Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Правителството отново излъга... 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Правителството отново излъга...
Не, че казвам нещо ново, но този път чашата преля. Може би гледахте по новините за учителските заплати. Всичко казано беше замазване на очите. Първо: споменатото увеличение все още не е отразено във фишовете на учителските заплати и второ: средната учителска заплата не е 440 лв. Съпругата ми е даскалка и зная на повечето й колежки приблизителната заплата. Заплатите им се движат в диапазона 320 - 380 бруто (при това суми с лекторски часове). Определено заплата от 440 лв не е средна УЧИТЕЛСКА, а средна за МИНИСТЕРСТВОТО. Един обикновен директор на училище взема приблизително 2 пъти повече. От него нагоре следват доста инстанции.
Съгласен съм, че нивото на учителите в момента е по-ниско, отколкото преди 15 години например, но тази професия е твърде непримамлива предвид заплащането. За 2006-та заплатите бяха още по-ниски от 260 до 320. Не зная дали някой от вас е работил с деца или тийнейджъри (изключвам родителски отношения), но определено психичното натоварване е голямо. На това отгоре учителите нямат право да гонят ученик от час, нямат право да му повишават тон, а камо ли физически досег. Това обаче еднозначно определя отношението на учениците към учителя, особено в по-неелитните училища. Включително и побой над учителя. А ха си посегнал на ученика - ха агенцията за защита на детето ти е разнищила шошона. Нулеви права.
Един случай. Съпругата ми е учител по информатика. Имаше един ученик, който обявил, че това, което изучават са глупости, в което няма нищо лошо, ако беше научил нещо. Разбира се решил, че часовете по информатика са свобони часове (в повечето случаи). На няколко контролни, в случая 3(три) получава слаби оценки, за края на срока разбира се също. Някак е трудно при 3 двойки да оставиш по-различна от 2 оценка. Но какво става след това. Бащата на въпросния тийнерджър измъква от директора личния мобилен телефон на съпругата ми и започват препирни, как е възможно сина му да има слаба оценка след като имал от 7 години компютър!!! Те всички кучета щяха да са касапи по тази логика. Предложението от страна на съпругата ми беше ученика да си насрочи дата за изпит когато пожелае и да бъде изпитан по темите в материала, за да поправи двойките през срока. Изглежда бащата е бил наясно със знанията на синчето си и категорично отказва. И тук следва наистина интересното - директора явно се е поуплашил от ядосания баща и коригира двойката на тройка без подписа и съгласието на учителя!!! Е, кажете ми, кой ще защитава тогава правата на учителите? Кой ще гарантира сигурноста им, кой ще гарантира легитимността на квалификацията, която имат? Освен ако дипломите за образование не важат в учителската професия.
За тези които си мислят, че е имало лично отношение към ученика: На практическите занятия ученикът е играл на игри. Контролните се пазят и са много интересни. Всъщност срещнах доста комични неща:

Въпрос: "Какво представлява дискретната информация"
Отговор: "Много работи събрани в едно"

(из контролното на въпросния ученик)
Браво!!!

Нед Сеп 09, 2007 9:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Че кой пък е луд да му вярва?
Правителството отново излъга...
Нищо ново под слънцето! Но за да бъдат чути учителите, трябва с шофьорите от градския транспорт да си направят единен профсъюз.
Защото самите те не са единни!

Нед Сеп 09, 2007 10:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
има един хубав разказ на айзък азимов, дето роботите на една станция станаха религиозни и спряха да вярват в съществуването на земята (за която работят) и заключиха двамата надзиратели хора в ареста. обаче въпреки че роботите спряха да вярват в съществуването на земята, продължиха да обслучват лъча, който я снабдява с енергия и продължиха да го държат точно насочен към нея. много хубав разказ, и както обикновено роботите са само метафора на хора, за да може човек да погледне отстрани. та идеята е че дори когато човек декларира някакви убеждения, това не изключва той все пак подсъзнателно да има други, обикновено правилните, но подтиснати поради разни неприятни за казване неща. аз винаги съм казвал че образованието принципно е пълна загуба на време и дори е вредно и поврежда понякога иначе кадърни хора. като цяло повечето от хората не са съгласни с мене, но факта че всички управляващи винаги са държали даскалята на хляб и вода е красноречив в светлината на горното. аз също съм бил даскал, и когато бях това го казвах открито на децата - да не се юркат за оценки, и без това от образованието няма смисъл. :D

Пон Сеп 10, 2007 8:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod: глупости на търкалета, без образование няма да има разлика между теб и някой мангал от факултето :)

Пон Сеп 10, 2007 9:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Заек, ти знаеш ли, че еволюцията е основният двигател на развитието на живия свят?
Знаеш ли, че един от основните елементи на еволюцията е наследяването?
Знаеш ли, че при естествения отбор се наследяват онези качества, които дават преднина на индивида при конкретните условия на живот?
Не се засягай, ако ти се стори, че тонът ми е обидно поучителен. Просто се сети дали при различен начин на живот различните етноси няма да развиват различни качества. При това генетично обусловено.

Пон Сеп 10, 2007 9:39 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
бате: нямам представа, не съм биолог, просто Zaphod е толкова радикален в изказванията си че провокира ответна реакция, не съм искал да обидя циганите от факултето :) предполагам че и той има достатъчно чувство за хумор за да приеме написаното по-горе без да вдига кръвното

Пон Сеп 10, 2007 10:22 am
Профил

Мнение 
Не само, че е крайно, но и невярно за мен. Самият zaphod може би е жертва на собствения си пример "... та идеята е че дори когато човек декларира някакви убеждения, това не изключва той все пак подсъзнателно да има други, обикновено правилните, но подтиснати поради разни неприятни за казване неща..." ;) А възможно е да има предвид точно себе си.

Пон Сеп 10, 2007 11:11 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Yanek: истината е някъде посредата

наистина последните 15 години образованието е оставено на фотосинтеза
единственото което крепи учителите са частните уроци, но това върви само в по-големите градове, в малките градчета и селца положението е зле

факт е че толкова ниско заплащане не може да привлече кадърни хора и учители стават само тези които не могат да си намерят друга подходяща работа или пък карат по инерция или я имат като second job (аз имам набори които по мое време едвам изкарваха 3 сега са учители доайени :) )

при това положение дори сега да направят заплатите 5000 лв ефект няма да има поне първите няколко години, защото много от хората които сега са в образователната система просто не стават за учители а са там на "работа", докато колелото се завърти и там влезат заинтересовани хора които да имат мотивация да преподават най-новите неща ще изтече доста вода просто тези процеси са много инертни

Пон Сеп 10, 2007 1:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
наистина последните 15 години образованието е оставено на фотосинтеза
ха, че те и преди това бяха на фотосинтеза, нали майка ми е даскалица, един бачкер вземаше двойно на тях :)

Пон Сеп 10, 2007 10:27 pm
Профил

Мнение 
Не е доказано , че циганите са генетично обременени и че не могат да учат. Ако не се лъжа някъде преди година @zaphod изброи една педя именити физици с цигански произход ,а няма нито един българин такъв.
Eстествено, че от образованието има смисъл. Колкото и глупости да се учат, колкото и системата да е крива - пак има смисъл. Най-малкото , човек да напише едно грамотно питане тука, за да не го освиркваме :D .
Не съм много сигурен какви са възнагражденията на учителите , но на един гладен (пардон - главен)асистент в ТУ заплатата май още му е 350лв. Резултатите вече се виждат - който може - отива да учи в странство. Министърът обяви, че в униврситетите вече могат да приемат и без изпити. Тъй де - няма вече задължителна казарма - няма и мотив младежите да се мотаят из коридорите и кафенетата на университета и да учат за мениджмънт, каквото и да означава това.

Някъде по времето на зрелия социализъм на 24 май накарали баща ми (не зная какъв бил повода - никакъв началник не е бил :) ) да каже няколко думи . И той казал : "Ако бях министър, щях да направя заплатите на учителите 1000 лв, защото трудът на учителите е много важен." Последвали бурни одобрения. "Но - продължил баща ми - тогава вие няма да сте учители" . Още го мразят тогавашните даскали.

Нищо съществено няма да се промени. Поне в скоро време.

Пон Сеп 10, 2007 11:25 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
Нищо съществено няма да се промени. Поне в скоро време.

Мдаа... за съжаление това е тъжната истина.
През 80-те имаше много добри даскали, особено някъде след 85-та. Аз си спомням в техникума преподавателите ни по специалните предмети бяха все кадърни инжинери с дълги години практика по заводите и току-що бяха се преквалифицирали като даскали. Причината беше прословутото 35-то постановление. Почти всичките ми даскали имаха някакъв частен бизнес - един държеше електронни игри, друг дискотека (която всъщност ние окабелявахме в часовете по практика, усилвателите също бяха наши самоделки...). Та тогава беше далавера да си даскал, защото все още беше задължително да бачкаш някъде държавна работа а даскалите имаха достатъчно свободно време за частно... и най-вече през лятото щото бизнеса беше по морето...
Поне аз като ученик имах късмет, щото даскалите ми бяха предприемчиви хора а не мижитурки които чакат едната учителска заплата, която всъщност по него време май никак не беше лоша ;-)
Естествено, още през първите 2-3 години от демокрацията хората за които говоря зарязаха даскълъка... Дори тия, които нямаха бизнес и цял живот са били даскали и те напуснаха. Някои просто се пенсионираха, а други познавам дето почнаха с политика да се занимават.
Не искам да обиждам днешните учители, вероятно има и мисионери сред тях, но повечето според мен са по-скоро хора, които или не умеят нищо друго да правят или нямат смелост да си потърсят друга работа (мижитурки). Така или иначе това не са хора които умеят да изграждат авторитет. Такива имаше и едно време... но тогава поне бяхме принудени да ги търпим.

Въпреки всичко, според мен трябва да се вдигнат учителските заплати, но.... при тоя кадрови "потенциал" едва ли ще се променят нещата. Трябва да се потърсят и начини пак да се привлекат кадърни хора в образованието, защото това е нещо важно, много важно...

Вто Сеп 11, 2007 10:44 am
Профил

Мнение 
Ами точно това е най-големия проблем на образованието, че повечето от кадърните даскали си намират по-високоплатена работа. Това е все едно да хвърляш въдица на празна кукичка за да си хванеш рибка за стръв за да си я закачиш на въдицата и да ловиш риба. От една страна пищим, че образованието ни е кофти - демек да имаме по-високи изисквания към учителите, а от друга не може да се привлекат по-кадърни хора заради заплащането. Ей тва си е порочно. Нека си има специални комисии (инспекторат), които да следят по съответен начин нивото на учителите, нека се назначават даскалите с конкурс т.е. да удовлетворяват някакви средни изисквания, нека се следи нивото на знания на техните ученици и т.н.. Който е "лабав" - довиждане. Но как ще привлекат други по-добри не ми е ясно. Дори и да има диференцирано заплащане, нека то да тръгне от една основа поне 450 лв. Между другото диференцираното заплащане е още по-порочно (макар не навсякъде), защото парите се разпределят сред антуража на директора. А точно тези хора в повечето случаи са най-несъвестни именно заради близостта им с директора. Като цяло няма точно определени критерии и правила за оценка при разпределението на тези пари. Ако могат да се нарекат 20-30 лв пари. Изглежда образованието ни е в задънена улица.

Вто Сеп 11, 2007 1:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
абе не само парите са проблема в образованието а и социалната и семейната среда дето израстват сегашните келеши :!:....
щото имам за пример един колега дето внук му са го дали в скъпарско частно училище.
дотук добре...
ама имал един съученик(дете на богаташи) дето като минавала учителката покрай него и нарочно пърдял и се заливал от смях.
и сега най-интересното:
един ден така се напънал, че се насрал...
това е съвсем наистина :!:
но това идиотче продължава да учи в същото училище, учителката също си му преподава (взима далече на тия 350лв.)....
айде сега кажете до пари ли опира всичко :?:

Вто Сеп 11, 2007 1:58 pm
Профил

Мнение 
MYXATA написа:
един ден така се напънал, че се насрал...

Ами не бива да се гледа на училището като на място където децата учат само език, математика или музика. Преди всичко, училището е място където се придобива "ценз", нещо което не се преподава по конкретен предмет, но задължително трябва да се "излъчва" от всички даскали.
Иначе да наливаш с кофата знания е все едно да слагаш оръжие в ръцете на престъпници...

Вто Сеп 11, 2007 2:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Не искам да обиждам днешните учители, вероятно има и мисионери сред тях, но повечето според мен са по-скоро хора, които или не умеят нищо друго да правят или нямат смелост да си потърсят друга работа (мижитурки). Така или иначе това не са хора които умеят да изграждат авторитет.

Не си серсем прав :D . А не допускаш ли възможността "мижитурките" да си обичат професията ? По същата логика много колеги не са доволни от заплащането си в България, но не си сменят професията, значи са мижитурки ? За да изграждаш авторитет, трябва обществото по някакъв начин да уважава труд ти. Труда на учителя( лекаря и т.н.) отдавна не е на уважение в България, защото ако станеш примерно "тиква", много по-бързо ще изградиш "авторитета" си :-) . И това започва от семейството, като редовно се говорят на децата неща от рода: "Остави го онзи прост даскал, той ако беше свестен нямаше да стане даскал". След това почваме да ги ругаем, защото децата не го слушали. Навремето даскалите имаха правото да побийват и това беше много полезна практита, имаше ред и дисциплина, сега не се позволява да ги докоснеш, та медецински, та не знам си кво, хлапетата това и чакат, и като родителите не обръщат внимание на децата си, в крайна сметка пешкира се обира от даскалите :( Пишат на Иванчо двойка, бащичкото на Иванчото яростно се качва на строшения си Хамър, трета ръка колица, и на бегом стига до училището да се разправя с даскала, как така е писал двойка на Иванчо, той бил много надарено дете. Затова всички завършват сега отличници :-) Въпреки това, от време на време по мрежата срещам млади българи, които не са си губили времето и това ме радва много, по-добре малко и качествено, отколкото много и некачествено :-)

Вто Сеп 11, 2007 4:47 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща