Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Финансовата криза в САЩ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
абе в една статия някой беше казал "всеки балон се пука доста по-късно отколкото очакваме". общо взето в българия има шанс да изкара доста, понеже и приходите растат, а едно от условията за пукване е цените да надхвърлят платежеспособността на населението. сега покрай тия събития, попаднах на интересни статии, от които оставам с впечатление че май процеса е със световен мащаб, не е някакво локално явление при нас. така че може би не зависи от местните фактори, а ще се пукне навсякъде едновременно.

Вто Авг 14, 2007 6:16 pm
Профил

Мнение 
Мда, в англия цените са умопомрачителни, не знам ако сравниш скандинавка къща с американска, но ако сравниш къща за 1 млн паунда в мизерно английско селце с повечето къщи в УС ... верно че са кибритени къщички, но пък и онова на острова не е човешко .... но всеки си има разбирания. В скандинавия не знам как е, там не съм бил.
Но иначе отнесено към заплатите евро/долар и цената на къата е сходна в еврпа и САЩ. Е в сащ им аразлика къде си, предполагам в аляска може да си купиш къща със 50 кв.км за 100-на хил докато в LV за тиа пари не можеш и барака в пустинята да купиш, а в малибу няма да ти стигнат за паркомясто, но и в европа е така.

Вто Авг 14, 2007 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Инвестицията в имот в България не е за подценяване ;-) Давам скромен пример: купих къща за XX,XXX Евро, за година и 2 месеца цената й се повиши с 40%, при това реални клиенти, дето са готови да платят веднага. Само дето аз размислих и реших да не си продавам имотеца ;-) (засега).

По мое лично и скромно мнение, тези 40% завишение идват от брокерите. Виждат ти имота, ако ти си склонен да го продадеш за 1лв, те те убеждават, че струва 1.4лв, че си на страшна загуба ако го продадеш за 1лв, виж съседа каква кола си купил от продажбата на неговия имот и т.н. и т.н. В крайна сметка, си казваш, защо пък не ? След като има диване да плати 40% повече. А брокера го прави заради личната си печалба, защото 4% върху 40% по-голяма сума си е доста по-голяма цифра.
Колкото по-скоро се об**ят всчики брокери, толкова по-добре за крайния клиент :D

Вто Авг 14, 2007 11:31 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
...По принцип си прав, но не виждам защо обвиняваш мутрата че инвестира в доходен бизнес? Ти ако имаш възможност за бърза печалба от 100-200% ще седнеш ли да строиш завод за чипове, дето е инвестиция спорна като възвращаемост (с тая жълтеница) и освен това е толкова дългосрочна, че....

Ами и на мен да ми подаряват държавни парцелчета край морето, срещу пущинаци в балкана и порутени панелки, то и аз ще печеля не 200 ами 1000%. Мутрите не ги обвинявам, те просто си лапат баницата която са им поднесли (и току глътнат по някое оловно късметче..)
Но дали е печелившо строителството тепърва ще се види. Според мен ще гръмнат хотелите-спални край морето. Ще печелят само центровете на по-големите градове и курорти. В останалите градове имота ще запази парите от инфлацията. Строителството си е голям бизнес и винаги ще се печели от него.На 30-40г жилището се износва и трябва да се строи/ремонтира наново, така че работа там винаги ще има. Просто при нашето нямане, всеки отрасъл който поне малко живне ,ни се струва страшно печеливш.
Лошото в България е ,че масата пари се събраха у нискочели юнаци, които освен да ги прахосат славно , друго няма да направят....

Вто Авг 14, 2007 11:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
По мое лично и скромно мнение, тези 40% завишение идват от брокерите. Виждат ти имота, ако ти си склонен да го продадеш за 1лв, те те убеждават, че струва 1.4лв, че си на страшна загуба ако го продадеш за 1лв, виж съседа каква кола си купил от продажбата на неговия имот и т.н. и т.н. В крайна сметка, си казваш, защо пък не ? След като има диване да плати 40% повече. А брокера го прави заради личната си печалба, защото 4% върху 40% по-голяма сума си е доста по-голяма цифра.
Колкото по-скоро се об**ят всчики брокери, толкова по-добре за крайния клиент :D

глупости говориш. като искаш без брокери, прекупчици и експлоататори, бягай в куба, там няма такива.

Сря Авг 15, 2007 8:10 am
Профил

Мнение 
Хм, не според мен брокерите не надуват цените, ако изключим продажбата на селски къщи на чужденци, където брокера я купува за 5 и продава за 25.
А иначе за строителството, Българина е е друго животно, я опитайда обесниш на някого че като му стане 30 година къщаа трябва да я събори и да се построи нова, тук всичко трябва (според Българина) да е за вечни времена, за децата, внуците, правнуците и тъй поне до 2568-ма ... Изобщо не може да става сравнение в това отношение с УС, там се рушат жилища които всеки Българин ще каже че са супер с едно малко ремонтче, и след това с езастрояват, е естествено има и раьони които не са интересни и нещата се оставят на времето, и изгледа е като от циганско гето.

Сря Авг 15, 2007 8:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, не ми е много ясно защо трябва да я събарям къщата след 30г. ако е здрава. В Хамерика хората живеят в къщи на по 80-100г. и нямат и намерение да ги събарят. На дядо ми къщата е строена през 1929г-1932г., мисля че е прекарала и Чирпанското земетресение, не е мръднала. За какъв чеп ми е да я събарям ?

zaphod, когато опреш да купуваш жилище, тогава друга песен ще запееш. Да се върна на дадения по-горе от мен пример, купих къщата от собственик, е не може за една година същото жилище да поскъпне с 40% при брокера. Вярно направих основен ремонт, обаче ремонта струваше има няма 5%, т.е. ако я продавах без брокер, щеше да я продам с 10-15% по-скъпо, а не с 40%. Нали на всеки му е ясно за какво работи брокера, за заветните му проценти. И какъв е проблема, ако няма брокери ? Има вестници, пускаш обяви, четеш обяви, пак ще стават сделките. Много хора вярват, че брокерите уж ги защищавали от некоректни продавачи/купувачи. Глупости на търкалета. Всъщност аз в случая не се оплаквам от наличието на безочливи брокери, защото съм от печелившата страна. Да му мисли, както казах, този който ще купува ;-)

Сря Авг 15, 2007 6:08 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
zaphod,

подкрепям Пирев. Напълно е прав човека. Навъдила се е една пасмина, разбирай брокери,
които очевидно за нищо друго не стават. Владеят мошенничеството до изкуство - State-of-the-Art,
както се казва. Ако прочетеш всички обяви на агентски фирми и сайтовете им вкл. и за наеми,
ще останеш с впечетление, че София е поне колкото Ню Йорк голяма. А да не ви разправям на какви
срамни сцени съм присъствал. М/у другото, ако в една от тях бях на мястото на потърпевшия, брокерката
щеше да е мъртва, а аз в пандиза, щото нали знаете - за кокошка няма прошка... и т.н.

едит - м/у другото Пирев, ако решиш да продаваш, обади се. Аз не съм инвеститир :( , трябва да си оправям
жилищното положение. Не може все на квартира, ееееех ... :cry:

Чет Авг 16, 2007 4:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм, че какво ви бъркат брокерите? Не съм чул да е задължително ползването на брокер при покупко/продажба на имот....

Абе щом има търсене (на брокери) има и предлагане (на брокери). Сега че някой брокери са изкусни лъжци, а някой от клиентите им са заблудени овчици.... Това е то пазара.

Чет Авг 16, 2007 5:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ами то като почнем така, трябва и програмистите да изтрепем, щото мене повече ме е вбесявал софтуер, отколкото брокери. всъщност, аз брокери не бих ползвал. не знам защо ги ползват разни кухи лейки, ама щом им се дават по десет бона отгоре, да дават, тяхна си работа.

Чет Авг 16, 2007 6:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
ами то като почнем така, трябва и програмистите да изтрепем, щото мене повече ме е вбесявал софтуер, отколкото брокери. всъщност, аз брокери не бих ползвал. не знам защо ги ползват разни кухи лейки, ама щом им се дават по десет бона отгоре, да дават, тяхна си работа.

Между програмистите и брокерите има огромна разлика ;-). Едните създават продукт/стока, другите предлагат "услуга", от едните се нуждаят всички ( освен ако можете да си представите съвременния живот/бит/промишленост без цифровите технологии ), от другите не се нуждае никой, обаче за сметка на това се навират навсякъде. Колкото по-малко маймунки на клона от производителя до клиента, толкова по-добре. Ако изтрепеш програмистите-маймунки, ще увяхне цялата промишленост, ако изтрепеш брокерите-маймунки, ще се доволни всички и никой няма да усети липста им. На път и под път брокерски агенции, то няма толкова хлебарници в България, колкото брокерски агенции в Пловдив. Няма друга причина за толкова високите цени на имотите в България, освен брокерската причина. Хора без никакви заложби, освен да мамят и лъжат, определят цените на имотите. Пък и сте седнали да ги защитавате.

Чет Авг 16, 2007 7:23 pm
Профил WWW

Мнение 
Пирев, не си съвсем прав. Брокерските фирми в Пловдив са повече не от хлебарниците, а от баничарниците. Направих си труда да преброя регистрираните в imot.bg за Пловдив. Точно 121. Ами така е. За да стане човек баничар се иска майсторлък, пък от туй нагоре се става рано и се работи покрай пещта. А пък да си брокер, не се искат много инвестиции - като минимум един телефон. Някои от специфичните им качества ги споменахте вече.
Като се замисли човек, най-проспериращите са хора без професии. Вземи министър председателя ни например. Май вече направи 2 години трудов стаж човека. Вземи, ако щеш възпитаниците на ВИФ (не зная дали по белия свят има такъв уникален университет) и школата в Симеоново . Вярно е ,че много от тях бяха отстреляни, но факт е , че те управляват управляващите. Но няма да търсим справедливост, нали?
Брокерите често са свързани със строителни фирми и поради тази причина имат интерес от повишаване на цените. Ако се появи частна обява, собственикът обикновено е атакуван да мине през брокер, като му се обещава, че ще вземе повече. Нищо, че ще чака по-дълго време. Така не се подбиват цените на самите брокери. Ако зависи от тях, покачването ще е вечно. Да, ама не. Я банките ще намалят финансирането, я купувачите ще намалеят от само себе си и балонът ще се спука. Единствената принципна разлика с пирамидите преди 15-16 години е , че сега все пак има нещо веществено. Ще спечелят тези, които успеят да излезат навреме от играта. На времето познавах хора, които бяха съвсем наясно със същността на пирамидите и нароилите се след тях подобни заовалирани структури, но участвуваха в играта. Задължително само в началото и то само в първия кръг. Нито веднъж не загубиха.

Чет Авг 16, 2007 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Между програмистите и брокерите има огромна разлика ;-). Едните създават продукт/стока, другите предлагат "услуга", от едните се нуждаят всички ( освен ако можете да си представите съвременния живот/бит/промишленост без цифровите технологии ), от другите не се нуждае никой, обаче за сметка на това се навират навсякъде. Колкото по-малко маймунки на клона от производителя до клиента, толкова по-добре. Ако изтрепеш програмистите-маймунки, ще увяхне цялата промишленост, ако изтрепеш брокерите-маймунки, ще се доволни всички и никой няма да усети липста им. На път и под път брокерски агенции, то няма толкова хлебарници в България, колкото брокерски агенции в Пловдив. Няма друга причина за толкова високите цени на имотите в България, освен брокерската причина. Хора без никакви заложби, освен да мамят и лъжат, определят цените на имотите. Пък и сте седнали да ги защитавате.

брокери има още от римско време, а програмисти от 20тина години. ако трябва да залагам без кой ще пропадне цивилизацията, май няма да заложа на програмистите, най-малкото защото цивилизацията си е съществувала хилядолетия преди да възникнат без никакъв проблем. може би без брокери също ще може, ама не можем да бъдем сигурни, понеже никога не е имало цивилизация без брокери.
всъщност, робовладелците, брокерите, прекупчиците, спекулантите, и всички останали търтеи са също програмисти, или най-малкото хакери - те програмират хората или поне извличат полза от грешките в програмите им. така погледнато са по-високо в хранителната пирамида, понеже програмират на по-продуктивен хардуер, освен това липсва каквато и да е спецификация и трябва да откриват всичко сами, чрез проби и грешки :)
програмистът може да накара купчина железа да прави каквото той поиска, робовладелецът може същото, но с купчина хора. :) :) и не е вярно че от спекулантите няма файда - ако те не повишаваха цените и не обираха спестяванията на хората, паплачта нямаше да бачка достатъчно, щеше вместо да кара втора работа, да се прибере в къщи и да безделничи пред телевизора :) ето как спекулантите и търгашите всъщност индиректно създават продукт :)

Чет Авг 16, 2007 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
... и като съм набрал скорост, сега щя обясня защо програмистите и инженерите са вредни.
значи основната функция на инженерите е да създават машини, с които се отменя човешкия труд. това на пръв поглед е хубаво, но в дългосрочен план е катастрофално. причината е че подмяната на робския труд с машини води до пускане на свобода на пълчища негри и цигани, които преди това са влачели рикшите и лектиките на господарите си. още от дълбока древност хуманистите са надигали глас в защита на робите, но въпросът "а кой ще носи тогава камъни за храма на зевс" им е запушвал устите. днес обаче има багери и кранове, няма нужда от роби да мъкнат камъни, един комбайн жъне повече от 100 роба. по тази причина днес няма логичен аргумент с който да се затапват хуманистите, което е довело до невиждани до сега в историята перверзии - бившите бели господари правят минети на бившите си роби, от страх някой да не ги упрекне в дискриминация и сегрегация :) това нямаше да е така, ако не бяха инжинерите с техните измишльотини. ето защо, дълг на всеки далновиден управник е да беси инженерите и да поощрява прекупчиците и спекулантите :D

Чет Авг 16, 2007 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По време на робовладелския строй не е имало брокери на недвижими имоти. Защо ? Ами защото никой не е притежавал зема за продан, освен робовладелеца, а робовладелеца надали би позволил да има посредник, когато си продава земята. По сходни причини не е имало брокери на недвижими имоти и през феодалния строй. Как си представяте феодала да си продава земята през агенция за недвижими имоти. Че в дадена държава феодалите са се брояли на пръсти и много добре са знаели кой евентуално може да бъде купувача - този, който има по-голяма и по-силна войска ;-) Брокери на недвижими имоти не е имало и в зората на капитализма, както и в презрелия социализъм. Брокерите на недвижими имоти са се пръкнали в средата на зрелия и презряващ капитализъм. През времето, през което, въпросната раса са липсвали на пазара на труда, никой никога не е изпитвал нужда от тях.

Тъй като направихме програмистите инженери, да се прехвърлим назад във времето и си спомним за Архимед, Леонардо да Винчи, Нютон, Тсл'а и т.н. Ползата от тяхните трудове е огромна. Най-малкото всеки знае, че като се пуфне гол във ваната, ще се повиши с толкова водата, колкото е обема на собственото му туловище ;-) Или пък, че не е хубаво да се стои под дърво с избесени брокери на недвижими имоти, защото има земно претегляне.

... Колкото по-скоро се избесят брокерите на недвижими имоти, толкова по-скоро ще паднат цените на недвижими имоти, впоследствие хората ще заделят по-малки месечни суми за вноски по заемите, следователно ще им остават излишни пари, с тези пари ще си купуват повече храна, вода, ракия, салата, цигари, което ще доведе до увеличаване на производството, това неименумо ще доведе до нужда от автоматизация на производството, за по-голяма ефективност. Тук ще се намесят инженерите. Така се затваря научния цикъл на експеримента "бесеница" :guillotine: Всички ще бъдат доволни, най-вече инженерите :roll:

Чет Авг 16, 2007 11:33 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща