|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
PIC18F452 FLASH Read/Write (BootLoader)
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 PIC18F452 FLASH Read/Write (BootLoader)
Реших да си пренапиша BootLoader-а да работи и с 18-ки...Да, ама много сериозни проблеми...Първо, проблем с четенето на HEX файла. Някой преди време спомена че бил HEX32 (за 18F), всъщост си е HEX8 със много интересни записи за адреси, по-големи от FFFF...Както и да е, там се справих.
По-основния проблем е че програмата ми зацикля на 16% (някъде между 0x930 и 0x950) всеки път, като до там всичко във FLASH-а се пише както трябва, а в един момент решава да спре, PIC-чето съвсем умира. Във Errata има много интересни приказки за Program FLASH Read/Write - трябвало да се изключват всички прекъсвания поотделно преди всяко четене/запис (намразих PIC-овете). Съобразих се и с това, ама г*за...някой да знае решение на тоя проблем?
EDIT:
Да не би да има някаква "критична" при писането във FLASH-а?
|
| Чет Мар 24, 2005 6:57 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Съб Яну 28, 2012 10:22 am, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 24, 2005 7:55 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Провери къде се е заредил BootLoader-а. Да не би на 16% да записваш точно върху него.
|
| Чет Мар 24, 2005 11:17 pm |
|
 |
|
gnm_soft
Ранг: Минаващ
|
Sy6to taka nqma da e nikak zle da se ubedi6 100% w towa 4e ti zawiswa PIC-a (respektiwno hardware) a ne host-a (PC-to ili kakwoto polzwa6 tam ot drugata strana na UART-a)
|
| Пет Мар 25, 2005 12:12 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Predator_MF dai malko intifa! Na kakuv ezik go pishesh - asm ili C ? Az si napisah edin predi godina i polovina i nemam nikakkav problem - 1320,452, 458, 8520, 8525... E, ima malko razliki pri razli4nite prfesori de. Daje biah varzal edin 458 po RS232 kum PC-to i prez nego po I2C flashvah 452...
Sega kato zapochna da pisha niakoi soft za PIC, purvata mi rabota e da mu kacha bootloadera (vse sushtiya) s niakoi programmer i posle po RS-a. Ne sam koi-znae kakuv programist, ama tova pone sam go probval na niakolko 18-ki i nema problem. Moga da butna edno ramo (mislia).
Sorry za shliokavicata, ama sam v proces na preinstalirane na windowsa.
|
| Пет Мар 25, 2005 12:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами аз кат писах моя първия, прекъсванията ми играеха най-големи номера. Забрани ги глобално в момента на записа. Локално май не беше достатъчно. Иначе не виждам логика да спира на 16%. Разбра ли са що ти е да имаш ICD? Щото като спре, щеше да видиш къде точно е спрял и защо.
Иначе аз първо го бях започнал на асемблер, ама после ми писна и го измаах на С. Ама кво ми пука, Флаш има.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 25, 2005 10:58 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Да бе...ей тука при мене има едно ICD2, за да го закача към процесора трябвало да откача всико от RB5,RB6 и RB7 (FLASH карта, 6 TTL-ки, 40 светодиода и 40 бутона)...как се дебъгва...Както и да е...
Значи BootLoader-а ми е между 0x7D00 и 0x7FFF, пускал съм го без да пише (не изпълнява писане, а само ACK), стига си до 100%. Проблем с писане в EEPROM-а няма, пише се OK, във FLASH-а също се пише, но при достигане на "критичния" адрес, контролера умира...По точно, стига до 0x1C40, затрива следващите 8 думи, но не записва нищо...Пусках и кучето, ама не помогна...Ето ми го най простия BootLoader:
 |  |  |  | Код: struct {byte DAT_LNG; byte buffer[128]; }rx_buffer; #define CMD rx_buffer.buffer[0] ... ... #ROM 0x7D00,0x7FFF void Bootloader() {int8 i,cnt1,cnt2,cnt3,bltmp1,bltmp2; int16 wrdata; int32 fladr; Disable_Interrupts(GLOBAL); Disable_Interrupts(INT_RDA); Disable_Interrupts(INT_RTCC); Disable_Interrupts(LOW_VOLT); Disable_Interrupts(INT_TIMER2); // restart_wdt(); INTCON = 0x00; // Колкото и тъпо да звучи, INTCON2 = 0x80; // тия 5 реда помагат с 4-5 % INTCON3 = 0; PIE_1 = 0; PIE_2 = 0; cnt1 = 0; cnt2 = 0; rx_stat = 0; If (CON_BTLDR == True) // Тия редове ми пращат ID на FIRMWARE-а {printf("K");putc(0x09);printf("My Recent Device 1.1");} else printf("RE"); CON_BTLDR = False; boot_check: if (!kbhit()) goto poll_boot_end; if (!ch1) { fladr = (int32)getc()<<24; ch1 = True; // Set ID_H reception }else if (!ch2) {fladr+= (int32)getc()<<16; ch2 = True; // Set ID_L reception }else if (!ch3) {fladr+= (int16)getc()<<8; ch3 = True; }else if (!ch4) {fladr+= getc(); ch4 = True; }else if (!ch5) {rx_buffer.DAT_LNG = getc(); // Retrieve Data Length in rx_buffer if (rx_buffer.DAT_LNG > 0) {ch5 = True; bltmp1 = 0; bltmp2 = 0;} else rx_stat = 0; // If Data Length is 0 (ERROR) then reset connection }else if (!ch6) {rx_buffer.buffer[bltmp1] = getc(); bltmp2 = bltmp2 + rx_buffer.buffer[bltmp1]; // Update checksum bltmp1 ++; if (bltmp1 > rx_buffer.DAT_LNG ) { bltmp2 = bltmp2 - rx_buffer.buffer[bltmp1-1]; // Substract last byte from checksum ch6 = True; if (bltmp2 == rx_buffer.buffer[bltmp1-1]) // Verify last byte with checksum {rx_stat = 0; cnt1 = 0; cnt2 = 0; BootSector: i = 0; if (fladr<0xF00000) {//do {erase_program_eeprom(fladr+l);l++;} while (l<rx_buffer.DAT_LNG); INTCON = 0x00; // Аха, много е тъпо... INTCON2 = 0x80; INTCON3 = 0; PIE_1 = 0; PIE_2 = 0; //SETUP_WDT(WDT_ON); write_program_memory(fladr,rx_buffer.buffer,rx_buffer.DAT_LNG); } else do {write_eeprom(fladr,rx_buffer.buffer[i]); fladr++; i=i+2; #ASM write_wait: btfsc EECON1,1 goto write_wait #ENDASM } while (i<rx_buffer.DAT_LNG); printf("OK"); }}; };
poll_boot_end: // restart_wdt(); #use rs232(baud=500000,parity=N,xmit=PIN_C6,rcv=PIN_C7,bits=8,enable=PIN_D0) #ASM decfsz cnt1,f goto boot_check decfsz cnt2,f goto boot_check decfsz cnt3,f goto boot_check #ENDASM reset_cpu();//Restart }
|  |  |  |  |
Пробвах и на по-ниски скорости, проблема не е оттам...Самия протокол за сериината връзка си работи безотказно в няколко процесора...А сега де
Забележка:
Във "Device Editor>18F452,Errata" съм включил "FFFF (nop) after TBLRD, NOP after GIE=0". Тия двете помагат с още 4-5 процента 
|
| Пет Мар 25, 2005 12:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
AAAA, уби ме. Подобрявало с 4,5 %. Бе това да не е КПД. Или работи или не.
Нямам време да го прегледам сега, ако не се оправиш, ще го гледам по подробно по-късно.
По принцип темата е интересна. Какъв принцип си избрал - слагаш го в края и пренасочваш ресет вектора или го бухаш в началото. Мен първото ми се струва по нормално, ама е малко по особенно за писане на С. Директно hex файла (като символи) ли му мяташ или го правиш като бинарен отпечатък? За кучето и разните му там други FAULT ресети зимаш ли грижи? А как го активираш?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 25, 2005 12:19 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ти не вярваш...трябва да го видиш...като изключа Errata, стига до 16%, като я включа, 54%!!! Протокола за връзката е малко особен, не въртя кръгов буфер защото е RS485, със кабел около 200м и покрай него доста други кабели и машини. Скороста достига до 20KB/s @500Kbps ако някой го интересува, ще го предоставя... Лоудера се извиква със команда през RS485, (switch (CMD)...), в момента в който се извика, всички прекъсвания спират и в следващите 5 секунди се чака пакет от PC. Пакетите (само за лоудера) са: Offset | Data Length | Data | Checksum (ползвам и 2 байта preamble). При успешно приемане, се сравняват приетата checksum-а и сметнатата, ако съвпадат, командата се изпълнява, ако не съвпадат се чака приемане на нов пакет. PC програмата не зацикля; ако не се отговори на даден пакет, съответния се препраща до получаване на отговор "OK" или до изтичане на даден TIMEOUT. За RESET FAULT съм се погрижил, както обясних и със WDT експериметирах, все тая. Същия код съм го вкарвал и в PIC16F877A, там работи абсолютно безотказно.
|
| Пет Мар 25, 2005 12:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Един малко тъп въпрос, ама как ти е захранването. Да не се ебава по време на записа. Или пък ресета да ти мърда нещо... Абе аз го направих както си пише в
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/39576b.pdf
ей така го правя аз. Преди това имам И работи. [/code]
|
| Пет Мар 25, 2005 5:11 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Евентуалния проблем се появява, когато лоудера стигне до
...Много тъпо звучи, ама някой има ли идея как да поставя #use RS232, където аз поискам?
|
| Пет Мар 25, 2005 5:26 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ето го решението на проблема:
http://www.ccsinfo.com/forum/viewtopic.php?p=41906#41906... АБЕ КОЙ ДА СЕ СЕТИ ДА НАПИШЕ В Help-a
|
| Съб Мар 26, 2005 5:13 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
|
| Съб Мар 26, 2005 6:31 pm |