Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Последствия от учителската стачка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Май единственото спасение е немски пансион (студ,бой,...) с преобладаващ военен режим в него и свиждания с роднините веднъж на 3 месеца за по 3 часа и на Коледа 1 ден домашен отпуск

Пон Сеп 17, 2007 8:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
спасение от какво? от деградирането на масовото образование? че това е хубаво, защо да се спасяваме :D

Пон Сеп 17, 2007 8:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
от деградирането на масовото образование

За да се забележи деградация в нещо ,преди това трябва същото това нещо трябва да е било създадено.Малко или много си продукт на тази система,а системите имат свойството да увличат със себе си.Независимо то това какво си "закачил" от системата би трябвало да си малко благодарен (най-малкото защото не си си плащал образованията ).Ако си мислиш,че поговорката "По-добре лъв сред овце,отколкото овца сред лъвове" е хубава и приложима мисля си че грешиш.Живял съм сред хора които нямат основно образование и съм си направим някой мнного ценни изводи.
Не забравяй че на учителите си дължиш това което си.В противен случай - означава,че си се родил феномен (или патологичен случай).Човек се изгражда като личност в общество.

Пон Сеп 17, 2007 8:51 pm
Профил

Мнение 
Като цяло няма общество от гении което да е в добро състояние. Хората увеличавайки познанията и мирогледа си, започват да стават по претенциозни и да си дават по висока самооценка. Това може и да не е лошо, но не влияе добре на икономиката, която и да е икономика има нужда и от работници, винаги ще има едни които ще вземат по малко. Масовото "овцевъдство" в САЩ има една полезна черта, хората правят едно, две неща, има и по способни но не са масово. Не се и стараят да го рпавят, това им дава служители за всички нива. Българина ако има начин да е само шеф лошо няма, а като не е не му се работи. Тук вече опира и до принуда и отиваме в друга посока, но и самото образование влияе в-у това. Тук има нещо още по лошо, хората се имат за много умни и способни, оценяват се скъпо, а всъщото време не са, и все повече се занижава средното ниво. Та тук е още по лошо, само самочуствие и нищо друго. Няма лошо в това обществото да е не е супер интелигентно, така ще бъде и по щастливо в крайна сметка, и това насила да се изисква по високо ниво на обазованието е глупсот. Койт е любознателен и има жеание винаги се образова.

Пон Сеп 17, 2007 9:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
.... надявам се да набият и даскалите. а тези дето лелеят за безплатно образование и здравеопазване направо по фенерите трябва да се бесят.

Цитат:
Не забравяй че на учителите си дължиш това което си.В противен случай - означава,че си се родил феномен (или патологичен случай).Човек се изгражда като личност в общество.

Той се е родил с ризка, диплома за магистърска степен под едната мишница и пачка хилядарки в евро под другата - за начален старт. :D

Пон Сеп 17, 2007 9:09 pm
Профил WWW

Мнение 
Ки4о написа:
Май единственото спасение е немски пансион (студ,бой,...) с преобладаващ военен режим в него и свиждания с роднините веднъж на 3 месеца за по 3 часа и на Коледа 1 ден домашен отпуск

Ами и това не е. Понеже сме го ударили на клюки - един друг пример .
Отговорен баща, паралия, работи здраво и печели добре (след като се подложи на мутрите, разбира се ). Даде дъщеря си в добре рекламирано частно основно училище. То не бяха уроци по танци, уроци по джудо за момчетата, насаждане на високо самочувствие у децата. Таткото доволен, директорката още повече. Момичето изкласва до 4-ти клас и бащата решава да я провери колко знае и може любимката му. Намира учителка от държавно школо, която дава на щерка му стандартен входен тест за трети клас. Абсолютен провал - даже и него не може да вземе. След което таткото записва дъщеря си в държавно училище. Естествено там учителите са ахнали - не видели такова недоучено, а уж умно дете.
А пък частните университети - и там е една... То и в държавните гледат да не късат, щото за следващата година няма да имат студенти, та какво остава за частните. И това съвсем не е нашенски патент. И в САЩ го има. Но има и нещо друго - независима класация на университетите. Тя се знае. И за това всеки завършващ след година-две отличен студент на масачузетския технологичен университет например има 80-100 предложения за работа, освен предложението за работа в самия университет.
Профсъюзните лидери са ни ясни. Всеки знае от къде са се пръкнали и какво представляват. В допълнение - имат си и приватизационен фонд с добри предприятия, от който преди всичко лапат и нищо не инвестират. Даже се чудя на ентусиазма , с който се организира стачката. И то преди избори. Може пък и да има силен натиск от долу и опасност да не се овладее положението. Пък тогава - още по-лошо - за профсъюзните "лидери" и за тези пред които отговарят.
Но въпросът ми беше не толкова за конкретната стачка, а за икономическите следствия от нея, които няма да са само за учителите, защото след тях ще дойдат и други. За мене исканията за повишаване на заплатите са основателни предвид силното неравновесно положение на пазара на труда в нашия район, за което съществуване няма никаква икономическа причина. Друг е въпросът, че сега вероятно ще има скок във възнагражденията, а по-добре би било това да стане по-плавно.
И аз давам заплати, но не се страхувам от това, че утре трябва да давам повече. С увеличаване цената на труда ще се цени повече и автоматизацията и интелектуалния труд, спестяващ хора в производството и услугите.

Пон Сеп 17, 2007 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Знаеш ли какво чудо е в някои частни училища? Събрани деца на мутри и новобогаташи и тук таме някое по-народно дете, дето е отишло да учи. Пълен снобизъм, ниска дисциплина, наркомания и курвалък на поразия.

абсолютно верно, имам познати които имат средства и записаха децата си по частни училища, на другата година ги отписаха защото нивото е по-зле от държавните - освен за това кой какъв телефон и какви дрехи си е купил други теми за разговор нямало

Пон Сеп 17, 2007 10:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
И аз давам заплати, но не се страхувам от това, че утре трябва да давам повече. С увеличаване цената на труда ще се цени повече и автоматизацията и интелектуалния труд, спестяващ хора в производството и услугите.

Аааааа най сетне ще си дойдем на думата - какво излиза накрая? Ако имаш квалифицирани кадри които да работят и да не ги мързи нещата вървят.И като вървят нещата и бизнеса и има печалба- може да си позволиш да увеличиш заплатите а и други стимули да има.Да ама трябват хора с квалификация ,а тя не се дава по рождение и е нужно образование. А тези които обучават първоначално всички ни са учителите.В България основно се приказва а нищо не се върши (визирам управляващите ни).За една нощ нищо не може да се оправи.Този процес изисква време и постоянство,което е намислимо за условията тук.До сега не съм видял една реформа да се изкара докрай
Малко офтопик: Преди 2 дни отново разрешиха нощните пътувания с автобуси за деца.Явно бързо се забрави трагедията в Лим.Но финансовия интерес на отделни групи в обществото явно преобладава над здравия разум.В сравнение с Канада,където имам познати и дискутирахме тази тема,там до 12 години децата трябва да са с придружител,който да носи отговорност за тях.А е сгафил - носи жестоки накзания по закон.

Пон Сеп 17, 2007 10:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
zaphod написа:
.... надявам се да набият и даскалите. а тези дето лелеят за безплатно образование и здравеопазване направо по фенерите трябва да се бесят.

Цитат:

Той се е родил с ризка, диплома за магистърска степен под едната мишница и пачка хилядарки в евро под другата - за начален старт. :D

нашият любим модератор не веднъж в частен разговор е казвал че българите са мангали стоящи малко по-високо от циганите. не мога да не се съглася с него - важен признак за мангалщина е че когато се спори за принципни неща, мангалът ги преценява от позиция на личния си интерес. аз още като бях на 6 години, се скарах на майка ми че отмени наказание към МЕН. казах и че така следващия път ще си кажа "абе то на майка ми ще и дожалее и ще ми отмени наказанието" и пак ще пристъпя правилата. не че с това искам да кажа че аз не съм мангал, разбира се и аз съм, но само обръщам внимание че тия аргументи касаещи личната ми изгода (а ти плащал ли си) не ми минават. ако искате да ме убедите че образованието е много важно, пробвайте с нещо от рода на "ако не беше образованието, хората нямаше да знаят че опъна върху въжето за простиране е равен на теглото на прането по тангенса на ъгъла между въжето и стената, поради което въжетата ще са неправилно опънати и ще се късат често". ох, забравих, те хората и образовани не го знаят това, примера май беше неподходящ :lol: :lol: :lol: е, нищо де, дерзайте интелектуалчета, все нещо ще има което се учи в училище и от което има полза. някой ден ще се сетите за него и ще ми натриете носа :)

Вто Сеп 18, 2007 8:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
@zaphod,
Това, което ще напиша по-долу не ми се вярва да го схванеш, но все пак ще опитам.
1. Не бива да се бърка образованието с училището. Човек се образова цял живот и далеч не получава цялата фактология за света в класните стаи. А и не е и необходимо!
2. Другата, по-важната задача на училището е да социализира едно дете и да го превърне в ЧОВЕК, заедно със семейството разбира се.
3. Една от важните му задачи е да те възпита и да те научи как да се държиш в колектив. Вътре в колектива на класа детето се развива като социална единица в обществото - научава се на съобразяване с интересите и на другите или развива в себе си лидерски качества.
4. Съществена роля има и във възпитанието - на ред, на дисциплина, на систематичност в усилията за постигане на дадени цели, на иерархията в обществото, ако щеш и на подчиненост...
И във всичките тези неща е съществена ролята на Учителя!

Вто Сеп 18, 2007 9:16 am
Профил WWW

Мнение 
Айде малко да обобщя...

Какъв е проблемът на образователната система?
Най-простият отговор е че не е ефективна. За да се види ефективността първо трябва да се формулират задачите.

Задачите на образователната система според мен са две.
Първо да повдигне леко общото равнище на населението - придобиване на грамотност, елементарни знания и навици за поведение в обществото. Това е публичен интерес, доколкото всички бихме искали по-голямата част от хората около нас (по възожност всички) да имат поне елементарна грамотност. В тоя смисъл, основното и средното образование би следвало да е задължително, което ще рече и безплатно. Разбира се, не се очакват чудеса и завършилите основно/средно образование няма да получават нобелови награди. Очаква се обаче нивото на учениците които завършват да е малко по-високо от това в детските градини ;-)

Втората задача на системата, според мен трябва да е отсяване на деца с по-добри умения/способности и тяхното насочване към по-високите (висши) степени на образование. Ние като държава нямаме сметка да издържаме сульо и пульо да завършва ядрена физика и след това да става шофьор на такси. Но имаме интерес най-талантливите деца - онези 5% във всяка област които са най-добри да се развият и да получат (за наша сметка) нужното образование, а не да стоят на село и да копат понеже не могат да си позволят висше. На теория елитът е много малка част от населението, но на практика няма как да знем кои деца имат шанс да получат нобелова награда. Затова обикновено шанс за безплатно висше образувание трябва да се дава не на 5% ами примерно на 20% от учениците, но не и на 100% от мераклиите. Разбира се, платеното образувание трябва да е достъпно за всички ;-)

Как се променя образованието ни... Аз нямам достатъчно данни за постоянните реформи в тая система, но според мен е очевадно следното: Първо образованието като система си беше кофти и преди и сега не ми изглежда като цвете...
Разликата обаче е че преди поради стимулите в заплащането в системата имаше много повече кадърни хора и въпреки кофти системата, на много места се получаваха сравнително добри резултати. Липсата на добро заплащане накара много хора да напуснат. Не всички но прекалено много... От лични наблюдения мога да кажа че когато в едно заведение кухите лейки станат болшинство нещата се влошават прекалено много, защото в колектив от кухи лейки ръководното място задължително се заема от куха лека. Над определен момент нататък системата на кухите лейки започва да се самозащитава и недопуска кадърни хора в себе си. Нещо повече, много учители които не са напуснали поради ниски заплати, напускат поради лошата келегиална среда.
Не мисля че управляващите умишлено са целяли точно това, но донякъде ги устройва... Понеже когато едно дете влезе в училище и първия му досег с обществото е една система на кухи лейки, то подсъзнателно приема цялото общество като система кухи лейки и за това дете няма нищо по-естествено от това един министър да е куха лейка.
И ако проблемът с кухите лейки е естествена последица от "прехода" и донякъде неизбежен, то другия проблем можеше да бъде избегнат по-лесно. Това е премахването на "привилегиите" за талантливите деца. Колкото и кофти да беше системата преди, системата успяваше да открива и стимулира децата със заложби. Имаше доста сериозна система от олиампиади и като те усетят че имаш шанс не те изпускаха. Мен ме бяха набедили че имам дарби като физик... аз честно казано нямах мерак точно по физика, по-скоро бях добър по математика, ама имах нещастието да спечеля една-две олиампиади още 7-8 клас и после не мога да се оттърва - пращаха ме на безплатни подготвителни лагери по курортите. Не че беше лошо, ама всичко ставаше щото директора много държеше от нашто училище да се вземат първите места... Общо взето системата караше най-добрите да "изплуват" на повърхността, след което те директно си влизаха да учат висше и т.н. Няма не искам, няма недей... не беше перфектна система - 90% от тия по университети бяха по погрешка, но важното е че 5-10% бяха правилните хора на правилното място.
Сега като гледам отстрани системата - талантлив, неталантлив ако няма мама и тати да те издържат трудно ще завършиш университет. Още повече че и самото завършване не е голям стимул...

Какво трябва да се промени?
Със сигурност трябва да се вдигнат (поне 100%) заплатите... Да! Точно на ония кухи лейки! Това че повечето учители са кухи лейки, че в македония се крадяло по-малко или че в румъния вземали високи заплати НЯМА нищо общо с факта че ТРЯБВА да се вдигнат заплатите (или да се намалят заплатите в другите сфери). Вдигането на заплатите само по себи няма да оправи нищо, но е задължително за да се вдигне престижа на учителската заплата. Самото вдигане ще направи едно единствено нещо - а то е че когато един тийнеджър се замисли каква професия да избере, ще си каже "а бе я каква далавера е да си даскал - тия кухи лейки вземат добри пари, що да не взема и аз да стана даскал". На практика вдигането на заплатите ще създаде единствено кандидат-даскали. Нито по-умни, нито по-глупави, просто повече мераклии. Но конкуренцията създава шанс за по-кадърните. Ако не друго, то поне кадърните ще имат поне финансова причина да се борят с кухите директори/инспектори.
Вдигането разбира се не е достатъчно, защото най-доброто което може да се постигне е да се възстанови положението от едно време - имаше добри даскали, но те бяха там въпреки кофти системата...
Трябва и системата да се оправи, но това е друга бира и то токова друга, че по нашия край е непозната...
Преди да поправят системата обаче задължително трябва да възстановят привилегиите за способните деца.

Вто Сеп 18, 2007 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
@miro_atc
И моето виждане напълно се покрива с написаното от теб. Мислех да се разпростра сутринта, но не ми остана време.
Готов си за министър на образованието, но кухите лейки сред политиците веднага ще те удавят в л**на. Защото са кухи лейки, но добри лайномети. :D

Вто Сеп 18, 2007 11:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе те ще вдигнат заплатите. Хубаво и с 100% ще ги вдигнат. После и на лекарите. После и на други които са на държавната хранилка. После и бизнеса ще се принуди, защото ще започнат да му бягат кадрите към държавното. И какво следва - инфлация. Това се наблюдава и сега бе хора. Доходите реално са нараснали с около 20% на годишна база. Реалната инфлация е също толкова. Какво мислите че беше кризата с повишаващите се цени на храните - търговеца пробва пазара - цените скочиха, клекнаха, но като цяло се повишиха до прага на поносимостта - който се определя от повишените доходи :) Ако увеличите шоково и изкуствено заплатите 100%, автоматически инфлацията ще скочи с толкова, естествено с малко закъснение. отново естествено официалната инфлация ще се е повишила с с 6-7-10%, но реалната ще е точно толкова колкото са скочили заплатите в абсолютна стойност.

С административни мерки не се повишва жизнен стандарт на населението. На определени групи - може би (шоферите). Но тогава трябва да решим - на учителите 100%, на докторите 100%, но на всички останали - не. На пенсиите - не. На детските не. Така ще повишите жизнения статус на учителите. Но ако всички доходи се вдигнат - жизнения стандарт няма да мръдне, защото автоматически и цените ще скочат, търговците не са самаряни:) Нещо такова се случи в Унгария - ефекта е отрицателен.

Има редица други мерки за повишаване на жизнен стандарт и всички те минават през реално повдигане на икономиката. А това определено не става с повишаване на заплати на калпак, щото видиш ли били ниски. За това говоря за оценка на труда и диференциране на заплащането.

По принцип трагедията на българската политика и като цяло на българина е че не гледа по далеч от носа си. Това си е типичния ориенталски начин на мислене - важното е сега да гепим далаверта, парата, пък за утре ще му мислим. Така мислят и политиците и избирателите. И затова ББ открива басейни и народа му се радва, вместо да съгради един многоетажен паркинг например. Затова и народа гласува за тия дето му казват че ще го оправят за 800 дни или че ще му вдигнат заплатата с 20% от утре. А да излезе един политик и да каже на народа, че трябва да си скъса задника от работа и след 20 години, ще има ефект - ще го линчуват публично.

А пък цените ще растат. И то още много има да растат. Доходите и те ще растат. Стандарта ще се запази за масовия българин, защото масовия българин е прост (за масовия говоря). Ако искате да ви расте стандарта - така си въртете нещата, че дохода ви да скача поне с 20-30% годишно. Реалната инфлация в следващите години, аз лично не я виждам под 10-15% (оптимистично). За тази година според мен ще е поне 25%.

Вто Сеп 18, 2007 12:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо,
За да се развива бизнеса му трябват грамотни хора, а те се създават от образователната система. А грамотни хора се създават от качествени и мотивирани учители. Увеличението на техните заплати е инвестиция в бъдещето на нацията. Не може един учител да се разправя с 30 полуидиотчета и да получава два пъти по-малко от писарушката в някое министерство, който по цял ден сваля порно филми от държавния Интернет или просто търка стола с добре охранените си задни части.

Вто Сеп 18, 2007 12:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Хубаво бе Lupus, аз хе споря с твойта теза - добрите учители, заслужават достойно заплащане.

Как предлагаш да стане - вдигаме им заплатите с 100%. Съгласен. Обаче после искам да излезеш и да обясниш на пенсиите, че техните пенсии трябва да останат непроменени следващите 5 години, на бюроподпирачите също, въобще на всички които са на държавна издръжка. Също и на бизнеса да обясниш да не вдига заплатите (той охотно ще се съгласи).

Всичко това трябва да стане за да можеш ефективно да увеличиш жизнения статус на учителя спрямо останалата маса. Вдигнеш ли заплатите на всички с равен темп (а бъди сигурен че всички ще го поискат ако дадеш 100% на учителите), абсолютно нищо няма да постигнеш, учителите ще са пак толкова бедни, но с два пъти повече хартийки в джоба. Това се опитвам да ти кажа.

Трагедията в момента е че се опитваме да решим един икономически проблем със социални приоми - какво друго са синдикатите, стачките, увеличаване на доход без оглед на насрещно изражение в труд... Това просто няма как да стане. Може да закърпиш положението за кратко - но после ефекта ще е цялостно отрицателен.

Типичен пример е Гърция - там се стачкува непрекъснато за какво ли не. И какво - вече десетки години гърците са си едни от най-мизерните обитатели на ЕС. И таквиа ще си останат. Защото стачките са просто средство ония зурли от синдикатите да си играят картите. А балъците да им верват.

Какво е административното увеличение на доходите - чисто и просто помпане на инфлацията. Ефекта за джоба е голям, но за стомаха - никакъв. По принцип цялата операция не е кой знае какъв проблем, ако не бяхме в борд. Но борда не може да удържа такава инфлация - явно това поне му е ясно на Орешарски (евала за което), поради което не смее да пусне авантата. Хубаво нещо е борда....

Ако ще вдигате заплатите шоково административно - кажете да ида да тегля левов кредит при фиксирана лихва (докато още дават). По времето на първите кредитни милионери бях малък , не разбирах, ама сега да не изпуснем момента :)

Вто Сеп 18, 2007 12:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща