|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Едно от нещата, което най-много ме кефи в САЩ е магистралите дето са построили тук - просто трябва да се види, за да придобие човек представа за какво става въпрос. И после веднага се сещам как нашите мили хора не можаха две подобия на магистрали даже да завършат. Не знам дали е въпрос само на пари или и на желание и специалисти, ама е ясно че доста неща ни липсват за да стане работата както трябва  .
|
| Пон Сеп 17, 2007 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе .. не бих дал точно САЩ като пример за магистрали и пътища с високо качество. Рално те нямат много истински магистрали, изключвайки околовръстни пътища около големите градове, т.е нямат това което тук се разбира под магистрала. Минал съм кажи речи 10 хил мил междуградско там, ами магистрали няма, но има пътища които позволяват сравнително лесно предвижване, нищо особенно но горе долу поддържано. Това в южната част, на север ако има истински магистрали ..... тов акоето там прави впечатление са комуникациите в градовете и около градовете, но те прото нямат избор, нямат ли ги тези комуникации загиват, там почти всеки позлва автомобил, без тези комуникации са си загинали.
Магистрали в швабия ... те тва са и поддържани и модерни и автоматизирани ... абе . швабия си е швабия 
|
| Пон Сеп 17, 2007 7:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
сигурно с тия машини са асфалтирали цариградското... ама напрЕко. затова участъците с неравности са по 15м, не се бях сещал за такъв сценарии
иначе строителството на "магистралите" ни е като метрото. когато бях студент, Метрострой празнуваше 25-годишен юбилей без да има 1м метро-тунел. е, сега има вече един ръкав, който макар и построен по странен начин, съществува. друг е въпроса през колко полезни места минава (полезни=такива, където има повече население).
новия ръкав и той ще минава в по-голямата си част през необитаеми терени. освен ако не изсекат борисовата градина и не направят десетина мола и двайсетина небостъграча. гении в общината колкото щеш. щом кандидати са пожарникар, манекенка, баскетболист, шпионин и "бордов" банкер (който е компютърджия по образование). явно вече е престижно да си кмет, какво значение има какво можеш и за какво си учил?
|
| Пон Сеп 17, 2007 8:19 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@ToHu: По колко интерстейта си пътувал тези 10,000 мили? И какво разбираш под "истинска магистрала"? Ако е нещо като София-Пловдив, по което всеки може да си кара с каквато си скорост иска и да прави каквото си поиска - да, няма такива магистрали в САЩ. Има само такива, по които без много нерви можеш да си поддържаш средна скорост 100-110 км/ч в продължение на много часове и да стигнеш жив и здрав, ако спазваш правилата и здравата логика.
|
| Пон Сеп 17, 2007 8:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
40-та, 10-та, 15-та, 80-та отчасти. От източния бряг до Лас Вегас, и от лас вегас до рено, лейк тахо, от там къ, ЛА и наобратно. Нямам предвид да може да се кара с колкото може, въпреки че на много от тези пътища ограничението е 65, което съвсем малкоми се види. Имам предвид магистрала като магистрала, даже катонашите няма, да не говорим като Немските, доста от тези магистрали, са с по три платна в голяма част от протежението си, две за двете посоки и едно за изпреварване. Но не казвам че не върат работа, но не бих го дал катопример за магистрала под това което се разбира тук.
|
| Пон Сеп 17, 2007 8:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, това е линк към посочената от теб 10-а магистрала:
http://maps.google.com/maps?q=Las+Vegas ... &z=18&om=1
Вижда се ясно, че тя е широка поне колкото тази София-Пловдив.
Моята идея беше не колко са големи магистралите, макар че тази на снимката е най-малката а има и такива дето са си нормално с по 3+1 платно от всяка страна, а близо до градовете стават и с по 7, 8 платна. Искаш да кажа, че цялата страна е опасана с безброй магистрали - особено източната и централната част на страната. Общата им дължина към 2004 е 46,837 мили (75000+ km),а ние две магистрали по 400 км. не можахме да построим толкова години.
|
| Пон Сеп 17, 2007 9:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Пон Сеп 17, 2007 10:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
E, баш такива дето да се кара с 300 наистина нямат  . Не че не можеш да ги вдигнеш, ама ако те барнат става много интересно  . А и в Германия не са ли ограничени на 250 км/ч - тая трябва да е "пипната" за да може да вдигне 292  .
|
| Пон Сеп 17, 2007 10:34 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не му вервайте, снимал е бордното табло на самолетчето си.... 
|
| Пон Сеп 17, 2007 10:38 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@ДедоБоре: Наистина няма такива "магистрали" - тези скорости не са за магистрали, а са за състезателни писти... Аз предпочитам когато съм на магистрала да знам, че около мен няма такива състезатели, защото в повечето случаи проблемите идват от тях. И се трошат по-малко нерви, когато по магистралите си има наложени ограничения и както и Димитър казва, за спазването им се следи и се налагат истински наказания.
|
| Пон Сеп 17, 2007 11:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
До градовете е ясно, за там мисля споменах, а тази я разгледй цялата, ен знам дали е от най-малките, ако обиколиш тези дето съм ги изброил, тази ми сестори най голямата. Естествено в близост до градовете всички стават широки, глупавото околовръстно на лас вегас, ако така го наречем е два пъти колкото тракия сигурно, но това е инфраструктура в града, както казах за това равни нямат, само погелдни какви тунели направиха под бостън. Но иначемеждуградските им пътища не са тов акоето тук си представямекато магистрала, тази 15-ка наистинана доста места е по две платна, може би голяма част от тези по които съм минавал са в планински райони, но не са огромни магисрали както си ги представят тук, и в ниекакъв случай не по големи от тракия. КО говорим за LA-SF това е друго, там живеят 50 млн. А има и друго, не знам колко си карал реално извънградско, но за тия всичките камиони, тиа магистали са убийство, тия се редят по двама един до друг и тогава тукашните таксиметрови ти се струват че са англечета, и въпреки че не карат с лимита не те пускат.
п.с. Чувам че в индиана наказанието за опасно шьофиране си е направо извратено, не запомних точната цифра, май беше до 10 години.
|
| Пон Сеп 17, 2007 11:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Общо на двете коли за една година имаме 30000 мили. Половината от тях са по магистралите. С моя кола съм обикалял в поне 12-13 щата, а съм бил общо в 17, ама в другите не съм карал аз. Вярно - всички са били в централната и източната част плюс Калифорния, където е голямата плетеница и може би заради това впечатленията са ми такива. Там от където съм минавал най-малките са били нещо като магистрала Тракия, но това е било наистина в пущинака, където със стотици мили няма населено място. От Тенеси надолу на юг обаче почти всичко е поне с по три платна от всяка страна, а в самото Тенеси, където в по-голямата си част е нещо като Родопите - всичко е с три платна от всяка стра плюс аварийните. Ама пак ти казвам - не ставаше дума колко са големи, я колко мили магистрали са построени, защото страната е огромна и въобще не може да се сравнява с Германия. Все едно Русия да я опашат така с магистрали, или пък Китай. Просто труда и парите хвърлени за това нещо ми се струват огромни, а и постоянно ги ремотират и разширяват. Та просто си разсъждавах какво ни липсава на нас, та вече толкова време не можем да завършим две пикливи магистрали. А камионите наистина са убийствени, и как не като нашите момчета, българчета и разни други от нашия вилает ги карат по 16 часа на ден за да правят повече кинти. Ей за това трябва да измислят някакъв лек, че да могат да карат само по 8 часа на ден - нещо като с тахометрите в Европа  .
|
| Вто Сеп 18, 2007 12:00 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе като се замисля, то пътищата не са най-големия проблем на БГ. Самия българин е по големия проблем.
Ей го на, и в швабия има камиони, и там съм карал с камиони по нормални еднолентови пътища. Ама пустите им камиони, що все се движат на максимума на разрешеното, та даже не ти се налага да ги изпреварваш?
А тука какво. Имаме комбинация от тесен път с завои, следва една 30 годишна ифа, натъпкана с тонаж три пъти над допустимото, пуши като кремиковци и се движи с 10км в час. Това по баир. Айде сложи и още една пред нея, даже две, и поради някаква неведома причина, се движат на има няма 2 метра една от друга, та да трябва да ги режеш в пакет. Айде да е по пълна идилята да прибавим и два шофера - единия опитен джигит перкаш с 100% над дпоустимата скорост и един нормален шофер дето няма реакции на Шумахер в другата посока. Недай си боже някой не толкова велик шофер блондинка с по-бавнички рефлекси, нулев интелек, но кола 200 коня. Е тая комбинация пусни я в която и да е магистрала, път или пътека в швабия и гледай сеир. Кървищата са ти вързани в кърпа.
А най - лесно е да се проконтролира техническото състояние на камионите. Един походен кантар сигурно е под 1000лв. , а за оценка на техниеското състояние няма какво да говорим, тия камиони могат да минат на технически преглед, само при Стиви Уондър.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 18, 2007 12:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, тука е голям проблем с грохналите камиони и жикулки
вървиш си със 100/120. кето е нормално през нощта по "първокласните" пътища.
и изведнъж пред теб изникава една жигиула/ифа без задни стопове, която се движи с 40.
за теб на практика все едно седи на място. после дават колата ти по талавизора. щото тебе или съвсем те няма, или си в местната селска болница. ако си имал късмет и съответната трошка е много грохнала, ще пуши подобаващо и ще я надушиш като винету път в прерията. като дойде КАТ/ДАЙ/НА/ДРЪЖ, ще установят, че жигулата е била изправна, щото има стикер и виновния си ти, щот си фърчал с "несъобразена скорост".
ако човек застане на кое да е кръстовище в софия може да спира от движение поне 1 автомобил/мин и без да ги мери с някакъв уред. или пушат, или са ръждъсъли, или нямат някоя лампа, или са окайващо мръсни (поне 1 година не са виждали четка) или всичко това. а от камионите, сигурно 4 от 5 са за спиране веднага. ама явно не им се разправя на КАТ. по-лесно е да мизерстват за колани, мобифони или за превишена скорост на безумни места.
|
| Вто Сеп 18, 2007 2:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За жигулките е ясно - електората дето гласува по списък, кара жигулки.
Относно камионите в София - ами явно баш собствениците на камионите, се отчитат където трябва за да не ги закачат. Друго обяснение нямам.
По мои наблюдения, ако се въведе технически предглед на ниво от швабия - 60-80% от возилата в БГ трябва да останат на трупчета. Като процента при камионите е 80, а при автобусите над 80%.
Но даже и при сегашното ниво на ГТП, ако се прави като хората поне 50% от камионетките не биха имали шанс. После що ставали трагедии като при Бяла.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 18, 2007 4:23 pm |
|
|