Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Последствия от учителската стачка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
набиха миньорите, надявам се да набият и даскалите. а тези дето лелеят за безплатно образование и здравеопазване направо по фенерите трябва да се бесят.

Пон Сеп 17, 2007 11:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
набиха миньорите, надявам се да набият и даскалите. а тези дето лелеят за безплатно образование и здравеопазване направо по фенерите трябва да се бесят.

Пак се изцепи! :evil:
Какво значи безплатно? Нали за това плащаме данъци и здравни осигуровки. Сега се говори, че ще въвеждат втора здравна осигуровка - пак задължителна. За какво са тия пари? Да лапат политиците и родата им до девето коляно ли? :guillotine:

Пон Сеп 17, 2007 11:23 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
а тези дето лелеят за безплатно образование и здравеопазване направо по фенерите трябва да се бесят.

zaphod - а ти за твоето средно и висше образование случайно плаща ли ?

Пон Сеп 17, 2007 11:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Бях се вързал на Дядото че е добре да има частни здравни фондове.
Допреди месец.
Тогава гледах на Майкъл Мур SICKO.

Оказва се че по-добре от твойте вноски да се лекуват безработни и социално слаби и затова за теб да няма пари за ЯМР.
Отколкото часника да си прави печалбите от спестените за твоя ЯМР пари. И безработни и социално слаби да не се лекуват въобще.

Така че твърдо за запазване на социалните придобивки. Безплатни училища, Болници, Пожарни, Полиция и др.

П.П.
А че даскалите са за бой спор няма. След като работят за 300лв.
Всъщност и бой им е малко.
Явно ще трябва да обикаляме пустинята още 40 години докато умре и последния даскъл сагласен да мизерства.
Та новите даскъли да възпитат новите хора.

Пон Сеп 17, 2007 12:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
... Е, ако се вдигнат заплатите на учителите, то по-малко ще остане за крадене. Това е обяснението...

По повод на това се сещам за една история дето ми я разправя един мой познат. Този мой познат работеше преди няколко години като дистрибутор на някаква парфюмерия. Та снабдявал със стока и магазина на някакви мутри, новоизлюпени търговци. Един ден му се оплакали, че магазина нещо не върви. Е как така?!? Магазинчето е в курорта Албена, сезона е в разгара си, а на тях търговията им не вървяла. От дума на дума моя човек разбрал каква е работата. Питал ги "Е добре де това което изкарате не го ли влагате обратно в стока и да зареждате магазина?". Мутрата:"Е влагаме го. Ама парите нещо намаляват." "?!? Е как така намаляват.(Магазина работи с подобаващ като за местоположението и сезона коефициентХцените)."
Оказало се че те тяхното(тоест цялата печалба) си го заделят всяка вечер от оборота. С останалите пари той магазина трябва сам да се издържа. Бах го нали е магазин.
Та дали като остане по-малко "излишък" ще се краде по-малко?

Пон Сеп 17, 2007 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мисля че последното перо което ще се отреже от бюджета е перо кражба :)

Пон Сеп 17, 2007 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:

Обикновено само с мислене не стават нещата, трябва да се опитва ..

Пон Сеп 17, 2007 4:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Учителите и протеста им би ми бил симпатичен, ако около тях не се навъртаха зурлите на Ж.Христов, Тренчо и оная овца Такева. Докато ги представляват тия примати, по-добро няма да видят.

Иначе съм с две ръце за въвеждане на диференцирано заплащане. Трябва да има някакъв механизъм на оценяване на труда им. Вярно че е трудно да се намери такъв механизъм, но не може безконтролно да се раздават пари, без никаква обратна връзка за качеството на положения труд.

Факт е че има учители които са достойни, даже велики хора. Но има и такива индивиди, дето не бих им поверил и метла, камо ли дете. А такива вече май са множество. И какво сега да им дадем по 1000лв заплати - пък после ще видим?

Извода е един. Крийте каквото можете като данъци, инвестирайте умно, та да останат пари за частно училище на детето. Щото ако чакаш шибаната държава да се грижи за теб....

Пон Сеп 17, 2007 5:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶ написа:
3aek написа:

Обикновено само с мислене не стават нещата, трябва да се опитва ..

ами чакайте от този който е бръкнал в кацата с меда да напише закон който му забранява :D

Пон Сеп 17, 2007 5:50 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ДедоБоре написа:
май месец правихме сбирка на випуска.
класния ни ръководител, който ни направи хора, беше много унил.
поразпитахме го какво му тежи.
остават му 3 години до пенсия (а му бяхме първия випуск като класен).
и не знае какво ще стане като се пенсионира. то исега заплатата му ниска, ама на ниска заплата пенсията ще е още по-ниска. събрахме по малко пари, ей така, да му помогнем. чудим се как да му ги дадем, че да не се обиди. той ги погледна, прецени ги колко са и се разплака. било повече от годишната му заплата.
много е тъжно да караш 63 годишен човек да плаче...

Тъжна картинка наистина ама ще стане още по-тъжна за твоя даскал. И на мен ми става тъжно като се сетя, че майка ми цял живот е била педагог и сега взима 109 лв. пенсия.
Подиграват се с учителските заплати и пенсии - за сравнение - неквалифициран труд, ама от най-неквалифицирания - да продаваш сандвичи дават заплата 650 лв + осигуровки и това за 8 часа работен ден, ако не вярвате отидете във Флора бургер - студентски град и вижте обявата (ако още седи)... А знаете ли колко взимат учителите ... ?

Пон Сеп 17, 2007 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaprqn написа:
Подиграват се с учителските заплати и пенсии - за сравнение - неквалифициран труд, ама от най-неквалифицирания - да продаваш сандвичи дават заплата 650 лв + осигуровки и това за 8 часа работен ден, ако не вярвате отидете във Флора бургер - студентски град и вижте обявата (ако още седи)... А знаете ли колко взимат учителите ... ?

ами това само означава че българина не иска да работи, ако наистина е на зор няма срамна работа и че учителите в София съвсем не вземат толкова колкото пише на фиша им, както писа някой по-рано в Токуда търсят лекари за 1500 лв и няма кандидати защото не лекарите им е по-сладко да стоят на държавна заплата и да приемат на частно в държавните кабинети
по същата схема уж учителите вземат 300 лв но си докарват още два пъти по полкова от частни уроци :)

Пон Сеп 17, 2007 7:11 pm
Профил

Мнение 
Абе за учителите не е точно така, не всички си докарват. Но съм съгласен че на българина не му се работи. А като споменахте токуда ... истината е че там май няма нищо общо с иначе логичната японска мисъл, абсолютно побългарено е, назначенията кажи речи са по шуробаджинашки, както и не назначенията ....
Ама аз не знам да има учители на по 300 лв вече, майка ми е учителка, верно че вече е почти за пенсиониране, но едва ли за стаж и дават кой знае колко добавки, преподава в умен, и доколкото знам взем повечко от 300. Лично аз не подкрепям увеличението на техните заплати с 100%, не че не заслужават, но просто е нещо невъзможно, ако зависеше от мен не бих гонаправил.
Хората в БГ са много странни, повечеот от тях не искат да дават а само да получават. Може би учителите са едни от малкото които все пак се стараят да си вършат работата, но .. това нищо не променя.

Пон Сеп 17, 2007 7:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Заек,малко не съм съгласен с теб - давам ти пример:
Една учителка по музика - независимо дали преподава оперно пеене или пиано,ако я пратиш да работи на къра след известно време тя няма да може да се върне и преподава.Причината за това е,че всяка професия си е специфична (и достойна!).И има възможност след погрешна стъпка повече да не може да я практикуваш.Без значение лекар ли си,с електроника ли се занимаваш или си чистач.
В момента един учител,колкото и да иска да научи някое хлапе - ако хлапето само не иска,нищто няма да стане.Е как да стане,като татко му вечерта слиза от мерцедеса,носи му нещо ново,детето ходи с GSM за 800 лева,в тях чисти домашна помошничка... От другата страна - някое семейство,живеещо на квартира,майката работо като шивачка,бащата и той се претрепва от работа (не дай боже да им анякой болен и му трябват скъпи лекарства),пари за книги и учебници няма.На фона на това учителя преподава.Познай на кой му влиза в главата и колко.Това е един от многото примери. Достойното съществуване - към това се стремим всички,без значение професията и може да претендираме за справедливо заплащане на труда.Бил си извън България - предполагам че си наясно с обстановката в образованието.Който иска - чете,виси безсънни нощи по библиотеките,ходи на консултации.... знае защо го прави и какво ще постигне.Да ама там учителите преподават по 1 предмет и могат да ти отговорят на почити всичко във връзка с предмета им.За справка в някой нашенски университети има преподаватели дето преподават по 3-4 коренно различни дисциплини.Скоро влязох в час на мой приятел университетски преподавател - в залата само 5 човека.Той им говори за закон на Ом - те се подхилват и си приказват ( уважение няма ).Аз едвам ги изтърпях.На випуск излизат по няколко човека дето разбират.На останалите - учителите им са виновни,много изисквали..... Ако не изискват учителите - няма да могат да си оправдаят заплатите и са прави за това.Друг е въпроса с какво занимават учениците,ама за това има едно нещо наречено учебен план,който всяка година все повее и повече се съкращава!
Жалкото в цялата картина е че накрая виновни все са учителите - ако лигльто има богат тати ( спонсор на училището или хлапето учи в частно такова) - учителите изкуственно завишават оценките.Ако няма - гледа богатото си другарче,цветния му лъскав GSM,мечтае за такъв,за хубави дрешки и пак се пропускат уроците.Проблема е много сериозен,ама някой тикви в министерството явно не могат да го проумеят.Тя цялата ни държава е кал,какво остава за науката,училищата и учителите.

Пон Сеп 17, 2007 7:54 pm
Профил

Мнение 
Абе Кичо, и е така, и не е. Децата е сикат да учат каквито и да са, и ти не си иска, и аз не съм искал, никой тук сигурно не е искал да учи. Значи учител трябва да може да заинтригува детето. После не съм привърженик на деца отличници по всичко, или са със орпеделени умствнеи проблеми, или са зубрачи, и в двата варианта не стгат доникъде. Просто не мисля че е нормално един човек да му е интересно и география, и литература, и биология, и физика и математика . няма такива хора, аз поне не познавам и едва ли някой познава. като цяло ни е сгрешена системата, не би трябвало приема в университет да става на база успех от училище, може от определенипредметии изпит, но обия успех не трябва да влиза. Посе приема трбява да с еправи с някакъв вид тест, който изисква мисловна дейност и едновременно с това даваинформация за психопрофила и дали човека е подходящ за дисциплината за която кандидатства. После мисля че по време на обучението трбява д аима мерки за отсяване на обурканите хора, както във висшето, така и във средното училище.
А относно учителите на запад ...... първо не мисля че преподават само по един предмет, и още по малко че могат да ти отговорят на всеки въпрос. имам директно наблюдение, и мога да кажа че отговарят може бина всеки въпрос според преподаденото, всеки въпрос в страни, макар и по предмета води до мълчание :) не че тук е по различно ...

Пон Сеп 17, 2007 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
...........
Извода е един. Крийте каквото можете като данъци, инвестирайте умно, та да останат пари за частно училище на детето. Щото ако чакаш шибаната държава да се грижи за теб....

Пак приказки под шипковия храст!
Знаеш ли какво чудо е в някои частни училища? Събрани деца на мутри и новобогаташи и тук таме някое по-народно дете, дето е отишло да учи. Пълен снобизъм, ниска дисциплина, наркомания и курвалък на поразия. Защото дечицата снасят пари и никой не смее да им каже "копче". Имам близка, която преподава история в такова училище - в клас от 8 души. Миналата година ги видяла два пъти - за оформяне на оценките за 1 срок и за годината. Привикал ги директора с SMS. При опит да ги препитва те и казали: "Хайде стига приказки, казвай си тарифата" и извадили портфейлите. Когато тя се възмутила и излязла от стаята, я привикал директора и и обяснил, че и неговата и нейната заплата идват от тях и трябва да им пише петици или шестици. Направи го жената, защото е вдовица и нямаше друг изход, но тази година вече не е там...

Пон Сеп 17, 2007 8:09 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща