|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:33 am
Заплатите в България след 1.I.2007
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Политиците са едни от нас. Вярно е , че лайната изплуват най-отгоре, но са си наши. Така, че няма на кого да се сърдим. И по другите страни не е кой знае колко по- различно. Само традициите и мащабите са по-други.
И за какво му е на нормален човек да става политик? За една депутатска заплата, която може и да не случи? Ами разбира се само за келепира. От това да си назначи всички неграмотни роднини и приятели на държавни и общински службици до прехвърлянето на обществени поръчки на когото трябва и да прибира рушвети без да го забележат.
Тия неща ги има и ще ги има. Ако не е такъв, просто ще го изхвърлят от там. Левски не би оцелял сред тая паплач. Въпросът е политикът дали поставя държавната работа на преден план или личната. Един транспортен министър от близкото минало се беше изцепил "Егати държавата, щом аз съм министър!".
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 30, 2007 10:36 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Цецо,има разлика между капитализъм и див капитализъм(нашия е див във момента).Но докато се пооправят нещата ще минат още години.Трудно-нетрудно стоим тука и работим.Всеки има право да избере къде да работи. Мен тука за момента ме устройва.Гена и самосъзнанието трудо ще се променят.За гените - голям процент от "култивираните" интелектуалци (такива чиито семейства всички от рода са били я учени я доктори,разбирайте хора с образование) са или навън или тънат в мизерия.Е има и такива дето се справят с положението но техните синове и дъщери са навън.Как ще промениш генофона?Ще отвориш фирма за осеменяване?Не можеш да накараш бедния човек да не гледа добитък в блока.Виждал съм кокошки,патки,зайци да се гледат по терасите в жилищни блокове.Отиди и обеснявай на гладния че така не се прави.Традициите са позабравени.Културата я няма.Абе ще видим какво ще става.
|
| Сря Май 30, 2007 11:58 am |
|
 |
|
3aek
|
не вземай думите буквално под "ген" цецо имаше предвид "манталитет"
|
| Сря Май 30, 2007 5:13 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Лято е.Носят се джапанки,чехли...Шофьора на автобуса отворил първата врата а назад ни капандури се отварят ни прозорци.Тънък аромат на мръсни крака се прокрадва в автобуса.Стринката до тебе нервно се размърдва на седалката.Аромата на чесън и лук не идва само от торбите дето ги носи за пазара а и от самата нея.Така де,чесънче,лучец а това,че хората сълзят като от газова атака - ми голяма работа-да си купят и те да хапнат та да видят колко е хубаво.Автобуса се друска по дупките от пътя в такт с чалгата пусната по високоговорителите. Стринката се опитва в такт с друсането дате избута и заеме по-голяма част от седалката на която стоиш щото нещо трътката и е възголемичка за една седалка.Нервно се размърдваш.Страниците от книжката която е в раницата ти и беше планувал да прочетеш докато пътуваш ще се четат друк път-ръцете ти са заети да се държиш за седалката да не фръкнеш.Поредната спирка по пъта - малко удоволствие да ти почине задника от тряскането в пластмасовата седалка.Качват се още пътници.Нервно се бутат на пътеката.Чичко с карирана риза и подпухнали очи с явна досада се хваща за една от висящите дръжки.Автобуса затваря врати и потегля.Жегата се усилва.В главата ти се прокрадва съмнение че за някой индивиди къпането не е приоритет,и обонянието ти го потвърждава.Стринката нещо нервно започва да рови из дисагите с лука и чесъна мърморейки че пак ще закъснее за пазар.Спирка.Качва се симпатична млада дама и след нея с пуфтене се качва и Бай Петър с торбите със шишета мляко.Не можеш да станеш защото хората са натъпкани като сардини.Някъде отпред се чува жалния глас на контрольорката опитваща се да си проправи път.Автобуса потегля и вратите се затварят.........Най сетне и моята спирка.Глътка живителен въздух.Този път успях да сляза без да съм сръган в ребрата от някой "набор" видял свободна седалка и бързащ да я узурпира.Е обувките ми са отново няколко пъти настъпани,ама туй да му е проблема.Глътка въздух,усмивка и към работа.А зад мен отново се щурмува вратата на автобуса .
Това нещо няма промяна!Убеждавам се вече много сутрини.Мога и още да пиша но няма смисъл - няма нищо да се промени.
|
| Сря Май 30, 2007 6:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абсолютно същата картинка ( с все миризмите) можеш да видиш във всички южно разположени държави от ЕС, както и в голяма част от Щатите.
Няма държава застрахована срещу простотията. Ако има такава, бързо ще я асимилираме 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 30, 2007 7:12 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | miro_atc написа:  |  |  |  | zaphod написа: послушах съвета ти, видях как се е променил външния дълг. според справка за външния дълг, взета от сайта на министерството на финансите http://minfin.bg/document/2975, външния дълг на българия към момента е $ 5 791 800 000 . по архивни данни, пак от там, преди 2 години дългът е бил 9 129 000 000 евро. с една дума, дълга не само не се вдига, ами намалява. обърни внимание на графата държавно гарантиран дълг - това е дълга на частни банки, гарантиран от държавата, който трябва да се плати в случаи че издухат супата. общо взето не е голям, под 10% от целия дълг. с една дума стабилното отрицателно салдо не може да се обясни според мене със нарастващо задлъжняване. |  |  |  |  |
Не знам за МИН-ФИН, ама според БНБ ( http://money.ibox.bg/news/id_1388183542) : и за последното тримесечие се е покачил с 620млн. евро... и откакто се помня само се покачва  |  |  |  |  |
Темата позамря, но днес попаднах на нови данни за външния дълг и затова я вадя от нафталина. |  |  |  | Цитат: Външният ни дълг достигна 21,18 млрд. евро Брутният външен дълг на България към края на юни възлиза на 21,18 млрд. евро, или 79,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт, като бележи повишение от 1,5 млрд. евро за първите шест месеца на годината. Това показват данните от статистиката на Българска народна банка, цитирани от Investor bg. На годишна база външният дълг нараства с 22,5 на сто. Дългосрочните задължения са в размер на 14,6, млрд. евро, а краткосрочните - 6,57 млрд. евро. Държавният дълг намалява с 13% спрямо края на 2006 г., в резултат на погасяването на глобални облигации и предсрочното погасяване на целия дълг към МВФ. |  |  |  |  |
Увеличение с почти от 2% на месец! Как ще го коментирате?
|
| Вто Авг 28, 2007 9:14 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е какво има да коментираш - виж му структурата. Държавния намалява, за сметка на частния. Частния расте съвсем обяснимо. Защо расте:
1. Инвестиции.
2. Банки.
3. Отрицателно външнотърговско салдо.
Дали е хубаво това? Господ знае, в нашия случай просто не виждам друг вариант.
Иначе какво друго ни остава - да затворим границата за пари отвън - няма как да стане. Да накараме българина да купува български MP3 плеари вместо китайски - няма как да стане.
Сложно нещо е икономиката. Но е циклична - ще расте, расте, накрая ще прегрее и ще има корекция.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Авг 28, 2007 9:47 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Авг 28, 2007 9:44 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Е па как да коментираме? Аз вече съм го коментирал - откакто се помня само расте!
Ама виж сега, то туй не е дълг, тва са предимно чуждестранни инвестиции и нещата у нас цъфтят и скоро ще вържат
(дребна подробност е че тия инвестиции после ще ги връщаме тъпкано с лихвите...
|
| Вто Авг 28, 2007 9:44 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Те и някои кестени вече цъфнаха, ама това освен предвестник на студена зима май друго не е.... Няма да вържат втора реколта!
А и откога инвестициите са външен дълг?
|
| Вто Авг 28, 2007 3:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами какво са?
Когато една чужда фирма направи завод в БГ и го напълни с оборудване което не се прави в БГ (каквито са 99% от случаите).... Е ако предприемача
е българин и си има кинтите в джоба - да ама това на практика никога не става. Тегли кредит от банка, която обикновенно е чужда или българска зад която седят чужди капитали. По принцип такъв дълг не се счита за лош....ако бива ползван за покупка на машини или ноу-хау или нещо друго инвестиционно - добре, ама ако бай Петкан си купи плазма - лошо.
Абе външния дълг е много разтегливо понятие. То е като външнотърговския дефицит, инфлацията и пр. Прекалено много не е на хубаво, ама ако хич го няма - значи икономиката е яко заспала.
Има обаче нещо друго - външния дълг по презумпция значи че дължим пари на някой навън. Обикновенно тоя някой не е толкоз прост, така че си е направил сметката че ще му върнем парите (ако си няма "медици" тук, та да му ги продадем обратно). Което по принцип е горе долу добре (като изключим това че ще го връщаме с лихвите).
Мен по ме интересува вътрешното кредитиране как се развива. Да не стане като с хамериканците.
|
| Вто Авг 28, 2007 6:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Има разбивки от какво се формира дълга, но са направени по такъв начин че не може да им хванеш спатиите...
Първо има чист държавен дълг, демек плаща се от бюджета като такъв и той на пръв поглед е малък - може би 5-6млрд.
После има държавно-публични дългове, примерно бат Бойко взема заем от албанска банка да преасфалтира цариградско...
После има държавно гарантирани заеми, демек частната фирма Х изпълнява някакъв инфраструктурен проект, обаче вместо държавата да й плати предварително Х взема парите назаем от чужда банка, пък някой ден ако държавата й плати и счетоводителя е на кеф, може да върне парите. Ако не ги върне държавата ще трябва да ги върне.
Мен ако питаш всичко дотук си е баш държавен дълг, щото дали ще се връща от Столична община или от бюджета ми е все тая, а че Х ще се изкуши да забрави да върне парите няма кво да коментирам. По груби сметки дотук са > 15 млрд.
Остават частните заеми, които са предимно търговски банки... Примерно първа селска банка зема пари от първа американска банка и ги раздава на селяните да си купуват апартаменти у града... Кво си мислите че ще стане ако фалира банката - селяните ще имат апартаменти на аванта? Ми не... селяните ще върнат или парите или апартаментите, т.е. тия пари не са загубени, но косвено те скриват дережето в банката, където има още парици - от държавни и частни кредитори и още възможности за чужди заеми. Обикновено банките фалират след като една огромна сума пари изчезне - на каймановите острови примерно... И основно държавата духа супата, щото тя гарантира частните влогове до определена сума, само че гаранцията в БНБ заради въртележките вече е изядена и изпита, а пък първоначалните чуждестранни заеми обикновено се дават с такива договори, че имат приоритет и парите от селяните се връщат обратно навън.
А инвестициите?
Какви инвестиции? какви 5 лева? Държавата по един или друг начин има да плаща 20+ млрд. - стягайте коланите 
|
| Вто Авг 28, 2007 6:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, то всичко това хубаво. Само едно не разбрах? Ти как мислиш че е правилно да се действа?
1. Да се забрани да Бат Гойко да асфалтира? Хубаво, то и без това е един асфалт... Ама що се говорим за преоритетно изграждане на инфраструктура?
2. Да се забрани на първа селска банка да раздава кредити на селяните? Много добре, ама ти измисли как ще определим кои е гражданин и кой селянин и как да разделим селянина дето взима кредит за нова плазма от селянина дето взима кредит за да купи прасета.
3. Да се забрани на държавата да гарантира заеми? Е тука съм много съгласен.... ама няма да стане.
Абе въобще държавния дълг много напомня на кредитния бум вътре в БГ. Иска бай Петкан и той плазма и той по-нова таратайка, ново GSM-че за щерката. Ама заплатата му не стига. Бичи яко кредити пък после ще му мислим. На държавно ниво същата история - требва асфалт - Бат Гойко тегли заема за 30 години, той дотогава..... Нищо че само ако сложи ред в рекламата в София, ще изкара толкоз кинти, че цялото Цариградско до Пловдив ще може да преасфалтира. Да не говорим за имотите Софийски и пр. Ама.... то е тема на друг разговор....
|
| Сря Авг 29, 2007 9:24 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз си дигнах малко доходите тая година, но инфлацията е проблем.  Но поне си пазя стандарта, на който съм свикнал.
|
| Сря Авг 29, 2007 11:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Всички се опитваме да вдигаме доходите по един или друг начин, то е ясно. Въпроса е да преборим инфлацията и да има и отгоре. Иначе по добре да хващаме зад граница. Защото надявам се няма хора тук които да вярват на стъкмистика 4-6% инфлация 
|
| Сря Авг 29, 2007 11:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми не мисля че като си заравяме главата в пясъка проблемът ще изчезне. Няма смисъл политиците да ни лъжат как решили проблема с дълга - той не е решен. Това че го местят от едната графа в другата само и само да си натъманят отчетите...
Би било българите да са наясно че имаме > 20 млрд външен дълг, без значение каква част от него е чисто държавен или частен.
Просто това са пари които са влезли в България и един ден трябва да излязат с лихви, а изкарването на такива суми от една малка икономика се отразява на всички ни...
Простолюдието не е наясно, какво значи държавен дълг, нито платежен баланс нито търговско салдо. Знаят го икономистите, но те в повечето случаи предпочитат да спечелят някой лев, вместо да мислят за икономиката ни. Пример - отиди във фантастико и потърси консервирана царевица. Има 3 разлини марки консерви, върху които пише made in china, имаше унгарска и италианска. Няма българкса. Като цената им бяха... китайската за половин кило 2.40.
В една нормална държава, простолюдието щеше да е наясно че купуването на вносни стоки и особено безмисленото купуване води до кофти резултати с местната икономика. Мисля че на всички е ясно какво става - търговците предпочитат китайска стока, щото при 2.40 за половин кило не бих се учудил ако имат и 90% печалба. На тях не им пука че това е много кофти за българското земеделие, че се увеличава вноса, скапва външнотърговското салдо и рано или късно се стига до инфлация...
Ама какви ги говоря... Ето накъде върви младото поколение http://news.ibox.bg/news/id_985983414.
Какъв дълг какви 5 лева... А на всички работодатели - честито!
|
| Пет Авг 31, 2007 4:37 pm |
|
|