Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
май Microsoft си намери майстора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Сървърният пазар е друга работа, и макрософт не се и натискат толкова много, въпреки че релийзват сървър версии. До преди някоко години нямаха никаквочитаов сървърно решение, работят в ниския клас, от зивесно врме се пробват и в средния, нямат алтернатива на SUN да речем. от друга страна Linux, яде най-вече пазара на майкрософт, въпреки че има и големи сървъри и клъстери управлявани под линукс.
Да обаче ето тук идва едно интересно място, реално в момента SUN имат всички права в-у линукс, това е реално, по документи, защото имат авторски права в-у ядрото. В момента в който линукс заплаши пазара на юикс решения, предполагам SUN ще наложат лицензни споразумения за ползване на ядрото .. а от там и linux като такъв ще отмре.
Относно продукти за текстообработка и таблици, ами им аи други решения, не е само това, но те не изместват майкрософт. Тук думата според мен е съвместимост. Когато 80% от потребителите ползват майкрософт продукти, а ти нямаш възможност са импратиш файл който те да отворят .... би ли ползвал този продукт? Освен това MS колкото и да ги псуваме и да имат бъгове, продуктите им са доста по работещи от кой да е безплатен продукт, и по удобни, хайде по скоро да кажем офис продуктите им.
Иначе виста че е дърво е дърво е, еда лискоро ще мина на нея, но то майкрософт предлагат виста с възможност да инсталираш XP.

Нед Авг 19, 2007 9:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Да обаче ето тук идва едно интересно място, реално в момента SUN имат всички права в-у линукс, това е реално, по документи, защото имат авторски права в-у ядрото. В момента в който линукс заплаши пазара на юикс решения, предполагам SUN ще наложат лицензни споразумения за ползване на ядрото .. а от там и linux като такъв ще отмре.

ToHu, доколкото знам, Sun държи правата за UNIX ядрото, те си имат и собствена UNIX система Solaris, която пък е на основата на BSD ( Berkley Software Distribution ), а пък BSD води началото си от UNIX-a на AT&T. BSD е UNIX, който си има независимо от Solaris ядро, същото важи и за Linux. Голяма част от софта за Linux ( особено по ядрото и драйверите ) се преработени или директно използвани сорсове от BSD. Правата върху Linux ядрото все още се държат от Linus Torvald, той взема окончателните решения за излизане на нова версия на ядрото и т.н. Не съм чул да си е продал правата. Ама може и да съм изпуснал тази информация, ако някой има данни Torvald да е продал Linux ядрото да се обажда ;-) Аз откога се пазаря с него и не ще и не ще да ми го продаде :D

Пон Авг 20, 2007 4:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тоя Линус Торвалд едно време голям го вадеше и с оня забравен вече ппроцесор Трансмета, дето също щеше да разкаже играта на големите фирми :D .

Пон Авг 20, 2007 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Тоя Линус Торвалд едно време голям го вадеше и с оня забравен вече ппроцесор Трансмета, дето също щеше да разкаже играта на големите фирми :D .

Те и Microsoft голям го наизвадиха през 1992г., когато щяха да разбият пазара с тяхната UNIX система Xenix ;-) Май никой не си спомня за техния UNIX, та камо ли да го използва :(

Пон Авг 20, 2007 5:30 pm
Профил WWW

Мнение 
Ммм да ама не баш, SUN са спеелиеил дело в съда, доказали са че чдрата на всички линукси са всъщност ядро на техен юникс, т.е. са тяхна собственост. От този момент е спряна и дистрибуцията на всички платени линукси, или би трябвало да е, новината е от преди година, не знам дали е имало ответно дело, но мисля че спечелиха на най-висока инстанция обжалването.

Пон Авг 20, 2007 7:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ммм да ама не баш, SUN са спеелиеил дело в съда, доказали са че чдрата на всички линукси са всъщност ядро на техен юникс, т.е. са тяхна собственост. От този момент е спряна и дистрибуцията на всички платени линукси, или би трябвало да е, новината е от преди година, не знам дали е имало ответно дело, но мисля че спечелиха на най-висока инстанция обжалването.

Нещо ми се струва тази информация невярна, имаш ли някъде линк, защото нищо не намерих в мрежата по този въпрос. Дистрибуцията на платените Linux-и не е спряла, за справка сайта на Red Hat.

П.П. Всъщност, намерих нещо, може би за това става дума, но не е Sun Microsystem, а SCO ( бившата Caldera ), които искат да съдят IBM, че са разсекретили части от кода на Unix System V, и че тези части евентуално са използвани за Linux ядрото. Не намерих обаче инфо, да се е доказало нещо, или някой да е осъден. SCO съдят по сходно дело и Novell ( които винаги са давали силно рамо на Linux ).

Докато Sun, не само че нямали претенции към Linux ядрото, ами искали да изполват части от него в своята Solaris - http://www.webg.org/index.php?option=co ... &Itemid=86

Едно обаче е ясно, че правата се държат от Linus Torvald, и докато се държат от него, никой Linux потребител не бива да се притеснява ;-) Torvald е подлаган многократно на изкушението да си продаде правата върху Linux, 16 години устисква фронта ;-) , предполагам, че няма да го направи, или ако го направи, ще завещае правата на ядрото на Linux общността.

Вто Авг 21, 2007 5:49 am
Профил WWW

Мнение 
Ами бяха ми дали линк януари, ама къде беше е помня, мисля че имаше и в сайта на сън, новината еот предното лято, мога пак да питам. Аз с еинтересувах защото мисля да го позлвам в еидн продукт, и случайно ми го споменаха, та се заинтересувах.

Вто Авг 21, 2007 6:48 pm
Профил

Мнение 
леко встрани от темата, днес пипнах iPhone - с една дума ЖЕСТОКО нещо....
Играл съм си с комуникатори, най-различни Уйндовс мобиле, обаче всички те изглеждат като дебели дървета в сравнение с iphone... Apple просто го начукват на всички :D

Вто Авг 21, 2007 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
може би е за хумор...
http://support.microsoft.com/kb/276304#appliesto

но така става, когато М$ иска да сложи нещо от UNIX света.
мисля, че техния FTP сървър все още не поддържа reget. клиента им също.

Вто Авг 21, 2007 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
леко встрани от темата, днес пипнах iPhone - с една дума ЖЕСТОКО нещо....
Играл съм си с комуникатори, най-различни Уйндовс мобиле, обаче всички те изглеждат като дебели дървета в сравнение с iphone... Apple просто го начукват на всички :D

Чак пък жестоко - за мен си е най-долнопробна китайска джаджа (разгледай го от вътре :D ). Освен дизайна, като телефон не предлага нищо ново и революционно, напротив - целия е обвързан със стари технологии. Язък за големите реклами и шум дето се вдигнаха покрай него, ама освен за гъзареене, за нищо друго по-сериозно не става. Почакайте да видите Гугълфон-а какъв ще е, както и новите G4, за които вече освобождават 700Мхз-та лента тук 8) .

Вто Авг 21, 2007 9:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
sthx написа:
Дедо, дедо... Нищо не си разбрал.
За @zaphod политиците не са глупави и безмозъчни само поради факта , че те са политици, имат властта да управляват и за най-голямо негово удоволствие почти единствено в своя лична изгода. Победителите винаги са прави и по-умни и по силни само, защото са победители. И е много глупаво да не си на тяхна страна. Победителите не ги съдят. Хората на замята са много и повечето от тях са излишни. За своите мекушави виждания те заслужават да бъдат тъпкани, мамени и в крайна сметка унищожавани.
Нищо ново под слънцето. Това са филосовски и социологически виждания от края на 19 и началото на 20-ти век. Не им знам всички имена , но едно от тях дарвинизъм. Виж например тука:
http://www.harunyahya.com/bulgarian/art ... winism.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Darwinism
Сборът от тези виждания е в основата на хитлеровия фашизъм. В хитлерова Германия са били убити няколко стотин хиляди деца и възрастни германци, защото са имали психични или генетични отклонения. Но това не е било само германски патент. Преди това е имало такава практика и САЩ.
Така от върл еколог @zaphod еволюира постепенно в нещо, което не бих искал да определям. Мисля, че би трябвало да очакваме да стане и той политик. Има всички данни.
освен в сащ и в швеция , австралия и канада знам , русия и япония + китаи също, абе ....
@zaphod, изпуснах ли нещо?
освен в сащ и в швеция , австралия и канада знам , русия и япония + китаи също, абе ....големите го могат но и в руанда също.

Сря Авг 22, 2007 10:27 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Чак пък жестоко - за мен си е най-долнопробна китайска джаджа (разгледай го от вътре :D ). Освен дизайна, като телефон не предлага нищо ново и революционно, напротив - целия е обвързан със стари технологии. Язък за големите реклами и шум дето се вдигнаха покрай него, ама освен за гъзареене, за нищо друго по-сериозно не става. Почакайте да видите Гугълфон-а какъв ще е, както и новите G4, за които вече освобождават 700Мхз-та лента тук 8) .

Това мнение само на реклами ли се базира? Намери от някъде един и го разгледай малко по-подробно, просто това нещо е мислено, мислено, мислено и пак мислено преди да бъде направено. Ако гледаш параметрите - наистина нищо сензационно, с 2Mpix камера и т.н. Всичко е в детайлите - от материала за кутията, екрана и преди всичко функционалността. Няма друг телефон (а аз твърдя че съм виждал много телефони) който дори малко да се доближава по функционалност. Въпреки че е с истинска OS няма и грам замисляне. Въпреки че екранът е мноооого по-малък от настолен компютър, аз изобщо не почуствах неудобство да браузвам интернет или да въвеждам текст или каквото и да опитам да правя с телефона.

Не знам, всичко е въпрос на лично усещане, може на някой да не му харесва. Но аз просто не познавам друго толкова интуитивно животно - винаги съм се дразнел от дървенията в Palm, Win Ce/mobile или безкрайните лутания из менютата на Nokia/Siemens където с доста зор стигаш до това което ти трябва. За мен не е важно колко Mhz, Mpix или GB пише в брошурата а каква работа върши и колко е удобно.

Сря Авг 22, 2007 10:42 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
От извесно време се заглеждам по-комуникатори.
Точно този наистина по-описание въобще не ме впечатли.
Колебая се междо няколко модела на Qtec и HTC.
Тези със QWERTY слайд. Искам да администрирам мрежата без да съм вързан с верига за ПЦ-то.
Какво се препоръчва за този род дейност.
Все пак за това са необходими и съответни програми които за Ябълката по трудно ще се намерят може би?!.
Все ми се струва че подвижния прозорец ще е най-добре аранжиран.?

Сря Авг 22, 2007 2:40 pm
Профил

Мнение 
Ами ... iPhone на вид не е лош, тежичък е, но само дето може да го позвлаш единствено с AT&T ... .но като цяло ябълките го докарват на дизайн, а релано имат доста проблеми, примерно нотбуците, с дуал коре ами.... имат си проблеми, особено тоя по големия, iPod от край време има проблеми, умира. Абе .. дизайна добре но надеждноста им куца, предполагам и с iPhone ше е същото дръвце.

Сря Авг 22, 2007 2:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Дедо, дедо... Нищо не си разбрал.
За @zaphod политиците не са глупави и безмозъчни само поради факта , че те са политици, имат властта да управляват и за най-голямо негово удоволствие почти единствено в своя лична изгода. Победителите винаги са прави и по-умни и по силни само, защото са победители. И е много глупаво да не си на тяхна страна. Победителите не ги съдят. Хората на замята са много и повечето от тях са излишни. За своите мекушави виждания те заслужават да бъдат тъпкани, мамени и в крайна сметка унищожавани.
Нищо ново под слънцето. Това са филосовски и социологически виждания от края на 19 и началото на 20-ти век. Не им знам всички имена , но едно от тях дарвинизъм. Виж например тука:
http://www.harunyahya.com/bulgarian/art ... winism.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Darwinism
Сборът от тези виждания е в основата на хитлеровия фашизъм. В хитлерова Германия са били убити няколко стотин хиляди деца и възрастни германци, защото са имали психични или генетични отклонения. Но това не е било само германски патент. Преди това е имало такава практика и САЩ.
Така от върл еколог @zaphod еволюира постепенно в нещо, което не бих искал да определям. Мисля, че би трябвало да очакваме да стане и той политик. Има всички данни.

@zaphod, изпуснах ли нещо?

нищо ново не каза :)
но като ти се вижда лош фашизма и социалдарвинизма, трябва да се радваш на днешната политическа картина, която е точно обратната на тях. сега вие хуманистите сте на власт, как е, вървят ли нещата? чувам че скоро сте щели да построите идеалния обществен ред, и всички щели да станат братя :) хората вече сами избират управниците си, не е като преди мракобесие, да ходят да се колят за интересите на бароните и аристокрацията :)

Сря Авг 22, 2007 3:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща