-малко трудност да се осъществи това начинание.
Даже гледах някакъв микроконтролер че директно интерфейсва с 1-wire, но не помня кои беше, пък и дори и да го намеря - нямам практически опит с него - та точно затова питам.
Като теоприя добре - но на практика дали някои е правил четене на серия от датчици 1820 на 100 метра през PIC/AVR/нещо друго , и може ли да ме упъти към реална схема. 
|
| Нед Авг 12, 2007 11:30 pm |
|
 |
|
Dot
|
Аз! На практика на 200 м. с един 877А чета 32 термодатчика. Всъщност чета 2х32 но не всички са термо - има и други устройства с даласки ID-та. Лично моята реализация е през един пин да чета термо а през втори една таблетка + едно чипче за измерване на напрежение.
Ако ти трябва практически съвет, съм насреща. Досега съм се сблъскал със:
- Ужасно влияние на капацитета на кабела. Избягва се с малко по-сложна схема ( активен pull-up ) която е описана доста подробно в сайта на далас. Изисква и софтуерно управление - т.е няма да се управляват по един а по 3 пина но това не е никакъв проблем. Единственния е оскъпяване на устройството с няколко долара и труда по пренаписване на драйверите за управление.
- Никакво разчитане на паразитно хранене на датчиците.
Ако искаш малко по-сложно - има едни 1-wire мултипексори които се използват за навързване на няколко клона като тогава сумарния капацитет се определя само от дължината на избрания клон.
Питай - друго не се сещам в момента!
|
| Вто Авг 14, 2007 2:28 pm |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
|
| Вто Авг 14, 2007 2:33 pm |
|
 |
|
k155la3
|
Можеш да погледнеш тук за нещо готово.
http://www.ethernut.de/
Аз използвам версия 1.
или това
http://www.hw-group.com/products/charon2/index_en.html
ОС е с отворен код (еCos) и е POSIX което поне за мен беше от значение. Има и схемата която би могъл да опростиш при желание.
успех.
|
| Вто Авг 14, 2007 4:33 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Виж това:
http://www.cesko.host.sk/
и по специално IgorPlug-UDP, този дивак е направил директно вързване на LAN към PIOта и ти управлява софтуерно.
Направил е по същия начин и USB съпорт - много интересно.
|
| Сря Авг 15, 2007 8:32 am |
|
 |
|
Vilo
|
|
| Съб Авг 18, 2007 2:39 pm |
|
|