|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:34 am
Правителството отново излъга...
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ами чети - допуснах... може да има изключения които обаче потвърждават правилото, а то е че срещу течението трудно се плува..
Ей на - конкретен пример.. кажи теб къде те отнесе течението? 
|
| Вто Сеп 11, 2007 6:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Земята е кръгла, след като ме е отнесло на запад, като се завърти цикъла на спиралата, ще ме доведе от изток  Други мислят твърдо да акостират, да изгорят всички морски карти, барабар с кануто.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 11, 2007 6:23 pm |
|
 |
|
3aek
|
пирев: а аз искренно съм любопитен какви са първите ти впечатления от там, пак ли спиш до 10  и преглед на пресата до 12
вообще какви кинти се вадят като почваш от нулата, каква е переспективата, по колко часа на ден си ангажиран, колко ти остават чисто след като платиш всички сметки, сам ли си в квартирата или делиш с някой
вообще дай малко жълтини от емигрантския живот
|
| Вто Сеп 11, 2007 7:00 pm |
|
 |
|
¶
|
Хъм, изглежда на много хора им е интересно  . Когато дойдох, си поставих за цел да записвам всичко, което ме е впечатлило, и добрите, и лошите неща, без да разсъждавам върху фактите, просто да ги записвам. Явно съм взел "мъдро" решение. Според мен, след известно време тук, хората обръгват, а бе направо "мутират" и детайлите им убягват  . Оставих разсъжденията за след 1 година престой, т.е. когато имам достатъчно богата база данни.
Ето да речем един факт:
Повече от половината американци нямат в дома си перална машина. Резонно задавам въпроса: "Добре де, всичко много добре звучи за Америка, обаче защо повече от половината американци нямате перални машини по домовете си, ами ходите на обществени перални, там е доста мръсничко, пък и пералните не перат добре ? В кой век живеете ? Чини ми се, че това е признак на ниска хигиена и т.н. " и всичко отива по дяволите  , започват да ме гледат като враг на народа  , мойта учителка по ингилизки първо се изчерви, после пребледня, накрая заеквайки взе да дава разни обяснения: ами то тук така било, онака било, не зависело от американците ( ам гаче ли от мен зависи ). Други мои познати пък директно ми казват, че тук генерално имало най-голям избор по света и да съм си купил къща, като съм искал лична пераля. Ама не ме пита искам ли не искам ли да си купя къща. В БГ също голям процент хора са на квартира, но пък имат избора да си имат лична пералния. Значи генерално тук избора не е по-голям, след като става дума за такива дребни битови проблеми, които нямат лесно разрешение. А пък аз искам нещо съвсем безобидно, да имам пералня в квартирата си, която да не пере по "измислените" американски програми за пране, които само олигавят дрехите, ами да пере като европейските перални. Най-дългата американска програма за пране е около 25 минути  и можете да познате какво се изпира, само потта сваля от дрехите, отделно праховете им за пране са повече от пълна скръб спрямо тези на пазара в БГ. Врътки да нагласиш температурата на водата на пералнята нема, или топла, или хладка, защо да се затормозяват да мислят с каква температура да перат, то всъщност и по етикетите на дрехите не съм виждал препоръчителна температура на пране
Та всички тези факти след около година ще ги посъбера в едно PDF-че , ведно с пиперливи разсъждения и прозрения върху тях  За тази цел си имам вече и кандидат-помощник  , пиперлив български данъчен инспектор  , който ще поеме разнищването на икономическата страна на проблема Америка  . Освен програми, мое да се окаже, че и кратки новели мога да дращя  ) Може и някой словослагател-коректор да се изнамери, не знам, поживьом, хуйвидим  , или както казва Сергей Бубка в такива случаи "Осрах пръта ! "
А, забравих да спомена, че се изнамери и добър художник карикатурист, тука, в мое село, наше момче, българче от село, тай мое и той да намаже перото  Разправя, че и голи работи рисувал ( уххх мариии майкуууу ) та обмислям въпроса какво ще се кипри първа страница, дали 1:1 натурел, или както съм си с щангата 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 11, 2007 7:37 pm |
|
 |
|
sthx
|
Тъй трябва да е!  .
Ще чакаме творението!
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Сеп 11, 2007 8:09 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Пирев,с нетърпение чакам този бестселър !!! 
|
| Вто Сеп 11, 2007 8:34 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
 |  |  |  | Цитат: Заплатите в България драстично изостават от тези в съседна Румъния, предупредиха от КНСБ. Средната заплата там вече е достигнала нивото от преди 1990 г. и дори е отбелязала ръст от 7.1%. В България обаче заплатите продължават да изостават от тези през 90-те години, като възнагражденията у нас в момента са едва 48% от тогавашното ниво. За разлика от България средната заплата в Румъния расте с бързи темпове и през март изпреварва над 2 пъти българските възнаграждения. По данни на Евростат заплатата у нас е 202 евро, а в Румъния - 414 евро. Заплатите в България изостават и в сравнение с другите балкански страни. В края на м.г. средното възнаграждение в Сърбия е 358 евро, в Македония - 221 евро, а в Хърватска - 664 евро. При северната ни съседка разходите на работодателите за единица труд са 1.5 пъти по-големи, отколкото в България. Въпреки по-скъпия труд чуждите инвеститори предпочитат да влагат капитали в Румъния, отчита профсъюзът. Причината е корупцията, която вече е достигнала крайни точки. Производителността на труда в Румъния през последните 2 г. се повишава с малко по-високи темпове, отколкото у нас, но разликата не е аналогична на ръста на доходите от труд, обявиха от КНСБ. Според изводите на синдиката България и Румъния тръгват с близки ценови равнища, но съседите бързо догонват нивата в ЕС. Затова и очакванията са, че през следващите години инфлацията у нас ще е много по-голяма. В края на юни издръжката на човек у нас е минимум 390.95 лв., сочат данните на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Границата на бедност е достигнала 153.25 лв. Прагът се изчислява на базата на потребителската кошница от 77 важни стоки и услуги. Под линията на бедността живеят 26.4% от домакинствата у нас. С доход на човек до 180 лв. са 38.4% от семействата. Едва 12.6 на сто от домакинствата имат доход над 375 лв. на човек. За последните 8 г. поскъпването на живота за второто тримесечие е рекордно - 0.8%, обяви шефът на института Любен Томев. За този период много по-характерно е поевтиняването, напомни той. Като цяло хранителните стоки са останали на същите цени. С 12.9% е поскъпнало олиото, а с 3.4% - маргаринът. Продължава тенденцията за покачването на цените на плодовете - с 4.2%, както и на зеленчуците - с 3.5 на сто. През второто тримесечие много са поскъпнали бензинът, дизеловото гориво и автогазта - средно с около 10%. Хигиенните материали, козметиката и фризьорските услуги са нараснали между 7 и 9%. Наемите и разходите за поддръжка на жилищата са нараснали средно с 8.6%.
Статия от електронното издание на "Сега" 19.07.2007 г.
|  |  |  |  |
Без коментар.
Както и разликите от 3 пъти в учителските заплати у нас и "там".
|
| Сря Сеп 12, 2007 7:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Пирев, добре си го измислил, аз докато бях там все негативите ми се набиваха в очите, сега и някои позитиви се появяват, но все още моите съждения водят по-настрани от хамерика  , въпреки че си имах пералня, и си переше добре, доста програми имаше .. е чак доста не, ама имаше .... и от квартирата нямам оплаквания .. само дето дистанционното на портала трябваше чалъм да му се приложи, а пожароизвестяването си се задействаше само, ама и на двете им намерих цаката  . Това което първоначално ме подразни бяха изкуствените матеряли, като почнеш от тва че ваната беше едно с половината стена, та стигнеш до мокета който превръщаше котаците в ходещи електроцентрали, и при сушата на вегас може да си представите 
|
| Сря Сеп 12, 2007 8:21 pm |
|
 |
|
3aek
|
да не забравите и за "къщите" които се строят без тухли и камък (но не са по-евтини:) ) а на тавана ако се качиш и забравиш да стъпиш на гредата може директно да влезеш в спалнята щото е направен от талашит и вата
|
| Сря Сеп 12, 2007 8:44 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тия къщи не се ли продават в "направи си сам" с инструкция за сглобяване?
|
| Чет Сеп 13, 2007 10:53 am |
|
 |
|
3aek
|
не вярвам, все пак има стандарти в строителството, но не са толкова зле както в Европа
имам познат който живее в Белгия от доста време и като го попитах защо не си вземе една чиния да гледа БГ телевизия ми каза че там по закон не може сам да си монтираш контакт или да пуснеш кабел за антена - трябва да викаш лицензирана фирма която познава стандартите  а за кабела трябва да питаш и всички съседи за да не загрозявал фасадата трябвало да се дупчи през всички над него  познай кой ще му разреши
|
| Чет Сеп 13, 2007 11:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами принципно и в БГ не можеш, но това едва ли спира някого. А къщи има както стандартни, така и полу стандартни, и изобо нестандартни. Къщата ако не си вързан с двете ръце можеш да си я построиш сам, всичко необходимо се продава. Самото строене, по мои наблюдения би трябвао да отнеме на двама човека, защото сам е малко зор, м-у две и 4 седмици, ако не се презорват много, това без боядисването. Тия полуготовите къщи могат да бъдат построени и за един ден от 6-7 човека, ако не броим изливането на основата, която всъщност не еоснова като в БГ а една бетонна плоча. Но така строяха в невада, в други щати чувам имало истинско строителство, или приличащо на истинско  . Като материали, труд и време, себестойноста на къщата там е несъизмери със стойноста тук, така по мойте най-губи изчисляния, по цени в кварталния строителен магазин, една къща излаиза около 20-25 к, но сигурно има и по-добри цени на материали, не съм търсил щото не са ми трябвали.
Интерсно тия дето са сега по другите щати какво им е наблюдението.
|
| Чет Сеп 13, 2007 9:05 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ей затова обичам БГ, тука малоумието на бюрокрацията не може да стигне чак такива върхове, понеже в нашите мангалски кратуни толкова мощни абстракции не могат виреят 
|
| Пет Сеп 14, 2007 10:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Аз по горе като писах, не споменах че в САЩ уж не можеш, но на практика можеш, и не само да си пуснеш инсталация, ами може и сам къщата си да построиш, просто преди да почнеш да я ползваш трябва да си викнеш специалисти да проверят .. иначе .. на фона на мойта проста сметка че една къща струва около 20-30 като материали, как ви звучи 30 за пребоядисане .......
|
| Пет Сеп 14, 2007 10:38 pm |
|
 |
|
¶
|
Не съм се заглеждал за цените на строителните мат'риали в кварталните джелезарии, но ми се струва малка сумата от $25,000 . Най-малкото ще ти излезнат хиляди харчове към общината за разрешителни за каквото се сетиш. Тук ходят да искат разрешително от общината да си боядисват с блажна боя вратите, прозорците и т.н. Само да решиш да пръднеш на улицата, още докато изпъваш жили в подготовка на събитието и някоя ченге ще ти тури прангите, за да може да си пърдиш на воля в килията, пък камо ли да ти позволят да си строиш сам къщата. Ако позволят на един, ще се юрнат после всички и отиди та се не видя строителния бранш. Пък и после как ще се тупат в гърдите, нали ако каже, че живее в къща за $25,000 ще се смеят всички. Има голяма показност според мен и при хамериканците, отвън къщите изглеждат много добре, обаче отвътре може и да са кенфлеш.
ToHu, да те попитам за джамлъците в пустинята, и те ли са с вертикално отваряне ? Щото тук при нас онзи ден за сефте мярнах къща с хоризонтално отварящи се прозорци. Бе то тия с вертикалното отваряне нямат миене ако живееш на етаж различен от партера. Трябва стълба да имаш, че да ги измиеш, съответно смятай колко са им мръсни прозорците на американците. Иначе се наслушах на разни тези, че били антищормови, затова били вертикални, ама според мен са така, за да не ги мият, една грижа по-малко 
|
| Съб Сеп 15, 2007 3:28 pm |
|
|