Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Управлвние на IRL1004 моля за съвет 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Управлвние на IRL1004 моля за съвет
При yправлвние на IRL1004 при ШИМ на около 15kHz и ток около 10А и 12V в осцилограмата на Dr. в средата на импулсите се появява
едно замазване и искривяване което довежда до греене на Полевака (При продължително отпушване на полевака при 15А не се загрява).
Ако опитам да го отпушвам с импулси около 8-12V , има ли вероятност проблема да исчезне. Разбира се по даташета сам сложил 100 ома на G.
Ако беше обикновен БиПолярен транзистор е друго една RC верига с диод бързото насищане е постигнато. Но на този Урок май не сам бил.

Нед Авг 26, 2007 5:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
100 ома във веригата на гейта са много.Сложи 22 ома.Гейтовото напрежение за сигурно отпушване е 10-12 волта.Какъв ти е товара ?

Нед Авг 26, 2007 7:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
каквото ти е казъл кичо до повтарям.

имаш ли токова сонда да мериш тоците? и ако може да сложиш схема и картинка на осцилограмата, че да ти помогнем.

ПС: малко ми звучиш като електронен превод? първото изречение го четох поне 5 пъти и пак не съм сигурен какво съм разбрал :?

Нед Авг 26, 2007 8:10 pm
Профил

Мнение 
IRL1004 e полевак управляващ се с логически нива от 0V за лог.0 i се отпушва с лог. 1 от 5 до 12V
Управлява се директно от PORT на микроконтролер , по DataSheet между изхода на микроконтролера
и GATE се подвързва от 2,5 до 25 ома при различните начини на снемане на входно изходните и времеви
характеристики . В схемата сам подвързал +12V - активен товар (танталова намотка нагревател) - Drain -Sorse към Маса (-).
Gate съм подвързал през 100 ома към изход Port на микроконтролер. Port-а на Микроконтролера подава 15kHz сигнал който променя запълването
(Широко Импулсна Модулация) от 10% -до 100% . Така променям температурата на нагревателя. Но при подаване на импулсите към Gatе
и следенето на Drain с осцилоскоп се вижда едно стеснение на импулса към средата на амплитудата, това предполага една малка постоянна съставка на изходния импулс точно около средата на амплитудата, това води до отлагане на голяма мощност между Uds=1/2 от захранването (12V) ,
| |
| |
- -
| |
| |
| |

Нед Авг 26, 2007 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май само с четене на дейташийт няма да минеш.
1.Може да го захранваш директно от порта,а може да го захраниш през комплементарна двойка транзистори ( че даже и тази двойка да я изолираш от порта чрез оптрон) о да управляваш транзистора с нива 0-12волта.
2.Поради наличието на L товар :
2.1 Получават се индуктивни кикове и се налага слагане на обратен диод паралелно на товара(дето имам усещането че не си го сложил)
2.2 Може да грее ако не се отпушва/запушва както трябва
3.Преди да почнеш да следиш дрейна,виж какви импулси имаш на гейта - а именно амплитудата им,фронт (преден/заден),продължителност
4.Драйвер,Драйвер,Драйвер - тези схеми не са измислени просто така за да ги има а за да се ползват! Купи си един TCxxx или IRxxx или Lxxx и виж как се променят нещата.Ако искаш да минеш по-евтино - комплементарна двойка
5.Има едно нещо наречено гейтов капацитет дето ако не си направил нещо от споменатите горе неща- бърка силно в работата на транзистора.А какво е това животно - Нед Мохан ,Табаков и компания са написали сумалък ти книги
6.Практика,практика и пак практика !
7.В заключение - темата е за АКАДЕМИЯ-та ! Ако имаш въпроси-питай пак,ама направи това дето ти казах,щото иначе файда от приказки няма :wink: Айде успех

Нед Авг 26, 2007 10:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
на въпросите, които задаваш, има отговор в дейташита.

1. транзистора е ефективен при напрежение на гейта >10V. при 4.5V си влошава характеристиката почти 2 пъти. за <4V хората даже не са си дали труда да дадат стойност (стр.2 RDS/on)

2. капацитета на гейта е 5300pF (същата страница, Ciss). това си е нормално за хексафет транзистори, защо по принцип са паралелни структури и няма как. сметни си времеконстантата 100 ома * 5.4nF и я сравни с 15KHz, с която помпиш гейта. ефекта е добре илюстриран на фиг. 12б. доколкото разбирам от описанието ти, сигнала се "маже" някъде около пика. целта е и двата триъгълника с пунктирани линии да са по-малки по площ (защото това са загубите в транзистора). по захранения от теб начин даже не знам дали ще го докараш до триъгълник :P

=> (по кичо) трябва си драйвер. дали ще сложиш готов или ще си го правиш сам е въпрос на вкус, намираемост и пари. но да знаеш, НИКОЙ не клати фетове директно с изход от микроконтролер. поне пуш-пул изход си трябва.

и колко са ти дълги жиците към нагревателя? почти съм сигурен, че не ти е идвало наум да му премериш импеданса при 15KHz?

ПС: къде го намери тоя транзистор?

Нед Авг 26, 2007 11:09 pm
Профил

Мнение 
Обикновенно работя с BTS4xxE2 с 5 извода те направо пускат + на товара към маса(-) и такъв проблем не съм имал
но те си имат вътрешна логика и са предвидени за този начин на работа, просто исках да мина по тънко, и не предвидих, тези неща.
Мислех си че за да може полевака да се управлява от логически сигнали не са само променили физически архитектурата на полупроводника,
а и са сложили някакво съгласуване. но май не е така. Сега си направих труда да погледна едно дъно на ПЦ и наистина има дриверни стъпала преди полеваците. Не мога да падна под 15kHz ,щото това е електроника за автомобил и ще скърца радиото, а и куп други проблеми има (опитай да разклатиш 15А в един автомобил и гледай кво чудо става). Слагам диоди като за АЕЦ-а за да не се връщат смущения. Но това е друга тема.
Транзисторчетата са ефтини (мисля около 3лв.) и за местват релетата чудесно , но за мощни регулатори не стават. Опитай да управляваш един вентилатор на мерцедес с неговите 22А . Транзисторчетата ги има по магазините.

Пон Авг 27, 2007 12:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]