|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | zaphod написа: абе опита се навремето другарката по литература да налива, ама не се получи нещо. обясняваше ни кое било нация и кое било народ, все едно на някой му пука. аз тогава ем бях наивно хуманистче-пацифистче и още повече се опъвах на патриотарщините, защото освен че не пасваха на рационалния ми мозък, ами са и конфликтогенни (точно тогава в югославия се веселяха юнашки с кланета и палежи). особено се дразнех тогава, че хората не виждат как от подобни глупави врясъци може да се запали чергата, и когато това стане си намирят някой виновен, най-често външни користни сили. обаче сега си мисля че природата добре го е измислила, явно това е някакъв защитен клапан, който пречи на пацифизма да вземе окончателно връх и така да се съсипе човешкия вид. така че аз може и да се присмивам на разните славитрифоновци със неясните им ирационални претенции към македония, но като цяло смятам че това е полезна функция и трябва да я има  |  |  |  |  |
Вярно бе! Като ти чета написаното, ти ще да си бил от големите провали в кариерата и! 
|
| Нед Сеп 09, 2007 2:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имаш една ракия от мен! хареса ми! само това 35 не трябва ли да е 45? сещам се за един виц от зората на демокрацията: - какъв ще е лозунга на СДС след 100 години? - 145 години стигат жалко за ентусиазЪма...
да, това е адски лошо.
не че и в процесорите на другите държави не дават фира старшите битове, но понякога можеш да прочетеш каквото си записъл. при нас всичко е 'undefined'.
|
| Нед Сеп 09, 2007 3:36 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Дедо,таз идея на Батето е хубава,ама поражда въпросите:
-След RESET този процесор как ще се инициализира?
- Като забие кой ще го ресетва?
- А външен супервайзор ще му трябва ли ?
- Ако зацикли watch-dog има ли или му е забранено IRQ-тo ?Или по дефолд няма IRQ ?
Процесорите на другите държави май имат функции за тест на паметта и периферията и ако нейде данните не са наред (или нещо друго)- си ги оправят.
|
| Нед Сеп 09, 2007 4:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе в нашия случай е малко кофти, щото след ресет си губим паметта, поинтерите към прекъсванията, че и направо boot-loader-a.
външни супервайзори имаме всякакви: на напрежение, на ток, на чИстота, на кюмюр, на петрол, на мангали. лошото е, че никой от тях не ни мисли доброто, а наш'то процесор само се юрка да им обслужва заявките.
watch-dog не съм виждал. има някакви кучета, ама те лаят, докато не видят салама. после стават много умилкващи се и минават в графата "домашни любимци". батето може да демонстрира с неговото куче.
колкото до прекъсванията... ми то май седим в перманенто прекъсване. толкова много вложени станаха, че стека отдавна бил свършил.
и все очакваме да видим заветната инструкция RETI, и все не я дочакваме - хлоп ново прекъсване. то не бяха юзерски, не бяха супер-юзерски, не бяха командирски, че дори и царски прекъсвания си имахме. странна архитектура се получи.
имаме и таймери.
някои броят до 800 (дни), други броят до 4 (години). последните се ресетват с auto-preload.
а някои, за да преброят до 20, трябва да си събуят обувките.
е, стават и гличове в броенето и не всичко върви гладко, но общо взето си тиктакат.
аритметичния ко-процесор обаче е много зле.
все не може да сметне колко са 10% от един завод.
общо взето смята като келнер: 3 х 5 = 24 и 3 на-ум
последно му флешнаха нов микрокод да смята плоско (10%), ама не може да докара числата и почнаха да бърникат по разни други константи (минимални и максимални прагове).
като цяло в последните години направиха толкова версии на микрокода, че надминаха и интел даже. дано имат система за ревижън-контрол.
някои неща като системния данъчен бъс за ДДС ги ръчкаха 40 пъти откак го измислиха. в нормално РС смениха само 7 бъса за по-дълъг период от време: XT, AT, LB, EISA, PCI, AGP, PCIe.
после се чуят защо чужденците харесват повече румънския процесор...
|
| Нед Сеп 09, 2007 5:08 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Стига сте оплювали процесоре, бе! Я вижте колко ни е хубав:
1. Система за прекъсвания: поддържа някакви странни приоритети на политиката на външните прекъсвания, но пък вътрешните са гот: там с приоритет са по-тъмните обекти.
2. Може да не е добре с прекъсванията, ами има много таймери и хардуерен RTC. За невярващите: да сте чули някъде лозунг "Прекъсването е наше!"? Няма и да чуете. Ама "Времето е наше!" има.
3. Няма защите на вътрешната програмна памет, ама индианският номер е, че тя не се ползва. Ползва се само външна програмна памет. Между другото, в последните 18 макротакта се наблюдава upgrade на структурата на външната програмна памет. Въпреки, че се използва външен бъс с по-голяма дължина, броят на циклите, необходими за достъп да нея се е намалил до < 1.
4. OS, която върви на него, поддържа multytasking. Толкова добре и толкова много шерва ресурсите, че напоследък все по-малко остават за OS и за шерване. Даже имаше една доста популярна DLL с група процедури, нуждаещи се от шерване заради мултитаскинга. Тази група имаше нещо като "мултитаскинг" в името си, ама каква точно група се казваше - забравил съм.
5. Не поддържа "Thumb" инструкции, ама все по-яко бичи на "Middle finger".
|
| Нед Сеп 09, 2007 8:53 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Даааа системата за прекъсване сработва на всеки 4 години,ама като излезе от прекъсването - все тая.
Обмена със външните устройства е много голям.Поддържа все асинхронни режими на обмен с периферията,ама и дума не може да стане за разгадаване на протокола на обмен.Арбитражната система за прекъсване като се замисля работи със пълна пара - много често някоя заявка за прекъсване с нисък приоритет веднага се изпълнява преди другите.Вътрешната програмна памет е защитена в някой сектори.А данните в ЕПРОМ-а май никога не се променят.
|
| Нед Сеп 09, 2007 10:00 pm |
|
|