|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това нещо не го разбрах - какво искаш да кажеш с това, че мойто било на теория, а твойто на практика ?
|
| Пон Авг 27, 2007 8:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами като казваш, че 3 годишни заплати покриват къщата, ти имаш предвид че 3 годишни брутни дохода на семейството, без ипотека покриват имота.
Аз обаче го разбрах, че средностатистическия хамериканец си купува къща за три години  Което няма как да стане, освен ако средностатистическия хамериканец не е сред основните акционери на гуглето
Иначе аз като правя сметката колко годишни дохода ми струва имотеца, я правя на база на моя доход и то само на част от него (щото на жената и останалата част от моя са за текущи харчове), като включа вътре и утежняващи кредити/ипотеки и най вече като извадя от него дрането от страна на държавата (щото в БГ покупката на жилище хич не се има за разход, даже обратно то е приход според кръвопийците) и се оказва че при оптимистични прогнози - за 10 години мога да съм на чисто. Ако ще се рутим като в Хамерика - по зле ще е.
Та затова твойто си е на теория, пък мойто на практика. За мен де 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 28, 2007 9:41 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Аз съм явно извън статистиката - живея на такова място в САЩ, че цената на къщата ми е 1.4 пъти годишната заплата преди данъци  .
И съм много добре!
@Цецо: И изобщо няма да ми тежи ако реша да си изплатя къщата и за 5 години - просто си рефинансирах заема, когато лихвите бяха ниски. Но не виждам смисъл в това да си изплатя къщата за 5 години вместо за 15 - особено ако възвращаемостта на парите, които бих спестил от 5-годишната ипотека, и които биха могат да бъдат въртяни чрез инвестиции, е по-голяма от 5.45% (а тя обикновено е).
|
| Пон Сеп 17, 2007 7:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Владо, по добре от мен знаеш как е пазара на имоти в САЩ, зависи къде си. Примерно в Лас Вегаскъща под 300 хил е почтиневъзможно за намиране, вс епак говоря за нормална къща, не голяма . абе за семейство и не в мексиканските райони. Преди година, можеше за по 250-270 да сенамерят, но вече малки, стари и меко казано мизернички. Цената по горе ти я казвам на зелено. В ЛА нещата май са по зле, и за други градове занм че е така. Та не знам как, но 300 к за средния американец са доста повече от 3 брутни годишни заплати. Не се и съмнявам че има щати и градове където има къщи и по 70 хил, но там и заплатите не са много високи .... Там има друго нещо, хората се местят, и ако не им допада ендо място отиват на друго, където им е изгодно икъдето синамерят работа, и дори в по малките и евтини градчета има връзка с цивилизацията .... въпреки че съм виждал и такива в невада които са като наши села от преди 30 години. Тук .. в софия почват от 450 нагоре, в провинцията от 300 нагоре .. няма я тази голяма разлика, единствено на село но .... тамняам нищо, мнго често дори път по който да стигнеш .. с нормална кола.
|
| Пон Сеп 17, 2007 8:37 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Знам, Тони - така е. Но поне имам избор. Бях се замислил по едно време дали да не отида да работя за Apple в Cupertino, защото един от моите млади колеги нямаше никакъв проблем да почне да работи за тях там преди няколко месеца (а аз работих с него две години и знам точно колко знае и може  , така че преценявам личните си шансове като високи) и все ме калесва да ходя, защото щяли веднага да ми предложат работа с доста висока заплата. Но къща, каквато аз имам сега (за 1.4 год.зпл.) в Silicon Valley е около $1.5 милиона, което определено не е 3 годишни заплати (е, само 12 или 15  ), и като се позамислих и теглих една дебела черта под хипотетичните си сметки наум, се отказах даже да работя по този въпрос - поне засега. Някой ден мога евентуално пак да поразмисля  .
Иначе за Вегас са ми известни тези цифри и ръстове - и няма да отида и там да живея  .
А колкото за аргументите за средния американец - напълно съм съгласен с тях, но те не определят или ръководят живота ми, щото все си мисля, че имам достатъчно акъл в главата да съм повече от масата хора и над средата.
|
| Пон Сеп 17, 2007 8:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Владо, ти нито си средния американец, нито ние сме средния българин. Нали се сещаш.
Но финансовите кризи като тая в америка не я предизвикват такива като теб
Тъй че вие с Димитър определно не сте ми критерия за мисленето на американеца с лошите кредити, чието мислене е виновно за кризата в момента.
Подобно на това, жилището което аз купувам в момента в БГ, няма нищо общо с масовия случай на покупка в БГ и не аз определям балонирането на българските пазари на имоти или евентуалния бум на лоши кредити
Но пък такива като вас, могат да ни снесат ценна информация от първа ръка. Затова пуснах темата. Защото както казах - като Хамерика пръдне, голяма част от света се осира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 18, 2007 12:13 pm |
|
 |
|
zaphod
|
кво чух оня ден по радиото, че и тука вдигат лихвите по ипотеките. има ли такова нещо или напразно се радвам? 
|
| Сря Сеп 19, 2007 10:44 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Има да, БНБ ги е вдигнала, въпрос на време е всички банки да ги вдигнат.
|
| Сря Сеп 19, 2007 11:23 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
всъщност, числото, което всички банки рекламират е тяхната печалба.
към нея се прибавя ОЛП (печалбата на БНБ), процента за минималните резерви (пак за БНБ) и разни такси.
така на листовката пише 5%* и нейде по листовката с малки букви:* -към посочения процент се прибавя ОЛП и АЛБЛИРДНСРЗКИКФ (АЛа-Бала-Лихви-И-Разни-Други-Наши-Си-Разходи-За-Коли-И-КеФ). договорите не подлежат на обзъждане и могат да бъдат променяни по всяко време от банката. примерно, сключил си договор на 13%, но банката може по всяко време да го дигне на 50%.
и в същност процента се получаваше към 13-15% (в минало време) сега май никой не знае кое колко е.
нещо като при бензина: цена, акцизи, еко-такси и ДДС. макар, че по закон не може да се събира данък върху данък, всичко е чисто, щото акциза не бил данък (а акциз) и ек-таксата и те не била данък (а такса).
отново единствения печеливш е бюджета и неговия излишък разте ли разте.
|
| Сря Сеп 19, 2007 12:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Понеже го подкарахме на банки... Въртят ми се едни щуротии из главата.....
Ипотечен кредит за около 10000-15000 евро. Имам имот който да заложа. Ама нещо не ми харесват тия плаващи лихви. Има ли в БГ банка дето да дава при постоянна лихва за ипотека? Ако няма и наказателна лихва при предсрочно погасяване на цялата сума 
|
| Чет Сеп 20, 2007 10:45 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Върти ми се, че някакъв закон предвиждаха, в който ще се забранят наказателните лихви.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Сеп 20, 2007 4:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами закон няма, имаше някакъв "етичен кодекс" или нещо от сорта. Ама етика от банка???
|
| Чет Сеп 20, 2007 4:14 pm |
|
|