|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Електронен подпис и Modzila Firefox
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Електронен подпис и Modzila Firefox
Да не се опарите като мен......
Значи ситуацията е следната - ползвам си електронния подпис аз с експлорера и модзилата. С второто имах прилично голям зор да го подкарам, ама нейсе.
Проблема дойде когато реших да го кача и на лаптопа. Викам ще ходя до морето ама нека да мога да подписвам, че то се незнае... Естествено цялата процедурах стартирах в петък след работно време. Незнам какво делах, с експлорера добре, ама в един момент яко омешах удостоверенията в мозилата. Нищо лошо дотук, викам си чакай да ги removе-на от листа със серификатите и ще ги кача на наново. И после кво стана.... Тотално отказа подписа да се появи и в мозилата и в експлорера. Въртях суках, даже бозата преинсталирах (както се оказа после ненужно). Накрая въртя на супорта на подписа, евала на какичките в петък в 19.30 викат, няма проблем ела в офиса да го видим. Отивам аз и се оказва че съм го ... изтрил. Тоест изтрил съм удостоверенията от носителя. В мойте представи това си беше еднократно записваема памет, оказа се че си е най-нормален рид/райд флаш.
Каката вика - ти какво ползваш за браузър - аз по инерция викам - експлорер, щото знам, че ако кажа модзила и ще ми кажат да пробвам с експлорера. А тя се подсмихва и вика - ама съвсем случайно да си деинсталирал удостоверения от модзила, ей тъй между другото - ами викам да. И после ми обясни каката (до къде стигнахме, каки да ме учат), че мозилата си нямала хранилище на хард диска за удостоверения и си бачкала директно върху носителя. Респективно деинсталация на удостоверение, за модзилата значи физическо унищожаване (както и за експлорера) но от хранилището което е върху SIM картата (за разлика от експлорера).....
Както и да е, издадоха ми нов. После се почна едно тичане по банки и други там институции дето съм регистриран с подписа.... 2 дена загубени дотук.
Та умната с подписа и модзилата. Иначе каките ги бива.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Авг 28, 2007 11:17 am, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 28, 2007 10:12 am |
|
 |
|
HCL
|
Mozilla мисля, че не я разработват вече. Преминаха кьм Firefox 
|
| Вто Авг 28, 2007 10:58 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да за FireFox говоря. Но това си е проблем на всичките мозило подобни, доколкото ми обясни каката. Пък на мен не ми се проверява  тъй че ще и вярвам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 28, 2007 11:16 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Значи съпорта на каката е бил на ниво 
|
| Вто Авг 28, 2007 11:18 am |
|
 |
|
Цецо
|
АААА нема спор за това. Направо ме хвърли в тъча. В 19.30 в петък и звъня, поне до 20.30 откара с мен. После се оказа че трябва да ходя до банката (щото подписа ми го издадоха там) и там ме хвърлиха в музиката. Оказа се че имало клони дето бачкат до 22.00. И там мацката загуби около 40 минути с мен. Както и да е накрая се оказа че няма да стане щото мойта SIM карта се оказа малко по различна и нямаше кой да качи новите драйвери (администратора на банката беше си бил камшика в 17.30 - такива сме инженерите). Та ходих на море без електронен подпис.... По големия проблен е после да си отрегистрира човек стария и да си регистрира новия в разните му там учреждения.
А и каките са определно на ниво - и визуално, а и както се оказа за супорт ги бива.
Апропо аз в тая банка само заради каките ходя бе. Аз ли нещо съм късметлия незнам, ама в който и клон да нахълтам, мацкометъра винаги бичи над 90%.... Иначе банка като банка, все гледа да ти прибере кинтите, но поне на мацки са го докарали.
|
| Вто Авг 28, 2007 11:22 am |
|
 |
|
freestyler
Ранг: Минаващ
|
Тази бюрокращина с електронни подписи я има само в България.
Като прочетох това и не можах да разбера защо си се забавил толкова много
Удостоверението за електронен подпис осигурява:
* Автентичност - знаете с кого кореспондирате * Цялостност - документът не е променян по пътя до вас през Интернет * Конфиденциалност - може да изпращате конфиденциална информация, известна само на общуващите страни * Неотменяемост - вашият кореспондент е автор и не може да се отрече от направено изявление * Икономия на времето - изразходваното за дейността време е драстично намалено; резултира в по-ниски разходи
Тук го намерих
http://www.is-bg.net/site_io/?cat=42#content_1914
|
| Вто Авг 28, 2007 7:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
верно ли? аз пък цял ден се дзвера как да си взема акта без да ходя в кат
http://www.kat.mvr.bg/
така и не видях де да го завра този електронен подпис.
всъщност знам, не ми казвайте 
|
| Вто Авг 28, 2007 8:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе то идеята с подписа не е лоша. Факт е че при "частни" институции работи - банката, epay, и пр. и то горе долу прилично.
Ама държавната администрация..... май ще си останем само с данъчната декларация още дълго време. Щото оная бюрократична сган трябва да има парички за кафенце.
А за КАТ не ми говорете. Имам акт за 20лв., направо ми се реве като знам колко човекочаса ще убия заради него.
|
| Сря Авг 29, 2007 9:09 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|