Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
опит с atmega88 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение опит с atmega88
Имам една играчка с atmega88. Имам няколко общи въпроса на тема начините на програмиране и debugWIRE. Ако някой има опит с това и време за няколко въпроса, нека да ми пусне едно ЛС. Проблемът ми се състои в това как най-лесно да си осигуря цикъла писане->проба върху съществуваща платка, дали наличните средства ще ми стигнат или трябва да се закупят още, какво да очаквам като възможност и ограничения и т.н.

Чет Авг 23, 2007 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами зависи каква ти е играчката, която имаш.
за да ползваш debugWire (май) трябва да имаш някои от разпознавните от AVR Studio хардуерни дебъгери.
най-евтиния е AVR Dragon. доколкото знам протокола не е отворен. нито към дебъгера, нито към чипа. допреди известно време нямаше още клонинги, поддържащи debugWire. ако знаеш някой, прати линк, поне с образователна цел.

какво да очакваш?
ами нормално програмиране на флеша и ЕЕПРОМА. моследния можеш да го редактираш байт-по-байт. през debugWire нямаш достъп до фюсовете, така че ако ще бърникаш там, трябва да е в SPI режим чипа.
дебъга е горе-долу достатъчен:
- трейс
- брек поинти (може и да има ограничение за броя, но не съм го достигал още)
- инспекция и модифициране на регистри и променливи

нямаш:
- call history
- watchpoint за данни/регистри

като цяло е добре за дебъг за тази цена

мега88 можеш да сложиш на платка, правена за мега8. ресета трябва да е свободен (да няма нищо закачено на него). има някои променени регистри, така че, програма за мега8 няма да тръгне директно върху мега88.

ако имаш още въпроси - питай

Чет Авг 23, 2007 8:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Играчката е една платка завряна в слот на компютър, която има DIP28 ATmega88 на цокъл. Искам да мога лесно да сипвам софтуер към чипа за проби, с минимални механични интервенции. Имам AVR ISP, но докато системата е включена не мога да го програмирам защото SPI крачетата се ползват. При изключена система пък опитът за захранване няма да мине, тъй като към VCC има достатъчно товар - цялата система. Последното може да се реши с някакво касапене по платката, но не ми харесва като подход а и изисква внимание при ползване. Освен това няма и изведен куплунг за ISP. Няколко десетки вадения и слагания на чипчето ще му разкажат играта, а и съм си обещал че съм приключил с тоя си период. :D

Насочил съм се към debugWIRE защото сигналът е изведен. Самото дебъгване не ми трябва, това което ми е необходимо са итерации по наливането на софтуер и проби. Част от въпросите ми са:
- може ли да се програмират FLASH и EEPROM в движение
- може ли да се променя вътрешната SRAM в движение
- може ли да се симулира RESET
- какви ограничения има? Прочетох поне едно, че някакъв бит в регистър трябвало да бъде в конкретна стойност.
- стандартно чиповете с разрешен debugWIRE ли идват, или трябва първо да се установи чрез SPI/parallel

Видях че точките на прекъсване са реализирани с писане по FLASH-a, това за едно постъпково изпълнение ще му го поизтърка, но това не е важно.

Чет Авг 23, 2007 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Още едно питане - този debugWIRE работи само с AVR Studio, нали?

Понеже съм ползвал само GCC за AVR, това AVR Studio има ли го достъпно за безплатно ползване, и ако да - има ли C компилатор и има ли някакви ограничения?

Чет Авг 23, 2007 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вече видях един проблем - първоначално ATmega88 идва с DWEN=0 и за да може да се ползва debugWIRE първо трябва да се разреши. DRAGON-ът прави ли го това някак или да си мисля за DIP28 цокъл с връзки към ISP?

Чет Авг 23, 2007 10:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
! ползвай бутона едит, за да си поправяш/дописваш постовете, вместо да пускаш по 3 поста един след друг

сега отговорите:
AVR Studio e безплатно. сваля се от сайта на атмел. това е среда за писане и дебъгване.
ползва WIN AVR за компилатор, който в същност е GCC. няма да имаш проблеми да се компилираш.

AVR Dragon e (...) нещо с USB от едната страна и SPI, debugWire и паралелни изводи, изведени на куплунзи от другата страна. AVR Studio работи с него във всичките му режими. За да се вържеш към реален контроле трябва да си направиш елементарно кабелче. по нашите земи се купува от Футурел и струва към 100лв (FD-R, ще мина за комисионната другата седмица :wink: )

чипа като нов идва в SPI режим. за да го вкараш в debugWire трябва да му сетнеш съотвения фюс. през SPI порта. после SPI вече е недостъпен за програмиране и ти трявба специална команда по debugWire за да се върнеш към него. става от менюто на AVR Studio

ЕЕПРОМ можеш да модифицираш направо. RAM също
не съм сигурен дали можеш да ровиш във флеша, пък и не намирам особен смисъл. ако си прекомпилирал, флеша се презарежда всеки път, като натиснеш 'run'

може да симулираш ресет. без да рефлешваш. има бутон

ако твоя чип не е в debugWire, ще трябва да си спретнеш цокълче с 5 жици, че да го вкараш в него (през SPI)

Чет Авг 23, 2007 10:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси за подробната информация, потвърди ми разни предположения. Пак ще се опира до поялника ...

За постовете - не се бях сетил да ги компресирам в един, не съм голям форумист. ;-)

Чет Авг 23, 2007 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
по нашите земи се купува от Футурел и струва към 100лв (FD-R, ще мина за комисионната другата седмица :wink: )

Потърси си комисионната ... днес се внесох с една бройка. ;-)

Пет Авг 24, 2007 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето и резултатът от занимаването ми с ATmega88, може на някой да му спести време. Ако някой модератор реши може да премести този пост на друго място ...

1) Постановка: AVR Dragon, ATmega88, платка за/с ATmega88

2) На Дракона се запоява на оставеното място цокъл DIP28. Забележете че този цокъл си е почти само цокъл и не е свързан към Дракона. Очаква ви още поене.

3) Конкретното насищане на Дракона е въпрос на вкус и бъдещи нужди, но запояването на двуредови рейки на конекторите ISP, VCC/GND и безименния 2x20 са добра идея. JTAG и HV_PROG не трябват за ATmega88.

4) Странната идея на авторите на този продукт е била да си направите желаните връзки към DIP28/DIP40 ... добре че универсалните програматори не са такива "гъвкави". Или може да го приемем като китайско решение за мултиплексиране.

5) По схемата описана в help-а на AVR Studio се правят връзки от ISP и VCC/GND към 2x20 конектора. Този 2x20 конектор е свързан на платката към DIP28/DIP40 едно към едно. Някои хора дори си извеждат ZIF цокъл.

6) Така направените връзки ви осигуряват конкретно за случая:
6.1) Захранване и маса.
6.2) Обратна връзка от VCC към Дракона, за да може да си регулира нивата на сигналите. В случая е 5V.
6.3) Три ISP сигнала, които са SPI шина и отиват на едноименните пинове на микроконтролера.
6.4) Сигналът RESET/debugWIRE (пин 1).

Дотук е сравнително просто, но тепърва започват интересните моменти. Имайте предвид следните особености:

7) ISP може да ползвате само ако микроконтролерът има тактова честота (clock). Фабрично ATmega88 се доставя конфигуриран за работа на вътрешен генерататор 8 MHz, като обаче е включен fuse за делител на 8 (CLKDIV8). С други думи - докато не промените нещо, процесорът ще работи на 1 MHz.

8) Най-вероятно първият ви опит да прочетете FLASH-а или fuse-овете няма да мине успешно. Ако предварително сте си проверили добре връзките, не си скубете косите.

9) Променете от менюто на Дракона честотата на която работи ISP. Според документацията трябва да е поне 6 пъти по-ниска от тактовата честота. За фабрично доставени чипове изберете 125 kHz или по-ниска. (1М / 6 = 166.(6)K)

10) Веднъж като ISP тръгне, ако желаете махнете CLKDIV8 fuse-а и може да си вдигнете ISP честотата до 1 MHz.

11) Ако разрешите debugWIRE, имайте предвид че ISP ще е недостъпно докато отново не забраните debugWIRE от самото него си.

12) Ако подготвяте чип за да го сложите на платка и сте сменили източника на тактова честота да е различен от вграден, след запис на fuse-овете ще започнете да получавате грешки .... нормално. Виж точка 13.

13) Когато чипът е конфигуриран за тактова честота различна от вътрешна, за да продължите да му говорите през ISP е необходимо да му осигурите и указания външен антураж (генератор, резонатор, т.н.). За ваше съжаление на Дракон платката няма предвидено място за това и ще се наложи да си направите малък таралеж.

14) Когато преместите ATmega88 на вашата платка и искате да ползвате предварително разрешения debugWIRE ще ви необходимо да свържете маса, пин 1 и VCC към Дракона. VCC се използва само за регулиране на нивата, така че ако вашата платка е на 5V, можете да си спестите тази връзка и да замостите Дракон-ското VCC към сензора му.

Успехи!

Вто Авг 28, 2007 2:34 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Понеже вече си се вкарал в драгон, да те попитам извън темата.Това чудо ей това ли е : http://www.atmel.com/dyn/products/tools ... ol_id=3891 или е някоя друга китайска вариация?
И малко разяснения с цитати:
woody написа:

2) На Дракона се запоява на оставеното място цокъл DIP28. Забележете че този цокъл си е почти само цокъл и не е свързан към Дракона. Очаква ви още поене.

5) По схемата описана в help-а на AVR Studio се правят връзки от ISP и VCC/GND към 2x20 конектора. Този 2x20 конектор е свързан на платката към DIP28/DIP40 едно към едно. Някои хора дори си извеждат ZIF цокъл.

има малко разминаване.Възможно ли е тези места за цокли да са оставени с цел паралелно програмиране ?В смисъл запояваш цокъл и си програмираш паралелно без да пускаш жици към цокъла.Иначе за ISP е ясно че си иска допълнителни жици до устройството.
Питам ако река да се вкарам в такова нещо дали ще ми е от полза.

Вто Авг 28, 2007 3:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, това е китайщината.

На другия ти въпрос - 2x20 конекторът, DIP28 и DIP40 са накъсо, но не са свързани към програматора. Спестяват ти малко от таралежа, но без връзки от ISP/JTAG/HV_PROG и VCC/GND само дето делят една обща платка. Предвиди си и някакъв източник на clock ако ще сменяш стандартния вътрешен RC генератор.

Вто Авг 28, 2007 3:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
и съветските совалки и американските совалки са правени с китайски части.

това е оригиналния дракон, продаван от атмел. китайски.
не знам някой да го е клонирал още, но не съм и търсил.
основното му предимство е debugWire.
USB-то е добре също, но ползват JUNGO драйвер, който на някои платформи не върви добре.
наличието на високо напрежение е добре, ако ще се гърми нещо в паралелен режим.
съпорта е почти безполезен, явно самия дракон е аутсорснат нейде.

Вто Авг 28, 2007 8:15 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за информацията, просто цената ми се стори доста приемлива за работите дето има и ги пише на сайта на ATMEL. Доста части ми се видяха налепени на снимката, та си викам - съмнителна работа я да попитам дали е същото. Така или иначе ще си го купувам с образователна цел, трябва да се внимава къде ще отлетят кинтите. Сега като се замисля не са чак толкова много екстрите, но все пак USB,JTAG,паралелно програмиране на едно място си е хубава работа.Няма цял живот да сглобявам интернет линкове я.
ДедоБоре прав си за совалките. Руснаците ако пуснат совалка пак ще е само с китайски части :)

Чет Авг 30, 2007 10:49 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]