|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:54 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
ARM микроконтролер на Analog Dev.
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
 ARM микроконтролер на Analog Dev.
Някой от колегите борил ли се е с това животно ADuC7026? Ако има случайно такъв да сподели впечатления как се държ.Имам такъв контролер и ме сърбят ръцете за един по-сериозен проект,та съм в етап на набиране на мнения.
|
| Пет Авг 24, 2007 9:28 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
освен ако не ти трябва нещо конкретно от периферията му, по-добре почни с нещо по-масово че иначе на много места ще почне да те сърби 
|
| Пет Авг 24, 2007 9:36 am |
|
 |
|
3aek
|
при ADUC702x почти нямат нищо за инициализиране сравнение с другите и общо взето лесно ще се оправиш
потърси по нет-а има демо кодове
|
| Пет Авг 24, 2007 4:45 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
При положение че не си се занимавал с ARM си много далеч от успешен резултат. На много места в форума е ставало дума че не става ей така между другото да почнеш с ARM. Иска си време и четене.
|
| Пет Авг 24, 2007 5:26 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Как да го разбирам това 'Няма лищо за инициализация'? АЦП,ШИМ,ЦАП,UART,I2C,SPI,PLL и ако на това му казвате нищо  Демо кодове намерих.Доколкото му четох ПДФ-а се програмира/ дебъгва през JTAG. За среда на работа дават Keil.Друга среда за развой някой да е срещал да поддържа този чип?
Това че не съм се занимавал с ARM до сега не означава че няма да се занимавам - а имам и желание 
|
| Пет Авг 24, 2007 5:30 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
ARM купиха Keil преди време. Можеш да ползваш и GCC. Платени компилатори - бол.
EDIT: Забелязал съм че Analog Devices имат добрия навик да оставят периферията в удобно неутрално състояние, така че има голяма вероятност да не ти се налага да инициализираш нищо докато не тръгнеш да го ползваш.
|
| Пет Авг 24, 2007 6:06 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Как се държат ARM-овете на Analog не мога да кажа, не съм работил с тях, но относно това дали си далеч от успешен резултат не съм толкова скептичен. Инициализацията ти е най-малкия проблем. И под инициализация предполагам Заек имаше впредвид не инициализация на перифиерията, а инициализацията необходима за правилната работа на самото ядро. Това са вектори на exeption-ите, стекови указатели за отделните exeption-и, ремапване, режими, клокове и т.н. Но и това не ти е проблема. Там където трябва да наблегнеш според мен е че трябва да приемеш писането на С/С++ за основен, а писането на асемблер за спомагателен инструмент. Е разбира се не е необходимо да се отказваш от старите навици, но когато работиш с ARM това е по-добрия вариант - основната част на С/С++ и само отделни неща на асемблер.
Средата за развой е другия проблем на който си заслужава да наблегнеш повече. Според мен ако имаш удобна среда за писане, наливане и дебъг с няколко прости примерни проекта за начало, четенето на дебелите книги на ARM може да става и в движение.
Ако ще се бориш, добре е да не си сам.  Така че погледни и другите по-разпространени ARM-ове(Atmel,Philips,ST ...) ако някой от тях също пасва на проекта за който го гласиш избери по-разпространения чип. Аз например мога да ти помогна с някоя и друга бройка LPC2138 и развойна среда за тях. 
|
| Съб Авг 25, 2007 2:06 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Zdrav,мерси за предложението - имам го в предвид.Работата е там че ми трябваха 3 ЦАП-а вместо 1 както е при LPC2138.Контролера на Аналог Дев. има всичко необходимо дето ми трябва, имам го и за туй му се пуйчех и се чудех какво да го правя си си мислех да му намеря някакво приложение.Все още обмислям как да подходя.
|
| Съб Авг 25, 2007 3:38 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ами рипай у дълбокото какво му мислиш. Като ще е на Analog той да бъде. Пък ние ще помагаме с каквото можем.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Авг 25, 2007 9:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: То чипа като реализация е добър, нямам забележки (не че съм дълбал много де.)
Ама много неща за преглъщане в идейно отношение:
1. На кой идиот може да му хрумне да пусне чип с два i2c интерфейса и само един UART? Абсолютно малоумно решение, за чии са ми 2xI2C? A 2 UART-a си трябват редовно.
2. За АРМ пройзводните процесори, вече е стандарт UART да е 16 байта буфериран (за DMA даже и не смея да мечтая). Да ама не, Аналог са решили, че 2 байта буфер са достатъчни. На всичко отгоре, въпреки че го водят че има фулл подръжка на модемни сигнали, аз поне от ровенето в дейташита останах с впечатление че подръжката е ограничена до просто сигнализиране с битове, без никаква автоматика - то и без сериозно FIFO си се обезмисля де.
3. SPI -я му е бавен, и по някаква неведома причина е обвързан с клока на CPU то, а не с периферния. Т.е ако решиш да забавиш CPU то трябва да забавиш и SPI -я (който и без това си е бавен). Много тъпо, а аз бях решил SD карта да закачам.
4. Таймерната му система е куца. На ниво HC11 е.
5. Евала за ADC-то и DAC-a. Ама на кой идиот му хрумна да сложи толкова бързо АЦП (1 MS) без възможност за autosampling, автоматично да си обикаля каналите? DMA-то и тука мнооого липсва. За чии ми е, ако трябва да натоваря и без това тромавото ARM ядро да щрака като гламаво из прекъсванията на АЦП-то? Луда работа.
6. Хубаво са се сетили да бачкат с часовникарски кварц. Ама да бяха разгънали малко PLL-а.... А то имаш избор измежду едни такива идиотски честоти....
7. Малкото RAM нямам думи просто. Тия нещо не са наясно колко място отнемат 32 бита.
8. Програмируемата логика - хитро като идея, ама много куцо изпълнена, на практика безмислена.
9. Една от най-отвратителните документации която съм срещал. Само каубойския TMS470 може да им съперничи. На практика никакви апликейшъни, примери или готови библиотеки. Нищо.
Абе това просто е чип правен по заявка от някой за конкретно приложение. Просто не виждам друг апричина да се създаде такова малоумие - то просто няма никаква пазарна ниша. Никоя уважаваща себе си маркетингова персона не би си заложила главата зад пазар за такова недоносче. Това е чип който някой си е поръчал и после Аналог са решили, че могат да пуснат и на пазара, да изкарат някой допълнителен лев от маската. Същата история като TMS470.
Иначе както казах идеята е страхотна - на пазра няма АРМ ядро с хубава аналогова периферия. И продължава да няма..... |  |  |  |  |
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Авг 27, 2007 8:30 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че това им е запорожеца, момчета! какво не го харесвате толкова.
хората са искали да направят нещо като пик 
|
| Пон Авг 27, 2007 9:01 am |
|
 |
|
dimoto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
OK, 7020..7026 имат тези недостатъци...
Все пак вижте 7028:
http://www.analog.com/en/prod/0,2877,ADUC7129,00.html
много от нещата са подобрени, там ще намерите и много applications, notes, libraryes etc.
|
| Пет Окт 05, 2007 3:34 pm |
|
 |
|
dimoto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
Ставаше въпрос за ADuC7128.
А някой опитвал ли е да поръча от www.farnell.co.uk, www.rs-components.com
Прави ми впечатление, че на страницата на аналог препоръчителните цени (за 7128) са 7.7 долара, не знам колко искат в БГ.
|
| Пет Окт 05, 2007 3:51 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|