Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
честит празник! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
3aek написа:
dimitar: ей това исках и аз да им кажа но ме домързя да пиша

2x

Пет Сеп 07, 2007 12:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Както Ви мързи да пишете, така Ви мързи и да мислите :-) , пък камо ли да четете.

Пет Сеп 07, 2007 3:44 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
хаха, димитре добре ги заля със студена вода тия славитрифоновци :D :D :D

Пет Сеп 07, 2007 9:26 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Dimitar написа:
Аз пък не мога да разбера, какво се превъзнасяте по тая Македония - да предположим, че се присъедени към България и македонците проговорят български и почнат да се наричат българи - какво ще стане, какво ще се промени. На вас специално с нещо ще ви се промени ли живота или каквото и да било друго? Що не оставим всеки да си се нарича и самоопределя както си иска? Аз поне - един плюс не мога да видя в това Македония да стане част от България. Светът вече е едно глобално голямо село и разни такива мераци са ми много смешни, особено пък като лежат само на някакви спомени и идеологии :) . Отделно пък е присъщо на лузърите постоянно да разправят едно време колко велики са били, а пък че сега са едно голямо нищо, това никой не го отчита :) .

1. Te и сега си говорят български, въпреки че го отричат.
2. Промяна на границите е малко вероятна , но преоткриване на отношенията между двете страни и гражданите им във всякакъв аспект - културен, икономически, транспортен си е съвсем в реда на нещата с оглед на общата ни история.
3. Лесно е на човек живеещ в Щатите, да говори за глобализма при положение че последните само за нуждите на Пентагона заделят над половин трилион годишно $ и клатят кормилото на световната история , пръскат пари за "правни" агенции които защитават сектите и интересите им , основани на политиката им - " разделяай и владей ".Не че не е било така и няма да бъде и занапред, лошото у нас е че управниците ни проспаха много възможности за да подобрят сферата и имиджа на България в Македония , която се албанизира демографски, гърцизира икономически, а открай време сърбите са им промили мозъците на мнозинството там.Но това ни е най-малкия проблем, едва ли някъде по света управниците дадоха на противоконституционна етническа партия толкова права ,свободи и капитал ,че със сигурност последната да бъде вече неконтролируема, нищо че повечето и членове преди са били агенти.8O
4. Имаме славна история, но в днешно време без PR явно нищо не струва, а и плачевни са резултатите които наскоро изнесоха за нивото на образование/много от въпросите са били по История/ сред учениците ,след направеното съответно проучване. :?

Пет Сеп 07, 2007 9:45 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Всъщност, добре е да има такива като @zaphod и @Dimitar, за да изострят чувството за самосъхранение на останалите българи. Инак @¶ нямаше да има какво да цитира сега.

Пет Сеп 07, 2007 10:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ок, имали сме велика история - ако някой е имал възможност да отвори историята на който и да е от съседните нам народи (аз съм отварял Гръцка и Турска) ще открие че и те са имали не по-малко велика история, то идеята на историята е такава - да създава самочувствие на хората които нямат такова по ред причини

аз например мисля че за нас би било по-голям повод за гордост ако вместо да присъединяваме Македония за да си дигаме самочувствието колко сме велики да си вдигнем производителноста поне колкото тази на US http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/6976084.stm това би било повод за гордост - най-производителни работниците в US на второ място Ireland - какво е повече Ирландия от България?

иначе ако вземем да гледаме назад в историята - люлката на цивилизацията е била в Персия - сигурно сегашните араби много се гордеят с този факт, но това какво им помага това днес? къде са сега ако ги няма природните ресурси?

е ние природни ресурси нямаме, единствения ни ресурс са хората, но много тикви предпочитат да сънуват праисторически битки вместо да работят върху себе си и да постигнат резултат таке че да кажат: ей аз наистина съм най-добрия в това което правя и мога да бия и американци и ирландци :) и да имат наистина повод за самочувствие

Пет Сеп 07, 2007 10:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
.... На вас специално с нещо ще ви се промени ли живота или каквото и да било друго? Що не оставим всеки да си се нарича и самоопределя както си иска? Аз поне - един плюс не мога да видя в това Македония да стане част от България. Светът вече е едно глобално голямо село и разни такива мераци са ми много смешни, особено пък като лежат само на някакви спомени и идеологии :) . Отделно пък е присъщо на лузърите постоянно да разправят едно време колко велики са били, а пък че сега са едно голямо нищо, това никой не го отчита :) .

На теб ти е лесно - малко са българите, отишли в USA, които от втория месец вече да не са хамериканци и да гледат глобално на света. Обяснимо е - сит на гладния вяра не хваща. Проблема тук обаче изглежда по друг начин и само човек, движещ се между работата, жената, децата, ракийката и салатката не го вижда. На Балканите върви процес на раздробяване и постепенно откъсване на парчета от християнския свят. Косово е поредния пример, следва раздробяването на Македония. После сме наред ние. Не е случаен факта, че една четвърт от българските граждани, събрани в компактни региони се определят като турци. Има места, където отивайки, не можеш да чуеш една българска дума, но на всяка втора къща се вее турското знаме и ходжата по пет пъти на ден се дере от минарето. И това ли да не забелязваме?

Пет Сеп 07, 2007 10:33 am
Профил WWW

Мнение 
Здравейте,

Ще си позволя да коментирам и аз. България има един много голям проблем който е на правителствено ниво.
На практика правителството не мотивира младите хора да гласуват. На изборите за евродепотати ДПС докарва с автобуси
всички изселени български турци от Турция. Това не беше спряно от централната избирателна комисия.
На следващите избори сигурно едва 30 % от населението ще гласува. От тях 80 % ще са цигани и турци. А те много ясно ще
гласуват за ДПС. По този начин България ще е заличена от лицето на земята след 200 години.
Колкото и да ми се иска да гласувам, не съм запознат с предизборните кампании на нито една партия и не мога да преценя.

Проблема изобщо не е с македонците а с турците които изяждат България отватре!!!

Пет Сеп 07, 2007 11:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
На Балканите върви процес на раздробяване и постепенно откъсване на парчета от християнския свят. Косово е поредния пример, следва раздробяването на Македония. После сме наред ние. Не е случаен факта, че една четвърт от българските граждани, събрани в компактни региони се определят като турци. Има места, където отивайки, не можеш да чуеш една българска дума, но на всяка втора къща се вее турското знаме и ходжата по пет пъти на ден се дере от минарето. И това ли да не забелязваме?

Нали не забрявяш че вече България е част от ЕС?
Европа да не е Косово? В Косово просто Американците помпят мускули пред Русия, не виждам как Европа ще позволи американци да и окупират провинция и да цепят, делят или прочее.

А това за турската реч някой може да го смущава, но питай който е бил в Калифорния или Флорида в колко квартали ако влезеш може да се оправиш ако не знаеш испански? хората си имат телевизия, вестници, училища на испански и никой не го е страх че тези мексиканци ще се отделят и тръгнат да се присъединяват към мексико :)

проста икономика братче - когато работиш здраво и печелиш добре другите ще искат да се присъединяват към теб, насила хубост не става - какво ще забраниш да се говори на турски в кърджали или разград ли?

почти всички "турци" които се преселиха 89 сега са обратно с български паспорти защото могат да са част от Европа :)

Пет Сеп 07, 2007 11:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
@3aek,
Това, което пишеш или е много наивно или е провокативно....
1. Не виждам по някакъв начин Европа да спира или даже да се опитва да спира това, което американците правят на Балканите.
2. Нали се сещаш, че България не е USA, а Кърджали и региона не е калифорния, за да сравняваш испанския с турския?
3. Паспортите са удобен повод за "алъш-вериш" и за гласуване в България.
Не ни вземай съвсем за деца де!

Пет Сеп 07, 2007 11:27 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
@3aek,
Това, което пишеш или е много наивно или е провокативно....
1. Не виждам по някакъв начин Европа да спира или даже да се опитва да спира това, което американците правят на Балканите.
2. Нали се сещаш, че България не е USA, а Кърджали и региона не е калифорния, за да сравняваш испанския с турския?
3. Паспортите са удобен повод за "алъш-вериш" и за гласуване в България.
Не ни вземай съвсем за деца де!

1. напротив, европа именно затова ни прие с румъния дори неподготвени именно за да спре тези процеси които започнаха в югославия, за да се получи една европейска граница гърция - австрия и да изолира тези националистически простотии на балканите само в бивша югославия, колко прокопсаха сърбите от този си национализъм самите те си знаят - преди 20 години всички им завиждаха как живеят сега са най-зле от всички

2. каква е разликата? освен в това което писах по-горе - едните са добре и мексиканците дават пари да минат границата и да влезат в САЩ и никой който веднъж е влезъл не му идва и на ум да се връща обратно в мексико, дали кърджали ще стане като калифорния зависи само от тези които живеят там

3. какво лошо има в това? в търговията не виждам нищо лошо, а ако това гласуване пречеше на политиците отдавна да са прокарали закон който има двойно гражданство да не гласува :) но явно това ги устройва

Пет Сеп 07, 2007 11:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
ми аз въобще не съм доволен от това съединение - първо на юг от софия на български рядко се говори , после и надписите на обществените места са на турски, тук таме и на бг. после като влезеш в магазин или заведение те гонят като не знаеш турски -- изабщо не виждам полза за мен от тая работа ...а и тутун не пуша !! :evil: :evil: :!:

Пет Сеп 07, 2007 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Обяснимо е - сит на гладния вяра не хваща.

Всъщност си много прав - бедност смесена с неграмотност е много страшно нещо. Вижте само къде стават конфликтите - винаги на места, където цари бедност и необразованост. Човек винаги е склонен да намира вината за положението си във всекиго и във всичко, само не и в себе си - нещата стават много по-лесно, когато са на лице споменатите бедност и неграмотност. Още по-лесно става, когато прибвавим и наличието на история със всеки един от съседите ти. На такива хора и две думи в правилната насока са им достатъчни, за да хванат гората и пушките или поне да почнат да им текат лигите при спомените за това колко велики са били преди хиляда години. Дали наистина е така обаче - никой не знае, защото историята е най курвенската наука и всеки си я тълкува, както сметне за добре :) . Вижте какво стана с Ирландия като загърбиха простотиите, с които се занимаваха десетки години. Вижте какво става на балканите и в арабския свят, където всеки има история със всеки и където цари бедност и неграмотност. Някой много правилно беше казал - докато човек мисли как да си изживее живота и постоянно си намира извинения за това или онова - той живота си минал неусетно :? . Затова аз още един път искам да попитам - какво ще се промени в положителна насока, което да помогне и на двете страни, ако Македония се присъедини към България - според мен нищо. А какво става с България на три морета - да вземем да предявим претенции и към тези неща, защо само с една Македония трябва да се задоволяваме.
Ето заради липсата на такива неща САЩ се развиват по начина, по който го правят - вярно е, имали са и те малко история с нейтив американс, ама са се постарали много бързо да я премахнат и да почнат на чисто :D .

Пет Сеп 07, 2007 4:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Затова аз още един път искам да попитам - какво ще се промени в положителна насока, което да помогне и на двете страни, ако Македония се присъедини към България - според мен нищо.

абе сега като се замисля най-вероятното е парламента от 400 да стане на 600 депутати защото трябва да има представители и от новата провинция :)

Пет Сеп 07, 2007 4:16 pm
Профил

Мнение 
Няма опасност скоро македонците да ни поискат. Все пак по-добре е да си президент, отколкото областен управител. Там се делят на "българофили" и "сърбомани". Много ги мъчи горките тая тема и мир не им дава. Най-добре е да отрежат едно парче от територията си и да се отърват от албанците ,щото след 20-30 години ще стане като с Косово, но те още считат , че големият им проблем е идентичността на македонеца и борбата са българофилите. Както искат.

Веднъж попитаха Божидар Димитров какво би станало, каква мощ би имала България, ако не бяха злополучните войни през миналия век и ако в територията и влизаше Македония и имахме излаз на Бяло море. Отговорът му беше следния: "Не е толкова важно каква е територията , а как се управлява. А тази "територия" не се управлява добре."
Историята е нещо много интересно. С нея могат да се обяснят много неща и да се извлекат много поуки. Който може , естествено.

Идеята за националната държава възниква през средновековието. Преди това по-важен е бил интереса и поради тази причина държавите са се обединявали, цепели, съюзявали и воювали. Разбойническа работа.
Ето някои интересни факти от историята на и около България.
Българската държава е създадена като съюз между прабългарите и няколко славянски племена. Едва ли славяните са били обединени и са стояли заедно на "масата на преговорите". Прабългарите са били носители държавността и организацията, но пък славяните са оставили езика. В новата дъжава, кръстена от византийците България по неволя влизат и оцелелите траки и части от многобройни други племена,минали през нашите земи. Какъв ли ни е генът? Има ли това значение и какво? Доказано е, че при смесване на гените се получава по-здраво потомство. Значи е добре. Само с циганите дето не сме се каръщисали.
България става най-голяма по площ по време на управлението на цар Симеон. Самият той е византийски възпитаник и е бил поклонник на византийската идея и култура. Имал е фикс идеята да застане начело на византийската империя и почти успява. Приет е от патриарха в Константинопол и получава императорска корона и титлата "василевс". Междуособните в императорският двор, обаче попречват да стане реален съимператор и затова се водят войни, като накрая обсажда столицата на Византия. Целта му обаче не е била тя да стане българска, или да я разграби, а да стане император на Византия. Византия като държава на християните.
1372г. Василевсът на Византия (свила се в рамките на Константинопол) ЙоанV става васал на Мурад. През същата година цар Иван Шишман прави същото. И дава за съпруга на Мурад сестра си Десислава.
1373г. Докато Йоан V придружава Мурад в завоевателните войни, синът му Андроник прави заговор със сина на Мурад Сауджи с цел да завземе властта в Константинопол. Не успяват и Мурад нарежда да избодат очите на сина си (той умира от раните си) и иска същото да направи и Йоан V.
1388г. Една османска армия е разбита в Босна и цар Иван Шишман събира смелост и отказва да се подчинява на султана. В резултат великият везир Али паша превзема Търново и Шумен и царят е принуден да проси мир, коленичил пред султана. Владетелите на Видинското и Добруджанското български княжества си вземат поука, а даже добруджанскуят княз се възползва от ситуацията и превзема Варна, която преди това е била под властта на Иван Шишман.
15.06.1389г. Видовден. Битката при Косово поле. 150-200000 войници са на бойното поле. На страната на турците се бият българскят княз на Велбъжд, сърбина Марко Кралевич (познат от бългаските и сръбските народни песни като Крали Марко) и многобройни васални общности от Мала Азия. На страната на сърбите се бият влашки князе и албанци.
Нашите владетели в по-далечното ни минало като, че ли не са действали така и не са имали съзнанието, че ние ще се гордеем с тях като българи, а са си гледали интереса.

Македония. В резултат на многовековното съществуването на многонационални държави на тая територия и най-вече на Османската империя и същевременно на отдалеченосста и от центровете на реална власт объркването е тотално. Едва ли не изведнъж възниква идеята за национална държава и след разпадането на османската империя започват проблемите. Претенции имат гърци,българи, сърби и ... румънци. Те и румънците са една нация, ама това е друга тема. Още по време на "робството" се води война за душите на хората. Отначало "водят" гърците - богослужението е на гръцки, има и много гръцки училища. Големият пробив на българите става, когато султанът признава бългаската екзархия и Македония е приобщена към нея. В исторически план Македония е владяна от сърбите при крал Душан много малко време. Всъщност идеята за македонската нация възниква чак през 1893г със създаването на ВМРО.
Договореностите преди Балканската война поделят Македония между България, Сърбия и Гърция. Единствено по въпроса за Солун не е постигната договореност между България и Гърция. Нашите влизат в Солун 2 дена след гърците, защото основните сили са хвърлили към Одрин.
Големият проблем на България по това време е ... , че тя е била най-силната. Това принуждава сърбите и гърците да се договарят тайно помежду си и да действат заедно против България. Сегашното ни положение е формирано тогава.

Умереният национализъм не е лошо нещо. Все пак той ни обединява. Разединяващи фактори - колкото щеш. Като държава и държавници имаме с какво да се хвалим, естествено негативите не ги афишираме. Със заобикалящите ни държави сме от един дол дренки. И на тях са им насадили крале и царе. Има и нюанси в развитието. Много се черним, с "термина" "българската работа", но тяхната (гръцка,сръбска, румънска) като, че ли е и по-зле.

По книжарниците има една монография: "История на балканите 14-20век". Занимателно четиво. Авторът е Жорж Кастелан, французин, но е общо взето е обективен .

Пет Сеп 07, 2007 6:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща