|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
абе това с имотното състояние не могат да го оправят данъчните, вие сте се размечтали за катаджиите...
те повечето, дет карат скъпи коли, са безработни (щото това, от което вадят кинти не е "работа"), нямат имоти (всичко е на роднини), не се осигуряват за нищо (и за какво ли, като не доживяват до пенсия), често и застраховки нямат даже (понеже те ги правят)
всъщност, никой и не иска да се въведе ред. от години сме заправили разни регистри - имотни, данъчни, съдебни, адресни
митницата няма връзка с данъчните, те нямат връзка с НИО, те нямат връзка с общините, а те - със съда. а КАТ няма връзка с никого. направо са извънземни...
това важи не само за движението
дано не ви се налага да влизате в болница, щото там е ад...
|
| Пон Авг 27, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Дедо, това с имотното състояние не е работа за КАТ... пак казвам това (ако го правят) трябва да е само за сериозни наказания които се налагат чрез съдебна инстанция. Иначе не е проблем да се направи, няма нужда от данъчни и връзки. Просто могат да те накарат да си декларираш дохода. Даже тоя принцип с декларациите е много по-важен от конкретното приложение.
В белите страни, една декларация има много по-голяма стойност от всеки друг документ - било то фактура или данъчна справка.
И това важи и за митници и данъчни и за катаджии - абе навсякъде където има бюрокрация. Особено полезно при работа с митници примерн - вместо да те карат да им изкопаваш фалшиви фактури от другия край на света, ти просто декларираш че имаш такъв или онакъв доход, или съответно внасяш на такава или онакава цена.
Държавните органи са длъжни да ти повярват на декларацията- дори и да се съмняват... Ще кажеш, ама така всеки ще лъже в декларациите. Да, ама не! Декларацията е като наддаване в покера. Блъфът може да мине, а може и да не мине - ако държавата толкова се съмнява в това което декларираш, просто трябва да го докаже. Докаже ли го става лошо... защото ако те хванат че си излъгал в декларация, първо административно престъпление (затвор) и второ ре-ре-ре-контра на първоначалния анонс, демек ако с декларацията си спестил 1000лв, автоматично наказанието може да е от 10х до 100х първоначалното задължение.
Любопитно, но в държавите в които работят подобни принципи, хората стават супер "честни"... Направо странна работа никой не си помисля да излъже държавата, ама ха са е пробвал да излъже, ха са го фанали и после жална му майка...
Не иска кой знае колко, не се искат ддс-сметки, регистри, касови апарати с gsm-и, нито суперкомпютри в данъчното, нито оптични връзки между различните институции, за да се смени сегашната система на "прееби другарче"... А тя както казваш е навсякъде - и в болници и в КАТ и в митници и при застрахователи...
Хората са го измислили - доверието му е майката (+ Ленин за проверка) и ако тръгнеш да се ебаваш системата трябва да е такава че да преебаваш себе си, а не другарчето си 
|
| Пон Авг 27, 2007 4:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе Миро, то твойта система ще работи само ако имаме читави данъчни, полиция и съдебна система и лош народ. А да те видя как ще я наложиш тая система в БГ, дето подкупа още малко и ще го въведем като редовно данъчно задължение.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Авг 27, 2007 8:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами в англия е така - ти декларираш нещо. и държавата трябва да го приеме. ако си излъгъл - затвор и солена глоба. просто и ясно. даже не си длъжен да си носиш шофьорската книжка или документите на колата. спира те полиция: имаш ли книжка? да. колата твоя ли е? да. имаш ли застраховка? (малко смешен въпрос) да. приятен път!
тука документите за колата са дебели един пръст: картонче за минал преглед + холограмен стикер на съклото; катронче за гражданска + стикер + полица в оригинал; винетка за път + квитанция за нея. в края на годината по 2 от всичко, щото на 29 декември катаджиите гледат на теб като на дядо коледа. и за какво? за да те прецакат нейде. като ти сменят стъклото - айде всичко отначало. тъпанари...
мен в НОИ няколко пъти са ме карали да подавам декларация, че съм подал декларация. щото те не можели да я намерят. а на митница са ми искали бележка, че не ми трябва бележка за двойна употреба. веднъж си вадих и документ от министерство на културата, като тиражирах едни CD-та с мои софтуер. в документа пише, че за това CD не ми трябва разрешение. но де-факто самия докумет е разрешение, защото без него не можеш да тиражираш дискове (легално). а и ми отне една седмица ходене насам-натам и доказване на какво ли не.
примери колкото щеш...
|
| Пон Авг 27, 2007 8:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Кеф и половина.  За колко време стига тва положение?
|
| Пон Авг 27, 2007 9:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ДедоБоре позна, говоря за английската система - естествено не съм я измислил аз (от'де толкоз акъл)...
Хората не са проблем, вече я дъвкахме и тая тема... хората са като английската ливада, ще се оправят сами, само дето трябва подходяща система - поливаш и косиш
Вече съм описвал теорията си как ща съ оправим, но пак ще я повтора за всеки случай. Алгоритъмът е прост:
Първо, достатъчно на брой хора трябва да проумеят от къде ни идва.
Второ, достатъчно от горните трябва да пожелаят да променят нещата.
Трето, сред тия които знаят и желаят трябва да се намерят и достъчно които *могат* да го направят.
Най-големият проблем може би е първа точка. Ей на с дядото в няколко теми спорим едно и също - чиновниците ни били калпави, институциите нямали връзка помежду си и кво ли не... Не че тия проблеми не са проблеми, ама аз казвам че това са второстепенни неща. Първо трябва да се оправи нашата система 4-4-2
Щото каквато ни е системата и ангели да сложим и със супертехника да ги обурудваме, все ще е тая. Аз не съм чувал за държава в която чиновниците да са най-умните и да разполагат с най-добрата техника. Това няма да се случи и у нас, затова няма смисъл да залагаме на изгубена кауза. Винаги ще има по-умни и по-богати от държавните служители и докато играта е "ние срещу държавата", победители няма да има...
Красотата на английската система е в простотата и ефикасността. Винаги може да излъжеш на дребно - и у нас и в англия. Разликата е че у нас като излъжеш за 20лв, държавата изразходва 50 за да те хване и печели 5 ако успее. Докато в англия като излъжеш за 20 паунда, държавата или се прави че не забелязва (не харчи нищо) или изразходва 500 за да те хване и после те наказва с 1000 и накрая е с печалба 500.
Изобщо не е нужно да си англичанин за да схванеш че няма файда да лъжеш за 20 лева, щото за да има файда трябва да излъжеш 100 пъти без да те хванат, просто за едно хващане си плащаш за много лъжи.
От друга страна държавата няма нужда да те проверява всеки път - така пести твоето време и нерви, а и заплати на чиновници. Точно това позволява лесното й въвеждане у нас - данъчните и другите чиновници може да си затварят очите (срещу подкуп или без), ама те един път ще ги затворят, два пъти, пет, десет - няма проблем!!! Достатъчно е ведъж на 10-на пъти да забравят да си затворят очите и тогава тариката си плаща на държавата за всичките пъти в които е лъгал... барабар с лихвата. А пък ако преди това не е лъгал.... кофти, много кофти, но се съмнявам дали ще пробва пак. Просто няма смисъл - все едно да се опитваш да се издържаш като играеш тото - не става!
Не казвам, че тая система няма недостатъци - има! Проблемът е че още от малки престъпления почват големи наказания и така за големите престъпления би трябва да има супер големи наказания. Ама то просто няма как - повече от доживот не могат да те осъдят, а финансово няма смисъл да налагат глоби които не можеш да платиш. Резултатът е, че никой англичанин няма да те излъже на дребно, но затова пък всеки втори е склонен да извърши много голямо престъпление... Но както се казва - да им имаме проблемите
Другият проблем, е че тъй като системата е ефикасна, може да издържат на много голям щат. Значи толкова полицаи и полицайщина не съм виждал у нас дори по татово време...
|
| Пон Авг 27, 2007 10:17 pm |
|
 |
|
zaphod
|
едва ли са по-щастливи от наркоман, който току що си е забил иглата. ако щастието е целта, дай да пуснем направо по тръбите за вода хероин и всички да сме супер щастливи цели две седмици, докато изпукаме.
|
| Пон Авг 27, 2007 10:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
даже към два кефа отиват
за няколко дена. не стана от първия път. а и не беше планирано.
оглеждах се за подходящ участък, малко натоварен ден, пък и малко тренировки бяха нужни. за мен, не за машината.
за отбелязване е, че машината имаше още фъндък. но надали ще се възползвам от него. 
|
| Вто Авг 28, 2007 8:20 am |
|
|