|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:01 am
Правителството отново излъга...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами в моята картира се плъзгат настрани, не на горе, да ти кажа честно по други места не съм ги заглеждал, имам някакъв смътен спомен че и на други къщи които оглеждах не бяха нагоре, ама дали се отваряха или се плъзгаха нямам спомен.
Относно разрешителни и р подобни, тва друга бира, не го броя в цената на къщата, както не броя и колко ще ти вземат експертие за да акжат че е годна. Но като цяло тия неща зависят най-вече от щата, дали мисли че по земеделските щати е така, там мисля че всеки строи кавото му скимне, там заплата от 3000 е огромна, едва ли хората дават стотици хиляди за къщи, предполагам и материалите са на други цени. Иначе . нормално е да си имаш стълба ... то пък в панелката като половината се отварят това не помага при миенето на другата половина .. особенно остъклената тераса  . Пък който иска сигурност, ами да си купи такива дето са с много странно заключване, е сега един клиент си е сложил такива, срещо скромните 100 хил и е сложил навсякъде таква дограма, заключването не е като при обикновенната алуминиева или ПВХ ами има и още ключалки които не могат да бъдат отключени отвън .... лошо няма нали 
|
| Съб Сеп 15, 2007 6:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да споделя в японско как е.
джамовете се отварят настрани. но са 2 комплекта. единия е декоративен вътрешен, само с едно стъкло.
външния е нормален пакет. най-отвънка се мъдри мрежа за комари. така и не я ползваш, щото климатизацията си беше на ниво.
пералня имаше. с мноооого програми. но не е за гайджин, щото е с надписи на японски.
взема топла вода от чешмата, самата тя нама нагревател. прахове - бол. на наште цени горе-долу, т.е. 1 кило е трамваен билет до центъра в едната посока. друга особеност че, че казана е вертикален. (в корея също са такива). и е малко странно в началото, кое къде се слага.
бойлера е на газ. има си газомер до входната врата на всеки апартамент/къща. при земтръс изключва автоматично и бая се дзверих първия път докато разбера що нямам топла вода. електромера (ефнотарифен) също. в страната на електрониката и двете устройства бяха механични. да им се чуди човек. отчитането става в твое отсъствие, разбира се. водомар май не видях.
нета иде по кабелната. малко е тесла като цена (към $50 на месец за 1мегабит). даже не ми разбраха въпроса за реалните IP-та. всичко е натнато. но можех да и дърпам филми от софия. за един ден дръпнах "особености на руския риболов", много искаха да го гледат
кенефа е толкова голям, че за да си вдигнеш панталоните, трябва да излезеш в коридора. банята има вана, в която аз не мога да вляза. и за какво ли - ще ми стигне малко над пъпа. но пък имат много хубави обществени бани. наистина забележителни, подобно нещо само в русия съм виждал. е, много по-чисто.
на 32квадрата има: легло, място за гости, маса с 2 стола, двукрилен гардероб, печека с 2 контлона+абсорбатор и кухненска мивка, килер за обувки и други по-мръсни неща, баня, кенеф (отделно), пералня. малко клаустрофобияно за мен, но бях сам. малкото японки, които успях да убедя, да ми дойдат на гости, казваха, че съм се ширел. сигурно. не е за нас там...
цената беше към $600/мес и включва 4 чистения, паркинг за една кола и един велосипед. и двете се оказаха важни неща. близката бакалия беше на 50м. има всичко, което може да ти дотрябва - пиене, ядене, кафе, батерии, презервативи и ... ръкавици. мола беше по-далече, на 15мин пеша. един път ходих да се разтъпча и ме нсатигна полицейска кола да ме пита какъв ми е проблема, що ходя пеша. след това ходих вече с колата, да не излагам белите хора. абе не е занас там...
най-големия ужас беше изхвърлянето на боклука. в понеделник - билогични и платмаса (шишета, опаковки), вторник метал (кутии от бира), сряда - стъкло, четвъртък биологични и хартия, петък PET и дърво (клечки за ядене). един път в месеца - вестнци (те не са хартия). абе голяма табличка на вратата висеше. проблема беше примерно с шише от минерална вода - шишето в петък, капачката в понеделник, а етикета в четвъртък. не е за нас там, да знаете...
иначе е много чисто. не че чистят кой знае колко, просто няма от къде да се нацапа.
билета за метрото е 350Y. а дневната карта за метро+рейс е 800. минимална часова ставка е 1400. таски за 8км до бачкането беше 3500. бира е 300-500 в капанче. кафе от автомат 120. обед в японски работнически стил (на крак в капанче) 350-500. карково уиски 3000. някакво местно (не лошо) 800/литър. бензин <100/литър, сега скочил на 135 най-накрая. скоростен влак до токио (700км) 13,500 на посока. обаче месечната карта е 120,000 и доста народ работи на огромно разстояние от дома си - знам хора, дето 4 пъти в седмицата пътуват осака-токио-осака
вечер ако закъсаш нейде, отиваш в полицията. казваш им: брат'че испих си кините и няяма с ко да са прибера. те ти дават пари и ти викат такси. на другия ден трябва да върнеш парите в твоя районен участък. един път ми се наложи, щото си затрих потрфейла. на другия ден отивам да върна парите и портфейла ме чака. с всичко в него... нали ви казвам - не е за нас там.
|
| Съб Сеп 15, 2007 8:11 pm |
|
 |
|
sthx
|
Дедо, за японките нищо не каза... 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Сеп 15, 2007 10:10 pm |
|
 |
|
3aek
|
дедо: а глоби има ли ако хвърлиш капачката в петък вместо в понеделник? това е екологичен кошмар!
|
| Съб Сеп 15, 2007 10:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми то няма нищо за казване. все едно красива и умна колежка от технически университет но като поседиш по-дълго в някоя страна , откриваш, че хората са еднакви навсякъде. имат едни и също радости, едни и същи притеснения. само че ги изразяват по различен начин. е, нявсякъде има и хора, кото не могат да изрзят нищо. с тях ми е най-трудно да общувам. ...имат и едни и същи нужди. и като ги задоволиш спиш по-добре. а на сутринта се чудиш... има и за двете. чото в петък не се хрърлят капачки, а шишета (грешен боклук в торбата). а на капачките не им е дошло времето, така че имаш и такова нарушение всъщност, свиква се. на практика е доста просто и ефективно. даже казани нямат, просто си изнасяш торбичката (специална, която тия дават безплатно) на един квадрат, очертан на тротоара и минават да го вземат с 5мин толеранс (има табелка кога минават). няма мангали, няма казани, няма задръствания, няма GPS-и в торбите. след 2-3 седмици почваш да се чудиш що не го правят навсякъде така.
цъ! нашто е кошмар. да пакетираш неразделен буклук в бали за сено, замислени да ферементират сеното в силаж. и после да ги караш с малки камиони на 150км. това е административен кошмар. държавно малоумие.
за сега не е екологичен кошмар, макар че скоро май ще стане.
тия бали са си биологични бомби. като гръмнат дано не съм наблизо.
|
| Съб Сеп 15, 2007 11:14 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
По принцип е така, но има едно но  , в БГ хората правят някакви усилия да си мият прозорците, поне дотам, додето може. Тук построят къщЯта и толкоз. Пък мен много ме дразнят засраните прозорци, нещо като да ми е мръсен монитора.
Наскоро научих за поредната простотия: имат в предучилищната ден на чипса, един ден или два дни в месеца, са дни на чипс, носи детето чипс и плющят чипс, друг ден е примерно деня на пижамата, учениците ходят с пижами на училище, учителите също. Интересно ми дали имат и ден на бикините или монокините за ученичките в горните класове  , бих се включил в парада с гола щанга в ръка
За боклуците има разделно събиране май само за хартиите, 2 пъти се случи да не мине боклукчийската кола, коша се препълни, обаче понеже кошовете са в задните улички не се забелязва. Ел. инсталациите са мешана скара, контакти, лампи на един бИшон, както им е било удобно, така са връзвали. Пуснеш климатика и микровълновата и ходиш в мазата през 10 минути да дигаш бИшоните.
Тук много държат на личното пространство. Примерно в магазина, ако започнат много начесто да ти викат без повод "(ек)скюзми", това значи, че си им нарушил личното пространство, т.е. стоиш прекалено близо до тях, и требе да кажеш "сори". Примерно 1м. е добра дистанция. В началото хич не ги разбирах, защо през минута ми викат "(ек)скюзми", нещо като в оня виц, дето хванал се един българин на работа в неква фабрика, обаче не знаел грам ингилизки. Прибрал се вечерта в къщи и жена му го попитала:
- Каже ся Пешо, как беше ?
- А бе, жена, добре беше, работа като работа, обаче още не мога да проумея откъде всички знаят, че се казвам Димитър ...
- Как така всички ти знаят името ?
- Ми не знам, всеки който ме видише ми казваше "Найс то Митьо" ...
Дедо, а как са улиците в Джапейн ? В наше село асфалта е доста кофти, май повечето улици са асфалтирани за последно по времето на Бил Клинтън  . Тук публичния транспорт е зле. Поне не е както в Индия, влаковете пристигат в същия ден, а не след 2 дни. Автобусните линии са максимум по 5-6 км. дълги, билетчето е $2 , наскоро поскъпнаха билетите с 16%. Такситата са още по-зле, едни стари очукани таратайки. Още не съм се качвал, обаче като ги видиш на външен вид и ти става ясно какви бараби се возят вътре. Гледам по табелите пише, че едно кръгче из селото е $25. Иначе има луксозни лимузини, но трябва да се обадиш, да речем поне няколко часа по-рано. Една текила да ти се припие и няма с какво да отидеш до кръчмата. Пък и те едни кръчми, не съм видял маси със столчета на сефалък, така да седнеш под асмата и да ливнеш половин ока вино на воля  . Даскала по ингилизки е обиколил повечето страни в Европа, та казва, че в Европа ходели до кръчмата да пийнат и хапнат по нещо, да се видят приятелите и да бистрят моабеди, докато тук основната идея е да идат и да си напълнят търбусите. Имам един познат, сърбин, запознахме се покрай децата, та той вика тук има сичко, само дека нема ора. Много тъжеше завалията, че не може да иде на ракиения фест в Белград 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Сеп 16, 2007 6:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пирев,
нямах мног време да обикалям. там с кола се ходи на малки разстояния (50км), щото обществения транспорт е и по-добър и по-евтин. но не съм попадан на участък, който дори да напонмя на наша улица. дори в парковете асфалта е стар, но няма дефекти.
в по-големите градове от 20-тина години им върви програма за инфраструктурно копане.
правят едни тунели, като за метро, на 30-50м под земята и там вкарват всичко - вода, ток, газ. газа им е голям проблем, заради земетресенията.
в по-малките села и квартали всичко е по стълбовете - ток, телефон, талавизия.
изпълнението е такова, че почваш да скърцаш със зъби. тука не могат даже да го начертаят на бюро, камо ли да го изпълнят.
газа в голямата си част е на бутилки. едни големи, колкото човеек.
слагат се по 2, имат си смесител/превключвател с манометри. някаква хитроумна механика, няма батерии. газомера е след смесителя. бутилките не са твои и ти нямаш грижи с тях. ритмично минява един камион и сменя бутилката, в която няма газ. това не е твоя грижа, а на газовата компания. как познават кога да дойдат не разбрах. ти плащаш по газомера, каквото е влязло в къщата.
и таз работа не я вършат по-тъмно жълтите. то няма такива. всички са с еднакъв цвят.
|
| Нед Сеп 16, 2007 10:03 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Пирев,
те прозорците си се мият много лесно, ама след като им усетиш пиниза  . Всичките вертикално плъзгащи се прозорци, които съм виждал в Америка, се свалят от жлебовете с дърпане на две пружинени пластмаси (например) и целият прозорец излиза от жлеба и може да си го измиеш където ти е кеф.
|
| Вто Сеп 18, 2007 12:57 am |
|
 |
|
¶
|
Ок, като дойдете по Нова Година, ще те помоля да се отбиете, да видя какви пинизи ще ми покажеш  , след като трябва да се разковат поне 2 летви, за да излезне прозореца  Не говоря за имитацията на алуминиева дограма, която се кове отвън, върху дървенията  , говоря за дървените, вътрешните прозорци  . Но и външните не си мият, домързява ги май, да не говорим, че тук не са чували за съвременна алуминиева/PVC дограма  , заглеждам се по новите строежи, праскат си стара дограма и туй то  , в това отношение сме ги изпреварили мнооогоо в БГ  ( говоря за къщите, не за обществените сгради )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 18, 2007 4:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Отвори ето тая брошура и виж какви прозорци слагат хората и как си ги мият  :
http://www.homedepot-installations.com/ ... indows.pdf
Напиши в Гугъла - aluminum windows Chicago и разгледай резултатите (горната брошура е за PVC)
 .
|
| Вто Сеп 18, 2007 4:55 pm |
|
 |
|
¶
|
Dimitar, понеже никой в БГ не може да види какво е дириджето, ще си помислят хората, че аз, ти, и Владо имаме точно такива прозорци  Да, ама не. А тия решетъчни прозорци, които ми показваш са модел от на баба ми младежките години  На нови модели, може и да са измислили начин за лесно сваляне и миене, но на старите не виждам как ще го свалиш, освен ако не разковеш летвите, които оформят жлебовете, и нали знаеш какво ще стане след това ? Обаче ако знаеш и ти някой "пиниз"  , чувствувай се и ти поканен, да ми покажеш как да сваля и измия дървената дограма на 2-ри жилищен етаж, без майтап 
|
| Вто Сеп 18, 2007 5:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе на мен си ми бяха PVC, и така бяха измити та на два пъти да изляза на терасата барабар с прозореца, така мислейки .. може и алуминий да са били, чак толквоа не ги заглеждах ноне бяха дървени 100%, м-у другото .. мнго здраво стъкло, единяи път цицина ми излезе. Това много зависи в кой щат си, и в кой квартал. от щат до щат има голяма разлика и като архитектура, и начин на строителство и материали.
Сега като наблюдения в-у град имам оснвно от Вегас, а то е нов град, нормално е всичко да му е наред, т.е. като инсталации, верно в други градове бая стълбове съм виждал, т.е. въздушни инсталации, сигурно и вътрешните електрики са били същата плетеница. Обаче да отбележа, като си търсих квартирапосетих райони на Вегас в които после разбрах ч епо принцип бели хора не стъпвали, аз не знаех за тая им репутация и доста от тях изглеждаха нормално, поен по светло, обачеимашенякои в които и къщите и инсталациите изобщо всичко изглеждаше изоставеноот години, а по селцата през които съмминавал, то по америкнаски градове, също съм виждал смешни картинки за електрото но...... За боклука, при теб явно все пак по модерно, у пустинята няма разделно събиране, поне аз не съм видял ако е имало, и боклукчиите не минаваха редовно да събират контейнерите, то верно че соновно с кашони се пълнеха ама .....
|
| Вто Сеп 18, 2007 5:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Съгласен съм, ама това че ти или аз сме в апартаменти под наем, за които на собствениците не им пука дали могат да се мият прозорците въобще не означава, че трабва да обобщиш как в САЩ няма PVC и алуминиеви дограми и цяла америка нарочно си е направила прозорците да се отварят нагоре, защото ги мързи да ги мият. Леко тъпо е - не мислиш ли? Пък и ако не ти харесва апартамента, в който живееш сега имаш възможноста да се преместиш другаде - чисто нови сгради наоколо има колкото си щеш  .
|
| Вто Сеп 18, 2007 5:56 pm |
|
 |
|
¶
|
Чисто новите сгради наоколо се броят на пръсти, не мислиш ли ? Май повечето са на по 100г. , с точно такава дограма. И дори да са собственици, пак не я сменят, докато в България масово се подменя старата дограма с нова. Затова казвам, че сме понапред, поне в нашия щат. Леко тъпо е направата на прозорците по този начин, защото е тъпо, да направиш нещо, което после не можеш да поддържаш ( теорията антищорм не я приемам, звучи смешно ). Знам, че на теб всичко ти харесва в Хамерика, но при мен не така. Не желая да си надявам розови очила и да казвам, че всичко ми харесва, има неща, които ми харесват, има и такива, които не ми харесват. Ограничих се да описвам нещата, които не ми харесват, защото за тези които ми харесват се разпъват всекидневно локуми по форуми, блогове и паланки, така че за тях информация бол  , т.е. няма нужда от още един писач
П.П. Да, бе, да се местя ... А кой ми е хазаин по документи ? ... Че да ми вземеш депозита после 
|
| Вто Сеп 18, 2007 7:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Пирев не става въпрос дали на мен всичко ми харесва тук (което съвсем не е вярно) или пък, че на теб нищо не ти харесва тук (досега не съм чул да кажеш, че има и едно нещо дето да ти хареса). Става въпрос, че правиш обобщаващи заключения за една цяла държава и то след като си тук от 4 месеца и не си мръднал на повече от 30 мили от къщата, в която живееш . 
|
| Вто Сеп 18, 2007 7:41 pm |
|
|